سردار سنایی راد: دفاع مقدس، دفاع مردم پایه بود

پایگاه خبری ارک :
این تعابیر سردارسرتیپ دوم پاسدار «رسول سنایی راد» معاون سیاسی نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران از دفاع مقدس است. تعابیری که گویای واقعیت های هشت سال دفاع مقدس است.
«31 شهریور تا ششم مهرماه» در کشورمان به عنوان هفته دفاع مقدس نامگذاری شده است و دراین هفته، مجاهدت ها و رشادت های رزمندگان و شهدا هشت سال دافع مقدس در این روز پاس داشته می شود.
31 شهریور 59 بود که رژیم بعثی عراق با طرح قبلی و با هدف برانداختن نظام نوپای جمهوری اسلامی، جنگی تمام عیار را علیه ایران اسلامی آغاز کرد. جنگی نابرابرکه علیه ایران ازجانب استکبار جهانی آمریکا و جناح های وابسته به شرق وغرب مورد حمایت قرار گرفت.
درهمان زمان، ارتش عراق که فتح یک هفته ای تهران را درسر می پرورانید موفق شد در روزهای نخست تجاوزش به مرزهای ایران بتازد و تا دروازه های اهواز و خرمشهر پیشروی کند.
در چنین شرایطی ملت ایران با ندای رهبر کبیر انقلاب، امام خمینی (ره) بدون امکانات و تجهیزات لازم و حتی آموزش های نظامی به دفاع ازکیان نظام پرداختند.
شکل گیری اتحاد وانسجام نیروهای انقلابی وطرد نیروهای وابسته، حماسه ای مقدس را شکل داد که در تاریخ ایران اسلامی بی سابقه بود.حماسه دفاع مقدسی که برکات و دستاوردهای بی نهایتی را برای ملت ایران به ارمغان آورد وجهاد وشهادت مردم با ایمان و مخلص ایران اسلامی، ستون های نظام را مستحکم کرد.
به مناسبت بزرگداشت این همه مجاهدت وایثارهر ساله 31 شهریور تا ششم مهرماه به عنوان هفته دفاع مقدس نامگذاری شده است.
به منظور پاسداشت هفته دفاع مقدس؛ با سردار سرتیپ دوم پاسدار «رسول سنایی راد» معاون سیاسی نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران به گفت وگو نشستیم که بدین شرح است.
**سوال: به نظر جنابعالی آیا با پایان یافتن دفاع مقدس ، همچنان تعامل میان سپاه و ارتش جمهوری اسلامی پایدار است؟ برای ترویج عزت، پایداری و وحدت ملی چه کاری باید در کشور انجام داد؟
**سردار سنایی راد: سپاه وارتش دردوران دفاع مقدس به عنوان دو بازوی نظامی نظام درعرصه دفاع و تامین امنیت کشور با هم همراهی، همکاری، برادری وهمدلی در حد اعلا داشتند. با توجه به آن که توانمندی هایی در سپاه و توانمندی هایی نیزدرارتش وجود داشت، این دو با همکاری وتعامل یکدیگر نقش مکمل را ایفاء می کردند.
سپاه مثلا درعرصه زمینی و در پیوند با بسیج، برجستگی های داشت و نیروی هوایی ارتش نیز با توجه با امکانات، تجهیزات وسوابق و داشته هایش ، مزیت هایی را داشت ؛ در عملیات زیادی عرصه پیشروی زمینی به سپاه داده می شد اما حمایت و پشتیبانی هوایی با ارتش بود ویا در مقاطعی، عملیاتی که انجام می شد عملیات مشترکی بود که یگان هایی از سپاه و یگان هایی ازارتش به صورت مشترک انجام می دادند. بنابراین گاهی شاهد یگان های ترکیبی بودیم.
خاطرم هست درتیپ یک یگان خراسان؛ خود، شاهد یگانی ترکیبی بودم که از یک گروهان از ارتش و 2 گروهان از سپاه تشکیل شده بود. گاهی هم گردان هایی از ارتش و گردان هایی از سپاه، یک تیپ عملیاتی به شکل ترکیبی را شکل می دادند.
بنابراین دوران دفاع مقدس هم به لحاظ نیاز آن دوران و هم فضای آن دوران؛ هردو مولد وحدت بین سپاه وارتش بود؛ ضمن آنکه درسطح راهبردی، حضرت امام خمینی (ره) به عنوان فرمانده کل قوا نیز تاکید بر وحدت وهمدلی بین نیروها از جمله سپاه و ارتش داشتند.
در آن زمان سایر نیروهای مسلح مثل ژاندارمری و کمیته هم تیپ های عملیاتی داشتند همچون تیپ روح الله که عوامل کمیته بودند، نیروهای ژاندارمری هم درنقاطی خط داشت و در کنار سایر نیروهای نظام اقدام می کردند.
بنابراین باید گفت دوران دفاع مقدس دوران همدلی و وحدت بین همه نیروهای مسلح در مقابل دشمن متجاوز بود واینکه در برخی مناطق مثل کردستان، شرایط به گونه ای بود که باید در برخی مناطق، سپاه و دربرخی مناطق ارتش مستقر می شدند اما در عین حال تعامل وهمکاری بین هر دو وجود داشت بنابراین بهترین دوران عمر سپاه و ارتش؛ دوران دفاع مقدس در عرصه همکاری و وحدت و همدلی بود.
**سوال:این موضوع آیا با پایان جنگ تحمیلی دوران مقدس همچنان تداوم داشته و یا در همان دوران به پایان رسیده است؟
**سردار سنایی راد: عبارتی مقام معظم رهبری دارند این که «جنگ تمام شده اما دفاع همچنان باقی است». وظیفه و رسالت نیروهای مسلح دفاع دربرابر هرگونه تجاوز بر تمامیت ارضی و مدیریت نظام است.
دوران هشت ساله دفاع مقدس درواقع یک جور واقعیت عینی جنگ بوده است چرا که کشوری به ما حمله کرده بود وبخشی از کشورما را به اشغال درآورده بود و در آن دوران ما دفع تجاوز را انجام دادیم . اما اکنون شاهدیم که همچنان تهدید در ابعاد مختلفی از جمله تهدید سخت همچنان موضوعیت دارد. بنابراین دفاع هم موضوعیت دارد. کما اینکه حضور رزمندگان اسلام در دفاع از حرم در واقع دفع تجاوزی بود که اگر درآن مناطق سد نمی شد به مرزهای ما کشیده می شد و امروز ما باید داخل خاک مقدس جمهوری اسلامی با نیروهای تکفیری مقابله می کردیم. یا آنکه همچنان در برخی مناطق همچون جنوب شرق یا شمال غرب شاهد درگیری نظامی با عناصر و اشراری هستیم که وصل به برخی قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای هستند که حتی درعرصه سخت همچنان نوعی تهدید به حساب می آیند و رزمندگان ما از قبیل سپاه، ارتش، نیروی انتظامی، اطلاعات و امنیت مشغول دفاع از امنیت سرزمینی و مدیریت نظام درمقابل این دسته از اشرار هستند؛ بنابراین دفاع همچنان باقی است.
**سوال: به نظر جنابعالی آیا توانسته ایم فرهنگ دفاع مقدس را به دیگر کشورها صادر کنیم؟
** سردار سنایی راد: خوشبختانه جمهوری اسلامی هم پشتوانه فرهنگی درسطح ملی دارد و هم عقیدتی دارد که مولد فرهنگ حماسه است. یعنی همان گونه که از داستان های شاهنامه، حماسه را الهام می گیریم ازعاشورا نیز الهام گیرنده حماسه ایم.
در دوران دفاع مقدس شرایطی پیش آمد که این فرهنگ فرصت ظهور و تجلی مقابل تجاوزات را یافت.
در آن زمان معادلات عادی صدام با تجاوزاتش نسبت به جمهوری اسلامی نتیجه می داد چرا که درشرایطی قرار داشتیم که بعد از انقلاب بود و در بخشی از توان نظامی ارتش کاستی صورت گرفته بود و یا بخشی از عناصر، انگیزه ای برای حضور در این عرصه را نداشتند. سپاه تازه در آغاز شکل گیری بود. کمیته هم همین طور؛ ضمن آنکه مشغول نبرد با اشرار و ضدانقلاب بود .
جنگ در چنین شرایطی اتفاق افتاد ضمن آنکه اختلافاتی هم در داخل داشتیم مثلا رئیس جمهور وقت ، بنی صدر، سرهمکاری با دیگر مسئولان نظام را نداشت و برخی رژیم های همسایه ما مثل آل سعود، احساس خطر می کردند و در آن ماجرا، همراه دشمن متجاوز شدند. تصور صدام این بود با شکست جمهوری اسلامی می تواند نقش منطقه ای را برای ابرقدرت ها برعهده بگیرد وهم در منطقه به عنوان قدرت برتر، خود را مطرح کند اما آنچه فکر نکرده بود همین فرهنگ حماسی وصل به انقلاب بود که درانقلاب اسلامی با فرهنگ انقلاب عجین شده بود .
وی این فرهنگ عجین شده با انقلاب بود که در دوران دفاع مقدس تلالوء و درخششی پیدا کرد که الهام بخش سایر ملت هایی شد که نیازمند عزت بودند و توان دفاعی برای پاسداشت عزتشان شد.
به عنوان مثال وقتی این فرهنگ به جنوب لبنان رفت در واقع منشاء شکل گیری یک جنبش انقلابی و جریان جاری شد که امروز به عنوان حزب الله از آن یاد می شود و در چند جنگ وعملیات توانست برتری خود را درمقابل ارتش مسلح رژیم صهیونیستی به اثبات برساند؛
**سوال : تعریف حضرتعالی از دفاع مقدس چیست؟
**سردار سنایی راد: دفاع مقدس، دفاعی است که چون در برابر یک تجاوز آشکار بود ،انگیزهای مقدسی پیدا کرد .غالب رزمندگانی که درهشت سال دفاع مقدس حضور داشتند ، تیپ های بسیجی بودند. سپاه و ارتش پایه اصلی ما در دفاع مقدس بود اما واقعیت این بود که بار سنگین جنگ بر دوش مردم و رزمندگان بود. بنابراین باید بگوییم دفاع ما دفاع مردم پایه بود.
کسانی که دراین جنگ ورود پیدا کردند به تعبیر امامشان لشکریان مخلص خدا شدند و کسانی بودند که انگیزه های پاک دینی والهی انقلاب آنها را به دفاع کشانده بود بنابراین هشت سال دفاع ما جنبه تدافعی داشت. آن هم چون به نظام نوپای اسلامی حمله شده بود. رزمندگان با انگیزه های اسلامی و جهادی در دفاع حضور پیدا کردند و هشت سال دفاع مقدس را شکل دادند.
اجتمام**9136**1776
خبرنگار: فرزانه جلالیان **انتشار دهنده: لیلا خطیب زاده