آذربایجان شرقی رتبه نخست ذخایر طلای کشور را دارد/ مدیران استانی حق شکایت از رسانهها را ندارند
استاندارآذربایجان شرقی گفت: آذربایجان شرقی یکی از مهاجرفرستترین استانهای کشور است و این روند تداوم نیز دارد که باعث ایجاد مناطق حاشیه نشین و کاهش سهم جمعیتی ما از شش درصد به پنج درصد در سطح کشور شده است، همچنین در این فرآیند، نیروهای کارآفرین و سرمایه از آذربایجان شرقی خارج شده و به همین دلیل سهم اقتصادی ما به چهار درصد تقلیل یافته است. به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی، محمدرضا پورمحمدی در نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به مرز مشترک آذربایجان شرقی با سه کشور نخجوان، ارمنستان و جمهوری آذربایجان، مطرح کرد: موقعیت این استان به لحاظ اقتصادی بسیار مهم بوده و زمانی تبریز پل ارتباطی شرق و غرب و دروازه ورود به اروپا بود که اتفاقات تاریخی باعث شده این نقش کریدور ترانزیتی آذربایجان شرقی در طول زمان کاهش یابد و ما به دنبال احیای این جایگاه هستیم؛ چرا که دسترسی به بازار ۳۰۰ میلیون نفری کشورهای CIS از طریق استان ما میسر است. پورمحمدی با بیان اینکه آذربایجان شرقی در چهارراه ارتباطی ایران با اروپا قرار دارد، ادامه داد: راهآهن باری و مسافری استان ما امکان اتصال به کشورهای ترکیه، ارمنستان و نخجوان را دارد، از طرفی امکانات خوبی در زمینه بارگیری و تخلیه کالاهای صادراتی داریم. همچنین علاوه بر منطقه آزاد ارس، ۵۲ شهرک یا منطقه اقتصادی در استان وجود دارد.
وی بخش معدن را یکی از پتانسیلهای ویژه آذربایجان شرقی برای سرمایهگذاری دانست و افزود: معدن بخش مغفول مانده اقتصاد استان ماست؛ به طوری که ۸٫۲ میلیارد تن ذخیره معدنی شناسایی شده داریم و رتبه اول ذخایر نفلین سینیت، رتبه اول ذخایر طلا، رتبه اول ذخایر خاک صنعتی، رتبه دوم ذخایر دیاتومیت، رتبه یک ذخایر کائولن، رتبه یک ذخایر پرلیت، رتبه یک ذخایر زئولیت و رتبه دوم ذخایر مس متعلق به آذربایجان شرقی است. پورمحمدی با اشاره به وجود ۱۵۶ دانشگاه و موسسه پژوهشی در آذربایجان شرقی، خاطرنشان کرد: این تعداد مجموعهی علمی، استان ما را به قطب علم و فناوری کشور تبدیل کرده است. وی در خصوص پتانسیلهای استان در بخش گردشگری، توضیح داد: ۱۸۰۰ اثر ثبت شده ملی و گاه بین المللی داریم و در برخی از بخشها همچون فرش دستبافت و صنایع دستی در سطح جهان برند هستیم؛ به طوری که ۹ اثر صنایع دستی دارای مهر یونسکو و ۳۵ اثر دارای نشان برتر است. وی امکانات لجستیک استان را کم نظیر توصیف کرد و گفت: بسیاری از صنایع مادر و مهم در قلب شهر تبریز واقع شده و در بخش کشاورزی نیز قابلیتهای بسیار خوبی داریم. استاندار آذربایجان شرقی در رابطه با جایگاه استان از نظر شاخصهای اقتصادی، اظهار کرد: سرانه تولید ناخالص داخلی کشور از سال ۹۰ تاکنون از ۷۳٫۹۶ درصد به ۶۶٫۸۶ درصد کاهش یافته است و سهم استان نیز از تولید ناخالص داخلی از سال ۷۹ تاکنون از ۳٫۹۶ به ۳٫۲۸ تقلیل یافته است. وی در خصوص نرخ مشارکت استان، بیان کرد: جمعیت فعال استان از نظر اقتصادی از سال ۷۵ تاکنون از ۲۱ درصد به ۳۸ درصد افزایش یافته ولی نرخ بیکاری در همین بازه زمانی از ۶٫۲۱ به ۱۰٫۷ درصد افزایش یافته است. دلیل پایینتر بودن نرخ بیکاری در آذربایجان شرقی نسبت به میانگین کشوری، فعال و غیرتی بودن مردمان این استان هست. استاندار آذربایجان شرقی ادامه داد: براساس آمار سال ۹۶، نرخ بیکاری بین جوانان ۱۵ تا ۲۹ سال در استان ما نزدیک به ۲۵ درصد بوده و فاصلهای با متوسط کشوری ندارد؛ اما نرخ بیکاری بین فارغ التحصیلان دانشگاهی در استان ۲۳ درصد بوده که میانگین کشوری در این زمینه ۱۹ درصد است. وی با بیان اینکه سهم استان از جذب تسهیلات روند کاهش داشته است، بیان کرد: سال ۸۸، استان ما ۲٫۸ درصد از تسهیلات کشور را استفاده کرده که این شاخص در سال ۹۴ به ۲٫۲ درصد کاهش یافته است، ولی سهم سپردههای استان از ۲٫۶۰ به ۲٫۶۸ درصد افزایش یافته است. استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه به رسانهها اعم از مکتوب، الکترونیکی و صدا و سیما به عنوان گوش شنوای جامعه و آینهی همدیگر نگاه میکنیم، خاطرنشان کرد: اینکه جامعه به این رشد و بالندگی رسیده که در مقابل بسیاری از مشکلات، با روحیهی پرسشگری علامت سوال گذاشته میشود، خوشحال هستیم. وی با در خصوص ویژگیهای حکمروایی خوب، گفت: شفافیت، پاسخگویی، قانون گرایی، مسئولیت پذیری، مشارکت و … از شاخصترین ویژگیهای حکمروایی خوب بوده که رسانه میتواند در ایجاد شفافیت در جامعه، پرسش از مسئولان در خصوص عملکرد و نظراتشان، هدایت جامعه به سمت قانونگرایی و … ایفای نقش و بسترسازی کند.
مدیران استانی حق شکایت از رسانهها را ندارند
وی با اشاره به سوابق خبرنگاری خودش در روزنامه اطلاعات و صدا و سیما، اظهار کرد: مدیریت استان از نقد و دیدگاههای کارشناسانه استقبال میکند و به مدیران استانی نیز گفتهام که حق شکایت از رسانهها را ندارند و صرفا میتوانند جوابیه صادر کنند که رسانه نیز موظف به چاپ جوابیه است؛ چرا که جامعهی رسانه همچون ما دلشان برای توسعه استان میتپد. پورمحمدی خطاب به اصحاب رسانه آذربایجان شرقی، تأکید کرد: هیچ ابایی از طرح دیدگاه کارشناسانه خود نداشته باشید.
وی در بخش دیگری از سخنانش با ابراز تأسف از آتش سوری بازار تبریز، گفت: این بازار میراث فرهنگی ما بوده و جزء آثار ثبت شده ملی است که باید اهتمام جدی در نگهداری از آن داشته باشیم؛ اما متأسفانه سال ۸۸ نیز سرای دودری (ایکی قاپیلی) دچار حریق شده بود که در آن حادثه اطفای حریق دز طول ۴۸ ساعت انجام شد، ولی امسال با تلاش آتشنشانان و سایر دستگاهها، حریق در طول پنج ساعت مهار شد؛ البته بخشی از اطفای سریع آتش به نصب شیرهای هیدرانت بر میگردد و ضرورت دارد هشداردهندههای هوشمند حریق در بازار نصب شود. استاندار آذربایجان شرقی با اشاره به آسیب دیدن ۱۲۵ مغازه در این آتش سوزی، خاطرنشان کرد: حدود ۸۰ الی ۹۰ مغازه بیمه دارند و روز پنج شنبه خسارات آنان پرداخت خواهد شد، همچنین بر اساس مکالمهی تلفنی با دکتر جهانگیری، دولت نیز برای کمک به بازسازی بازار اعلام آمادگی کرده است. وی با بیان اینکه شهرداری تبریز به مدت یک سال مغازههای رایگان در اختیار افراد خسارت دیده قرار میدهد، عنوان کرد: بر اساس مصاحبهی مدیرکل میراث فرهنگی استان، پیمانکار مرمت بازار انتخاب شده و پس از اعلام نتایج تحقیقات آتشنشانی مرمت بازار آغاز میشود. پورمحمدی در خصوص مغازههای بیمه نشده نیز گفت: یکسری کمک از سوی ادارات محتلف به خسارت دیدهها انجام شده و برخی بیمه های پوششی دیگر نیز وجود دارد، به عنوان مثال اگر علت آتش سوزی سیم کشی برق باشد، ۸۰ درصد خسارت از طریق بیمه پرداخت میشود و همچنین تسهیلات بدون کارمزد به نسبت سرمایه هر کدام از اصناف با بازپرداخت مناسب، در اختیار خسارت دیدهها قرار میدهیم.
وی در خصوص گران فروشیها نیز گفت: نظارتهایی از سوی سازمان سمت و تعزیرات به مکانیسم عرضه و تقاضا انجام میشود و بر اساس گزارش واصله،۱۵۰۰ واحد صنفی مورد بازدید قرار گرفته است؛ اما معتقدم نظارت ضعیف است، یعنی در استان ما احتکار نشده است؟ کمی مسامحه زیاد بوده و از طرفی تناسب خوبی بین جرایم و میزان جرم نیست . پورمحمدی ادامه داد: بخشی از مشکلات در تأمین مواد اولیه، ناشی از شرایطی است که دیگران برای ما به وجود آوردند، به هر حال تحریم خودش را نشان داده و بازار را تحت تأثیر قرار داده است. برخی از عوامل داخلی نیز شرایط را تشدید میکنند؛ به طوری که عدهای فکر میکنند آتش به خرمن افتاده و هر جور که میتوانند باید چپاول کنند. طی روزهای اخیر تعدادی از قاچاقچیهای کالا و ارز روانه چهار دیواری شدند و به کسانی که در شرایط سخت به مردم رحم نمیکنند، میگویم که روزی قانون یقهشان را خواهد گرفت. وی با بیان اینکه مردم و رسانهها ما را در نظارت یاری کنند، خاطرنشان کرد: در جاهای دیگر به محض گرانی کالایی، آن را خریداری نمیکنند و یا کم میخرند. این جامعه دردش چه چیزی است که وقتی میگویند ماکارونی گران میشود آن قدر میخرند که تقاضا زیاد شود.
پورمحمدی در پاسخ به سئوال خبرنگاری در رابطه با خام فروشی ذخایر معدنی، بیان کرد: به منظور ایجاد زنجیرهی استخراج تا فرآوری مس، قرارداد احداث شهرک پایین دستی مس با یک شرکت چینی منعقد شده و تجهیزات داخلی و خارجی مورد استفاده نیز سفارش داده شده است، باتوجه به نقش مواد معدنی فرآوری شده در توسعه استان، به دنیال ایجاد زنجیرهی فرآوری در خصوص سایر ذخایر معدنی هستیم.
استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه به دنبال تبدیل استان به قطب سوم تولید خودرو هستیم، گفت: ایجاد قطب تولید خودروهای تجاری نظیر کامیون و کامیونت با به روزرسانی کارخانجات موجود نظیر ماشین سازی، ریخته گری و آهنگری و تغییر خط تولید در کارخانجات آمیکو، دیزل و رخش خودرو اتفاق خواهد افتاد و توافقی نیز برای توسعهی کارخانجات ساخت مینیبوس و اتوبوس برای تولید سه هزار دستگاه در سال با کارخانجات آکیا خودرو و اسنا انجام شده است. وی ادامه داد: به منظور ایجاد قطب سوم خودروسازی کشور، با هر کدام از کارخانجات موجود صحبت شده تا هر کدام با توسعه خطوط تولید قطعاتی از موتورهای دیزلی و سی ان جی را عهدهدار شوند، به عنوان مثال برای توسعهی ساخت موتورهای دیزلی و سی ان جی با شرکت ایدم، ساخت گیربکس دستی و اتوماتیک برای خودروهای تجاری با شرکت چرخشگر و تولید محور خودرو برای کامیون، کامیونت، مینیبوس و اتوبوس یا شرکت آذر اتصال توافق حاصل شده است.
وی در بخش دیگر سخنانش با بیان اینکه رسانهها به وظایف خود در قبال قطع درختان جنگلی ارسباران عمل کردند، گفت: همهی ما طرفدار جدی محیط زیست و توسعهی پایدار هستیم. ما شدیداً به دنبال صیانت از محیط زیست به ویژه جنگلهای ارسباران به عنوان جاذبه گردشگری هستیم، اما نباید از صنعت زراعت درخت غفلت شود و هر چوب حمل شده نیز الزاماً درخت جنگلی نیست؛ البته عدهای دزد بوده و سوء استفاده میکنند. استاندار آذربایجان شرقی در خصوص ارزیابیاش از میزان مشارکت مردم در انتخابات پیش روی مجلس، گفت: ما در انتخابات مختلف مشارکت ۵۰ تا ۷۰ درصدی را تجربه کردهایم و معتقدیم باتوجه به اینکه تعداد کاندیداها در انتخابات مجلس معمولاً زیاد است، شاهد مشارکت بسیار خوبی خواهیم بود. وی با بیان اینکه بیطرفی، کلید واژهی مجریان انتخابات مجلس است، ادامه داد: خوشبختانه بعد انقلاب همه ساله شاهد برگزاری حدأقل یک انتخابات بودیم و از این حیث جمهوریت و مردم سالاری دینی در کشورمان بیشتر از سایر جوامع محقق شده است.
استاندار آذربایجان شرقی در رابطه با روند کند احداث پروژههای عمرانی در استان، گفت: اکثر پروژهها ملی بوده و استان هیچ اختیاری در تعیین پیمانکار و تأمین مالی پروژهها ندارد. وزرارت راه و شهرسازی متولی اصلی این پروژهها بوده و جای سوال است که چرا راهآهن میانه به تبریز نرسیده، اما کریدور «شمال – جنوب» تکمیل شده و حتی برای شبکههای فرعی آن اعتبار در نظر گرفته شده است. ما از اینکه استانهای کرمانشاه، همدان و آذربایجان غربی به شبکهی ریلی کشور متصل شدند، خوشحالیم اما به نظر میرسد بیمهری هایی اتفاق میافتد.
وی در خصوص وضعیت نامطلوب بنای تاریخی خلعت پوشان نیز بیان کرد: قرار بر این بود که شهرداری محوطهسازی خلعت پوشان را انجام دهد و میراث فرهنگی نیز این بنا را بازسازی کند که هیچ کدام به وعدهشان عمل نکردند.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگاری در رابطه با آسیب معادن به محیط زیست، گفت: طبق قانون، یک درصد از درآمد معادن باید برای ترمیم محیط زیست هزینه شود. پورمحمدی با بیان اینکه حساب بانکی تمامی معادن باید در استان مربوطه باشد، گفت: ۳۰ هزار میلیارد تومان درآمد مس سونگون بوده که یک درصد آن برای اصلاح محیط زیست کافی است، از طرفی ۱۵ درصد درآمد معادن نیز باید به استان مربوطه برگردد که پیگیر این موضوع هستیم، همچنین توافق لازم برای انتقال حسابهای بانکی موسسات زیر نظر مس سونگون به استان نیز حاصل شده است.
استاندار آذربایجان شرقی در رابطه با برنامهاش برای توسعه استان، بیان کرد: اولین سند آمایش آذربایجان شرقی که در سال ۸۴ انجام شد و به عنوان طرح نمونه در کشور انتخاب شد، بنده انجام دادهام و سالهاست با تمامی مشکلات استان آشنا هستم. وی ادامه داد: سند آمایش آذربایجان شرقی تصویب شده و سند دوم تدبیر و توسعه استان نیز تدوین شده و بر اساس این برنامهریزیها کارها را پیش میبریم. به گفتهی استاندار آذربایجان شرقی، ایجاد وحدت و همدلی در جامعه، جلب مشارکت همه، از بین بردن روحیهی یأس و دلمردگی در جامعه و رساندن استان به جایگاه واقعی خود از مهمترین برنامههایش است.