استفاده از منابع آب تجدیدپذیر باید ۹ درصد کاهش یابد
ارک خبر- مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی گفت: حجم آب تجدیدپذیر استان معادل ۴ میلیارد و ۱۶۰ میلیون مترمکعب است که با اجرای برنامه سازگاری با کم آبی باید این میزان تا ۹ درصد کاهش یابد تا به وضعیت مطمئن تری از نظر منابع آب برسیم.
استفاده از منابع آب تجدیدپذیر باید ۹ درصد کاهش یابد
به گزارش ایرنا، یوسف غفارزاده روز سه شنبه در پنجمین نشست شورای حفاظت از منابع آب آذربایجان شرقی ، گذار از سطح مصرف منابع آب تجدیدپذیر به منابع آب قابل برنامه ریزی را از ضرورت های برنامه ریزی برای سازگاری با کم آبی عنوان کرد.
غفارزاده در خصوص وضعیت شبکه های آبیاری مدرن و نیمه مدرن آذربایجان شرقی نیز گفت: در زمان حاضر ۴۳ هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی در حال بهره برداری، ۳۵ هزار هکتار در حال اجرا و ۳۵ هزار و ۹۴۰ هکتار شبکه در حال مطالعه در استان وجود دارد.
وی از افت آب های زیرزمینی، کاهش کیفیت منابع آب، فرونشست زمین، پیشروی آب شور و خشک شدن قنوات به عنوان مهمترین چالش های منابع آب زیرزمینی آذربایجان شرقی یاد ئ تاکید کرد: تنها راه برون رفت از وضعیت موجود، همدلی مسئولان و همراهی مردم است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی نیز در این نشست بر لزوم حضور و همراهی مردم برای تحقق توسعه پایدار و سازگاری با کم آبی تأکید کرد.
جواد رحمتی با اشاره به اینکه در کشورهای دارای منابع آب غنی، حساسیت بسیار جدیتری به محدودیت منابع آبی وجود دارد، با توجه به وضعیت حساس منابع آب استان، بر لزوم توجه همه جانبه به موضوع مدیریت بهینه منابع آب تأکید و نقش مردم را در همراهی با نهادهای رسمی در رسیدن به این امر بسیار مهم تلقی کرد.
وی توجه به مسائلی مانند فرهنگسازی و آموزش مردم را در راستای ارتقای آگاهیهای عمومی در زمینه مصارف سه گانه شرب، صنعت و کشاورزی و اجرای طرح های آزمایشی را در این زمینه مورد تأکید قرار داد.
در این نشست مقرر شد برای تهیه نقشه راه آب آذربایجان شرقی، کارگروهی در آب منطقهای و با مشارکت استانداری، سازمان برنامه بودجه، تشکلها و دستگاههای ذیربط، کارشناسان و متخصصین صاحب نظر پژوهشکده محیط زیست دانشگاه تبریز تشکیل و در مورد سیاستگذاری این بخش و در جهت غنیسازی تصمیمات به شورای حفاظت از منابع آب استان کمک و فعالیت کند.
به گزارش ایرنا، آذربایجان شرقی که به دلیل کوهستانی بودن و میزان بارش بالای برف تا حدود ۲ دهه قبل از مناطق پرآب و به تبع آن حاصلخیز کشور محسوب می شد، در این مدت به دلیل خشکسالی های مدوام، توسعه بی قواره و خارج از قاعده باغات و نیز برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی با مشکل کم آبی مواجه است.
در تشریح پرآبی آذربایجان شرقی، اشاره به این نکته کافی است که آب آورد رودخانه ‘آجی چای’ (تلخه رود) در هر سال در آن زمان به ۲/۲ میلیارد مترمکعب می رسید که در زمان حاضر به کمتر از ۱۰ درصد کاهش یافته است.