اجرایی شدن حقوق شهروندی منجر به دگرگونی مناسبات اجتماعی می شود
پایگاه خبری ارک :
مسعود طوفان روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به رونمایی منشور حقوق شهروندی توسط رییس جمهوری افزود: تدوین منشور حقوق شهروندی با تعریف دوباره رابطه دولت با مردم، حقوق آنها را که طی سالهای اخیر مورد غفلت قرار گرفته مورد تاکید قرار می دهد .
وی با بیان اینکه موضوع حقوق شهروندی تاکنون در مناسبات قدرت در کشور مورد بی مهری قرار گرفته است خاطر نشان کرد: یکی از مزایای منشور حقوق شهروندی این است که سعی نموده تا بخش هایی از قانون اساسی مرتبط با حقوق مردم و سایر قوانین که به طور پراکنده آمده است را در یک سند کامل در اختیار شهروندان قرار دهد.
این دانش آموخته رشته روابط بین الملل اظهار کرد: چند سالی است که موضوع صیانت از حقوق مردم در دستگاههای دولتی مورد توجه قرار گرفته لیکن عملکرد وزارتخانه ها و دستگاههای اجرایی و نیز کارکنان آنها در این خصوص مورد ارزیابی قرار نمی گیرد.
طوفان تصریح کرد: طی سالهای اخیر نظام اداری کشور با یک نوع وانهادگی و بی تفاوتی در ارتباط با حقوق شهروندی در دستگاههای اجرایی مواجه بوده لیکن انتظار می رود با احیای مجدد سازمان امور اداری و استخدامی ، دولت بر این موضوع متمرکز شود .
وی خاطر نشان کرد: دولت اجرای حقوق شهروندی را از خود آغاز کند و ضمن افزایش آگاهی کارکنان دولت در خصوص حقوق مردم در دستگاههای اجرایی ، راهکار های مقابله با نقض حقوق شهروندی را نیز اعلام نماید.
وی اضافه کرد: زمانی حقوق شهروندی جدی گرفته شده و اجرایی خواهد شد که تحقق منشور حقوق شهروندی نه فقط خواسته قوه مجریه و شخص رییس جمهور بلکه دغدغه تمام قوای حاکم بر جمهوری اسلامی باشد.
این استاد دانشگاه گفت: مفاد موجود در حقوق شهروندی در گذشته هم بطور پراکنده مطرح شده اما موضوع مهم در این خصوص اجرا شدن حقوق شهروندی است که به نظر می رسد شناسایی موانع و مشکلات بر سر راه اجرا شدن حقوق شهروندی حایز اهمیت است .
وی افزود: فاصله زیادی تا عملیاتی شدن مفاد حقوق شهروندی در کشور داریم لیکن آگاهی از حقوق شهروندی و دفاع از آن گام بزرگی برای اجرای آن محسوب می شود .
این مدرس دانشگاه ادامه داد: تبیین بسیاری از مفاد موجود در حقوق شهروندی نیازمند همکاری و مساعدت رسانه ها و تببین موضوع نزد افکار عمومی است .
وی گفت: بر اساس منشور حقوق شهروندی دولت دست خود را برای بسیاری از اقدامات نقض کننده حقوق شهروندی می بندد و دستگاههای حاکمیتی نیز موظف به رعایت قوانین و حریم های شخصی افراد می شوند .
طوفان افزود: این پازل زمانی کامل خواهد بود که ضمانت اجرایی کافی برای مقابله با نقض حقوق شهروندی وجود داشته باشد و از طرف دیگر تکالیف و وظایف مردم نیز در قبال دولت و جامعه علی الخصوص فرایند های کلان توسعه کشور به طور کامل تبیین شده و اجرایی گردد .
این مدرس دانشگاه گفت: بزرگترین آفت تبیین و اجرای حقوق شهروندی نگاه سیاسی ، شعار گونه و تبلیغاتی به آن است و مفاد حقوق شهروندی باید فراتر از اهداف سیاسی و بدور از بهره برداری های های جناحی مورد توجه و تاکید مسئولان قرار گیرد .
وی اضافه کرد: تبیین موضوع حقوق شهروندی در جامعه زمان بر است و اصولا هرگاه یکی از موضوعات حقوق شهروندی به مطالبه عمومی و ملی تبدیل شده شاهد گشایش های تازه در تامین حقوق شهروندی بوده ایم.
دکتر روحانی رئیس جمهوری، دوشنبه 29 آذر ماه 1395 منشور حقوق شهروندی متشکل از 23 سرفصل و 120 ماده به همراه ساز و کار اجرا و نظارت بر حسن اجرای حقوق شهروندی و ارجاعات قانونی مواد آن را رونمایی کرد.
در این منشور موضوعاتی همچون حق حیات، سلامت و کیفیت زندگی، حق محیط زیست سالم و توسعه پایدار، حق کرامت و برابری انسانی، حق آزادی و امنیت شهروندی، حق مشارکت در تعیین سرنوشت و حق اداره شایسته و حسن تدبیر، حق اشتغال و کار شایسته، حق دسترسی به اطلاعات، دسترسی به فضای مجازی، حق حریم خصوصی، حق تشکل، تجمع و راهپیمایی، حق تابعیت، اقامت و آزادی رفت و آمد، حق تشکیل و برخورداری از خانواده، حق برخورداری از دادخواهی عادلانه، حق اقتصاد شفاف و رقابتی، حق مسکن و حق مالکیت درج شده است.
حق آزادی اندیشه و بیان، حق صلح امنیت و اقتدار ملی، حق رفاه و تامین اجتماعی، حق دسترسی و مشارکت فرهنگی، حق آموزش و پژوهش، از دیگر موارد منشور حقوق شهروندی است.
2088/6197 خبرنگار: کبری دانشی دهج ** انتشار: محمدحسین فلاح تفتی