مشارکت یونسکو در پروژه های مرتبط با قنات
خبرگزاری ارک: نیلوفر صادقی، مدیر بخش علوم دفتر منطقه ای یونسکو، از آمادگی یونسکو برای مشارکت در پروژه های مرتبط با قنات در ایران خبر داد.
مدیر بخش علوم دفتر منطقه ای یونسکو در نشست تخصصی «قنات برای آینده» گفت: مبحث قنات از سال 2005 اهمیت ویژهای یافته و یونسکو حدود یک دهه است مطالعاتی را در مورد قنات آغاز کردهاست.
وی اظهار داشت: بعد فرهنگی قنات از نظر یونسکو بسیار حائز اهمیت است چرا که مشارکت مردمی در این سازه آبی بسیار مهم است.
صادقی ادامه داد: قنات در طول هزاران سال پایدار بوده و هیچ گاه منابع آب زیرزمینی را مورد دست درازی قرار نداده است که این پیام مهمی است که یونسکو به آن توجه دارد.
وی گفت: در حال حاضر افرادی که از بچگی با موضوع قنات درگیر بودهاند به صورت داوطلبانه این سازههای آبی را احیا میکنند اما سئوال اینجاست که آیا نسل جوان هم به دنبال این مسئله هست؟
مدیر بخش علوم دفتر منطقهای یونسکو افزود: جهان امروز با چالش بزرگ آب و غذا مواجه است و قنات می تواند در تأمین آب و به تبع آن غذا یک راهکار مفید باشد.
وی تصریح کرد: در قنات به دلیل شیوههای انتقال آب از تبخیر خبری نیست، ضمن آنکه مرکز بینالمللی قنات پروژهای در عراق اجرا کرده که از این سازه آبی برای تامین برق استفاده میکند؛ تعریف چنین کارکردهایی برای قنات میتواند آن را به دنیای معاصر نزدیک کند.
صادقی گفت: از تکنیکهای جدید تونل سازی در دنیا میتوان برای جلوگیری از ریزش دیواره قناتها استفاده کرد و با توجه به فن و تکنیکی که در استفاده از آب قنات به کار گرفته شدهاست، هنوز میتوان از این سازه آبی در دنیای مدرن استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد: باید تعدادی از قناتهایی که مایل هستیم ارزش فرهنگی آنها حفظ شود را جدا کرده و برای سایر قناتهای کشور، به صورت آزمایشی پروژههای تحقیقاتی در راستای ورود این سازههای آبی به زندگی مدرن اجرا کنیم.
مدیر بخش علوم دفتر منطقهای یونسکو قنات را نماد نبوغ مهندسان ایرانی دانست و گفت: متاسفانه قناتها با آن همه کارکردهای مثبت، امروز به مخاطرهای برای زندگی شهرنشینان تبدیل شدهاند.
صادقی گفت: قناتها محل تجمع آلودگی و بروز بیماری برای ساکنین شهرها شدهاند و در بسیاری مناطق زمینه تجمع آب و نشست ساختمانها را فراهم کردهاند که باید برای این شهرها برنامهای داشته باشیم و بدانیم که آیا باید این قناتها را پر کرد یا اینکه برای استفادههای دیگر نظیر گردشگری و غیره میتوان از آنها بهره برد.
صادقی از آمادگی یونسکو برای مشارکت در پروژههای مرتبط با قنات در ایران خبر داد و گفت: وقتی توجه بینالمللی به مسئله قنات جلب شود، توجه مسئولان هم به آن مقوله افزایش مییابد.
وی افزود: در مورد زاینده رود ارگانهای مختلف به یونسکو مراجعه کرده و تلاش میکنند این رودخانه را به عنوان یک مورد بینالمللی مطرح کنند تا برای احیای آن متمرکزتر عمل شود.