جانشین احتمالی آمانو: رویکرد آژانس در قبال ایران باید بیطرفانه باشد
یکی از نامزدهای تصدی ریاست آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد آژانس باید قضاوت منصفانهای نسبت به رصد برنامه هستهای ایران داشته باشد.
به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از نشنال، رافائل گروسی، یکی از نامزدهای ریاست آژانس بین المللی انرژی اتمی خواستار دنبال کردن رویکرد بیطرفانه این نهاد نسبت به برنامه هستهای ایران شد.
او در گفتوگو با نشنال اعلام کرد آژانس باید از اعتبار قوانین بین المللی هسته ای دفاع کند. گروسی افزود بهترین رویکرد برای آژانس این است که به عنوان یک داور بیطرف در موضوع برنامه هستهای ایران عمل کند.
نماینده آرژانتین در آژانس بین المللی انرژی اتمی در سی و ششمین کنفرانس عمومی آن در وین اضافه کرد لازم است که آژانس در خصوص توافق هسته ای ۲۰۱۵ ایران بیطرفانه عمل کند.
گروسی در ادامه اعلام کرد در صورت تصدی مدیرکلی آژانس بین المللی انرژی اتمی تلاش خواهد کرد با هر گونه رویکرد معتصبانه علیه ایران مبارزه کند.
جانشین احتمالی آمانو رویکرد آژانس را در قبال ایران رضایت بخش توصیف کرد و گفت: این اقدامات (آژانس) به نوعی نظارت و بازرسی است و نباید وابسته به عقاید فردی باشد. ما برای بازرسی، بررسی، پایش و راست آزمایی و گزارش آن به همان صورتی که هست، در آنجا حضور داریم و من بسیار به این نقش اطمینان دارم.
نماینده آرژانتین در آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین درباره اقدام ایران در خصوص کاهش تعهدات برجامی گفت بیانیه های ایران شفاف است و انتظار می رود آژانس نیز هر آنچه را مشاهده و مورد بررسی قرار می دهد، گزارش کند.
گروسی اضافه کرد: در صورتی که (به مدیرکلی آژانس) انتخاب شوم موظف هستم و باید با ایران تعامل داشته باشم. او افزود انرژی هسته ای در صورتی که به صورت صلح آمیز بکار گرفته شود، می تواند نیروی برای اقدامات مثبت در خاورمیانه باشد.
آمریکا ۱۸ اردیبهشت پارسال به صورت یکجانبه از برجام خارج شد و اعلام کرد کارزار فشار حداکثری علیه ایران را به راه خواهد انداخت تا صادرات نفت تهران را به صفر برساند و آن را مجبور کند بار دیگر به میز مذاکره بیاید تا «توافق بهتری» برای آمریکا رقم بخورد. این اقدام دولت آمریکا پس از یک سال «صبر راهبردی» ۱۸ اردیبهشت امسال با اعلام رسمی رئیسجمهور کشورمان برای کاهش گام به گام تعهدات برجامی ایران روبهرو شد.
ایران در نخستین گام اقدام برجامی خود محدودیتهای مربوط به ذخیرهسازی آب سنگین و اورانیوم غنیشده را کنار گذاشت و ۱۶ تیرماه نیز ضمن انتقاد از «وقاحت سیاسی اروپا» گام دوم را برداشت. با این حال ایران هنوز تحت تاثیر فشارهای آمریکا قرار نگرفته است و اخیرا به طور رسمی آغاز گام سوم خود در کاهش تعهدات خود در برجام را در واکنش به عدم اقدام اروپا در مقابل نقض برجام از سوی واشنگتن در پیش گرفت.
مسئولان ایرانی اعلام کرده اند با وجود اینکه پس از گذشت یک سال از نقض آشکار برجام از سوی آمریکا و با وجود اینکه بر اساس مفاد برجام، حق اقدام متقابل برایش محفوظ بود، صبر استراتژیک پیشه کردند تا حسن نیت خود را نشان دهند؛ اما در عمل فقط شاهد گستاخی و تهاجم بیشتر تروریسم اقتصادی آمریکا و سکوت همراه با رضایت اروپا بود؛ از این رو، کشورمان تصمیم گرفت وفق بند ۳۶ برجام، پاسخ نقض آشکار برجام از سوی طرف مقابل را با کاهش محدود سطح تعهدات خود بدهد.