توسعه فرهنگی از کتاب آغاز می شود/کتابداران پیام آور خوبی ها، زیبایی ها و فضلیت هستند
به گزارشپایگاه خبری ارک به نقل از خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا، سید رضا صالحی امیری روز دوشنبه در آیین تجلیل از کتاب داران برگزیده افزود: امروز به عنوان کتابدار در جمع شما حاضر شدم تا از نزدیک افتخار حضور چند ساله خود را در این جامعه بزرگ اعلام کنم و بزرگ ترین افتخار خود را کتابداری می دانم، مطمئنم شما نیز با من هم نوا هستید.
وی ادامه داد: گر چه در نگاه جامعه دیده نمی شویم اما در درون رضایت قلبی داریم زیرا کتاب همیشه همراه ما، و منشا و مرجع ارتباط میان مردم و منابع بزرگ دینی علمی واخلاقی هستیم.
صالحی امیری افزود: بدون فرهنگ به توسعه نخواهیم رسید، زیرا جاده توسعه فرهنگی از کتاب آغاز می شود و بستر و جاده حرکت به سوی توسعه فرهنگی کتاب کتابخانه و کتاب خوانی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: بدون توجه به این عنصر مهم به توسعه فرهنگی نخواهیم رسید زیرا آن دیدگاه توسعه ملی است، بنابراین بدون فرهنگ اقتصاد و جامعه به مقصد ومقصود نمی رسد.
صالحی امیری گفت: تجلیل از کتابداران به عنوان نماد انسان های فرهیخته و با اخلاق در چنین روزی که بسیاری از چهره های فرهنگی کشور حضور دارند به معنای احترام این افراد به کتابداران است و پیام این حضور آن است که بزرگان فرهنگ قدر شما را می دانند.
عضو کابینه دولت تدبیر و امید خاطر نشان کرد: حضور من هم این پیام را دارد که عضو کوچکی از خانواده بزرگ کتابداران هستم و باید حرکت جدیدی را آغاز و راهکارهای جدید و خلاقانه ای را پیدا کنم.
** کتابخانه به یک کانون فرهنگی تبدیل شود
وی گفت: اولین قدم این است که بپذیریم کتابخانه و کتابدار فقط یک محیط بسته و مجموعه ای از کتاب ها برای تحویل به متقاضیان نیست، بلکه این مکان یک مرکز فرهنگی است، از این رو از دبیر کل نهاد کتابخانه های عمومی کشور که از مدیران موفق این نهاد پس از انقلاب اسلامی است می خواهم که حمایت های خود را در این مسیر تداوم بخشد.
صالحی امیری افزود: اولین تقاضای من آن است که حرکتی آغاز شود تا کتابخانه به یک کانون فرهنگی تبدیل شود تا هر کس که نیاز به مصرف فرهنگی دارد، نقطه هدف او کتابخانه باشد.
وی تصریح کرد: کتابخانه در کنار مسجد و مدرسه معنا پیدا می کند، بنابراین این مکان ها کانون های مقدس فرهنگی محسوب می شوند.
** توسعه کتابخانه های تخصصی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه امروز عصر تخصصی ها است، گفت: کتابخانه های عمومی می توانند در دل خود، مجموعه ای از کتابخانه های تخصصی(زنان، کودکان و جوانان) راه اندازی کنند.
به گفته صالحی امیری، درگذشته درصدی زیادی از کتاب کتابخانه ها خاک می خورد و کمتر کسی به آنها مراجعه می کرد و معنای آن است که کتابخانه ها اجتماعی نشده اند، بنابراین باید نیازسنجی روستایی و شهری منطبق با فرهنگ محلی و بومی شکل گیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به موضوع کتابداری الکترونیک افزود: این مساله بحث مهم روز است و به سرعت در حال حرکت به سمت تغییر روش های تامین منابع حرکت می کند، بگونه ای که شعار (ایفلا) در 2016 کتابخانه های موبایلی در سال 2020 است. یعنی تا سه سال آینده باید همه کتابخانه های جهان بتوانند در یک سیستم مجازی به مشتریان خود خدمات دهند چیزی که ما بسیار از آن فاصله داریم.
وی خاطر نشان کرد: باید بتوان از طریق شبکه های اجتماعی به علاقه مندان به کتاب خدمات ارائه کرد و هرکس در هر نقطه از کشور و هر زمان که بخواهد بتواند وارد کتابخانه های عمومی شود، هر چند نهاد کتابخانه های عمومی کشور می تواند از ظرفیت های خود در این راستا بهره مند شوند.
** ضرورت نوآوری و خلاقیت در نهاد کتابخانه های عمومی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر لزوم خلاقیت و نوع آوری در نهاد کتابخانه های عمومی کشور افزود: حرکت های خوبی در این نهاد شکل گرفته اما باید گامی بزرگتر در این عرصه و در حوزه های تولید، توزیع، مصرف، منابع و تعامل با مخاطبان در بدنه آن برداشته شود.
وی تصریح کرد: کتابدار و کتابخوان به جای اینکه در یک جا متمرکز شود، باید بدنبال مصرف کننده باشند، مفهوم کتابخوانی در فضای فیزیکی شکل نمی گیرد، نیاز است کتابدار به سوی متقاضی حرکت کند و فضای تعاملی بین تولید، توزیع و مصرف کننده ایجاد شود.
صالحی امیری ادامه داد: با توجه به گسترش فضای مجازی و شبکه های اجتماعی خوب است بتوان از ظرفیت های آن بهره مند شد و از این طریق پیام های مفید و قطعات زیبا از سخن بزرگان را در این شبکه تبادل کرد.
وی با تاکید بر حفظ جایگاه و کرامت کتابداران گفت: امروز این قشر مظلوم و قانع و با نجابت کمترین تقاضا را از متولیان دارند اما لازم است منزلت آنها بطور دائم پاس داشته شود که این با دیده شدن خدمات آنها میسر است.
** مسوولان باید حرفه شریف کتابداری را به رسمیت بشناسند
صالحی امیری افزود: کتابداری باید شغلی با فضیلت و با منزلت محسوب شود، مسوولان کشور باید این حرفه شریف را به رسمیت بشناسند و مسائل معیشتی و امنیت شغلی که نیاز جدی این قشر از جامعه است، مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، در این مراسم همچنین در حضور جمعی از نمایندگان مجلس و مسئولان نهاد کتابخانه های عمومی کشور از تعدادی از کتابداران پیشکسوت و برگزیده با اهدای لوح تجلیل شد.
فراهنگ **1085**1880 ** 1071 ** خبرنگار: پروین اروجی ** انتشار دهنده: امید غیاثوند