تاثير برنامه تحول نظام سلامت بر ساماندهي تجهيرات پزشكي استان مركزي
پایگاه خبری ارک :
در راهبردهاي اين برنامه مترقي سلامت، فرايند تامين ملزومات و تجهيزات پزشكي به بيمارستان ها سپرده شده و از سوي ديگر نيز با هدايتگري منابع مالي در گام ارتقاء هتلينگ مراكز درماني، بهبود و جبران كاستي هاي تجهيزات پزشكي دنبال شده كه اين مهم در حوزه سلامت استان مركزي با تاثيرات مطلوب و رضايتمندي خدمات گيران همراه بوده است.
كارشناسان و مسئولان امور اجتماعي و سلامت استان مركزي بر اين باورند كه برنامه تحول نظام سلامت با اهدافي چون حفاظت مالي از مردم، ايجاد عدالت در دسترسي به خدمات كلينيكي و پاراكلينيكي واستانداردسازي امور درماني آغاز شد و امروز در ارزيابي يكي از گام هاي آن كه ساماندهي تجهيزات پزشكي است، كاهش قيمت، دسترسي آسان به تجهيزات و ملزومات پزشكي، بهبود امكانات پزشكي بيمارستان ها و رضايت مردم مشهود است.
يكي از مراجعان بيمارستاني كه به منظور ترميم آسيب استخواني به بيمارستان وليعصر (عج) اراك مراجعه كرده بود، گفت: عمل جراحي را بدون آنكه به دنبال پروتز باشم انجام دادم و در محاسبه هزينه هاي درماني با روشي كه در برنامه تحول سلامت ديده شده، ميزان پرداختي معقولي داشتم.
زهرا ربيعي افزود: سه سال پيش كه همسرم به دليل شكستگي ستون فقرات در سانحه رانندگي به بيمارستان مراجعه داشت، پزشك تهيه قطعه مورد نياز را به همراه بيمار سپرد و بعد از دو روز سرگرداني اين قطعه با قيمت گران از تهران تهيه شد اما، در عمل جراحي خودم اين نقيصه حذف شده بود.
معاون دارو، غذا و تجهيزات پزشكي دانشگاه علوم پزشكي اراك نيز در اين خصوص گفت: تا قبل از برنامه تحول نظام سلامت طيفي از تجهيزات پزشكي مصرفي بدون برنامه نظارتي خاص و تنها در صورت اعلام نياز پزشكان و بيماران بخش دولتي و خصوصي درمان استان تامين مي شد و دانشگاه علوم پزشكي نظارت و اشراف بر اين حوزه كه در زنجيره درماني اهميت زيادي دارد، نداشت.
دكتر مصطفي دلاور افزود: نرخ گذاري و عرضه تجهيزات پزشكي تا پيش از اجرائي شدن برنامه تحول سلامت شناور و وابسته به ميزان تقاضا از سوي مردم و پزشكان بود، از سوي ديگر كيفيت اقلام موجود در بازار نيز رصد نمي شد.
وي عنوان كرد: با آغاز برنامه تحول نظام سلامت، بيمارستان ها موظف شدند كه تجهيزات پزشكي و داروئي پرمصرف را تهيه كرده و در اين خصوص تهيه هيچ ملزومات پزشكي و مصرفي را به بيمار و همراه وي نسپارند.
معاون دارو و غدا و تجهيزات پزشكي دانشگاه علوم پزشكي اراك خاطرنشان كرد: با سياست وزارت بهداشت در دولت يازدهم در قالب نظام تحول سلامت راه بر قاچاق تجهيزات پزشكي و عرضه محصولات بي كيفيت و متفرقه در بازار مصرف مسدود و نحوه خريد اين تجهيزات و ملزومات مديريت شد.
دكتر دلاور گفت: صرفه و صلاح اين تصميم دولت، هم به نفع سيستم سلامت و هم به نفع بيماران شد چرا كه بيمار از صددرصد هزينه ها تنها شش تا 10 درصد را، بسته به نوع بيمه پرداخت مي كند و با ساماندهي تجهيزات پزشكي، هزينه هاي اضافه در درمان نيز مديريت شده و نيازهاي اين حوزه شفاف و بسامان است.
وي افزود: شناسنامه دار شدن تجهيزات پزشكي در طيف متنوع آن، پررنگ شدن مقوله نظارت بر اين بخش كه همواره خلاء بزرگي بود، حذف فعاليت هاي غيرمجاز و شركت هاي متفرقه از ديگر مزاياي اين برنامه است.
دكتر دلاور گفت: تعيين قيمت هاي پايه در تجهيزات پزشكي توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي فعاليت هاي اين حوزه را رقابتي كرد و در برخي اقلام حداقل 30 تا 50 درصد تعديل قيمت رخ داده كه اتفاق بزرگي است.
وي توضيح داد: براي مثال تعدادي از لنزها، برخي ابزار و تجهيزات قلبي و پروتزها كاهش قيمت محسوسي دارند و اين درحاليست كه با نظارت وزارتخانه تنها شركت هاي مجاز در اين عرصه فعاليت دارند و اين مهم كاهش قيمت همراه با افزايش كيفيت را سبب شده است.
معاون دارو، غذا و تجهيزات پزشكي دانشگاه علوم پزشكي اراك اظهار كرد: برنامه تحول نظام سلامت در ساماندهي تجهيزات پزشكي مزيت ديگري نيز داشت و آن حمايت از توليد داخلي تجهيزات پزشكي و ملزومات مصرفي درمان بود چرا كه بر اساس اين برنامه كالاهاي پزشكي كه مشابه داخلي داشته باشند وارد نمي شوند و اين را مي توان حمايت عملي از راهبرد اقتصاد مقاومتي در عرصه سلامت دانست.
رئيس اداره تجهيزات پزشكي دانشگاه علوم پزشكي اراك نيز گفت: درحال حاضر پنج شركت توزيع كننده لوازم و تجهيزات پزشكي مجاز در اين استان فعاليت دارند و تعداد اصناف پزشكي استان نيز به 15 صنف مي رسد.
عباس مهرآبادي افزود: دو شركت توليد كننده وسايل و تجهيزات پزشكي نيز در استان مركزي فعاليت دارند.
وي گفت: اجراي برنامه تحول سلامت در گام تجهيزات و ملزومات پزشكي سه هدف عمده داشت كه نخستين هدف تامين ملزومات مصرفي و تجهيزات پزشكي توسط بيمارستان ها بود و اين مسئله سرگرداني بيماران را از بين برد و و به خدمات بيمارستاني در اين بخش نظم بخشيد.
رئيس اداره تجهيزات پزشكي دانشگاه علوم پزشكي اراك خاطرنشان كرد: اداره تجهيزات پزشكي قرابت كاري در حوزه دارو و غذا داشت ولي قبل از اجراي برنامه تحول نظام سلامت در مجموعه درمان ديده شده بود و انتقال آن به معاونت دارو و غذا استقلال بيشتري را براي اين مجموعه به همراه داشت.
مهرآبادي اظهار كرد: هرچند پس از گذشت سه سال از انتقال اين مجموعه به معاونت دارو و غذا هنوز در خصوص نيروي انساني كمبودهايي وجود دارد اما راهبردهاي محوري بر مبناي اولويت مديريت در منابع تجهيزات پزشكي انجام شده كه بي سابقه بوده است.
وي عنوان كرد: جلوگيري از ورود كالاهاي قاچاق تجهيزات پزشكي از ديگر اهداف محقق شده برنامه تحول نظام سلامت بود و دولت توانسته در اين حوزه به اصلاح طرح تامين تا مصرف در ملزومات و تجهيزات پزشكي و درماني دست يابد.
وي توضيح داد: در حال حاضر ساختار نظارتي خوبي بر گروه هاي توليدكننده و وارد كننده تجهيزات پزشكي و توزيع كنندگان عمده و خرد انجام مي شود و تمامي مراكز فعال در زنجيره توليد تا توزيع در هر استان بايد ثبت شود.
مهرآبادي يادآور شد: شفاف سازي و تعيين حدود فعاليت ها و محدوديت هاي موجود از مبداء تا مصرف كننده تجهيزات پزشكي در برنامه تحول نظام سلامت مونيتوريگ شده و نظم خاصي در خدمات نمايندگي هاي رسمي استاني و كشوري وجود دارد به طوريكه كاستي ها و نيازها با سرعت كمي با درخواست بيمارستان ها تامين مي شود و بيماران به هيچ وجه درگير اين بخش نيستند.
وي خاطرنشان كرد: الزامي بودن وجود مسئول فني براي نمايندگان مجاز استاني براي تامين تجهيزات پزشكي از نقاط قوت برنامه تحول نظام سلامت است.
رئيس اداره تجهيزات پزشكي دانشگاه علوم پزشكي اراك افزود: بر اساس برنامه تحول نظام سلامت ؛ شركتهاي وارد كننده و توليد كننده از طريق فراخوان قيمت هاي پيشنهادي را ارائه مي كنند كه 30 تا 50 درصد زير نرخ هاي قبل است و اين كاهش ها در سامان بودجه اي دانشگاه و حوزه درمان اثرگذاري داشته است.
مهرآبادي توضيح داد: درحال حاضر به صورت ماهانه كميته سياستگذاري تجهيزات پزشكي و نيازهاي بيمارستاني در استان مركزي تشكيل و در آن نيازها و اولويت ها فهرست بندي مي شود و در مواردي كه براي خريد و تامين تجهيز خاص نياز به تاييد هيات امناي ارزي باشد با هماهنگي دانشگاه اقدام مي شود.
وي خاطرنشان كرد : سالانه 300 تا 400 ميليارد ريال هزينه تامين تجهيزات و ملزومات مصرفي مراكز درماني استان است و به دنبال آن هستيم كه امسال پنج تا 10درصد صرفه جويي در اين بخش ايجاد شود.
وي اظهار كرد: مشخص نبودن رديف اعتباري ، كمبود نيروي انساني استخدامي فني و كارآشنا از مشكلات اين حوزه است كه بايد براي رفع آن چاره انديشي شود.
مهرآبادي عنوان كرد: جهش در حوزه تامين كيفي تجهيزات پزشكي استان از اتفاقات مهم در سه سال اخير است و اين راه بايد با قوت دنبال شود.
وي با بيان اينكه بايد در زمينه نگهداري تجهيزات پزشكي بيمارستان ها نيز رديف خاصي ايجاد شود، بيان كرد: هفت گام برنامه تحول نظام سلامت، امنيت درمان را بيشتر كرد و توانست در بخش تجهيزات پزشكي گران قيمت 70 درصد هزينه ها را از دوش بيمار بردارد.
مهرآبادي اظهار كرد: بسياري از بيماران در دوران قبل ازبرنامه تحول نظام سلامت به دليل هزينه هاي سنگين از پيگيري درماني منصرف مي شدند اما با كاهش بار درماني از جيب مردم به ويژه در حوزه تجهيزات پزشكي اين مشكل حل شده است.
وي يادآور شد: تامين تجهيزات سرمايه اي بيمارستاني از ديگر مزاياي اجرائي شدن برنامه تحول نظام سلامت بود و در سايه اين برنامه بسياري از دستگاه هاي تشخيصي و درماني با فناوري بالاتري نصب شد و تجهيزات فرسوده و قديمي از رده خارج شدند.
وي اضافه كرد: از محل هتلينگ بيمارستاني بسياري از اين تجهيزات بهسازي و نوسازي شد كه اين مهم حتي تخت و صندلي بيمار و همراه، مونيتورينگ ، تجهيزات راديولوژي و اتاق عمل و آزمايشگاه ها را شامل مي شود.
مديركل دفتر امور اجتماعي و فرهنگي استان مركزي نيز گفت: جاي برنامه راهبردي تحول سلامت سالها در حوزه بهداشت و درمان خالي بود و با اجراي آن دلال بازي از زنجيره تجهيزات پزشكي جدا شد و تمركز در مديريت تجهيزات پزشكي به بيمارستان ها سپرده شد.
غلامرضا فتح آبادي افزود: سهولت دسترسي به اقلام پزشكي و كاهش هزينه ها براي مصرف كنندگان و خدمات گيران تجهيزات پزشكي و نظارت بر كيفيت از ديگر مزاياي اين برنامه است كه جا دارد بيشتر معرفي شود.
20 مركز بيمارستاني در استان مركزي وجود دارد كه مديريت 16بيمارستان در حوزه دولتي، سه بيمارستان در حوزه تامين اجتماعي و يك بيمارستان با حوزه خصوصي است.
6013/6012