رییس جمهوری:ممیزی به فرهیختگان و ناشران واگذار شود/انقلاب اسلامی فرهنگ و هنر را وارد عرصه جدیدی کرد

ارک خبر- رییس جمهوری دولت را تسهیل گر و کمک کننده مولفان و نویسندگان دانست و گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ممیزی را به انجمن های اندیشمندان، فرهیختگان و ناشران بزرگ واگذار کند تا امور را دقیق تر انجام دهند.
رییس جمهوری:ممیزی به فرهیختگان و ناشران واگذار شود/انقلاب اسلامی فرهنگ و هنر را وارد عرصه جدیدی کرد
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز چهارشنبه در آیین اختتامیه سی و پنجمین دوره جایزه کتاب سال و بیست و پنجمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران
افزود: امروز بار و رسالت سنگینی بر دوش نویسندگان و مولفان ما است برای این که بتوانند هر آنچه برای جامعه مفید و لازم است را از طریق بیان، کتابت و تبیین زبان واقعیت ها بیان کنند و این فرصت نامحدود است.
وی تصریح کرد: همه ما فرصت عمری به اندازه 60 الی 70 ساله و گاهی 100 ساله داریم که این محدود است و زمان نشاطی که می خواهیم یاد بگیریم محدودتر است.
وی ادامه داد: هم زمان محدود برای فراگیری و هم تبیین و منتقل کردن به دیگران مهم است. مهم است چه کتاب یا مطلبی بنویسیم و چه موردی نیاز اصلی زمان امروز ما است.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: ممکن است یک نوشته بحث خوبی باشد ولی برای کلاس دوم یا سوم دبستان به درد نخورد یا برای اول و دوم دانشگاه به درد بخور نباشد.
روحانی گفت: زمان، موقعیت، انقلاب،تاریخ، دوستان، دشمنان، منطقه و جهان همه شرایط باید در نظر بگیریم و اهداف و آرمان های بلند را مدنظر قرار دهیم و بر آن مبنا ببینیم بهترین نیاز چیست که بنویسیم تا منتقل شود.
وی با طرح این سوال که چرا بعضی از کتاب ها جاودانه و برخی در چاپ اول دچار مشکل می شود، تصریح کرد: کتاب حافظ، سعدی و مولانا هر چه می خوانیم کهنه نمی شود، این چه اندیشه ای است که قرن ها نورافشانی می کند و جاده را نشان می دهد و گاهی یک شعر حافظ از سوی 10 نفر، 10 روش برداشت می کنند و این به معنای آن است که یک اندیشه دقیق و بلند است.
رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود البته بیشتر اندیشه این افراد از اسلام، قرآن، حدیث و کلام پیامبر (ص) و معصومین (ع) گرفته شده است.
روحانی با طرح این سوال که می گویید چرا کتاب نمی خرند و نمی خوانند، گفت: بخشی تقصیر ما است، باید به گونه ای بنویسیم که مردم تشنه آن هستند و هر چیزی فصلی دارد و باید بر اساس نیاز جامعه مطالب نوشته شود.
وی خاطرنشان کرد همین امروز در دنیا کتابی چاپ می شود که مردم صبح صف می بندند تا کتاب را بخرند، چرا که نوشته های آن منطبق بر نیاز جامعه است. حال ممکن است این نیاز سیاسی، حزبی، فرهنگی و علمی باشد که اگر منطبق بر نیاز جامعه چیزی نوشتیم حتما مورد استقبال قرار می گیرد.
رییس جمهوری تاکید کرد: دولت باید تسهیل گر و کمک کننده مولفان و نویسندگان باشد. گاهی کتابی نوشته می شود و در جای دیگر برای ممیزی می آید که معلوم نیست چه کسانی در ممیزی هستند.
روحانی اظهارداشت: اگر از من بپرسید می گویم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ممیزی را به انجمن های اندیشمندان، فرهیختگان و ناشران بزرگ واگذار کند که امور را دقیق تر انجام دهند.
وی تصریح کرد: امور را به اهلش واگذار کنیم و هر چیزی را که به اهلش واگذار کنیم، موفق تر خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: زمانی می خواهیم یک نفر را نامزد مجلس یا ریاست جمهوری کنیم، فرد را وزارت کشور، کمیته، نظارت و اجراییات یا به مقامات بالاتر می بریم که باید از این فیلترها عبور کند.
رییس جمهوری با طرح این سوال که دنیا چه کار می کند، گفت: دنیا همین فیلترها را دارد با این تفاوت که دو حزب بزرگ هستند که برای حیثیت و دوام خود تمام فیلتر را درون حزب خود می گذارند و در نهایت یکی را انتخاب و معرفی می کنند.
روحانی افزود: هر دو فیلتر است و فرقی ندارد، یکی طبیعی در اختیار جمعی در حزب و فکر جمعی است و دیگری در یک اتاق تصمیم می گیرند و فرق آن در اتاق و سالن می باشد.
وی اضافه کرد به نظر من در سالن بهتر تصمیم گرفته می شود تا در اتاق و ما باید بهترین راه را برگزینیم و برای همه امور از جمله کتاب، فیلم و تئاتر و مابقی بخش های فرهنگی هم اینطور باشد.

** باید امور را به مردم و بخش های تخصصی و حزب واگذار کنیم
رییس جمهوری همچنین گفت: باید امور را به مردم و بخش های تخصصی و حزب واگذار و این کار را امتحان کنیم، اگر ضرر کردیم در آن صورت بر می گردیم.
روحانی از وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی خواست تا از دولت بخواهد به مولفین و ناشران کمک کند چرا که این کمک را وظیفه دولت می دانیم و باید کار کنیم، جامعه علاقه مند به خواندن کتاب شود.
وی تصرح کرد: این وزارتخانه کشف کند که چرا کتاب کمتر خوانده می شود و باید راه درمان را نشان دهیم، باید دولت، صدا و سیما، رسانه ها و جامعه بیان کنند.
رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شد: کسانی که از خواندن کتاب لذت می برند انسان های موفقی هستند و گاهی برای انسان لذت بخش تر از کتاب خانه جای دیگری نیست و در آن مکان بهترین نشاط را به دست می آورد.
روحانی با بیان این که هیچ کتابی نیست که نتوان از استفاده کرد، گفت: باید جامعه را تشویق به خواندن کتاب کنیم و اگر در این زمینه آموزش و پرورش اشکال دارد باید با حضور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بنشینیم و مشکل را حل کنیم.
وی افزود: چرا در مدارس خارج از کشور یک نوجوان کلاس دوم و سوم دبستان حداقل در سال هفت الی هشت کتاب باید خوانده باشد و در کلاس کنفرانس بدهد ولی دانش آموزان ما چند کتاب می خوانند و کجا کنفرانس می دهند، تنها معلم بیان می کند و آنها حفظ می کنند و در سر جلسه امتحان حاضر می شوند. کلاس ما نشاط ندارد.
رییس جمهوری به فضای مجازی اشاره و خاطرنشان کرد: فضای مجازی دنیای جدیدی درست کرده است که در دوره ای نویسندگان می نوشتند و مردم می خواندند و حال کم کم مردم می نویسند و شما نویسندگان باید بخوانید و الان فضا دو طرف شده است و گاهی شما مطلب علمی بیان می کنید که همزمان باید بخوانید.
روحانی گفت: امروز دورانی شده که اول باید کتاب جوان را بخوانید، جوانان در فضای مجازی با بیان های مختلف می گویند و می نویسند و به نظر من ارتباط ما دو سویه شده است و از این ارتباط باید برای خلاقیت ، رشد اندیشه، تعالی و سرافزاری ایران استفاده کنیم.

**انقلاب اسلامی سلیقه های مختلف را به هم متصل کرد
رییس جمهوری در ابتدای سخنان خود نیز گفت: تاریخ انقلاب اسلامی ما در واقع یک نقطه و آغاز جدید فصلی بین قبل و بعد از انقلاب است، همانطور که ورود اسلام به ایران نقطه ممتازی است برای تقسیم تمدن و فرهنگ بزرگ اسلام و ایران به قبل و بعد از اسلام.
روحانی با بیان این که نمی خواهم انقلاب اسلامی ایران را هم وزن دین مبین اسلام قرار دهم، خاطرنشان کرد: اما در عین حال یک نقطه عطف بسیار مهمی بود.
وی ادامه داد: شرایط قبل از انقلاب را با شرایط بعد ازانقلاب به دوران قبل از انقلاب و دوران تحقیر ملت بزرگ ایران توسط استعمارگران و استبدادگران و دوران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی را به دوران عزت و شکوفایی ملت ایران در سایه حاکمیت ملی و احترام به فرهنگ دینی و ملی مردم نامگذاری می کنم.
رییس جمهوری گفت: انقلاب اسلامی ایران به آراء، اندیشه و تفکرات مردم و به هویت دینی وملی ما عزت بخشید ، البته در این تحول بزرگ کتاب، مکتوبات، سخن و صوت نقش بسیار اساسی داشت و فرهنگ و هنر ما را وارد عالم جدیدی کرد.
روحانی افزود: اولا بخش بزرگی از جامعه ما مذهبی و متدین است، آنهایی که اهل مسجد و عبادت بودند متاسفانه به دلایلی از هنر فاصله می گرفتند و گاهی از آن فرار می کردند .
وی اضافه کرد: حال هنر از تجسمی گرفته حتی از نقاشی و موسیقی، تئاتر و سینما، مذهبیون ما فاصله می گرفتند و دورانی بود که از دبیرستان ودانشگاه هم فاصله می گرفتند که دلایل خاص خود را داشت و متدینین این محیط ها را مناسب برای بچه ها وجوانان نمی دیدند.
رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین گفت: دورانی ورود به دانشگاه به معنای بی دینی بود و وقتی کسی به دانشگاه می رفت، می گفتند فلانی رفت به دانشگاه مانند این که از بهشت به جهنم رفته باشد یا این که از حوزه به دانشگاه می رفت ، زمانی بود که انس داشتن با علوم جدید سخت بود.
روحانی افزود: اگر جوان طلبه ای می خواست درس های جدید کلاسیک بخواند و امتحان بدهد از مدرسه وحوزه اخراج می شد و باید کتاب ها را مخفی و پشت پرده یا زیر تشک ودر شرایط نامناسب می خواند.
وی تصریح کرد: انقلاب اسلامی گروه های مختلف را به هم نزدیک کرد و آن زمان را اگر در نظر بگیرید در تمام حوزه علمیه قم شاید چند عدد رادیو بود که به صورت مخفی از آن استفاده می شد.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: یکی از آن رادیو را هم دوستان ما داشتند که در زمان اخبار درب های حجره را می بستیم و خبر را می شنیدیم ، چرا متهم به بی دینی و عدم تدین و عدم اعتقاد می شدند ؟
روحانی افزود: اولین باری که سرودی برای امام خوانده شد ‘ای امام’، امام هنوز در پاریس بود وآقایی از علما گفت این غناست بنابراین این موضوعات محل بحث بود و اگر نوازندگی هم داشت واحسینا ، کار سخت می شد.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی یک فضای جدیدی را بر روی ما باز کرد البته درباره موسیقی و سینما وتلویزیون نمی خواهم صحبت کنم هرچند در سال های 59 تا 62 من مسئول شورایی در رادیو وتلویزیون بودم در هر صورت مسایل سخت بود.
رییس جمهوری با یادآوری این که معما چو حل شود، آسان شده است، گفت: بسیاری مسایل پیچیده بود و انقلاب اسلامی گام جدیدی برای ورود متدینین جامعه به عرصه فرهنگ و بویژه هنر ، کتاب و کتاب خوانی و گوش کردن به نوار داشت.
روحانی خاطرنشان کرد: در انقلاب متدینین، صاحب نظران ، علماء ، بزرگان و نویسندگان درمورد پایه های انقلاب وارد بحث شدند که اصلا حکومت اسلامی چیست؟ و تا سال 56 کسی فکر نمی کرد حکومت اسلامی درست شود و بحث بود که مبارزات به گونه ای باشد که رژیم قاع شود واز برخی کارهای خود دست بردارد وبا دین مبارزه نکند .
وی ادامه داد: سال 56 شرایط عوض شد و زمزمه به گوش می رسید که طبل نهایی پایان رژیم سلطنتی نوازش می شود و حالا اگررژیم سقوط کرد و نظام اسلامی آمد اسم آن چیست؟ خلافت اسلامی است، حکومت اسلامی است و در آن مردم چه نقشی دارند وآیا رای مردم دخالت دارد؟
رییس دولت دوازدهم یادآور شد: دهها جلسه در تهران در این زمینه برگزار شد و یکایک علما از جمله شهیدان مطهری ، بهشتی ، مفتح و مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی، آیت الله امامی کاشانی ودر چند جلسه هم بنده بنا بر موضوعاتی حضور داشتم .
روحانی گفت: اصلا بحث این بود که در حکومت آینده اگر تشکیل شد مردم نقش دارند یا خیر و همه بحث ها به نحوی در شب ها به امام خمینی (ره) در پاریس منتقل می شد و بعد هم آقایان مطهری ، بهشتی ، موسوی اردبیلی و منتظری به پاریس آمدند و در این زمینه با امام بحث می کردند.
وی افزود:این که می بینید شعار مردم استقلال ،آزادی و حکومت اسلامی بود و در مقطعی امام در پاریس اعلام کردند حکومت آینده جمهوری اسلامی خواهد بود، آنهایی که سابقه را نمی دانند فکر می کنند امام لفظ را پسندیدند و بکار بردند خیر این دنباله چندین جلسه بود.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: هنوز هم بعد از 40 سال آن بحث ها را می شنوم و تردیدهای 40 سال پیش را دارند و هنوز این نظر و اندیشه کامل نشده است.
روحانی افزود: در عین حال که همه جمهوری اسلامی را قبول کردیم و رای مردم و قانون اساسی را قبول کردیم وقتی امام خمینی (ره) گفت جمهوری اسلامی، شعار مردم عوض شد و در تمامی مباحث یک پشتوانه بحث نظری و علمی، فقهی و حتی کلامی در آن وجود دارد.
وی ادامه داد: در انقلاب اسلامی بیان، کتاب و نوشته های عالمان، اندیشمندان و دانشمندان شاید بایک نوشته میرزای شیرازی بزرگ در زمینه توتون وتنباکو پس از 150 سال پیش با یک سطر و مکتوب کوتاه یک تحول بزرگ در جامعه اسلامی ایجاد شد و این که علم در کنار سیاست و مرجعیت در کنار مسایل سیاسی جامعه است .
رییس جمهوری همچنین گفت: بعد هم می بینید کتاب اسرار امام که نخستین کتاب ایشان بود، طلبه ها از خواندن آن منع شده بودند و بطور مخفی می خواندند و خدا رحمت کند شهیدان بهشتی، مطهری و مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی را که مجله مکتب تشییع منتشر می شد و کتاب های مختلف و مباحث جدید در این مجلات مطرح می شد ودرباره آنها بحث می شد و مرحوم دکتر شریعتی در مقطعی نقش بسزایی داشت که سخنرانی هایش تبدیل به کتاب می شد .
روحانی خاطرنشان کرد: آن زمان وقتی ساواک به خانه کسی حمله می کرد اولین نقطه ای که به سراغ آن می رفت کتابخانه کوچک فرد بود، آن زمان سلاح نبود و براساس همین کتاب ها برایش پرونده وبعد هم محاکمه می کردند.
وی با بیان این که کتاب نقش اساسی در تحول جامعه ونسل جوان برای اندیشه نو داشت، افزود: انقلاب از اندیشه درست می شود و اندیشه نو هست که حرکت نو در شرایط نو و محیط جدید می آفریند که هم عقل رشد می کند و هم آینده نگری دقیق تر برای مردم ترسیم ودر کنار آن هم گاهی احساسات ضمیمه و قیام ونهضت درست می شود.
رییس جمهوری اضافه کرد:در محرم سال 42 در قم شعارهای جدیدی شروع شد که مهم بود ، «گمشده کربلا فیضیه یک صدا شد ، موسم یاری مولانا الخمینی» . تحول بزرگی بود و کسی باور نمی کرد در دسته های عزاداری سیاست وارد شود البته در عراق و سوریه این مسئله مرسوم بود ومسایل روز در مراسم عزاداری مطرح می شد ولی در ایران مرسوم نبود وآغاز شد .
وی ادامه داد: نقش نویسندگان ،مقاله نویسان، روزنامه ها وانقلابیون وکتاب ها همان معجزه ای که معجزه تبیین اسلام بود که خداوند معجزه جاودانه را گاهی سخن وکتاب یاد می کند و گاهی متن خواندنی و قرائت و قرآن یاد می کند .
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: نام اصلی قرآن، یکی کتاب و دیگری قرآن است که نشان می دهد معجزه خواندن و نوشتن و قرائت مورد تامل است و اصلا اتصال این نام با دنیای اندیشه بشری امکان پذیر است و اندیشه جایی است که می تواند ذخیره و تبدیل به لحن یا کلامی یا مکتوب شود.
روحانی همچنین گفت: در گذشته کتاب و ورق و کاغذ مرسوم بوده وامروز طوری دیگری شده است ودنیای دیجیتال و صفحه نمایش آمده است البته فرقی ندارد وآنچه مهم بوده فکر، اندیشه و نظر است که اساس عظمت انسان این است .
وی افزود: خداوند هم همینطور بیان می کند که نشان می دهد اساس قدرت بشر درک وفهم مساله وبیان مساله است وبیان یا کلام یا قلم تمام ابزار بیان و نوشتن در کامپیوتر صفر و یک است واینجا هم بیست وچند یا سی و چند حرف است که در برخی زبانها بیشتر است .
رییس جمهوری ادامه داد: حروف در کنار هم و آنچه آفریده خداوند با ابزار ساده الفبا که انسان نمی داند چقدر ارزش دارد، حرف می زنیم وبیان می کنیم یا کلامی را روی کاغذ می آوریم واندیشه خود را تبیین می کنیم .
روحانی تصریح کرد: انقلاب اسلامی ما انقلاب بیان، کتاب، قرائت و سخن است و معجزه ما همان معجزه الهی است و کاری که امروز اندیشمندان انجام می دهند علاوه بر رشد و پرورش اندیشه، انسان های جامعه را به گذشته و آینده متصل می کنند.
وی گفت: با همین کتاب می فهمیم شیخ انصاری، خواجه نصیرالدین طوسی، فارابی و بوعلی سینا چگونه می اندیشند ودر آینده نیز راجع به آن قضاوت خواهند کرد وهمین در مورد کتاب و بیان است .
به گزارش ایرنا، مراسم اختتامیه سی و پنجمین دوره جایزه کتاب سال و بیست و پنجمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران امروز با حضور حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی در تالار وحدت تهران برگزار شد.
رییس جمهوری در این مراسم از برگزیدگان داخلی و خارجی سی و پنجمین دوره جایزه کتاب سال و بیست و پنجمین دوره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران تقدیر کرد.
در این دوره از جایزه کتاب سال، داوران در 72 گروه آثار تولیدشده در سال 1395 را بررسی کرده‌اند. کتاب‌های تالیف و ترجمه گروه‌های کلیات، فلسفه اسلامی، فلسفه غرب، دین، علوم‌اجتماعی، زبان، علوم‌کاربردی، هنر، ادبیات و تاریخ ارزیابی شده‌اند.
در بخش جایزه جهانی کتاب سال این دوره نیز کتاب‌ها در حوزه‌های مطالعات اسلامی، تاریخ علم، فقه، حقوق، تاریخ، تمدن اسلامی، مطالعات علوم قرآنی، هنر، معماری، اقتصاد اسلامی، علم کلام، تصوف عرفان، تاریخ اسلام و تمدن اسلامی، مطالعات شیعی و اسلام معاصر ارزیابی شدند.
در سی و پنجمین دوره این جایزه در نهایت ۲۸ اثر تالیفی، ۱۳ اثر ترجمه ای و دو اثر تصحیحی انتخاب و به عنوان برگزیده و یا شایسته تقدیر تعیین شدند.
سی‌وپنجمین دوره جایزه کتاب سال و جایزه جهانی کتاب سال با هدف حمایت و تشویق مؤلفان، مترجمان، مصححان و ناشران سراسر کشور و ارتقای فرهنگ جامعه اسلامی، حفظ استقلال و هویت فرهنگی برگزار شد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا