جراحی دست چپ نوزاد اصفهانی به جای دست راست/ از پذیرش خطا توسط پزشک تا نیاز نوزاد به عمل مجدد

پایگاه خبری ارک خبر- اصفهان:

جراحی دست چپ نوزاد اصفهانی به جای دست راست/ از پذیرش خطا توسط پزشک تا نیاز نوزاد به عمل مجدد
پدر نوزادی که 2 سال پیش دست راستش در اثر سهل‌انگاری کادر پزشکی در هنگام تولد دچار مشکل شده بود، می‌گوید: پس از 2 سال فیزیوتراپی برای درمان به بیمارستان کاشانی اصفهان مراجعه کردیم که این بار هم عمل جراحی با قصور پزشکی همراه شد و دست چپ سالم نوزاد را به جای دست راست جراحی کردند.

به گزارش ارک خبربه نقل ازفارس، ماجراهای پزشکی اصفهان هرچقدر هم که نادیده گرفته شود ولی ظاهراً تمام‌شدنی نیست و هر دفعه بر شدت آن افزوده می‌شود و راه را بر توجیه آن می‌بندند و مسؤولان امر را به پذیرش خطای خود وا‌دار می‌سازد.

سهل‌انگاری که نمکی بر زخم دو ساله خانواده کودک شد

اصل ماجرا مربوط به اتفاقی است که برای کودک 2 ساله‌ای رخ داده و دو بار به علت سهل‌انگاری پزشکی مشکلات زیادی را جدای از هزینه‌های بالای درمان، برای خانواده به وجود آورده است.

علی عشوری پدر نوزادی که 2 سال پیش دست راستش در اثر سهل‌انگاری کادر پزشکی در هنگام تولد دچار مشکل شده بود، می‌گوید: پس از 2 سال فیزیوتراپی برای درمان به بیمارستان کاشانی اصفهان مراجعه کردیم که این بار هم عمل جراحی با قصور پزشکی همراه شد و دست چپ سالم نوزاد را به جای دست راست جراحی کردند و کار موجب آسیب روحی و جسمی به خانواده نوزاد به ویژه مادرش شده است.

با تأملی در صحبت‌های پدر مشخ می‌شود که او از هزینه درمان و مشکلات جسمی فرزند صحبت نمی‌کند، از مشکلات روحی و عاطفی که برای تک‌تک اعضای خانواده وی رخ داده و پس از اتفاق تلخ بدو تولد فرزندش دوباره این جراحی به جای مرهم بر این درد خانواده نمکی بر زخم برای آن‌ها شده است.

جوابیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره جراحی اشتباه

در ادامه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در پی رسانه‌ای شدن این مطلب و پیگیری رسانه‌ها با پذیرش اشتباه رخ داده، جوابیه‌ای را صادر کرد.

در ابتدای این جوابیه آمده است: این مورد شکستگی نبوده و عکس و تصویر هم نداشته و متأسفانه جراح در اتاق عمل اشتباه کرده است. این عمل تاندونی بوده و امروز صبح تصحیح می‌شود و دست نوزاد توسط همان پزشک جراحی شده است.

در قسمت دیگری از این جوابیه آورده شده است: پزشک جراح اشتباه خود را پذیرفته و جبران کرده است؛ وی از اولیای بیمار عذرخواهی و اولیا نیز بر ناخواسته بودن اشتباه اذعان کرده و پوزش جراح را پذیرفته‌اند.

در بخش دیگر این جوابیه با بیان اینکه کلیه حقوق اولیای بیمار محفوظ است و هرگونه خسارت احتمالی با تشخیص مراجع ذیصلاح تغذیه و جبران خواهد شد، بیان می‌شود: در این خصوص و برای ارتقای فرآیندهای بالینی و کاهش خطاهای احتمالی، کمیته کاهش خطای بالینی در بیمارستان مذکور تشکیل شده و این موضوع در معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در دستور کار قرار گرفته است.

دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در ادامه جوابیه خود با اشاره به اینکه خطای بالینی حتی در یک مورد نیز مورد انتظار نیست، اظهار می‌کند: واقعیت این است که در هیچ جای دنیا، چنین امری قابل پیشگیری کامل نیست و تعداد خطای بالینی اگرچه رو به کاهش هست ولی هیچ‌وقت خطای انسانی به صفر نمی‌رسد.

در پایان این جوابیه نیز بیان شده است: ضمن درک اولیای بیمار، تلاش مضاعفی برای کاهش این موارد در دستور کار قرار دارد و امیدواریم هر روز شاهد کاهش خطای انسانی در امور پزشکی باشیم.

 

کیانوش جهانپور نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: بلافاصله پس از اینکه این موضوع به اطلاع مسؤولان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان رسید رئیس دانشگاه دستور بررسی علت بروز این حادثه و عوامل دخیل را دادند تا با هرگونه مشکل انضباطی از سوی فرد یا افرادی که در این موضوع ممکن است دچار بی موالاتی و خطا شده باشند در حد اختیارات دانشگاه برخورد شود.

وی از دستور دلجویی رئیس دانشگاه از اولیای خانواده کودک گفت و عنوان کرد: اشتباهی که رخ داده یک خطای مسلم است؛ پزشک مذکور نیز خطای خود را پذیرفته و تلاش کرده است تا حد امکان آن را جبران کند.

 پزشک خطای خود را پذیرفته است/ از نظر حقوقی، حقوق بیمار برای رسیدگی محفوظ است

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در ادامه افزود: آن چیزی که مشخص است اتفاق افتادن یک خطایی است، یک خطای انسانی و از جنبه اخلاقی در این موضوع همه ما مسؤول هستیم، هم دانشگاه و هم بیمارستان تا جایی که در اختیارات است این موضوع را پیگیری و رسیدگی می‌کنند.

جهانپور با اشاره به اینکه این خطاها از نظر سازمانی و فرایندی در کمیته خطاهای بالینی در معاونت درمان، بیمارستان و در دانشکده دانشگاه بررسی و کارشناسی می‌شود تا با شناسایی مشکل فرایندی را که منجر به خطای تیمی یا فردی شده،کاهش دهند و روند کار ارتقا پیدا کند، بیان داشت: در قدم اول دلجویی و در قدم بعدی جبران و پیشگیری برای بیماران دیگر است که چنین مشکلی پیش نیاید؛ از نظر حقوقی هم همچنان حقوق بیمار برای رسیدگی محفوظ است.

وی در جواب اینکه مشکل امروز این کودک به خطای پزشکی دو سال پیش یکی دیگر از پزشکان می‌رسد که ظاهراً نتیجه‌ای هم از آن حاصل نشده است، گفت: بنده نمی‌دانم که آن مورد رسیدگی شده یا شکایتی شده است یا نه ولی در تولد خطاهایی را داریم که حتی در مقالات و کتب پزشکی برای پیشرفته‌ترین بیمارستان‌های دنیا نیز گزارش شده است.

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اضافه کرد: یکی از مشکلاتی که در زایمان‌های طبیعی ممکن است رخ دهد کشیدگی در اندام فوقانی نوزاد است که با اطلاعات به دست آمده از این بیمار احتمالاً برای این کودک نیز در هنگام تولد چنین مشکلی رخ‌داده است.

مشکل اقتصادی و مدیریتی از جمله دلایل خطاهای پزشکی/ در درجه اول پزشک و پس‌ از آن تیم جراحی باید پاسخگو باشند

جهانپور در پاسخ به اینکه تشخیص دست چپ و راست امری بدیهی است و رخ دادن چنین خطایی توسط یک پزشک خیلی تعجب‌آور است، مطرح کرد: به‌ هر حال خطا از یک بی موالاتی یا بی‌احتیاطی اتفاق می‌افتد و ممکن است موارد دیگری به‌ غیر از فرد و تیم جراحی در این خطا دخیل شده باشند، اما نهایتاً از لحاظ پاسخگویی در درجه اول پزشک مسؤول بیمار و در درجه بعد تیم جراحی پاسخگوی قصور رخ داده برای بیمار هستند.

وی مشکلات اقتصادی، مدیریتی، روانشناسی، سازمانی، فرایندی از جمله مواردی خواند که می‌تواند در آفرینش چنین خطاهایی تأثیر بگذارید، عنوان کرد: پزشک معالج به خاطر خطای رخ داده از خانواده کودک عذرخواهی و دلجویی کرده و سپس دست مبتلا را جراحی کرده و طبق تحقیقاتی که صورت گرفت وی از پزشکانی است که بیش از چندین هزار جراحی در این زمینه انجام داده است.

از لحاظ فنی با پزشک جراح مشکلی نداریم/ نظام پزشکی باید قصور پزشک را از منظر حقوقی بررسی کند

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره تعلیق پزشک مذکور و جلوگیری از جراحی مجدد وی تا مشخص شدن خطای او گفت: قطعاً جراحی دوباره با رضایت خانواده انجام‌ شده است و به لحاظ فنی مشکلی با پزشک مورد نظر نداریم؛ مشکلی هم که ایجاد شده یک خطای فنی نیست.

جهانپور در ادامه نیز اذعان داشت: برای تخلفات پزشکی یک بخش حقوقی خارج از بحث انضباطی دانشگاه وجود دارد که بحث قصور در آنجا بررسی می‌شود و منوط به دادسرای انتظامی نظام پزشکی است که آن را پیگیری کند.

با بزرگواری خانواده کودک این مشکل حل می‌شود

وی درباره نحوه دلجویی دانشگاه و پزشک معالج نیز به خبرنگار فارس گفت: ما خانواده کودک را درک می‌کنیم و انتظار این اتفاق برای هیچ‌کدام از ما نیست و واقعاً سخت است؛ هر چند پزشک هم سعی کرده است عذرخواهی کند و خانواده را مورد دلجویی قرار دهد ولی معتقدیم هر چقدر هم پزشک عذرخواهی کند باز هم خانواده کودک را تسکین نمی‌دهد و بخشی از این مشکل را خانواده کودک با بزرگواری خود حل می‌کند.

 با خاطی در حد اختیارات دانشگاه برخورد خواهد شد

مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره اخذ هزینه جراحی از این خانواده با توجه به مشکل به وجود آمده نیز بیان کرد: هزینه بحثی است که در زمان ترخیص بیمار صورت می‌گیرد و بعید می‌دانم هزینه عمل را از آن‌ها گرفته باشند کما اینکه بیمارستان و دانشگاه نهایت همکاری را با خانواده بیمار خواهند داشت.

جهانپور درباره زمان مشخص شدن این خطا و وضعیت پزشک جراح پس از این خطا تصریح کرد: این موضوع باید بررسی کارشناسی شود و پس از آن گزارش آن در کمیته‌های مختلف دانشگاه مشخص شود؛ با توجه به میزان مشکل و خطایی که رخ داده تا حد اختیارات دانشگاه علوم پزشکی با فرد یا افراد برخورد خواهد شد.

ممکن است اختلالات حرکتی در کودک ادامه یابد

وی در پایان نیز خاطرنشان کرد: کودک یک بیمار ارتوپدی است و در حال حاضر نمی‌شود پیش‌بینی کرد که چه مشکی دارد و نیازمند زمان است و ممکن است در آینده اختلالات حرکتی وی با یک عمل هم اصلاح نشود و بیمار همچنان به اعمال جراحی دیگر نیاز داشته باشد.

امیدواریم دیگر شاهد چنین حوادثی نشویم و هیچ خانواده‌ای کودک خود را به علت سهل‌انگاری ساده بر تخت بیمارستان مشاهد نکند؛ شاید ارتقای بینش جامعه پزشکی برای اهمیت دادن به جان و جسم افراد جامعه نیز راهکاری شایسته شود تا در کنار طرح‌های جامعه ارتقای سلامت مد نظر قرار گیرد.

دکمه بازگشت به بالا