تغییر کاربری تهدید جدید بخش کشاورزی دشتستان

پایگاه خبری ارک :
آنان معتقدند : درکنار مشکلات خشکسالی، کم آبی، بی ثباتی بازار، بالا بودن هزینه های تامین نهاده های کشاورزی و آسیب های ناشی از توسعه دنیای صنعتی که سالهای اخیر کشاورزی را در سطح کشور و بویژه این منطقه تهدید می کند، تغییرکاربری زمین های زراعی به عنوان معضل جدید دیگری به این مشکلات افزوده شده است.
این مسئولان افزودند: این موضوع به همراه پدیده زمین خواری تهدید خاموشی است که در آینده نزدیک، تامین امنیت غذایی و ضریب خودکفایی را به مخاطره می اندازد و ساخت و ساز در زمین های زراعی خسارت های جبران ناپذیری در زیرساخت های اصلی تولید بخش کشاورزی از جمله منابع پایه آب و خاک وارد خواهد کرد.
هنوز بیاد داریم که منطقه بنداروز- ننیزک بخش مرکزی دشتستان یکی از مناظر سبز و زیبایی بود که در فصول مختلف سال محصولات گوناگونی را روانه سفره های مردم استان و حتی کشور می کرد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دشتستان دراین باره در گفت وگو با ایرنا گفت: 100 هکتار از اراضی کشاورزی دشتستان که بیشتر زیر کشت آبی بوده و در بخش مرکزی واقع است در سالهای اخیر بدلیل مشکلات خاص بخش کشاورزی از سوی کشاورزان به افراد متمکن فروخته شده و آنها نیز با تغییر کاربری این زمینها بصورت غیرمجاز آنها را به خانه ویلا و باغ شهر تبدیل کرده اند.
حمیدرضا جهانبخش افزود: علاوه بر تولید انواع سبزی و صیفی مرغوب که سالهای متمادی در این اراضی بدست کشاورزان انجام و وارد سفره مردم می شد، سالانه 300تن گندم که محصول استراتژیک در رسیدن کشور به خودکفایی تولید می کرد.
وی اضافه کرد: تولید گندم و خودکفایی دراین بخش یکی از مولفه های قدرت و استقلال هر کشوری است که نباید با وجود استعداد و ظرفیت های خدادادی دستخوش برخی سهل انگاری ها و بی توجهی ها شود.
جهانبخش ادامه داد: درسالهای اخیر غلبه بعد گردشگری برتولید و یا بازرگانی و صنعت به جای کشاورزی باعث رغبت کشاورزان و زمینداران به تبدیل اراضی کشاورزی به باغ شهر، ویلاهای تفریحی و یا واحدهای تجاری شده است.
وی اظهارکرد: بعد دیگر مساله به کاهش توجیه اقتصادی کشاورزی بدلایل مختلف برمی گردد که باعث می شود تا کشاورز زمین را در قطعاتی کوچکتر با قیمتی بالاتر به فروش برساند و افرادی قانون گریز نیز با تغییر کاربری آن دست به تخریب اراضی مستعد کشاورزی می زنند.
جهانبخش گفت: در این زمینه جهاد کشاورزی علاوه بر اینکه با قاطعیت مانع تغییر کاربری این اراضی خواهد شد با اقداماتی نظیر حمایت کشاورز در استفاده از آبیاری نوین، اصلاح الگوی کشت و ارائه آموزشهای لازم و نظرهای کارشناسی درمورد مراحل مختلف تولید برای مقرون به صرفه کردن کار کشاورزی به فرهنگ حفظ این موهبتهای خدادادی کمک خواهد کرد.
مدیرجهاد کشاورزی دشتستان اظهارکرد: کشاورزان باید بدانند که این منابع و ثروت های الهی تنها مختص نسل ما نیست بلکه این اراضی که تامین کننده نان مردم است میراث گذشتگان و امانت آیندگان دست ماست که باید از آن استفاده و آن را حفظ کرد.
جهانبخش ادامه داد: اگر پیش از این متولیان امر نظارت بیشتری می کردند و در دادن آب و برق به خانه ویلاها و باغ شهرها سخت گیری بیشتری می کردند امروز شاهد این معضل نبودیم.
وی افزود: بر ای حفظ و صیانت از اراضی کشاورزی و جلوگیری از تبدیل این اراضی به واحدهای غیر کشاورزی چند روز گذشته 10واحد از این ساخت و سازها با حکم قضایی پس از اخطار مکرر به صاحبان آنها تخریب شد.
مدیرجهاد کشاورزی دشتستان بیان کرد: این 10 واحد باغ شهری که در مجموع در چهار هکتار از اراضی کشاورزی ساخته شده بودند با تخریب آنها زمینها به حالت اولیه برگردانده شد.
جهانبخش افزود: اکنون نیز بجد و بصورت مستمربا همکاری شورای تامین شهرستان مانع از ساخت و ساز غیرمجاز و تبدیل اراضی کشاورزی به باغ شهری، واحدهای تجاری و بازرگانی خواهیم شد.
رئیس دادگستری شهرستان دشتستان گفت: اگر تبدیل اراضی کشاورزی به کاربری های دیگر و سرعت این پدیده در اراضی مرغوب این شهرستان که قطب کشاورزی استان بوشهر است ادامه یابد به یقین باید گفت در سالهای آینده کشت و زرعی در این شهرستان انجام نخواهد شد.
مسلم ذاکری افزود: با وجود اینکه پدیده زمین خواری و تغییر غیرمجاز کاربری اراضی کشاورزی در واقع در عرصه ملی شاهد آن هستیم اما همه مسئولان باید به فراخور حوزه مسئولیتی خود مانع از گسترش این معضل شوند.
وی بیان کرد: در دشتستان که بخش عمده اشتغال و کسب و کار مردم به حوزه کشاورزی مرتبط است نباید اجازه داد سودجویان به این منبع ثروت و درآمدی مردم آسیب برسانند.
رئیس دادگستری دشتستان ادامه داد: در این ارتباط تشکیل کمیته صیانت از اراضی ملی با هدف جلوگیری از تصاحب اراضی ملی و زمین خواری و تغییر کاربری اراضی کشاورزی در دشتستان یکی از اقدامات مهم است که به انجام رسیده است.
وی بیان کرد: این کمیته هر ماه یکبار درجلسه ای با همکاری و عضویت جهاد کشاورزی، منابع طبیعی، راه و شهرسازی، اطلاعات سپاه، دادستان و نیروی انتظامی به بررسی این مشکلات پرداخته و در زمینه راه حلهای کاهش این معضل و جلوگیری و برخورد نیز تصمیم گیری می کنند.
رئیس دادگستری دشتستان اظهارکرد: اگر همکاری، هماهنگی و همدلی پیش آمده در این شهرستان که گامهایی مهم نیز در مدت کوتاه اخیر برداشته است در گذشته هم بین متولیان امر شهرستان وجود داشت امروز حجم زیاد زمین خواری و دست اندازی به اراضی ملی را شاهد نبودیم.
دادستان دشتستان گفت: تغییر کاربری اراضی یکی از عمده مشکلات حوزه کشاورزی و بیشترین حجم از پرونده های قضایی جهاد کشاورزی را شامل می شود.
یاسر حیدری افزود: هدف و انگیزه قوه قضاییه و در اجرای منویات و نظر مقام معظم رهبری در باره حفظ اراضی ملی و تلاش دولت برای برگرداندن اراضی ملی و کشاورزی به بیت المال همکاری ویژه و تنگاتنگی با جهاد کشاورزی و منابع طبیعی دارد.
وی ادامه داد: درمورد تغییر کاربری اراضی کشاورزی بویژه در منطقه مستعد جاده شاهزاده ابراهیم بخش مرکزی، ساخت و سازهای باغ شهرها و خانه ویلاهای غیرمجاز آنجا را به شهرکی تبدیل کرده است.
حیدری بیان کرد: اینگونه اقدامات کنترل نشده و بی حساب و کتاب علاوه بر تخریب و نابودی کشاورزی منطقه می تواند به منطقه ای که منجر به جرائمی نیز خواهد شد، تبدیل شود.
وی گفت: در حوزه اجرای احکام تاکنون چندین مورد از پرونده های جهاد کشاورزی را اجرا کرده ایم و برخی از پرونده ها نیز درحال رسیدگی و صدور حکم و برخی دیگر حکم صادر شده و دردست اجراست.
دادستان دشتستان ادامه داد: جهاد کشاورزی باید زودتر اقدام می کرد تا مانع از دیوارکشی و ساخت و سازهای بیش از حد متعارف و قانونی می شد.
حیدری گفت: علاوه بر برخورد با سودجویان، باید جهاد کشاورزی برای جلوگیری از این پدیده زمین خواری و تغییر کاربری راهکارهای مناسبی برای حفظ این اراضی و تشویق کشاورزان به کارگیری زمینها در مسیر تولید ارائه کند.
وی در باره ساخت و سازهای غیرمجاز در اراضی ملی و خارج از محدوده شهری گفت: در این مورد نیز راه و شهرسازی، شهرداری و ادارات آب و برق دقت بیشتری کنند و از دادن مجوزهای لازم به افراد قانون را مد نظر قرار دهند.
حیدری بیان کرد: زیرا درماجرای تخریب ساخت و سازهای غیرمجاز و اجرای قانون و برگرداندن این اراضی به بخش کشاورزی، قشر ضعیف جامعه که این زمینها به سودجویان و کسانی که آنها را با دور زدن قانون خریداری کرده اند، ضرر می کنند.
وی از مردم خواست تا از خرید املاکی که مالکیت مشخصی ندارند و چندین بار دست به دست شده و هویت فروشنده احراز نشده است، خودداری کنند.
دادستان دشتستان گفت: پایین بودن قیمت این زمینها نسبت به زمین های قانونی اطراف نیز می تواند برای خریدار نشانه روشنی بر غیر قانونی بودن فروش آنها باشد.
در شهرستان دشتستان بعنوان قطب اول کشاورزی استان بوشهر سالانه بیش از 50 هزار تن گندم و 120 هزار تن خرما تولید می شود.
7213/6043