امنیت تراکنش های مالی روی کدهای دستوری برقرار شد
ارک خبر- معاون فناوری های نوین بانک مرکزی اعلام کرد: با اتصال فینتکها و بانک ها به سامانه شاهکار که احراز هویت کاربران را برعهده دارد، مشکل امن نبودن کدهای دستوری (USSD) برای تراکنش های مالی برطرف شد.
امنیت تراکنش های مالی روی کدهای دستوری برقرار شد
«ناصر حکیمی» روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران در پاسخ به ایرنا درباره فرجام رایزنی وزارت ارتباطات و بانک مرکزی برای رفع مشکل ایمن نبودن سامانه های «یو.اس.اس.دی» برای تراکنش های مالی اظهار داشت: با اتصال بانک ها و سیستم های پرداخت به سامانه شاهکار که سازمان تنظیم مقررات رادیویی تهیه کرده، احراز هوایت کاربران ایرانی فراهم و تا حد زیادی مشکل ما برطرف شد.
وی افزود: ایراد اصلی که بانک مرکزی به تراکنش در سامانه های یو.اس.اس.دی داشت، این بود که تراکنش ها امنیت و ایمنی لازم را نداشتند و امکان شنود اطلاعات کاربران وجود داشت.
وی توضیح داد: با اقدام های انجام شده، تراکنش ها دو بخش و به این ترتیب اطلاعات کارت بانکی مشتریان ایزوله شد به طوری که اطلاعات کارت های مشتریان به شماره کارت آنها محدود شده است؛ این کار سبب می شود تا حتی اگر اطلاعات شنود شود، کسی به اطلاعات اصلی کاربران دسترسی پیدا نکند و نتواند آن را هک کند.
به گزارش ایرنا، کدهای دستوری (USSD) یک روش ارسال پیام به شمار می رود که پیغام های آن همواره بین یک «* و #» قرار دارند و بدین ترتیب از شمارههای تلفن تمیز داده میشوند؛ یکی از مزیت های مهم این کدهای دستوری، کاربری آن بدون استفاده کردن از اینترنت است؛ این ویژگی موجب شده تا محبوبیت زیادی بین مردم ایران پیدا کند. این کدها برای استفاده های مختلفی چون نقل و انتقالات مالی، پیگیری حساب، خرید شارژ و پرداخت قبوض استفاده می شوند.
علاوه بر اپراتورهای تلفن همراه که از کدهای دستوری برای خرید شارژ و پرداخت قبوض مشتریان استفاده می کنند، در سال های اخیر شرکت های پرداخت متعددی نیز بر بستر همین کدها در ایران شکل گرفته اند.
بانک مرکزی سال گذشته در بخشنامه ای اعلام کرد، قصد دارد حذف مبادلات مالی از کدهای دستوری را از ۱۵ بهمن ماه اجرایی کند که واکنش فعالان کسب و کاران حوزه پرداخت و اپراتورهای تلفن همراه داشت و در نهایت قرار شد با همکاری وزارت ارتباطات، مشکل ایمن نبودن این روش برای پرداخت های مالی رفع شود.
** راه حل هایی برای غیرفعال کردن پایانه های فروشگاهی خارج از کشور
معاون بانک مرکزی در پاسخ به اینکه آیا نمی توان پایانه های فروشگاهی خارج شده از کشور را غیرفعال کرد، اظهار داشت: با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به دنبال راه حل های خلاقانه در این زمینه هستیم اما به هر حال محدودیت تراکنش های ۵۰ و ۱۰۰ میلیون تومانی روی تراکنش ها بخش عمده ای از نگرانی های بانک مرکزی را رفع کرد.
حکیمی در پاسخ به اینکه برخی برای دور زدن این محدودیت به دنبال حساب های اجاره ای رفته اند، گفت: اکنون روی کدهای ملی اشخاص تراکنش ها را کنترل می کنیم اما در عین حال برنامه ای نیز برای پرفایل کردن مشتریان در دستور کار داریم که به نظارت بیشتر کمک می کند.
وی تاکید کرد که نظارت روی تراکنش ها هیچگاه تمام نمی شود؛ ضمن آنکه هر محدودیتی که اعمال شود، کسانی برای دور زدن آن دنبال راه حل های جدید می روند.
عضو هیات عامل بانک مرکزی درباره علت کاهش تراکنشهای بانکی و ارتباط احتمالی آن با رکود یا شرایط اقتصادی خاطرنشان کرد: تعداد تراکنشها کاهش نیافته و کاهشی که رخ داده روی مبالغ است که ما برداشت رکود از آن نداریم بنابراین به نظر میرسد کاهش مبالغ، ناشی از بخشنامه بانک مرکزی در خصوص سقف ۵۰ میلیون تومانی و محدودیت اعمال شده از طریق کد ملی بوده است.
حکیمی درباره استفاده از کارت های ملی کارتنخوابها گفت: استفاده از کارتهای ملی کارتن خوابها را نشنیدهام، اما باید توجه داشت که این یک موضوع پیچیده است؛ چرا که یک فرد با هویت مشخص، جای یک نفر دیگر در نظام بانکی کاری را انجام داده که اطلاعاتش هم تکمیل است؛ اما روی اعتبارسنجی افراد کار کرده ایم که این کار نیاز به زیرساختهای اطلاعاتی دارد.