آمار چک بیمحل کاهش یافت/ نمایه آماری چکهای برگشتی
ارک خبر- ۶۴۲هزار فقره چک به ارزشی بالغ بر ٨٢ هزار میلیارد ریال در بهمن ماه سال ٩٧ در کل کشور برگشت داده شده که نسبت به ماه قبل از آن از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۱۵.۷ درصد و ٧ درصد کاهش نشان میدهد.
به گزارش خبرگزاری مهر، بر اساس آمار بانک مرکزی، بالغ بر ۶.۶ میلیون فقره چک به ارزشی بالغ بر ٧۴١ هزار میلیارد ریال در بهمن ماه ١٣٩٧ در کل کشور مبادله شد که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۸.۵ درصد و ۰.۶ درصد کاهش نشان میدهد. در ماه مورد گزارش در استان تهران بالغ بر ۲.۳ میلیون فقره چک به ارزشی بالغ بر ۴٠٢ هزار میلیارد ریال مبادله شد.
در بهمنماه سال گذشته، ۵۲.۷ درصد از تعداد چکهای مبادلهای کل کشور در سه استان تهران، اصفهان و خراسان رضوی مبادله شده است که بهترتیب با ۳۵.۱ درصد، ۹.۷ درصد و ۷.۹ درصد بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استانها دارا بودهاند. همچنین ۶۵.۴ درصد از ارزش چکهای فوق در سه استان تهران (۵۴.۳ درصد)، خراسان رضوی (۵.۶ درصد) و اصفهان (۵.۵ درصد) مبادله شده است که بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استانها دارا بودهاند.
آخرین وضعیت چکهای وصولی
حدود ۶ میلیون فقره چک به ارزشی حدود ۶۵٩ هزار میلیارد ریال در بهمن ماه ١٣٩٧ در کل کشور وصول شد که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد ۷.۷ درصد کاهش و از نظر مبلغ ۰.۳ درصد افزایش نشان میدهد. در ماه مورد گزارش، درکل کشور ۹۰.۳ درصد از کل تعداد چکهای مبادلهای و ۸۸.۹ درصد از کل مبلغ چکهای مبادلهای وصول شد. در بهمن ماه ١٣٩٧، در استان تهران بالغ بر ۲.۱ میلیون فقره چک به ارزشی بالغ بر ٣۵٨ هزار میلیارد ریال وصول شد. در ماه مورد گزارش در استان تهران از نظر تعداد ۹۰.۷ درصد و از نظر ارزش ۸۹.۱ درصد از کل مبلغ چکهای مبادلهای وصول شده است.
در ماه مذکور در بین سایر استانهای کشور بیشترین نسبت تعداد چکهای وصولی به کل چکهای مبادلهای در استان، به ترتیب به استانهای گیلان (۹۲.۶ درصد)، البرز و خوزستان هر کدام (۹۱.۹ درصد) و یزد (۹۱.۶ درصد) اختصاص یافته است و استانهای کهگیلویه و بویراحمد (۸۴.۷ درصد)، کرمان (۸۵.۷ درصد) و کردستان (۸۵.۹ درصد) پایینترین نسبت تعداد چکهای وصولی به کل چکهای مبادله شده در استان را به خود اختصاص دادهاند.
در ماه مورد گزارش، در بین سایر استانهای کشور بیشترین نسبت ارزش چکهای وصولی به کل ارزش چکهای مبادلهای در استان به ترتیب به استانهای خراسان شمالی (۹۲.۶ درصد)، کرمانشاه و خوزستان هر یک (۹۲.۵ درصد) و گیلان (۹۱.۴ درصد) اختصاص یافته است و استانهای سمنان (۸۵.۲ درصد)، اصفهان و خراسان جنوبی هر یک (۸۵.۷ درصد) و مرکزی (۸۶.۵ درصد) کمترین نسبت ارزش چکهای وصولی به کل ارزش چکهای مبادله شده در استان را به خود اختصاص دادهاند.
نمایه آماری از چکهای برگشتی
معادل ۶۴٢ هزار فقره چک به ارزشی بالغ بر ٨٢ هزار میلیارد ریال در بهمن ماه ١٣٩٧ در کل کشور برگشت داده شده است که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۱۵.۷ درصد و ٧ درصد کاهش نشان میدهد. در ماه مورد گزارش، در استان تهران حدود ٢١۵ هزار فقره چک به ارزشی حدود ۴۴ هزار میلیارد ریال برگشت داده شد. در ماه مورد گزارش، در کل کشور ۹.۷ درصد از کل تعداد چکهای مبادلهای و ۱۱.۱ درصد از کل مبلغ چکهای مبادلهای برگشت داده شده است.
در ماه مورد گزارش، در استان تهران ۹.۳ درصد از کل تعداد چکهای مبادلهای و ۱۰.۹ درصد از کل مبلغ چکهای مبادلهای برگشت داده شده است. در ماه مذکور در بین سایر استانهای کشور بیشترین نسبت ارزش چکهای برگشتی به کل ارزش چکهای مبادله شده در استان به ترتیب به استانهای سمنان (۱۴.۸ درصد)، اصفهان و خراسان جنوبی هر یک (۱۴.۳ درصد) و مرکزی (۱۳.۵ درصد) اختصاص یافته است و استانهای خراسان شمالی (۷.۴ درصد)، کرمانشاه و خوزستان هر یک (۷.۵ درصد) و گیلان (۸.۶ درصد) کمترین نسبت ارزش چکهای برگشتی به کل ارزش چکهای مبادله شده در استان را به خود اختصاص دادهاند.
مهمترین علل بی اعتباری چکها
حدود ۶١۶ هزار فقره چک به ارزشی بالغ بر ٧۶ هزار میلیارد ریال در بهمن ماه ١٣٩٧ در کل کشور به دلایل کسری یا فقدان موجودی برگشت داده شده است. در واقع در کل کشور از نظر تعداد ۹۵.۹ درصد و از نظر ارزش ۹۲.۸ درصد از کل چکهای برگشتی به دلایل کسری یا فقدان موجودی بوده است. در ماه مورد گزارش، در استان تهران حدود ٢٠٣ هزار فقره چک به ارزشی حدود ۴٠ هزار میلیارد ریال به دلایل کسری یا فقدان موجودی برگشت داده شده است.
در واقع در استان تهران از نظر تعداد ۹۴.۴ درصد و از نظر ارزش ۹۰.۲ درصد از کل چکهای برگشتی به دلایل کسری یا فقدان موجودی بوده است.
به گزارش خبرنگار مهر، حسن روحانی، رئیس جمهور ۴ آذرماه قانون چک را برای اجرا ابلاغ کرده است. این در حالی است که در این اصلاحیه، در صورتی که موجودی حساب صادرکننده چک نزد بانک کمتر از مبلغ چک باشد، به تقاضای دارنده چک بانک مکلف است مبلغ موجودی در حساب را به دارنده چک بپردازد و دارنده با قید مبلغ دریافتشده پشت چک، آن را به بانک تسلیم کند. بانک مکلف است بنا به درخواست دارنده چک فوراَ کسری مبلغ چک را در سامانه یکپارچه بانک مرکزی وارد کند و با دریافت کد رهگیری و درج آن در گواهینامهای با مشخصات مذکور در ماده قبل، آن را به متقاضی تحویل دهد.