4800تن بادرشبو در آذربایجان غربی تولید می شود
پایگاه خبری ارک خبر-ارومیه:
4800تن بادرشبو در آذربایجان غربی تولید می شود
به گزارشارک خبربه نقل از مهر، تابستان برای زنان و خانواده های آذربایجان غربی فصل رونق عرق گیری از گیاهان دارویی به ویژه بادرشبو، نعناع و غیره است فعالیتی که در کنار مزیت های دارویی و اقتصادی اش شور و نشاط خاصی به این منطقه می بخشد.
از دیرباز تاکنون همه ساله اواسط مردادماه و اوایل شهریور با آغاز برداشت گیاهان دارویی یکی از سنت های قدیمی خانواده های آذربایجان غربی که عرق گیری از گیاهان دارویی است نیز آغاز و عطر و بوی خاصی به فضای شهرها می بخشد.
یکی از مهمترین این فعالیت ها عرق گیری از گیاه بادرشبو یا بادرنجبویه است که ازگیاهان دارویی است و در مناطق مختلف آذربایجان غربی به خصوص شهرستان ارومیه کشت می شود.
بادرشبو، بویی خوش و دلپذیر همچون بوی بادرنجبویه دارد، که آن را التیام بخش زخم می دانند و از عرق بادرشبو به عنوان تقویت کننده قلب و آرامبخش استفاده می شود.
گیاه بادرشبو دارای خواص آرامش بخش، اشتها آور و ضد نفخ است که در نواحی کوهستانی می روید ولی امروز به علت خواص دارویی و مزیت های اقتصادی در شرایط مزارع آبی نیز کشت می شود.
عرق گیری از این گیاه اغلب توسط بانوان و با حضور جمعی از همسایگان و خویشاوندان صورت می گیرد وحاصل تلاش بانوان پس از چند ساعت تبدیل به عرق خوشبوی بادرشبو و بادرنجبویه می شود که علاوه بر مصرف درمانی همراه با آب و شکر شربتی گواراست که درمجالس گوناگون کام میهمانان را شیرین می کند.
لزوم توجه مسئولان به صرفه های اقتصادی عرقیات گیاهی در آذربایجان غربی
اما صرف نظر از خاصیت دارویی و سنت قدیمی خانواده های آذری مزیت های فراوان اقتصادی است که می توان از این راه عاید استان آذربایجان غربی شود که متاسفانه تاکنون توجه چندانی در این خصوص صورت نگرفته است.
با توجه به خاصیت فراوان گیاهان دارویی از جمله بادرشوبو و بادرنجبویه صدور عرقیات آن به خارج از استان حتی کشور می تواند زمینه ساز اشتغال جوانان منطقه و نیز توسعه اقتصادی منطقه باشد.
آذربایجان غربی یکی از قطب های مهم گیاهان دارویی در کشور است که با کشت، تولید و فرآوری علمی در نقاط مختلف استان زمینه صادرات این نوع گیاهان بصورت بسته بندی و علمی فراهم می شود .
این استان سالانه با تولید بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر انواع عرقیات گیاهی مقام نخست کشور را در تولید این محصولات به خود اختصاص داده است ولی تاکنون از این ظرفیت به خوبی استفاده نکرده است.
امسال ۴۸۰۰ تن بادرشبو در استان تولید می شود
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه گیاهی که بعنوان گیاه دارویی در استان کشت می شود گیاه بادرشبو یا به زبان محلی بادرشبی است نه بادرنجبویه، افزود: این دو گیاه هم از نظر گیاه شناسی و هم از نظر خواص دارویی با هم فرق دارند.
عزیز امانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهارداشت: در سالجاری حدود ۱۶۰ هکتار بادرشبو، ۲۰هکتار نعناع و دو هکتار شاه استرم کشت شده است.
وی ادامه داد: پیش بینی می شود که میزان تولید بادرشبو در سالجاری چهار و ۸۰۰ تن بادرشبو، ۴۰۰تن نعناع و ۴۰ تن شاه استرم تولید شود.
امانی با بیان اینکه بخشی از محصول تولیدی بادرشبو برای تهیه عرقیات به صورت صنعتی و توسط کارخانجان تولید گیاهی و بخشی نیز به صورت سنتی در کارگاه های کوچک عرقگیری و یا در منازل برای تولید عرقیات گیاهی استفاده می شود.
امانی خاطرنشان کرد: استان آذربایجان غربی از نظر سطح زیر کشت گیاه دارویی بادرشبو بیشترین سطح زیرکشت را داشته و رتبه اول را در سطح کشور دارا است.
وی با اشاره به اینکه بادرنجبویه برای اولین بار در آذربایجان غربی و ارومیه کشت شده، ادامه داد: این محصول گیاهی چند ساله بوده و پیش بینی می شود سالانه ۱۰ تا ۲۰ تن محصول از هر هکتار برداشت شود و این در حالی است که بادرشبو گیاهی یکساله و میزان تولید به سطح زیر کشت بستگی دارد.
امانی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۷ واحد عرقیات گیاهی با ظرفیت سالانه ۲۰هزار و ۷۳۶ تن در استان فعالیت کمی کند افزود: از این تعداد ۱۱ دواحد در ارومیه، یک واحد در میاندوآب، دو واحد در شوط و سه واحد در خوی است.
مزیت های دارویی و اقتصادی گیاهان در استان منحصر به بادشبو و بادرنجبویه نمی شود. در استان آذربایجان غربی با وجود تنوع گونه های گیاهی معطر ازجمله گل سرخ، نعناع، مرزه، مریم گلی، شاه اسپـرم ترخون، بیدمشک و ده ها گونه دیگر لزوم راه اندازی واحدهای بزرگ اسانس گیری ضروری است