جک استراو: تلاش شرورانه آمریکا درباره تمدید تحریم ایران نتیجه نخواهد داد
وزیر امور خارجه پیشین انگلیس، تلاش کاخ سفید برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در سازمان ملل متحد را اقدامی «شرورانه» خواند که در نهایت نتیجه نخواهد داد.
«جک استراو» روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا در لندن، با یادآوری گزارش اخیر نیوریوکتایمز در این زمینه گفت: آمریکا میخواهد با استفاده از شورای امنیت سازمان ملل متحد به عنوان ابزاری خام، استدلالی را علیه ایران مطرح کند که میداند با مخالفت روسیه و چین روبرو خواهد شد.
وی افزود؛ این کشور قصد دارد طرفهای اروپایی برجام را تحت فشار قرار داده و آنها، دموکراتها و رقیب خود جو بایدن را خجالت زده کند.
وزیر امور خارجه پیشین انگلیس با این حال، تلاشهای آمریکا در این زمینه را خام توصیف کرد که نتیجه نخواهد داد.
نیویورکتایمز چندی پیش گزارش داد که مایک پمپئو وزیر امورخارجه آمریکا با این ادعا که ایالات متحده همچنان یکی از مشارکتکنندگان در توافق هستهای ایران است، بهدنبال اعمال فشار به شورای امنیت برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی تهران و یا حتی شدیدتر کردن است.
به نوشته این روزنامه، این طرح در روزهای اخیر توسط مقامهای دولت ترامپ بارها مورد بررسی قرار گرفته زیرا آنها درصدد تصویب قطعنامه جدید در شورای امنیت هستند تا براساس آن، کشورها را از صادرات تسلیحات به ایران پس از انقضای ممنوعیت کنونی در ماه اکتبر (مهر-آبان) منع کنند.
تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ برای ممنوعیت فروش سلاح به ایران و صادرات سلاح از ایران وضع شد. پس از توافق برجام مقرر شد این تحریمها ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ (۲۷ مهر ۱۳۹۹) و پس از آنکه گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران را تأیید کرد، برداشته شود.
آمریکا از ماهها پیش، خواستار تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران بود و به روایت روزنامه نیویورکتایمز، سازوکار حل اختلاف در برجام را نیز به عنوان یک گزینه پشتیبان در نظر قرار داده است.
این کشور با هدف مختمومه کردن پرونده برجام و دستیابی به توافقی چند بُعدی و گستردهتر با تهران، امیدوار است با پشتوانه طرفهای اروپایی عضو برجام زمینهای را برای کشاندن پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد باز کند.
با این حال جک استراو معتقد است که انگلیس، آلمان و فرانسه در این زمینه با واشنگتن مخالف و هم نوا نخواهند شد.
وزیر امور خارجه پیشین انگلیس ادعا کرد که تمایل اروپا برای فعال کردن سازوکار حل اختلاف در برجام، واکنش به کاهش تعهدات ایران در این توافق بوده و نباید به عنوان گامی خصمانه و ضد ایرانی تعبیر شود.
وی افزود: سه کشور اروپایی به روشنی اعلام کردهاند که قصد ارجاع این مناقشه به شورای امنیت سازمان ملل متحد را ندارند. البته ایران نیز اقداماتی را بنا به دلایلی که من به خوبی درک میکنم اما شاید موافق آن نباشم صورت داده تا سقف تعهدات خود در این توافق را اندازهگیری کند. لذا اعلام تمایل اروپا برای فعال کردن سازوکار حل اختلاف گام مناسبی بود تا به آمریکا نشان دهند، نگرانی خود را از طریق فرآیندی که در برجام تعبیه شده به ایران اعلام کرده و نیازی به رجوع به شورای امنیت سازمان ملل متحد نیست.
استراو در همین پیوند گفت، توصیه میکنم ایران پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دست به اقدامات تحریک آمیز نزند.
وی با بیان این احتمال که «جو بایدن» کارت خود درباره برجام را رو نخواهد کرد و مایل نیست این مساله به یک چالش اصلی در انتخابات ریاست جمهوری تبدیل شود، افزود: اما میزان موفقیت او در این زمینه به رفتار ایران بستگی دارد. «اگر اقدام تحریکآمیزی از سوی ایران صورت گیرد بایدن را خجالتزده و اردوگاه ترامپ را شاد خواهد کرد.»
وزیر امور خارجه پیشین انگلیس تلاش کرد درباره نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گمانهزنی نکند اما افزود: احتمال پیروزی ترامپ به پایینتر از حد انتظار رسیده است.
استراو با یادآوری اظهارات عجیب و به گفته او «خندهدار» ترامپ درباره روشهای درمان کرونا، بعید دانست که شانسی برای پیروزی در انتخابات حتی طرفداری از سوی جمهوریخواهان عاقل داشته باشد.
ترامپ پنجشنبه گذشته اظهارات عجیبی درباره روشهای احتمالی برای درمان کرونا داشت و گفت: شاید بتوان با محلولهای ضدعفونیکننده، داخل بدن را از عفونت پاک کرد. گزارشها نشان میدهد که در ۱۸ ساعت پس از ادعای دونالد ترامپ، شمار مسمومیتهای ناشی از این مواد در آمریکا افزایش چشمگیری داشته است.
استراو در بخش پایانی این گفتوگو درباره اقدام ایران در پرتاب ماهواره نور توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ادعای ناسازگار بودن این اقدام با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، اظهار نظری نکرد.
نخستین ماهواره نظامی جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته از سوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با موفقیت در مدار زمین قرار گرفت.
«نور۱» به عنوان نخستین ماهواره نظامی جمهوری اسلامی ایران از ماهوارهبر سه مرحلهای قاصد، از کویر مرکزی ایران توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با موفقیت پرتاب و در مدار ۴۲۵ کیلومتری زمین قرار گرفت.
پس از پرتاب موفقیتآمیز این ماهواره، برخی از مقامهای اروپایی و آمریکایی نسبت به اقدام ایران ابراز نگرانی کرده و مدعی نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شده بودند.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در واکنش به این ادعاهای بیاساس گفت: آمریکا و اروپا نمیتوانند بر پایه تفسیر اشتباه و بیمبنا از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، ایران را موعظه کنند.
جک استراو ۷۳ ساله که در سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۸ وزیر امور خارجه انگلیس بود، میگوید: در روزهای کرونایی به همراه همسرش در اقامتگاه دوم خود در خارج از لندن بهسر میبرد و مدتی است به دلیل شرایط قرنطینه، از دیدن سایر اعضای خانواده، به ویژه نوههایش رنج میبرد.