زندان برنجه، زندانی طبیعی که هیچ راه فراری نداشت!
زندان هم بود زندانهای قدیم، زندانی که هیچ راه فراری نداشت! به جای اتاقی تنگ و میلههای عمودی سرد، در دامنه کوه معروف به کوه طویلهسلیمان گودال عمیقی وجود داشت که در واقع دهانه چشمهای قدیمی است و کف آن را هنوز آب زلالی فرا گرفته است، یک جور زندان دربست بوده که نه دست زندانبان به زندانی میرسیده و نه کسی میتوانسته خبرهای ناگوار تشدید مجازات را به فرد محبوس برساند. خلاصه میگویند این گودال نیز مانند زندان سلیمان برای زندانی کردن محکومان استفاده میشده و برای گردشگران اما این زیبایی طبیعت است که در آنجا همچنان محبوس و قابل مشاهده است.
برای دیدن این زندان و پدیده زیبای طبیعی کافی است سری به زندان برنجه در ۲۸کیلومتری شمال شهرستان تکاب و در روستای برنجه (برنجک) از دهستان چمن بخش تختسلیمان بزنید.
پدیده زیبای طبیعی موسوم به زندان برنجه در ۲۸ کیلومتری شمال شهرستان تکاب در روستای برنجه (برنجک) از دهستان چمن بخش تخت سلیمان و در دامنه کوه معروف به کوه طویله سلیمان واقع شده است که تشکیلات زمین شناسی متعددی در آن قرار دارد.در جنوب روستای برنجه و در کنار رودخانه، در راستای شمالی جنوبی، دهانه های چند چشمه آهک ساز خشک شده را می توان دید که مشهورترین آنها زندان برنجه یا «دریای برنجه» نام دارد.دهانه این چشمه بزرگ به شکل بیضی است.
قطر بزرگ این بیضی ۱۰۰ متر و قطر کوچک آن ۵۰ متر است و ژرفایش نیز به حدود ۷۰ متر می رسد. در کف این سازه بزرگ طبیعی دریاچه ای آکنده از آب سرد و گاز کربنیک است. این چشمه دیوارهای بلند و پرشیب دارد که از لایه های نازک تراورن تن نواری پدید آمده است.
پایین رفتن از این دیواره های بلند بدون ریسمان و دیگر تجهیزات لازم غیر ممکن است بویژه آنکه کارشناسان احتمال می دهند وجود آب های گازکربنیک دار در ته دهانه چشمه موجب خردگی بیشتر دیواره شده و بر قطر آن افزوده است.
گفته می شود که خان های محلی برای تنبیه روستاییان و مخالفان خود، به پایشان سنگ می بستند و آنها را به درون این چشمه ژرف می انداختند و علت نامگذاری زندان برنجه همین بوده است.از نظر زمین شناسی تاریخچه پیدایش مشابهی مثل دریاچه تخت و زندان سلیمان را دارد و آن محل نیز از انباشته شدن رسوبات آهکی، تل های بلند و در مواردی دهانه های وسیع آتشفشانی مانند بوجود آورده اند و در عمق نسبتا” زیاد دهانه یکی از این تپه ها دریاچه ای در میان صخره سنگی وجود دارد که به علت عمق زیاد سطح آب از دهانه امکان دسترسی به آن غیر ممکن بوده و آب دریاچه بعد از گذشتن از میان سنگ های رسوبی و آهکی و تراورتن در جنوب شرقی به رودخانه مجاور در روستای برنجه واریز می گردد.
منبع:arktourism.ir