عزیمت بیش از ۱۳ میلیون زائر ایرانی در اربعین به کربلا
فرمانده کل نیروی انتظامی گفت: از آغار نخستین پیاده روی اربعین حسینی تاکنون حدود ۱۳ میلیون زائر به کربلا سفر کردند.
به گزارش ارک خبر، فرمانده کل نیروی انتظامی با حضور در برنامه صف اول شبکه خبر عملکرد فراجا در مراسم اربعین حسینی را تشریح کرد.
سؤال: فعالیت فراجا از کی شروع شد، چون بعید به نظر میرسد که مثلاً فقط از اول ماه صفر بشود برای یک چنین عملیات بسیار بزرگی در حوزههای مختلف تدارک دید. از چه زمانی شروع شد و فرایند به چه صورتی بود.
سردار احمدرضا رادان؛ فرماندهی کل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران: بله، همین طور است که میفرمایید. بعضی از مأموریتهای ما هست که به اصطلاح آغازش خیلی زودتر از شروعش است؛ یعنی شاید شروع اربعین را مردم از اول صفر ببینند تا پایان اربعین، اما برای ما این آغاز به واسطه این که خیلی از مسائل و تدارک سفر مردم را بایستی ببینیم از همه جهات؛ جهات خدماتی، انتظامی، امنیتی، تسهیل و روابط دوگانه چند ماه زودتر شروع میشود و به همین واسطه هم ما همه ساله قرارگاه اربعین را راه اندازی میکنیم که این قرارگاه اربعین هشت تا ۹ قرارگاه زیرمجموعه به خود اختصاص میدهد تا بتواند همه آن چیزی که در حوزه انتظام و بالاتر از انتظام برای زائر میتواند مسأله باشد بایستی به او خدمت داد و تسهیل امورش کرد را انجام داد. قرارگاه مرکزی اربعین کمیتههای زیرمجموعه اش؛ کمیته ترافیک و راهنمایی و رانندگی است که موضوع سنگین سفرها را در اربعین در طول جادههایی که از همه شهرها و استانهای کشور به مقصد چند مرز منتهی میشود را بایستی فراهم کند.
همچنین موضوع کمک به این که مردم بتوانند وسایل نقلیه شان را که میآورند در جایی مناسب به عنوان پارکینگ قرار دهند کمک کند به اداره راه و سازمان حمل و نقل که اتوبوسهایی که میآیند تا مردم را به رسانند و برگردانند را در مسیر هدایت، کنترل و همچنین سرویس دهی کند. یکی از کمیتهها آن است. کمیته بعدی؛ کمیته پیشگیری است.
پیشگیری شامل آن چیزی که بایستی قرار بگیرد تا انتظام، امنیت زائر و کسانی که در مسیر زائر هستند قرار دهد. موضوع سرقت ها، جلوگیری از سرقت ها، موضوع مبارزه با مواد مخدر و موضوعاتی از این دست، موضوعات امنیتی که میتواند یک مقدار نگران کننده باشد مثل این که خرابکاری، چیزی صورت نگیرد و بعد از آن هم کمیتههایی که مرز را باید پوشش دهند که شامل دوستان و همکاران عزیزمان در مرزبانی است، همکاران مان در گذرنامه و سازمان اطلاعات و همکاران عزیزمان در یگان ویژه؛ اینها هم کمیتههایی هستند منتهی برای هر مرز یک قرارگاه تشکیل میشود. یعنی آن قرارگاه مرکزی که سر جای خود است، قرارگاه اربعین در مرز مهران، خسروی، شلمچه، چزابه، ریمدان، میرجاوه، باشماق و تمرچین و دوغارون انجام وظیفه میکنند با استقراری که دارند.
سؤال: با توجه به این که از مهران و میرجاوه در شرقیترین منطقه کشور که زائران پاکستانی تشریف میآورند برای زیارت اربعین و باید زمینه تردد و گذرنامه و همه این مسائل را تدارک ببینید تا شمال غربیترین مرزها مثل تمرچین، باشماق و اینها تا جنوبیترین که چزابه، شلمچه و اینها هست، چه مقدار نیرو برای چنین کار بزرگی شما استفاده و تدبیر میکنید؟
سردار رادان: میشود گفت که برای موضوع اربعین، چون یک بحث ملی است تقریباً همه انتظامی درگیر میشود، اما یک بخش تمرکزی در اربعین ما داریم که شامل کمک به این چند مرز عمده ماست مثل مرز مهران، مرز خسروی، شلمچه، چذابه؛ اینها را ما برای این که بتوانیم کمک ویژهای کنیم، امسال به جز نیروهایی که خودشان داشتند و در اختیار خودشان بود، چیزی بالغ بر ۳۰ هزار نیرو به عنوان نیروهایی که کمک کنند به این امر را هم اختصاص دادیم.
سؤال: چون ما وقتی که سفر مکه را شاهد هستیم سالانه، سالیان دراز برنامه ریزی میکنند و چیزی حدود دو میلیون نفر میروند، ولی ما میبینیم از بچههای مدرسهای استفاده میکنند یا دانشجویی برای جایی که گذرنامه مهر کنند یا از جهت نیرویی با کمبود نیرو مواجه نمیشوید و آن هم در یک فاصله مثلاً کمتر از ۲۰ روز باید همه این تدارک را ببینید.
سردار رادان: ما اربعین را همه همکاران عزیزمان اعتقاد بر این دارند که سفره آقا اباعبدالله، خانم زینب و حضرت ابالفضل برایشان پهن میشود، مشتاقانه دنبال این هستند که بر این سفره بنشینند و لذا بعضی وقتها برای این که سهمی بگذاریم برای آن عدهای که میخواهند بیایند بین شان رقابت میشود و شکوه گذاری هم از همدیگر میکنند و به فرماندهان شان مراجعه میکنند که اگر امکانش هست ما را هم ببرید و جالب است که روزهایی که میخواهند برگردند روزهای سختی است برایشان اگرچه یک مأموریت سختی انجام دادند.
در حقیقت پلیس جمهوری اسلامی ایران به واسطه این که از این دست مأموریتها زیاد انجام میدهد برایش یک چیزی شده به عنوان یک روش جاری، اما فوق العاده که میتواند این کارها را کند. شما ببینید همین الآن که ما سفر اربعین ما تمام شده ۲۸ صفر را پیش رو داریم که تقریباً یک نیمچه اربعینی به سمت خراسان باز میشود و چندین میلیون زائر آقا علی ابن موسی الرضا مشرف میشوند به آن جا. یا در ایام عید باز هم در شب سال تحویل؛ زمان سال تحویل باز خراسان رضوی و مشهد مقدس ما زائر چندمیلیونی را به خود میبیند. این است که برای همکاران عزیز ما این عملیاتها عملیاتهایی است که از جنس خیر و برکت است و سهم یک سال شان را از این دستگاه میبرند.
سؤال: حدود چهار میلیون سفر وقتی صورت میگیرد یعنی یک بار رفت و یک بار برگشت؛ یعنی حدود هشت میلیون گذرنامه باید مهر شود و این یک کار بسیار بسیار سنگینی است آن هم جایی که یک طرف خارجی و یک کشور خارجی وجود دارد. سردار یکی از موضوعات مهم دیپلماسی انتظامی است که به نظر میرسد بسیار عالی عمل کرده و ما امسال شاهد این بودیم که وقتی این طرف گذرنامه مهر میشد، دیگر آن جا نمیایستاد، در کمتر از چند ثانیه رد میشد. خود آن توافقهایی که در چارچوب گفتگوهای انتظامی بین جمهوری اسلامی ایران و عراق صورت میگیرد چطور بود؟
سردار رادان: به زیبایی اشاره کردید. یکی از دستاوردهایی که ما داشتیم در معماری پلیس آینده؛ موضوع دیپلماسی انتطامی بود که یک جای بسیار وسیع، پرکار و قابل انجام است. وقتی شروع کردیم این اولین دیپلماسی انتظامی را گفتیم از بحث سفر اربعین شروع کنیم؛ در سه سطح ملی، منطقهای و محلی تعریفش کردیم.
شخص بنده حداقل دو بار با وزیر کشور عراق ملاقات داشتم و با بعضی از مقامات پلیس و ادارات گذرنامه آنها، معاونین و رئیس پلیسهای ما با معاونین آنها ارتباط داشتند. سردار شرفی عزیز ما که رئیس قرارگاه اربعین هم بود با وزیر کشور و مقامات دیگر. در سطح استانها هم فرماندهان استان و مرزبانی ما با مرزبانان و فرماندهان منطقه آن جا تماس داشتند. این یک اتفاق خیلی خوب بود، البته چشم مان را نمیتوانیم ببندیم به روی این که امسال عراقیها واقعاً همراهی کردند.
من چندین بار تشکر کردم از این فرصت هم استفاده میکنم که از همه مقامات عراقی؛ پلیس، مرزبانان، وزارت کشورش تشکر کنم. منتهی دو سه موضوع خیلی خوب اتفاق افتاد؛ هر ساله ما بررسی میکردیم وقتی گذرنامه از سمت ما چک، کنترل و آماده میشد برای رفتن، زیرساختهای آن طرف به اندازه زیرساختهای ما نبود یا حداقل ایستگاه هایشان اندازه ما نبود نتیجتاً وقتی میدیدند تعداد زیاد شده مجبور میشدند محدودیت ایجاد کنند. این محدودیت باعث میشد که مردم پشت ایستگاههای بازرسی گذرنامه ما گیر کنند و احساس کنند که کارشان خوب پیش نمیرود. بعضی وقتها دو تا سه ساعت معطل میشدند تا آن طرف انجام شود. یک کار بسیار فنی و پیچیده و دقیق همکاران من در فاوا انجام دادند.
سؤال: فاوا یعنی چه؟
سردار رادان: ما به معاونت ارتباطات و اطلاعات و فناوری مان؛ فاوا میگوییم. یعنی این مخفف ارتباطات، تلفن و اینهاست. معاون فاوای ما یک کار فنی و پیچیدهای را انجام داد که انصافاً میشود گفت بی نظیر بود و همه دوستانی که آمدند از آن قرارگاه ابالفضل ما بازدید کردند فنیها اقرار میکردند که چه کار پیچیده، دقیق و فنیای انجام شد.
زیرساختهای سنگینی را ما آن جا بردیم، ظرف مدت یک ماه و برای این که این زیرساخت یک وقت آسیب نبیند مجبور شدیم که برای اطمینان سه لایه اش کنیم که اگر یک لایه از این ارتباط قطع شد، دو لایه دیگر در این بستر باشد و بتواند کار کند.
با طرف عراقی هم صحبت کردیم که ما این آمادگی را داریم این سیستم را در اختیار شما هم بگذاریم و نتیجتاً ایستایی را به حداقل ممکن برسانیم. عراقیها سخت این را میپذیرفتند، چون تا حالا انجام نشده بود و در هیچ کشوری انجام نشده. نتیجتاً قبول کردند یک تعداد از همکاران فنی آنها آمدند این طرف سیستم ما را بررسی کردند به قول خودشان راستی آزمایی کردند یعنی چند گذرنامه را انجام میدادیم ما، آن جا بررسی میکردند که نشست یا ننشست بعد کد میدادند که ببینند درست در میآید یا نه. نتیجتاً پذیرفتند که ما رفت یعنی خروج زائر را کنترل کنیم، آنها بازگشت زائر را یعنی ورود به ما را کنترل کنند. این سیستم را هم در اختیارشان بگذاریم.
با این اتفاق و کارهای فنی و زیرساختی که شد که من همین جا جا دارد از جوانهای فنی خودمان، افسران عزیزی که فنی بودند تشکر کنم. اتفاق بزرگتری افتاد و آن این که یک گذرنامه از زمانی که دست مأمور کنترل ما قرار میگرفت تا برود زیر بارکدخوان بعد این بارکدخوان وقتی این کد را میخواند، صفحه مونیتور بایستی پنج موضوع را سبز میکرد؛ پنج موضوعی که این خروجش درست باشد، اطلاعات درست باشد، مال خودش باشد و آن طرف هم مشکل نداشته باشد؛ اینها را سبز کند تا این مهر بزند و تحویل بدهد بالای بر چهار ثانیه نمیشد یعنی زیر چهار ثانیه این کار انجام میشد و همان موقع همین اطلاعات مینشست روی سیستمی که ما تحویل عراقیها داده بودیم.
چندین بار هم میآمدند یکی را چک میکردند. مثلاً فرض یک دکتر عابدی نامی را کدش را میدادند میگفتند این را برای ما بفرستید ببینیم چطور نشسته. زمانش که ما انجام دادیم و زمانی که نشسته است را بررسی میکردند، این زمان در کسری از ثانیه صورت میگرفت که میتوانست این کار را انجام دهد.
وقتی مهران را این طور زیر بار بردیم و دیدند خوب است، از ما خودشان درخواست کردند که شلمچه را هم بیایید با این کار زیر بار ببرید، این را اسمش را گذاشتیم سجاد یعنی طرحی که بین ما در حقیقت پنجره واحدی شد بین ما و عراق برای این که این کار انجام شود و به میزانی هم که ما به اصطلاح گیتها یا ایستگاه هایمان را زیاد کردیم از طرف عراقی هم خواهش کردیم که اضافه کند. حتی بعضی وقتها ما خودمان برایشان انجام دادیم به واسطه این که بعضی جاها عقب ماندگی داشتند. دو اتفاق میافتاد؛ ۱- تعداد ورودیهای زائر ما زیاد شد، به سمت عراق هم زیاد شد، ایستایی هم چهار ثانیه شد. نتیجتاً هیچ زائری در رفت احساس نکرد که معطلی دارد، در برگشت دوستان عراقی آمدند گفتند برگشت را هم شما کنترل کنید، ما دیگر کنترل نکنیم، اطلاعاتش را به ما بدهید که برگشتش هم همین عملیات چهار ثانیه را همکاران من انجام دادند.
سؤال: ان شاء الله با این ترتیب اگر واقعاً قرار باشد طی ۱۰ سال آینده با همین روند مثلاً ما الآن چهار میلیون شده، از اولین دور سفر اربعین چه تعداد ما مسافر این راهپیمایی بودند؟
سردار رادان: من یک طور دیگر آمار به شما بدهم، قشنگتر باشد. ما آمدیم سفر اولی ها، دومیها و سومیها تا سفر نهمیها را در آوردیم؛ از ۹۴ تا ۴۰۲ که در آن قرار داریم. مستحضر هستند مردم عزیز که چند سالی هم به واسطه کرونا اساساً هیچ سفری انجام نشد و یک سال هم به واسطه همان کرونا، سفر خیلی محدودی را ما انجام دادیم.
اگر آن سه سال، آن محدودیت نبود حداقل سه سه میلیون روی این آمار میآمد، ولی جالب است بدانید که از آن سال با آن محدودیت چیزی نزدیک به ۱۳ میلیون زائر سفر کرده؛ از این ۱۳ میلیون؛ هفت میلیون و ۸۰۰ هزار تا سفر اولی بوده. چیزی بالغ بر سه میلیون و ۱۷۰ هزار تا سفر دومی بودند، بالغ بر یک و نیم میلیون؛ سفر سومی بودند. نزدیک به ۸۰۰ هزار تا سفر چهارمی بودند. نزدیک به ۹ هزار تا سفر هفتمی بودند و بالغ بر ۵۰۰ نفر سفر هشتمی بودند. این یعنی این که سفر اربعین گویا در رزق مردم ایران قرار گرفته که همواره ادامه بدهند و به نظرم میرسد که این از موضوعاتی است که برای مردم ما یک سفر خاطره انگیز، البته ارزان و سرشار از معنویت است.
خیلی قشنگ است که شما در بحث که میبینید ما زیر پنج سال امسال مسافر داشتیم که واقعاً یک صحنههای عجیب و غریبی را برای ما تولید میکرد و بالای ۷۵ سال هم مسافر داشتیم. این یک شور عجیبی آورده بود و جالب است مردم عزیز ما بدانند از زیر ۴۵ سال نزدیک به ۵۰ درصد زائرین ما بودند؛ و مابقی هم ۴۵ تا ۵۵ و همین طور ادامه پیدا میکرد. نکته این جاست که آنهایی که شبهه میآوردند که جوانها از دین گریزان هستند و اهل چیز نیستند در دو سه جا باید بیایند چک کنند یکی ایامی که ایام اعتکاف است، یکی هم همین سفر اربعین است. بیایند اگر چشم شان را نمیخواهند ببندند.
سؤال: طبعاً اربعین برای این که تمدن ساز باشد احتمالاً ما باید شاهد باشیم در سالهای آینده شمار زیادی از مردم شبه قاره یعنی پاکستان، هند و جاهای دیگر هم بیایند و این بار را روی دوش نیروی انتظامی ما بسیار زیادتر میکند که باید تدبیر کرد. یکی از موضوعات دیگری که واقعاً نشان داد پلیس در این زمینه بسیار حرفهای عمل کرده؛ نظارت بر ترددهاست یعنی دهها هزار تردد در همین مدت کوتاه صورت میگیرد و الحمدلله حداقل ما تصادف آن چنانی را ندیدیم، دارید که چه مقدار؟
سردار رادان: من عدد را برای شما اصلاح میکنم؛ دهها هزار نیست، خیلی بیشتر از این است. ما امسال از این چهار میلیون و اندی مسافری که رفتند بالغ بر ۶۲ هزار تا زیر پنج سال بودند. این چیز قشنگی است. بالغ بر ۴۳۶ هزار تا بین پنج سال تا ۱۵ سال بودند. ۴۹۲ هزار تا ۱۵ تا ۲۵ سال بودند. ۵۴۰ هزار تا ۲۵ سال تا ۳۵ سال بودند. ۸۲۶ هزار تا ۳۵ تا ۴۵ سال بودند. این عدد را بیاورید در آن چهار میلیون قرار دهید میبینید که چقدر مردم ما به این سفر اهمیت میدهند.
ما از خروج اتباع مان که شامل هندیها بودند، آذریها بودند، پاکستانیها بودند و افغان هم بودند بالغ بر ۵۰۰ هزار این طور زائر داشتیم که باز امسال یک کار خیلی پیچیده و، اما خوشایند که ما داشتیم؛ نزدیک به چیزی بالغ بر ۳۰۰ هزار از این زائرینی که بایستی اسنادی میداشتند که طرف عراقی بپذیرد را ما در دهلاویه و بستان سندی برایشان چاپ کردیم که طرف عراقی هم بپذیرد، یعنی یک ۱۱۰ هزار تا از این افراد، یک ۲۰۰ و خردهای هزار تا، ۳۰۰ و خردهای هزار نفر از اینها را ما مجدداً برایشان سند درست کردیم و اسم آن سند را گذاشتیم خادم که بتوانند تردد کنند و جالب است که از افسران عراق هم آوردیم سمت خودمان همان جا تأیید کنند و بفرستند.
با این ترتیب هیچ موضوعی برای این که این عدد بالاتر برود را ما نداریم؛ چه اتباع، چه مقیمهای ایران مان. اما در ترددها؛ ما جمع وسیله نقلیه مان اعم از سواری و اتوبوس که پیمایش کرد تا بیاید برسد با مسیر شهرها و … بالغ بر یک میلیون و ۱۲۰ هزار وسیله نقلیه شد. سهم سواری یعنی سهم خودروی شخصی نزدیک به ۹۵ درصد بود؛ یعنی مردم یک میلیون و ۸۰ هزار تا با وسیله نقلیه خودشان آمدند.
شما مستحضر باشید وقتی این عدد میشود یعنی طول و حجم سفر بالاتر میرود و عملیات بیشتر میشود تا…، ولی هیچ راهی نبود ما خودمان خواهش میکردیم با وسیلههای نقلیه تان بیایید و بالغ بر ۳۸ هزار تا هم اتوبوس بود؛ یعنی یک سهم پنج درصدی. جالب است این موضوع با این تعداد و این افزایش جمعیت؛ ما در بحث تصادفات مان؛ ۳۹ درصد کاهش تصادف داشتیم. عدد بالا میرود، مسیرها بیشتر میشود. من همین جا جا دارد انصافاً من اگر ما یک عملیات موفق میکنیم و انجام میدهیم نمیتوانیم چشم مان را به روی کسانی که باعث شدند این عملیات موفق شود ببندیم.
وزیر کشور، ستاد اربعین ، وزیر راه و اداره راهداری پای کار بودند. ما سال گذشته را بایستی به یاد بیاوریم که روی پل کُنجانچَم و تونل؛ بعضی وقتها زائرین ما هفت تا هشت ساعت در ترافیک میماندند. امسال ما ۲۰ دقیقهای هم نداشتیم. این پلهایی که زده شد، مسیرهای دوطرفهای که باز کردند و کار کردند این تسهیل داد. حالا این سرعت باز علی الاصول باید حادثه میداد، ولی دوستان ما بودند، خدا هم کمک کرد، مردم هم رعایت کردند، الحمدلله ۳۹ درصد هم کاهش تصادفات را تجربه کردیم.
سؤال: یکی دیگر از موضوعاتی که در عملیاتی این چنینی که میلیونها نفر باید بروند؛ بحث گذرنامه است که هم چاپ اطلاعاتش و مسائل مختلف، امسال به نظر میرسید که صفها خیلی کاهش پیدا کرده بود علیرغم این که در یک مدت محدودی افراد آمدند گذرنامه خواستند. تدبیرتان برای این چه بود؟
سردار رادان: ما همواره از مردم از قبل از سفر خواهش میکردیم که گذرنامه شان و درخواست گذرنامه شان را به روزهای آخر نیندازند، اما بعضی وقتها این اتفاق افتاد.
سؤال: یکی از بحثهایی مهم این است که بسیاری از مردم گذرنامه را میگذارند روزهای آخری که میخواهند بروند گذرنامه بگیرند، چه باید کرد؟ یک بخش اش که به رسانه بر میگردد و رسانه باید از مدتها پیش شروع کند به فعالیت رسانهای که مردم نگذارند برای روزهای کوتاه نزدیک به سفر، چه تمهیداتی باید اندیشید که این اتفاق نیفتد؟
سردار رادان: ما همواره از مردم خواهش کردیم که گذرنامه جزو موضوعاتی است که نباید بگذاریم برای لحظه آخر که تصمیم میگیرید به یک سفر بروید گذرنامه هم داشته باشید.
این را تصور کنید که شاید در آن لحظهای که شما نیاز به گذرنامه دارید، گذرنامه تان دست تان نمیرسد، سفرتان به عقب میافتد. در اربعین هم این را خواهش کرده بودیم، ولی یک مرتبه ما مواجه شدیم از اول محرم با درخواستهای گذرنامهای که از دو میلیون عبور کرد. ملاحظه بفرمایید این را اگر ما بخواهیم بر اساس آن زیرساخت و آن میزان گذری که میتوانیم روزانه چاپ کنیم انجام دهیم و احتمالاً اگر میخواستیم با همان روش برویم جلو شاید تا یک ماه بعد از اربعین هم بعضیها گذرنامه شان دستشان نمیرسید.
باز با طرف عراقی درباره یک گذرنامه زیارتی به توافق رسیدیم. این گذر زیارتی حسنش این بود که پنج ساله است اعتبارش، در محرم و صفر میتوانند از آن استفاده کنند. فعلاً با محرم و صفر بستیم و مبلغی که برای مردم در میآمد ۵۰ هزار تومان بود یعنی سالی ۱۰ هزار تومان پول گذرنامه شان میشد که همکاران ما تلاش کردند یک مبلغی را هم خودمان گذاشتیم که بتوانیم انجام دهیم. ولی این جالب است از بیش از دو میلیون گذرنامه که مردم درخواست کردند نزدیک به یک میلیون و ۹۲ هزار تا گذرنامه زیارتی بود.
ما یک اپلیکیشن پلیس من معرفی کردیم به مردم گفتیم این را شما واردش شوید همان جا اطلاعات تان را بدهید، عکس تان را بیندازید، گذرنامه تان را ما میفرستیم درب خانه تان. از این یک میلیون و ۹۰ هزار تا چیزی بالغ بر ۶۵۰ هزار تا از اپلیکیشن پلیس من در ظرف هفت هشت روز برای ما وارد شد که همه آنها هم چاپ و دستشان رسید. آن ۳۰۰ و خردهای هزار تا هم ما مراکزی معرفی کردیم که بیایند به آن مراکز سر بزنند.
جا دارد من درود بفرستم من به جوانهای دانش بنیان مان. ما بایست دستگاه چاپی میگذاشتیم، این دستگاه چاپ همه اش خارجی است، اطلاعات این دستگاه را که به دانش بنیان هایمان دادیم سریع شروع کردند با بهترین کیفیت برای ما درست کردند و بالغ بر ۱۰۰ دستگاه ما خریدیم تا بتوانیم این ۳۰۰ هزار را توزیع کنیم و کار کنیم. پس یک میلیون از این دو میلیون این طور رفت. با دوستان عراقی باز صحبت کردیم گذرنامههایی که دو سال اعتبارش گذشته بود، با یک لیبلی که روی آن میزدیم آنها باز موافقت کردند. ۴۰۰ هزار تا هم این طور انجام شد و مابقی هم گذر عادی که بود یک میلیون و خردهای گذر عادی بود که ما توانستیم به مردم بدهیم و دنبال کنیم. بالغ بر یک و نیم میلیون پیامک همکاران ما در گذرنامه به کسانی دادند که اعتبار گذرنامه شان تمام بود که اگر میخواهید بروید سفر زیارتی سریع تصمیم بگیرید یا بیایید اگر دو ساله است لیبل بزنید یا با گذر زیارتی بروید. بدانند مردم بچههای ما داوطلبانه حتی بعضی هایشان خانواده هایشان آمده بودند که یک قسمتهایی را کمک کنند، اما شبانه روز نداشتند و واقعاً جهادی کار کردند. من بعضی وقتها شبها که میرفتم به اینها سر میزدم از قرمزی چشمشان خجالت میکشیدم. دستشان را میبوسم همه را از بچههایی که در گذرنامه، در سازمان اطلاعات، مرزبانی، یگان ویژه، پلیس پیشگیری، استانها و همه و همه در این مسیر یاری کردند.
سؤال: این موضوعاتی که فرمودید خلاقیتهایی است که سفر را آسان میکند و تمهیدات این موضوع با توجه به قوانین و مقرراتی که هست خیلی کار سختی است که یک دفعه شما بخواهید لیبل بزنید یا بحث گذرنامه زیارتی. الآن هم سردار گذرنامه زیارتی صادر میکنید یعنی الآن که محرم و صفر تمام نشده.
سردار رادان: اگر کسی درخواست کند، چون این گذر پنج سال اعتبار دارد. از همان اپلیکیشن پلیس من هم که بیاید بله برایشان چاپ میکنیم و در اختیارشان قرار میدهیم، چون میتوانند پنج سال استفاده کنند و مشکلی از این جهت ندارد آنهایی که میخواهند بروند. من هم توصیه میکنم اتفاقاً مردم این را به عنوان یک دارایی استفاده کنند از آن، نگهش دارند که در آن زمان این قدر نخواهد استرس به خود و فشار به بچههای ما وارد شود.
سؤال: یکی از کارهای خوب دیگری که فراجا امسال انجام داد در حوزه گذرنامه این بود که خانمهایی که میخواستند بروند نیازی نبود که همسرانشان بروند در مراکز و دفاتر ثبت اسناد آن جا امضا کنند و ثبت کنند. همین که خودشان یک نامهای مینوشتند و امضا میکردند این را قبول میکرد. این را ادامه میدهید؟
سردار رادان: این موضوعش برای گذر زیارتی صدق کرد. یعنی ما برای گذر زیارتی آنهایی که بایستی میرفتند مجوز میگرفتند و در محضرخانه و دفاتر رسمی چیز میکردند، چون گذر زیارتی است یک سیستمی را در پیش خودمان طراحی کردیم که فرد وارد میشد آن جا تعهدی را میداد، امضای به اصطلاح شوهرشان هم وارد میشد و برای گذر زیارتی این تسهیلات را فراهم کردیم، اما گذر عادی همچنان همانی بود که بایستی انجام میدادند. به نظر میرسد که در پنجره واحد حتی میشود آن را هم در خدمت آورد و متمرکز کرد.
سؤال: یعنی احتمال این که این موضوع در مورد گذرنامههای عادی هم آینده مثلاً مطرح شود وجود دارد؟
سردار رادان: در پنجره واحد میشود که ما آن وظیفهای که دفاتر انجام میدهند را به نیابت برایشان انجام دهیم.
سؤال: یکی دیگر از موضوعاتی که وجود دارد؛ ما هر چه به آخر صفر نزدیک میشویم یک عملیات بزرگ دیگر البته این در داخل کشور است برای زیارت مرقد مطهر حضرت امام رضا (ع) و مسافرانی که برای زیارت به مشهد مقدس میروند، برای این چه تدبیری اندیشیدید؟
سردار رادان: آن هم برای ما تقریباً یک اربعینی است، با همان عملیات به جز گذرنامه، چون دیگر آن گذرنامه نمیخواهد. ما امسال برای ۲۸ صفر تعداد زیادی نیرو در مسیر جادهها قرار دادیم، چون خیلی از مردم پیاده روی میکنند تا به خراسان برسند و مشهدالرضا خیلیها سفر میکنند چه زمینی و چه هوایی. تقویت راهها و پلیس راه هایمان را انجام دادیم. تعداد زیادی نیرو به مشهد و خراسان رضوی کمک کردیم، چون یک حجم چند میلیونی زائر وارد میشود و مصمم هستیم تا زمانی که مجدداً مشهد به حالت عادی اش برنگردد این عملیات ان شاء الله ادامه داشته باشد.
سؤال: به نظر میرسد با توجه به این صحبتی که فرمودید و همه واحدهای فراجا درگیر این موضوع بودند که یک اربعین بسیار منظم، با امنیت، بدون مشکلات خاص ایجاد شود، فعالیت کردند و شاید حضرت آقا از این جهت اطلاعات ایشان بیشتر از همه افراد دیگر و مسئولین دیگر هست، چون همه اطلاعات را دریافت میکنند. خودتان احساس تان از این که حضرت آقا یک تعریف این گونه و یک تمجید این گونه از همه نیروهای فراجا کردند چیست؟
سردار رادان: بنده به عنوان یک سرباز که ان شاء الله این سرباز؛ سرباز وطن باشد، صمیمانه، مخلصانه و خاضعانه از حضرت آقا، از طرف خودم و همه همکارانم تشکر میکنم. پیام حضرت آقا برای همکاران من بالاترین تشویقی بود که میتوانست شامل حالشان شود. شور، شعف و امید؛ همه همکاران مرا در بر گرفت و وقتی پیام حضرت آقا رسید بعضی هایشان اشک شوق ریختند و از این که توانستند کاری کنند که مردم راضی باشند، خوشحال باشند و رهبرشان هم راضی و خوشحال باشد، خدا را شکر کردند. تشکر میکنم از حضرت آقا و همه مردم عزیز.
سؤال: یکی از کارهایی که امسال صورت گرفت و در ستاد اربعین هم مطرح شد؛ این که رسانه دو کار را انجام بدهد؛ یک- رسانه ملی تلاش کرد تا زمان سفر را توزیع کند یعنی از مثلاً اول ماه صفر یا پنجم ماه صفر تا بیستم باشد، نکته دوم این که مرزها را توزیع کند؛ یعنی از تمرچین، باشماق گرفته تا چزابه و شلمچه، خود نقش رسانهها چقدر در این زمینه مؤثر بود و به نظر شما چه باید کرد برای سالهای آینده که دقیقتر و فراگیرتر این اقدام صورت بگیرد؟
سردار رادان: اقدامات انتظامی در هر مأموریتی اگر که رسانه نباشد حجم موفقیتش و یا بعد موفقیتش یا برد موفقیتش نمیتواند زیاد خوشایند باشد و سبب ساز باشد. من شاهد بودم که همکاران شما در آن گرما خود آنها چقدر مشتاقانه گویا خودشان یک زائر هستند و در خدمت زائران بودند برای اطلاع رسانی. انصافاً این بود که توزیع سفر چه در رفت، چه در برگشت، یکی از اقدامات خوب رسانه بود. اطلاع رسانی به مردم یکی از اقدامات خیلی خوبش بود و این که حتی مردم مرز و سفر خودشان را انتخاب کنند یکی از اقدامات خیلی خوب بود. قطعاً ما برای سال دیگر هم ظرفیت خسروی مان بیش از این بود که امسال رفت، هم ظرفیت باشماق و تمرچین مان که این فشار روی مهران و شلمچه به نظر میرسد که یک مقدار میتواند کمتر از این باشد ضمن این که آب و هوا و هوای مناسب تری در بعضی از مرزهای ما مثل باشماق یا تمرچین ما بود و میتوانستند انجام دهند. ما این براورد را داریم که سال دیگر ان شاء الله با کمکی که رسانه میکند هم مرزهای باشماق مان فعالتر شوند هم مرزهای تمرچین و خسروی مان که جای چیز دارد و انصافاً هم استانداران این چند استان خیلی خوب کار کردند، خیلی خوب. استاندار ایلام واقعاً مثل یک بسیجی همیشه بود. استاندار کرمانشاه همواره من دیدم پای کار هست. استاندار خوزستان، معاونین شان و آذربایجان غربی و کردستان سهم خوبی داشتند و سیستان و بلوچستان که این مهم را انجام میدادند و این را میخواهم بگویم همه باهم دست به دست هم دادند کمک کردند انقلابی و جهادی تا یک عملیات خوب، موفق از جنس معنوی اثرگذار و تأثیرگذار در زائرین اباعبدالله الحسین رقم بخورد. قطع به یقین این است که در آن ثواب ان شاء الله شراکت دارند.
سؤال: سوای از سفر اربعین سؤالهای دیگری هم وجود دارد و آن این است که فراجا یکی از مأموریت هایش این بوده، مأموریتهای پلیس از جرایمی که به تاریخ بشر نزدیک میشود یعنی از اول بشریت که زندگی اجتماعی را شروع کرده بوده مثل مالخری و سرقت و کلاهبرداری و اینها تا جرایم جدید مثل اقدامهایی که در فضای اینترنت و کلاهبرداری مجازی انجام میدهند و اینها. یکی از موضوعاتی که شما فرمودید این است که مبارزه با مالخری را امسال در دستور کار قرار میدهید، پلیس برای این قسمت قضیه چه تدبیری اندیشیده؟
سردار رادان: ما چند قول به مردم دادیم، پای این قول مان حتماً هستیم؛ یکی قول دادیم که سال ۴۰۲ برای قاچاقچیان سال سختی باشد، سال خوبی نباشد. حتماً مردم اثرش را خواهند دید اگرچه قاچاقچیها بیشتر دیدند. پلیس اقتصادی ما پروندههای خیلی سنگینی را زده که در آینده نزدیک هم اطلاع رسانی میکنند و شالوده امر قاچاق و قاچاقچی را با هزینه بالا مواجه کرده و این را همچنان ادامه خواهیم داد. در این راه مصمم و جدی هستیم و هیچ مماشاتی هم نخواهیم کرد. آینده نزدیک خواهید دید اتفاقاتی که میافتد. موضوع دوم؛ اراذل و اوباش هستند، اراذل و اوباش روزگار سختی را تجربه خواهند کرد اگر بخواهند امنیت مردم را زیر سؤال ببرند. مردم ما به هیچ عنوان پذیرش این را ندارند و ما هم اساساً تحمل این را نداریم، لذا حتماً صدا و تصویر مرا دارند، مراقب باشند، اگر دست از پا خطا کنند حتماً به گونهای با آنها برخورد خواهد شد به حکم قانون که هیچ وقت فراموش نکنند. موضوع سرقت هم همین است؛ مردم از سرقت دارند آسیب میبینند، حلقه بین سارق که سرقت میکند تا بتواند مال را بفروشد و بعد انگیزه دوم سرقت را داشته باشد، مالخرها هستند. اگر این مالخر نباشد سرقت کمتر صورت میگیرد چرا که جایی نیست که برود بخواهد تبدیل کند. مالخرها برخورد شده با آنها، دوستانم ملاحظه کردند مثلاً یک مالخری که فقط ۱۲۰۰ وسیله ECU ماشین را خریده و اینها هم در چتر اطلاعاتی دوستان آگاهی ما قرار گرفتند. آگاهی را ما داریم تقویتش میکنیم، گشتهای آگاهی به زودی راه اندازی میشود و تقویت خوبی میشود و در آینده طرحهایی داریم که حتماً از جنس کنترل اطلاعاتی روی سارقین حرفهای هم ان شاء الله انجام شود. به موقع به مردم اطلاع رسانی خواهیم کرد.
سؤال: یکی از موضوعات دیگری هم که گاهی اوقات برخی از مردم متأسفانه دچارش میشوند؛ بحث کلاهبرداریهای اینترنتی است که حالا با توجه به این که فراجا در این زمینه خیلی پیشرفت خوبی داشته، در این زمینه چه قولی به مردم میدهید؟
سردار رادان: یک قول مردم باید به ما بدهند؛ همه قولها را من نباید به مردم بدهم، مثلاً در سرقت هم یک قول من به مردم میدهم که مبارزه میکنیم با سارق، یک قول مردم باید بدهند، این قدر مالشان را به راحتی در اختیار سارق قرار ندهند یعنی شما ببینید خیلی از منازلی که سرقت میشود سارق به راحتی میرود داخلش، این یک تکلیف شهروندی است، البته ما امسال را گذاشتیم که آپارتمان به آپارتمان هم حتی دوستان مان بروند به مردم بگویند چه اشکالاتی در مغازهها یا جاهای دیگر… این یک قول است که من از مردم میگیرم و یک قولی که میدهم که حتماً برخورد میکنیم. در بحث فضای مجازی و کلاهبرداری اینترنتی هم میخواهم یک قول از مردم بگیرم؛ ورودی نکنید به آن. وقتی که شما طرف را نمیشناسی، آن طرف را نمیدانید کیست، جایی هم نیامده برای شما اعلام کند که این درگاه و این فضا درگاه سالمی است؛ چرا میروید وارد میشوید و خودتان را در معامله قرار میدهید؟ این یک بخش است که خواهش که همیشه هم از آنها درخواست داشتیم. بخش دومش این است که خوشبختانه دوستان فضای پلیس فتای ما بچههای جوان، عالم و مسلطی هستند، ما نرخ کشف مان بسیار بالاست، ان شاء الله این را هم تلاش میکنیم بیشتر شود.
سؤال: در مصاحبه قبلی راجع دوربینهای روی لباس پلیس هم فرمودید که قرار است این اقدام صورت بگیرد منوط به این که پول و بودجه اش تأمین شود، به کجا رسید؟
سردار رادان: هنوز پولش تأمین نشده، امسال در اربعین مسئولینی که میآمدند آن قرارگاه ابالفضل ما را میدیدند دیدند که چقدر این دوربینهای البسه کمک میکند. البته در دوربینهای غیرالبسهای ما با شهردار تهران صحبت داشتیم آقای دکتر زاکانی قول دادند که ان شاء الله خبرهای خوبی را در این باره با ما انجام دهند و به نظرمان رسید که یک اقدامات خیلی شایستهای انجام میشود. ما از دوربین البسه سود بردیم؛ هم در مأموریت هایمان، هم در زوایای بی روحی که حتی دوربینها نمیتوانند بیانش کنند و ان شاء الله امیدوار هستیم این بودجه اش تأمین شود و بتوانیم کار بیندازیم.
سؤال: اگر صحبت پایانی دارید بفرمایید.
سردار رادان: از مردم عزیز تشکر میکنم، از این که به پلیس تان اعتماد دارید سپاسگزارم، پلیس در خدمت شماست، پلیس حافظ شما خواهد بود و پلیس؛ پلیس هوشمند خواهد بود. از آن جایی که بداند کجا بایستی لبخند بزند و خدمت کند و کجا بایستی قوی و مقتدر باشد. آن چیزی که مردم هم دوست دارند.