کشت زعفران، درآمد پنهان در پشت باورهای کشاورزان

کشت زعفران به عنوان جایگزین صیفی و سبزی در باغات و همچنین زمین‌های زراعی به ویژه در مناطق شیب‌دار، درآمد پنهانی به شمار می‌رود که وصول آن به تغییر باور کشاورزان و حمایت بیش از پیش مسئولان نیاز دارد.

به گزارش ارک خبر،زعفران به عنوان محصول کم‌توقع، به زمستان ملایم و تابستان نه چندان گرم نیازمند است و به عقیده کارشناسان تا ارتفاع یکهزار و ۶۰۰ متر قابلیت کشت دارد؛ نکته مهم تر اینکه با حداقل آبیاری سود مناسبی را نصیب کشاورز می‌کند.

توقع پایین این گیاه که ارزش افزوده آن هم رفته‌رفته بیشتر می‌شود، امکان کاشت آن حتی در زمین‌های شیب‌دار را نیز فراهم می‌کند و بر همین اساس می‌توان در بسیاری از مناطق کشور از جمله جنوب آذربایجان برای توسعه کشت و حتی صنایع جانبی آن برنامه‌ریزی کرد.

مسئول واحد باغبانی مدیریت جهاد کشاورزی مراغه می‌گوید: کشت زعفران از حدود چهار سال قبل در روستای خانقاه این شهرستان و در سطح سه هکتار توسط «مهسا نوین» از تسهیل‌گران ترویج کشاورزی آغاز شد.

«طاهر اسکندری» با بیان اینکه پیاز زعفران به میزان سه تن تا ۱۰ تن در هر هکتار کشت می‌شود، اضافه کرد: معمولا برداشت محصول در سال اول نسبت به تراکم کشت پیاز زعفران در هر هکتار پایین است و اگر میزان کشت ۱۰ تن در هکتار باشد، ۷۵۰ گرم کلاله زعفران برداشت می‌شود.

وی به روند افزایشی برداشت طی سال‌های بعدی اشاره و بیان می‌کند: تولید اقتصادی زعفران از سال سوم به بعد آغاز می‌شود و بیشترین تولید در سال هفتم به بار می‌نشیند تا جایی که در سال سوم از هر هکتار تا ۱۰ کیلوگرم کلاله هم برداشت می‌شود.

وی زعفران را بهترین گزینه برای جایگزینی کشت‌های صیفی و سبزی در کنار باغات می‌داند و اضافه می‌کند: کشت زعفران با آب و هوا و خاک منطقه کاملا سازگار است و این گیاه حتی در خاک فقیر هم امکان رشد دارد.

وی با تاکید بر اینکه این محصول در سرمای بسیار زیاد دوام نمی‌آورد، به زعفران‌کاران توصیه می‌کند که کشت پیاز در عمق ۲۰ سانتی‌متری و استفاده از مواد آلی از جمله پهن پوسیده را برای رشد و تکثیر پیاز رعایت کنند.

 

کشاورزان در زمین‌های شیب‌دار زعفران بکارند و از حمایت دولت برخوردار شوند

مدیر جهاد کشاورزی مراغه اعطای تسهیلات از محل کشت گیاهان دارویی پس از ثبت‌نام متقاضیان در سامانه سیتا و همچنین از محل تسهیلات مشاغل خانگی را جزو حمایت‌های دولت از کشت زعفران‌ اعلام و بیان می‌کند: دولت برای کشت گیاهان دارویی در اراضی شیب‌دار هم بسته‌های حمایتی از جمله کمک‌های بلاعوض دارد.

به گفته «سعید خیراندیش» در زمان حاضر حدود هشت هکتار زعفران در مراغه کشت شده که متراکم نیست و این موضوع نیز به خوبی نشان می‌دهد که کشاورزان هنوز هم درآمد مناسب این محصول را باور نکرده‌اند.

 

زنان مراغه در زمینه کشت زعفران پیش‌رو هستند

نکته قابل تامل اینکه، کشاورزان پیشرو در زمینه کشت زعفران در مراغه زنان هستند و «مهسا نوین» به عنوان یکی از همین زعفران‌کاران می‌گوید: مسئولان می‌گویند که «ابتدا کشت کنید تا تسهیلات بدهیم» در صورتی که بسیاری از زنان شهری مراغه که در دروه‌های آموزشی شرکت کرده و با شیوه کاشت، داشت و برداشت این محصول آشنا شده‌اند، در صورتی که سرمایه و زمین داشته باشند به کشت زعفران علاقه دارند.

وی از مسئولان محلی می‌خواهد که با هدف ایجاد فرصت‌های شغلی جدید، زمین‌های ملی را در اختیار زنان بیکار قرار دهند تا از یک سو فرصت‌های شغلی جدید ایجاد شود و از سوی دیگر نیز کشت زعفران توسعه یابد.

«نوین» به گفته خودش طی سال گذشته هفت کیلوگرم کلاله زعفران از هر هکتار برداشت کرده و هر گرم آن را به قیمت ۴۰ هزار تومان فروخته است.

 

کشاورزان از تغییر الگوی کشت واهمه دارند

«توحید کریمی» از کشاورزان ملکان نیز با بیان اینکه کشاورزان به دلیل عادت‌های چندین ساله از تغییر الگوی کشت واهمه دارند، می‌گوید: کارشناسان کشاورزی کشت زعفران به ویژه در زمین‌های شیب‌دار را پیش از این نیز توصیه کرده‌اند اما تغییر باورها کمی دشوار و زمانبر است.

‌به گفته وی بیشتر کشاورزان از شیوه‌های کاشت، داشت و برداشت زعفران اطلاع کافی ندارند و بر همین اساس نیز به آن روی خوش نشان نمی‌دهند اما رفته‌رفته به دلیل کاهش منابع آبی مجبور می‌شوند تا به تغییر الگوی کشت روی بیاورند.

وی با بیان اینکه تنها از طریق پرداخت تسهیلات نمی‌توان کشت زعفران را توسعه داد، اضافه کرد: همانطور که دولت در طرح جهش تولید در دیم‌زارهای کشور از زارعان در زمینه کشت گندم حمایت می‌کند، می‌تواند کشت زعفران را نیز با همین رویکرد افزایش دهد.

به گزارش ایرنا اصلاح الگوی کشت به دلیل کاهش منابع آبی یک اجبار است و بر همین اساس نیز وزیر جهادکشاورزی به تازگی اعلام کرد که یارانه‌های کشاورزی نیز بر اساس الگوی کشت توزیع خواهد شد.

انتهای پیام/

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا