وقتی طعم آش سربازی نمکین می شود
پایگاه خبری ارک :
سربازی از دغدغه های اصلی و اساسی پسران و صد البته خانواده های آن ها است، وقتی به مرز 18 سالگی می رسند، نگرانی و استرس رفتن به سربازی چندین برابر می شود، از سربازی در ذهن خود غول عظیمی ساخته اند که قدرت شکست آن را ندارند البته نباید از این نکته غافل شد که خانواده های امروزی در این زمینه بی تاثیر نیستند.
صبح زود بلند شدن ها، تراشیدن موهای سر، از خانواده دور بودن، اطاعت صرف از مافوق، دغدغه جوانانی است که به مرز 18 سالگی رسیده یا این سن را رد کرده اند، حال باید دید به رغم اجباری بودن سربازی چه اقداماتی باید انجام داد تا محیط سربازی خوشایند شود و افراد با خاطره ای شیرین از این دوره یاد کنند.
برخی از دوره سربازی به نیکی یاد می کنند و برخی حتی دوست ندارند آن دوران را یادآوری کنند، برخی گذران این دوره را برای پسران لازم و ضروری می دانند برخی معتقد هستند که بهترین سن یک جوان در سربازی به هدر می رود، البته برخی دیگر معتقد هستند که باید دوره سربازی کوتاه اما مفید باشد به گونه ای که افراد توانمند از این دوره فارغ التحصیل شوند چرا که سربازی همچون دانشگاه است و باید افراد در حرفه هایی که جامعه به آن نیاز دارد ، آموزش داده شوند.
گزارش میدانی خبرنگار ما از سربازان یک یا دو دهه گذشته تا سربازانی که در طی چند سال گذشته، دوره سربازی را گذرانده اند، نشان می دهد که این افراد در یک زمینه نظر مشترکی دارند و آن، اینکه پسران در دو سالی که در سربازی به سر می برند یک مهارت یا حرفه ای بیاموزند تا با اتمام سربازی بتوانند به راحتی کار پیدا کنند.
«فرهاد.ش» از جمله افرادی است که در سال 76 در تیپ 3 لشکر 28 پیاده کردستان و نیروی زمینی ارتش خدمت کرده، می گوید:شخصیت 98 درصد افراد در دوران سربازی شکل می گیرد، فکر می کنم شخصیت نهایی من هم در این دوره شکل گرفت. تا قبل از سربازی تا 12 ظهر می خوابیدم و با بیل و کلنگ هم نمی توانستند، بیدارم کنند اما بعد از گذران دوران سربازی تاکنون، سحرخیزی برای من عادت شده است.
وی ادامه می دهد: رفتار فرماندهان با ما خیلی خوب بود هر چند سربازی شرایط سخت خود را دارد در غیر این صورت دیگر سربازی معنا نداشت.
فرهاد با بیان اینکه به همه پسران توصیه می کنم به خدمت سربازی بروند، ادامه می دهد: خودم یک پسر دارم و حتما او را برای رفتن به سربازی تشویق خواهم کرد.
-چرا برخی از رفتن به سربازی گریزانند؟
-چون آگاهی کاملی از ساختار نیروهای مسلح ندارند از بازدارندگی این نیرو در برابر دشمن بی اطلاع هستند از طرف دیگر نگرانی والدین بیش از فرزندان است و این نگرانی را به آن ها منتقل می کنند.
– برای خوشایند سازی سربازی چه توصیه ای دارید؟
-بومی گزینی در علاقمندی پسران به سربازی بسیار تاثیر گذار است البته در این زمینه محدودیت هایی وجود دارد اما تا جایی که امکان دارد این موضوع در دستور کار قرار گیرد و از سوی دیگر مهارت آموزی نیز باید مورد توجه باشد تا دو سال از عمر مردان آینده این مرز و بوم به بطالت نگذرد.
– به نظر شما شرایط سربازی اکنون چگونه است؟
-اکنون خیلی شرایط نسبت به گذشته از نظر تغذیه و حفظ کرامت سربازان بهتر شده است، در گذشته سربازان خیلی احترام برای مافوق خود قائل بودند اما اکنون چنین نیست.
«علی، ح» که در سال های پایانی دهه 60 در لشکر 88 آموزشی زاهدان و هنگام جنگ تحمیلی در سومار خدمت می کرد، می گوید: شاید مساله ای که خیلی از خانواده ها و پسران را نگران می کند، دوری از خانواده باشد در حالی که این دوره را زمان خوبی برای زندگی آینده مردان آینده می دانم تا از نزدیک با بخشی از مشکلات زندگی آشنا شده و از تنبلی دور شوند.
وی ادامه می دهد: سربازی مثل خانه نیست و افراد را سخت کوش، صبور و وقت شناس تربیت می کند.
این سرباز دهه 60 می گوید: برای نسل جدید که بسیار تنبل و راحت طلب هستند، سربازی بیش از گذشته توصیه می شود.
وی می گوید: باید در قالب فیلم و سریال، داستان های واقعی دوران سربازی به تصویر کشیده شود در حالی که تاکنون کاری ساخته نشده و اگر هم ساخته شده باشد، بسیار ضعیف بوده است.
«حسن، ح» که در سال 69 در وزارت دفاع خدمت کرده به نکته قابل تاملی اشاره می کند، مهارت آموزی سربازان.
او می گوید: دو سال از بهترین دوران زندگی جوانان در دوره سربازی سپری می شود باید این مساله مورد توجه قرار گرفته و آن ها با کسب مهارت خاصی از سربازی مرخص شوند.
وی می گوید: دوران سربازی برای پسران خوب است اما باید هدفمند باشد و حرفه ای را بیاموزند ، نگهبانی صرف فایده ای ندارد.
وی با یادآوری دوران سربازی خودش می گوید: در دوره ای که ما خدمت کردیم احترام به مافوق یک ارزش بود اما اکنون از صحبت های دوستان و آشنایان شنیده ام که احترام به درجه دارها کمتر شده است یا فرماندهان قاطعیت گذشته را ندارند یا جوانان ما جسورتر شده اند.
«حسین.ف» از سربازان سال 65 است که در پایگاه سه هوایی نوژه خدمت کرده است، می گوید: رفتن به سربازی را اصلا به پسران توصیه نمی کنم، دو سال از بهترین سال های عمر جوانان در این دوره به هدر می رود، عده ای می گویند، پسران در این دوره مرد می شوند در حالی که با رفتن به اجتماع و تحمل سختی های زندگی پخته خواهند شد و نیازی به گذران دوران سربازی نیست.
وی ادامه می دهد: چنانچه پسران می خواهند به سربازی بروند، بهتر است با درجه عالی علمی به این خدمت بروند ، دوره ای که حقوق و سنوات اجتماعی ندارد، چه فایده ای برای جوان خواهد داشت؟ دو سال از زندگی عقب می مانند بویژه اینکه اجباری است نه اختیاری.
وی در مورد خوشایند سازی محیط سربازی می گوید: تنها چیزی که شاید این محیط را خوشایند کند و این احساس را بوجود نیاورد که عمرم به بطالت گذشته، مهارت آموزی است یا اینکه از ظرفیت وجودی سربازان و استعداد آن ها در این محیط استفاده شود تا این دوره با خوشحالی و علاقه مندی سپری شود در حالی که سربازان تنها با هدف نیاز دستگاه های اجرایی به کار گرفته می شوند.
وی با انتقاد از اینکه از سرباز صفر حمایت و سرمایه گذاری نمی شود، می گوید: بطور مثال افرادی که در بخش دژبانی و سرباز تشریفات مشغول به کار می شوند، هیچ مهارتی کسب نمی کنند در حالی که سربازی ظرفیتی است که باید از آن به نفع نظام و جوانان استفاده شود.
«مهدی. م» از سربازانی است که در چند سال اخیر دوره سربازی خود را به پایان برده و در سال 90 در پایگاه 10 شکاری 60 کیلومتری چابهار خدمت کرده است، می گوید: در دوران سربازی از نظر تغذیه مشکلی نداشتیم اما غرور جوانان در این محیط شکسته می شد که البته برخی شکسته شدن غرور را برای ما خوب می دانستند.
وی می گوید: سربازی برای افراد تنبل، دوره خوبی است اما در برخی از موارد اعتماد به نفس و قدرت استدلال را از ما می گیرد.
وی به اجباری بودن سربازی اشاره می کند و می گوید: همین حس اجباری بودن ، از خود سربازی بد تر است، اگر مدت سربازی کمتر اما مفیدتر باشد بهتر است، مثلا در مدت سه ماه سرباز دوره آموزشی مفیدی را سپری کرده و با مهارت از این دوره خارج شود.
وی با بیان اینکه با بومی گزینی مخالف هستم، می گوید: دوری از خانواده جوان را مستقل بار می آورد.
«افشین. ش» در سال 72 در پادگان آموزشی شهید حبیب الهی اهواز خدمت کرده، می گوید: شرایطی که من در آن خدمت کردم، شرایط خوبی نبود، هر چند نگهبانی های شب هنگام و صبح های زود بلند شدن، حس مسئولیت پذیری را در افراد تقویت می کند اما در نهایت گذران این دوره را توصیه نمی کنم و باید برای آن ساز و کار خوبی تعریف شود.
وی ادامه می دهد: سربازی مالیات عمر است یک نوع بلاتکلیفی بین ادامه تحصیل، اشتغال و ازدواج است.
او می گوید: برخی از جوانان در دوران سربازی برای اینکه پاس شب ندهند یا در شرایط سخت نیفتند، کارهایی انجام می دادند که فکر کردن به آن ترسناک است، هیچ برنامه مدونی برای تعالی اخلاقی و علمی سربازان وجود ندارد.
وی با بیان اینکه می گویند بیگاری بهتر از بیکاری است، می افزاید: در دوران سربازی غرور جوان شکسته می شود گاه شان آن ها زیر پا گذاشته می شود، برخی دچار آسیب اجتماعی شده و راه خلاف در پیش می گیرند بر این اساس باید با ایجاد برنامه ای مدون در جهت ارتقای علمی و اخلاقی آن ها تلاش شود و با کسب مهارتی از سربازی فارغ شده تا وقتی وارد اجتماع می شوند به راحتی بتوانند کاری برای خود دست و پا کنند.
هر یک از افراد نظری در مورد سربازی، دارند اما همه بر این اعتقاد متفق القولند که باید جوانان در دوران سربازی مهارتی آموخته تا دو سال از عمرشان به هدر نرود.
**خوشایندسازی خدمت سربازی
سردار محمدجواد زاده کمند معاون نیروی انسانی ستاد کل نیروهای مسلح چندی پیش در هجدهمین مجمع پشگیری از وقوع جرم نیروهای مسلح، گفت: با خوشایند سازی خدمت سربازی می توانیم گام موثری در مسیر پیشگیری از وقوع جرم در میان سربازان وظیفه برداریم.
وی افزود: نیروهای مسلح خانه سربازان است و فرماندهان باید چون فرزندان خود با سربازان رفتار کنند. همانگونه که پدران نسبت به فرزندان خویش احساس مسئولیت و دلسوزی دارند فرماندهان نیز باید نسبت به سربازان این رویکرد را داشته باشند.
این مقام عالی انتظامی اضافه کرد: باید نوع و نگرشمان به نیروی انسانی سرشار از اخلاق و اخلاق مداری باشد. در خصوص کاهش وقوع جرم در میان سربازان وظیفه باید رویکرد تعالی و توانمندسازی سربازان و کادرسازی برای نظام و انقلاب را از میان سربازان برگزینیم که این مهم طرح ها و برنامه های مناسب و راهبردی می طلبد.
وی افزود: امروزه سربازان بیش از 50 درصد از بدنه نیروهای مسلح را تشکیل می دهند و در عرصه های مختلفی چون امنیت آفرینی ، توسعه دانش و پژوهش نقش آفرین هستند.
معاون نیروی انسانی ستاد کل نیروهای مسلح اضافه کرد: با توسعه نظارت و کنترل ها ، ثبات و بهبود قوانین و مقررات و افزایش منزلت سربازان می توانیم اقدامات شایسته و موثری در راستای کاهش وقوع جرم در میان سربازان را استمرار ببخشیم.
شکرالله بهرامی رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح نیز در این مجمع، سربازان را مستعدترین نیروهای در خدمت نیروهای مسلح عنوان کرد و گفت: جرم فرار از خدمت سربازان ٢٢ درصد کاهش یافته است.
وی افزود: دو سال مستعدترین نیروها را در اختیار داریم که می توان بهترین بهره را از این ظرفیت ها برد. اگر از این ظرفیتها به خوبی استفاده نشود، در پیشگاه خدا مسئول هستیم.
بهرامی با تاکید بر اینکه فرماندهان باید آنچه راهکار عملی برای مراکز آموزشی درنظر گرفته شده ، درست به کار گیرند، افزود: امروز روزی است که راهکارها باید در کوچکترین پاسگاه هایمان اجرا و اجازه ندهیم جوانی سرخورده شود.
وی با تاکید بر عملیاتی کردن راهکارهای قابل اجرا جهت کنترل و کاهش جرم فرار از خدمت سربازان، گفت: دیگر صحبت از آسیب شناسی نیست چون در پنج سال اول روی این موضوع بحث شد و در پنج سال دوم برنامه هم راهکارها بدست آمد.
وی ادامه داد: امروز پیشگیری در قوا آنگونه که باید پیگیری نمی شود و بودجه های لازم برای تقویت موضوع تخصیص نمی یابد.
وی با تاکید بر رعایت حق زیردستان، گفت: امروز بحث پیشگیری در سازمان قضایی مسلح کاملا جا افتاده است و حتی بسیاری از موضوعات را به سربازان آموزش می دهند.
وی با ذکر مثالی ادامه داد: مثلا به سربازی می گویی چرا نماز نمیخوانی می گوید بلد نیستم و در اینجا خواندن نماز به او آموزش داده می شود.
**کاهش 12درصدی فرار سربازان
سردار حسین اشتری فرمانده نیروی انتظامی نیز در این مجمع از کاهش 12 درصدی فرار سربازان خبر داد و گفت: بسیاری مواقع موانعی برای سربازان وظیفه پیش می آید که اگر این موانع را برطرف کنیم این جرائم کاهش می یابد.
وی افزود: برخی هم نمی خواهند به دلیل هزینه های رفت و آمد به مرخصی بروند. باید زمینه برای مرخصی سربازان ایجاد شود تا انگیزه فرار نداشته باشند چون فکر می کنند برگردد محاکمه می شود، براین اساس نوع تعاملات فرماندهان با زیر مجموعه خود، این تخلفات را کاهش می دهد.
وی ادامه داد: حدود 200 سرباز بیش از سه تا پنج فرزند دارند، می گویند فرار سربازان از ناجا زیاد شده در حالی که باید عائله مندی آن ها را ببینند، باید این افراد را در شهر خودشان بگذاریم.
فرمانده ناجا افزود: باید علت فرار ریشه یابی شود بر این اساس می توانیم بیش از 50 درصد را با ابتکارات و دلسوزی فرماندهان رفع کنیم.
** سربازان فرزندان ما هستند، خانواده ها آسوده باشند
سردار ابراهیم کریمی رئیس نظام وظیفه عمومی نیروی انتظامی در گفت و گو تفصیلی با خبرنگار انتظامی ایرنا در مورد خوشایند سازی محیط سربازی و رفع دغدغه از والدین گفت: با ارایه برنامه هایی قصد داریم تا محیط سربازی برای جوانان خوشایند باشد به گونه ای که وقتی وارد خدمت می شوند نسبت به گذشته خود احساس تغییر کنند که البته بخشی از آموزش های ارایه شده به آن ها به آموزش های نظامی بر می گردد این در حالی است که پیش از این نکات ارایه شده را فرا نگرفته بودند.
وی افزود: جوانان در این فضا نحوه مراقبت از خود و کشورشان را فرا می گیرند ، یاد می گیرند چگونه امنیت را برقرار کرده و با مشارکت خود در برقراری امنیت ، احساس خوشایندی بدست می آورند که در کشور می تواند در زمینه های مختلف مشارکت داشته باشد همان گونه که مشارکت جوانان را در دوران دفاع مقدس دیدیم.
سردار کریمی اضافه کرد: از سوی دیگر به دنبال آن هستیم سربازی که وارد خدمت شد به گونه ای آموزش ببیند تا مهارتی بدست آورد همان گونه که مقام معظم رهبری تاکید داشتند تا جوانان ما در دوران سربازی احساس بطالت نکنند، فرآیند آموزش های ما به زودی تغییر می کند تا جوانان با کسب مهارت یا تخصصی و همچنین کسب مدرک مربوطه از سربازی خارج و وارد بازار کار شوند.
جانشین رئیس نظام وظیفه عمومی نیروی انتظامی گفت: از سوی دیگر افرادی که وارد سربازی می شوند براساس توانمندی ها و تخصص هایشان به کار گرفته می شود از سربازان زیر دیپلم گرفته تا افرادی که دارای تحصیلات عالیه هستند.
سردار کریمی افزود: به عنوان مثال افرادی که دارای مدارک فوق لیسانس یا دکترا هستند، بخشی از خدمت خود را به پروژه تحقیقاتی اختصاص داده یا رزمه کاری خود را در این زمینه ارایه می کنند.
وی در مورد بکارگیری برخی از سربازان در رده های پایین تر، گفت: میلیون ها شغل و حرفه در هر کشوری وجود دارد که هر یک از افراد به نوعی دراین مشاغل به کار گرفته می شوند به همین دلیل نمی توان همه افراد را در یک شغل خاص به کار گرفت بلکه توانمندی و سطح تحصیل افراد در این زمینه مورد توجه است، پایین ترین شغل ها تا بالاترین شغل ها هیچ ارتباطی به کرامت انسانی افراد ندارد، همان طور که یک راننده در تمام جوامع انسانی از کرامت برخوردار است که یک پزشک برخوردار است.
وی در توضیح بیشتر این مساله گفت: در نیروی انتظامی و نیروهای مسلح هر یک شغلی داریم ، به همین دلیل هر فردی که درجه پایین تری داشته باشد، شغلی دارد تا زمینه رشدش ایجاد شود تا بالاتریی شغل سازمانی که در طبقه بندی مشاغل آمده است که نباید کرامت انسانی افراد را به مشاغل آن ها مرتبط کنیم.
سردار کریمی اضافه کرد: اگر فردی نگهبان می شود چه بسا مهارتی را کسب می کند ، در مورد سربازان نیز چنین اتفاق می افتد به این شکل که اگر سربازی نگهبانی می دهد مدرک مرتبط با این مهارت را کسب کرده و با ورود به جامعه می تواند در مشاغلی از این دست مثل حفاظت و حراست از بانک ها و سایر سازمان ها ورود کند.
وی اضافه کرد: هر یک از افرادی که دوران سربازی را سپری می کنند در قالب یک مهارت ، راهشان برای ورود در مشاغل مشابه باز می شود که این اتفاق به زودی خواهد افتاد.
سردار کریمی اضافه کرد: جوانان با ورود به خدمت سربازی دسته بندی می شوند براین اساس ما نگهبان، راننده، پست های اداری، تایپیست و غیره داریم و آن ها براساس توانمندی هایشان تقسیم می شوند ، مهارت به دست آورده و مشاغل مربوط به آن ها به کار گرفته می شوند و تمام تلاش این است تا سربازی خوشایند شود و مدرک مهارت خود را اخذ کنند و بتوانند این مدرک را ارایه دهند.
وی با بیان اینکه به دنبال تقسیم بندی عناوین این مدارک هستیم، گفت: به عنوان مثال افراد برای استخدام میهماندار هواپیما ماه ها در صف می ایستد، در حالی که آبدارچی نیز همان کار را انجام می دهد اما این عناوین است که به این مشاغل هویت می دهد، قرار است تا این عناوین استاندارد شده و براساس یک مدل مشخص شده، مهارت افراد تعریف شود.
سردار کریمی در مورد تعامل با سازمان های فنی و حرفه ای برای ارایه این مدارک به سربازان گفت: متداول با این سازمان جلسه داشته ایم تا دوره های پودمانی را تعریف کنیم، به زودی این کارها انجام می شود که برای آینده سربازان و در نهایت آینده کشور خوب است.
وی در مورد نحوه رفتار و تعامل با سربازان و نگرانی خانواده ها، گفت: نباید اشتباهات یک نفر را به حساب کل سربازی بگذاریم کسانی که سرباز هستند مثل فرزندان ما بوده و جوانان کشور به حساب می آیند ، با آن ها خوش رفتاری می شود.
سردار کریمی در مورد تعامل سربازان و فرماندهان، گفت: احترام متقابل وجود دارد، سربازان از قشرهای مختلف جامعه هستند و قریب به اتفاق سربازان و فرماندهان و بالعکس تعامل سازنده با یکدیگر دارند و جایگاه یکدیگر را می شناسند. بعید می دانم ناسازگاری عمومی وجود داشته باشد.
وی افزود: البته سطح سواد و تحصیلات و به تبع آن آگاهی سربازان بالا رفته و تلاش می کنیم این شرایط را درک کرده و تعامل برقرار کنیم.
سردار کریمی تاکید کرد: همه سربازان می دانند که آموزش های دوران خدمت برای آن ها مفید است و اولین نکته ای که آموزش می بینند نحوه تعامل و ارتباط اجتماعی با دیگران است.
وی در مورد کاهش دغدغه خانواده ها گفت: باید کار های فرهنگی انجام شود،بر این اساس خانواده ها را با محیط سربازی آشنا می کنیم، پایگاه های فرهنگی پادگان ها را معرفی می کنیم و خانواده ها را با برنامه های آموزشی سربازان آشنا می کنیم تا خانواده ها مطئن تر شوند.
وی همچنین در مورد نگرانی خانواده در زمینه اعتیاد فرزندان در دوران سربازی گفت: اعتیاد در کل نیروهای مسلح ، پرسنل و کادر وجود ندارد و محیط سالم است از سوی دیگر جوانانی که دارای اعتیاد هستند شناسایی می شوند توسط پزشک غربالگری شده و افراد ناسالم را از سالم جدا کرده و برابر قانون اعتیاد را ترک کرده و بعد از ترک، تحت نظر ما دوران سربازی را می گذارنند.
سردار کریمی افزود: خانواده ها خیالشان آسوده باشد و بدانند که فرزند آن ها به یک عضو دیگر خانواده سپرده شده و آن خانواده این فرد را جزئی از خانواده خود می داند و مثل فرزندان خود با آن ها رفتار می کند، این اطمینان باید ایجاد شود و این اطمینان با شناختی که ما ارایه می دهیم ایجاد شده تا خیال خانواده ها آسوده باشد.
وی در مورد بومی گزینی دوران سربازی گفت: اکنون بومی گزینی انجام می شود و سعی شده تا افراد در نزدیک ترین محل سکونت خود خدمت کنند البته ممکن است نیازمندی نیروهای مسلح سبب شود برخی دورتر از محل سکونت خود خدمت کنند.
سربازی یکی از دورهای پراسترسی است که پسران به موجب قانون باید آن را سپری کنند، خوشایند سازی دو سال از عمر جوانان این مرز و بوم تاثیر بسزایی در روحیه آن ها خواهد داشت، اینکه تصور نکنند عمرشان به بطالت گذشته و با کسب مهارتی این دوره را سپری کنند که امیدواریم هر چه زودتر برنامه مهارت آموزی سربازان اجرایی شود تا مشکل اشتغال پسران نیز بعد از فراغت از سربازی حل شده و خیال آن ها و خانواده هایشان از این بابت آسوده باشد.
اجتمام9105**1569
گزارشگر: معصومه نیکنام **انتشار: علی حبیبی