واکسن تب برفکی مورد نیاز کشور تامین است

مسعود هاشم زاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت کنترل بیماری تب برفکی افزود: از لحاظ تامین واکسن تلاش کرده ایم بخشی از واکسن مورد نیاز از موسسه واکسن و سرم سازی، بخشی از شرکت تولید کننده روناک و بخش دیگر از محل واردات از طریق سه شرکت تامین شود.
به گفته وی، اکنون نام سه شرکت برای واردات واکسن تب برفکی ثبت شده است.

**سازمان دامپزشکی کماکان با کمبود جدی اعتبار مواجه است
هاشم زاده با بیان این که مشکل اصلی سازمان دامپزشکی کشور کمبود اعتبار است، اظهار داشت: اکنون ما در یک مبارزه جهانی برای بیماری تب برفکی قرار داریم، بنابراین نیازمند اعتباراتی هستیم که بتوانیم در این مبارزه جهانی شرکت داشته باشیم. اکثر کشورهای اروپایی با سیستم حذف و کشتار دام تلاش دارند از تولیدات شان مراقبت کنند تا کشورشان آلوده نشود.
معاون تشخیص و درمان سازمان دامپزشکی افزود: تلاش داریم حداقل سالیانه دوبار واکسیناسیون تب برفکی را برای دام های سنگین و سبک و یکبار برای بره و بزغاله های تازه به دنبا آمده، عملیاتی کنیم تا بیماری کنترل شود.
هاشم زاده خاطرنشان کرد: برزیل دارای 220 میلیون راس دام سنگین (گاو) است و تمامی هزینه های واکسیناسیون را دولت تامین و پرداخت می کند. این مهم در دیگر کشورها همچون آرژانتین نیز به این شکل اتفاق می افتد و براساس قانون دامدار موظف به همکاری برای واکسیناسیون دام است زیرا درغیراینصورت دام به کشتار می رود.
وی افزود: این درحالیست که ایران تنها دارای حدود 6 تا 7 میلیون راس دام سنگین (گاو) است اما سازمان دامپزشکی و تولیدکنندگان ما در تامین واکسن با مشکل مواجه هستند.
معاون تشخیص و درمان سازمان دامپزشکی با اشاره به این که بیماری های واگیر دارای خسارت های سنگین هستند، گفت: ایران اگر به دنبال توسعه صنعت دامپروری است باید مبارزه با این بیماری ها را برای دامداران رایگان کند، به نحوی که اعتبار در اختیار سازمان دامپزشکی قرار گیرد تا واکسن مورد نیاز دامداری ها تامین شود.
وی اظهارداشت: هر خانوار عشایر به طور میانگین دارای 130 راس دام سبک است که باید سالیانه 70 تا 80 بره تولید کند تا درآمد و معیشت دامدار اقتصادی باشد، اما اگر سالیانه تعداد زاد و ولد بره ها به 10 عدد برسد این فعالیت اقتصادی نخواهد بود و می تواند حاشیه نشینی علاوه بر مشکلات اقتصادی، مشکلات اجتماعی نیز به بار بیاورد.
هاشم زاده براین باور است که دولت به جای پرداخت یارانه مستقیم ، بهتر است برای افزایش ثروت، درآمد و معیشت اقتصادی دامداران خدمات پایه ای از جمله تامین واکسیناسیون دام و طیور را انجام دهد.
به گزارش‌‌‌‌‌پایگاه خبری ارک به نقل از ایرنا، تب برفکی یا «بیماری دهان و پا» یک بیماری عفونی و گاهی کشنده ویروسی است که موجب بیمار شدن حیوانات زوج سم از جمله گاو اهلی و اعضای خانواده گاوسانان می‌شود. این ویروس بیماری زا در ابتدا به مدت دو تا سه روز تب شدید ایجاد و به دنبال آن تاول هایی در داخل دهان و روی پا ظاهر می‌شود که ممکن است پاره شده و موجب لنگی حیوان شود.
این بیماری بسیار واگیردار و طاعون صنعت دامداری محسوب می شود. قطرات آیروسل دفع شده از حیوان آلوده، تماس با تجهیزات دامداری، غذا، وسایل نقلیه، البسه آلوده و حیوانات شکارچی اهلی و وحشی موجب گسترش بیماری می‌شود.
کنترل بیماری منوط به واکسیناسیون، مراقبت شدید در نقل و انتقال حیوانات، قرنطینه کردن حیوان مبتلا، اعمال محدودیت در خرید و فروش حیوانات و گاهی معدوم کردن میلیون‌ها راس دام است.
گاو، گاو میش، گوسفند، بز، خوک، گوزن و آهو به بیماری تب برفکی حساس هستند.
ایران به دلیل شرایط جغرافیایی در مخزن ویروس تب برفکی قرار گرفته و همین امر سبب ناامنی ایران از لحاظ ورود بیماری ها نسبت به گذشته شده است.
در مرحله نخست- بهار امسال- 55 میلیون دز واکسیناسیون علیه تب برفکی در دام های کشور صورت گرفت و برای آغاز مرحله دوم در پاییز نیز دستور العمل های مبارزه به استان ها ابلاغ شد.
در این مرحله نیز واکسیناسیون دام های سبک علیه تب برفکی به صورت رایگان انجام شد و هزینه واکسیناسیون دام سنگین بر عهده دامداران قرار گرفت.
موسسه رازی اواخر سال 1393 به درخواست سازمان دامپزشکی، پس از 6 ماه تحقیق در بخش تحقیقات توسعه ای خود (R&D) واکسن تب برفکی را از 3PD50 به 6PD50 ارتقا داد که البته این امر با کاهش توان تولید همراه بود.
موسسه رازی امسال متعهد به تحویل 12 میلیون دز واکسن تب برفکی6PD50 به سازمان دامپزشکی است که باید تا پایان خردادماه 6 میلیون دز واکسن تب برفکی در این موسسه تولید و تحویل سازمان می شد.
با توجه به ظرفیت موسسه رازی، برنامه ریزی شده است تا پایان سال، واکسن تب برفکی بیش از میزان قرارداد به سازمان دامپزشکی تحویل داده شود.
با بروز بیماری تب برفکی در سال 1389، 41 هزار راس دام و در سال 1394 تعداد 13 هزار راس دام در کشور تلف شد.
سالیانه سه میلیارد دز واکسن در موسسه واکسن و سرم سازی رازی تولید می شود.
اقتصام**9186**1561**خبرنگار: هما همت خواه**انتشاردهنده: مژگان توانا

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا