کرمان در آستانه جیره بندی آب قرار گرفت/ شهر گرمتر از همیشه
پایگاه خبری ارک خبر-کرمان:
کرمان در آستانه جیره بندی آب قرار گرفت/ شهر گرمتر از همیشه
ارک خبربه نقل ازمهر ، گروه استان ها – امیرعباس صفوی: استان کرمان بیش از ۱۸ سال درگیر خشکسالی خانمان سوزی است که صدها روستا را نابود و هزاران خانوار روستایی را روانه حاشیه شهرهای بزرگ و کوچک کرده است، مشکلات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی در حالی کرمان را به شدت تهدید می کند که بارندگی های ماه های اخیر کرمان با وجود بروز سیلاب های مخرب در شرق و جنوب استان نیز نتوانسته دردی از بی آبی کرمان کم کند.
سطح آب های زیر زمینی در برخی از دشتهای کرمان تا هفت متر کاهش یافته است و رئیس ستاد بحران کرمان به خبرنگار مهر می گوید: خشکسالی مهمترین معضل و مشکلی است که کرمان با آن مواجه است.
محسن صالحی می افزاید: مردم کرمان هیچ گاه نباید از کنار خشکسالی و کم آبی به سادگی بگذرند زیرا بیشترین خسارات به زیر ساختهای استان از طریق خشکسالی وارد آماده و این روند ادامه دارد.
وسعت و بحران خشکسالی در کرمان که از آن به عنوان سونامی خشک یاد می شود بسیار گسترده تر از تصور است
وی در خصوص طرح همیار آب گفت: این طرح بسیاری از مشکلات را کاهش داده است اما واقعیت این است که وسعت و بحران خشکسالی در کرمان که از آن به عنوان سونامی خشک یاد می شود بسیار گسترده تر از تصور است.
وی در حالی کم آبی را بحران جدی استان کرمان می نامند که مردم تصور می کردند به دلیل بارش های سال گذشته کرمان کمتر با مشکل آب مواجه خواهد بود.
مشاور مدیر عامل آب منطقه ای استان کرمان نیز در گفتگو با مهر خواستار همکاری مردم برای مقابله با خشکسالی شد و افزود: باید فرهنگ صحیح استفاده بهینه از منابع آب موجود در جامعه تبیین شود و در این صورت است که می توان گامهای موثری برای مقابله با خشکسالی برداشت.
اصغر طبیان اما معتقد است در کنار طرح همیاران آب باید فرهنگ مردم در زمینه مصرف آب اصلاح شود زیرا مردم باید بدانند کشور در حال تغییر اقلیم است و نباید مانند گذشته از منابع آبی استفاده کنند.
وی به کاهش ۱۵ درصدی بارندگی در کرمان اشاره کرد و به خشک شدن بسیاری از رودخانه ها و حوزه های آبریز استان اشاره کرد و افزود: ما تنها در بخش آبهای جاری در رودخانه ها ۴۵ درصد کاهش بارندگی داریم.
وی خواستار اصلاح الگوی کشت کشاورزی در استان شد و افزود: کشت بسیاری از محصولات در حالی حجم زیادی از آب موجود در استان را هدر می دهد که کشت این محصولات دیگر توجیه اقتصادی ندارد.
جیره بندی آب در کرمان
واقعیتهای کهنه خشکسالی در کرمان در حالی امسال بوی تازگی بیشتری به خود گرفته که حالا به نظر می رسد کرمان با جیره بندی آب نیز فاصله اندکی دارد.
مریم سلاجقه، کارشناس هواشناسی در گفتگو با مهر اظهارداشت: استان کرمان با تغییر اقلیم مواجه شده است و طبق بررسی الگویهای هواشناسی و مقایسه با یکدیگر می بینیم که دمای هوا در زمان مشابه سالهای قبل افزایش یافته است.
وی می گوید: تغییر اقلیم یک واقعیت است که ناشی از الگویهای بسیار بزرگتر در سطح بین المللی است.
سلاجقه افزود: مردم باید خود را برای تغییر اقلیم آماده کننده و نحوه زندگی را مطابق با شرایط کنونی متناسب کنند.
وی ادامه داد: درجه هوای کرمان طبق بررسی ها حدود یک درجه به صورت متوسط افزایش یافته است.
این در حالی است که طی روزهای اخیر دمای هوای کرمان در فصل بهار به ۴۰ درجه رسید که منجر به غافلگیری مردم استان کرمان شد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان نیز در گفتگو با مهر بیان داشت: وضعیت منابع آبی تامین کننده آب شهر کرمان مناسب نیست و نسبت به سال گذشته با محدودیتهای بیشتری مواجه هستیم.
بارندگی ها روی منابع آبی شهر کرمان اثر نداشته است
محمد طاهری گفت: بارندگیهای اخیر روی منابع آبی شهر کرمان تاثیر قابل توجه نداشته است و به نظر می آید تابستانی گرم و کم آب مواجه می شویم.
وی تصریح کرد: صرفه جویی در مصرف آب در روزهای پیش رو با توجه به گرمای بیش از حد هوا و استفاده از وسایل سرمایشی بسیار ضروری است و در صورت عدم توجه در مصرف بهینه آب با مشکل مواجه می شویم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان بیان کرد: کرمان در وضعیت قرمز منابع تامین کننده آب قرار دارد و احتمال جیره بندی آب وجود دارد.
وی متوسط بارندگی در شهر کرمان و حوزه های تامین کننده آب این شهر را نا مناسب دانست و افزود: ۵۸ میلیمتر باران در این منطقه بارندگی ثبت شده است در حالیکه متوسط بارندگی در استان ۱۵۰ میلیمتر بوده است.
با توجه به شرایط موجود و روند صعودی افزایش دما شاهد تابستانی بی آب در استان کرمان خواهیم بود این در حالی ست که جمعیت شهر کرمان نسبت به گذشته افزایش یافته است
با توجه به شرایط موجود و روند صعودی افزایش دما شاهد تابستانی بی آب در استان کرمان خواهیم بود این در حالی ست که جمعیت شهر کرمان نسبت به گذشته افزایش یافته است اما همچنان محدودیتهای منابع آبی وجود دارد.
استاندار کرمان طی سالهای اخیر طرح انتقال آب از صفار رود با حفر بزرگترین تونل انتقال آب خاموریانه را کلید زده است که با اتمام این طرح مشکل تامین آب شهر کرمان رفع می شود اما تا آن زمان شهر با کاهش جدی منابع آبی دست به گریبان است.
محمدرضا پور ابراهیمی نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با مهر اظهارداشت: در استانی مانند کرمان آب طلاست اما از منابع آبی و معادن طلا به خوبی حفاظت نمی شود.
وی بیان کرد: کرمان نیاز به برنامه ریزی جدی برای مقابله با خشکسالی دارد آب در کرمان باید دارای بها شود یعنی آب مجانی در اختیار مصرف کننده به خصوص در بخش کشاورزی قرار نگیرد و کشاورز بداند برای مصرف آب باید بها پرداخت کند و در نتیجه به صرفه جویی و استفاده از روشهای مکانیزه برای آبیاری روی می آورد.
وی ادامه داد: متاسفانه در حال حاضر ۷۰ درصد از آب اختصاص داده شده به کشاورزی که ۹۰ درصد از آبهای استحصالی در استان کرمان است هدر می رود.
کرمان با وجود مشکلات ناشی از خشکسالی حالا با بحران جدی تامین آب شرب هم مواجه شده است و گمان می رود این استان باید برای کوتاه مدت راه های عملیاتی مقابله با کم آبی را در دستور کار قرار دهد.