اولین واکنش آمریکا به سخنان برجامی روحانی
در این نشست یکی از خبرنگاران با اشاره به اظهارات رییس جمهور ایران که به گفته او گفته است مانع از بین بردن این توافقنامه از سوی دولت آینده آمریکا خواهد شد از تونر پرسید که آیا رییس جمهور ایران از چنین قدرت و اختیاری برخوردار است است یانه.
تونر در پاسخ گفت مثل گذشته ترجیح می دهد وارد مشاجرات لفظی با مسئولین دولت ایران نشود و اضافه کرد این که دولت بعدی آمریکا در برخورد با این توافقنامه جهانی چه شیوه ای را پیش خواهدگرفت هنوز قابل پیش بینی نیست.
وی افزود همانطور که دولت آمریکا بارها گفته است برجام توافقنامه موفق و موثری بوده و ایران را از ادامه مسیر دستیابی به سلاح هسته ای بازداشته و ازطرفی ایران بخاطر پایبندی به تعهدات خود مشمول لغو تعدادی از تحریم های مربوط به برنامه هسته ای شده است.
قائم مقام سخنگوی وزیر خارجه آمریکا در ادامه ضمن ابراز خوشحالی از این که تا این لحظه همه طرفین این توافق به تعهدات خود عمل کرده اند گفت مسئولین دولت آمریکا همانطور که بطور علنی تاکید کرده اند این توافقنامه را توافقنامه ای موفق می دانند و طبعا این ارزیابی را به دولت تازه آمریکا نیزمنتقل خواهند کرد.
تونر افزود گرچه این توافقنامه یک معاهده رسمی نیست و هر یک از طرفین آن اگر بخواهند می توانند آن را فسق کنند و از آن کنار بروند اما سوال مهم این است که با توجه به توفیقی که برجام به همراه داشته چرا باید چنین کاری بکنند.
وی اضافه کرد که ایران قدم های مهمی را در راستای این توافقنامه برداشته و برای نمونه به کاهش ذخائر اورانیوم غنی شده ایران از نزدیک به 12 هزار کیلوگرم به 300 کیلوگرم و از کار انداختن راکتور های آب سنگین ایران اشاره کرد کرد و این اقدامات را نشانه آشکار پایبندی ایران به تعهدات خود دانست .
قائم مقام سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با تاکید بر این که ترجیح می دهد در مقام مجادله با ایران قرار نگیرد و این اظهارات به تقابل میان ایران و آمریکا تعبیر نشود بار دیگر تکرار کرد که این توافقنامه برای همه طرفین منافعی را در بر داشته و از هر جهت به نفع آمریکا است که آن را حفظ کند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری که از او پرسید آیا منظور رییس جمهور ایران از این اظهارات این نیست که ایران با تکیه بر سایر طرفین این توافقنامه می تواند از تاثیر گذاری هر گونه اقدامی از سوی آمریکا جلوگیری کند گفت از آن جا که این توافق صرفا یک توافق دوجانبه میان آمریکا و ایران نیست سایر طرفین حتی در صورت کنار رفتن یکی از طرفین می توانند به اجرای مفاد آن ادامه بدهند.