تولید نانو الیاف معطر باکاربری تسکین درد تا بستهبندی مواد غذایی
محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به تولید نانو الیاف الکتروریسی با قابلیت رهایش عصاره معطر جهت درمان بیماریها، بستهبندی مواد غذایی و دارو و انواع پدهای معطر تسکینی شدند.
در عصر مدرن، عصارههای معطر و برخی اجزای آنها درمحصولات مختلفی از قبیل لوازم آرایشی، مواد پاک کننده خانگی و خوشبو کننده هوا، محصولات بهداشتی، کشاورزی، غذا و همچنین داروها استفاده شده است.
از آنجا که تقاضا برای داروهای بی خطر و طبیعی به علت نگرانی مصرف کنندگان در مورد سمیت مواد شیمیایی مصنوعی افزایش یافته، تمایل به داشتن شیوه زندگی سالمتر سبب استفاده از عصارههای معطر، به عنوان یک جایگزین مطمئن شده است. ممحققان کشور در طرحی با استفاده از فناوری نانو و کاربرد دندریمرها، محصولی نوین دارای خواص ضد میکروبی و تسکین دهنده درد طراحی و تولید کردهاند.
فرزانه نایب حبیب دکتری تخصصی مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر در خصوص این محصول روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: نانو الیاف الکتروریسی اصلاح شده با عوامل مختلف ضدمیکروبی و یا سایر مواد مانند داروها و عصارههای معطر برای طیف گستردهای از کاربردها به کار گرفته شده است.
وی بیان کرد: منسوجات محافظ، نگهدارنده موادغذایی، لایه محافظ بر روی سطح ایمپلنت، فیلتر مهندسی بافت، مواد ضدمیکروبی، پانسمان زخم و پوششی جهت پیشگیری از بروز عفونت از جمله کاربردهای وسیع این نانو الیاف است. این عصاره ها از پوسته، برگ، ساقه و ریشه گیاهان دارویی بدست میآیند و دارای خاصیتهای فراوانی از جمله آنتی اکسیدان، ضد التهابی، ضد میکروبی، ضد ویروس و ضد سرطانی هستند.
نایب حبیب اظهارکرد: استنشاق اسانس و یا اجزای فرار آنها نقش قابل توجهی در کنترل سیستم عصبی مرکزی دارد و در طب سنتی چینی برای درمان صرع استفاده میشود. به دلیل خواص آنتی میکروبی عصارهها، کاربرد بسیار زیادی در ترمیم زخم برای از بین بردن میکروارگانیسمهای بیماری زا، بدون آسیب رساندن به سلولهای جوان بافت تازه تشکیل شده دارند، استفاده از نانو الیاف الکتروریسی شده حاوی عصارهها، میتواند از بکاربردن الکل و سایر محلولهای شیمیایی برای ضد عفونی کردن زخم جلوگیری کند و ترمیم زخم را شتاب بخشد.
وی ادامه داد: این نانو الیاف تولید شده دارای خواص ضد میکروبی مداوم بدون ایجاد مقاومت میکروبی، جایگزین مناسب برای انواع ضد عفونی کنندههای شیمیایی و آنتی بیوتیکها، دارای خواص آنتی اکسیدانی جهت درمان بیماریها، تسکیندهنده انواع درد شامل دندان درد، سر درد و دردهای مزمن و قابل استفاده در پوشش داخلی بسته بندی دارو و غذا است.
نایب حبیب گفت: از آنجایی که آلودگی میکروبی باعث کاهش طول عمر مواد غذایی و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مربوطه میشود، به طور کلی مواد معدنی و آلی و بیولوژیکی عوامل ضد میکروبی هستند که در آماده سازی بستهبندی مواد غذایی استفاده میشود. عصاره های معطر به عنوان ماده طبیعی با فعالیت ضد میکروبی قدرتمند در برابر انواع مواد غذایی توسط سازمان غذا و دارو ایالات متحده قرار گرفته که بیان میکند از آنها به عنوان صنایع غذایی «بدون نیاز به تایید بیشتر» میتوان استفاده کرد. به تازگی، مواد ضد میکروبی در مقیاس نانو، توجه بیشتری را برای فعالیتهای ضد میکروبی بهبود یافته خود نسبت به مواد سنتی جلب کردهاند.
وی اظهارکرد: در مطالعه انجام شده بر روی محصول توت فرنگی، نشان داد که نانو الیاف الکتروریسی شده حاوی عصاره دارچین به نحو مطلوبی یک بستهبندی ایده آل برای محافظت از توت فرنگی برای جلوگیری از فاسد شدن ارایه کرده است، همچنین از این نانو الیاف برای بسته بندی قارچ نیز می توان استفاده کرد.
نایب حبیب گفت: از این نانو الیاف معطر با توجه به ماده موثره مواد معطر میتوان برای تسکین درد دندان و سر درد استفاده کرد. عصاره های گیاهی اکثرا علاوه بر بوی خوب، ضد میکروب و آنتی باکتریال هستند. پد سردرد نانو الیاف از طریق استنشاق عروق مغزی باز میشود و سردرد آرام میشود.
وی افزود: پد تولید شده میتواند تا یک ماه عصاره معطر را درخود نگهداری کند و به همین دلیل این محصول یکبارمصرف نیست. این پد در ماسکهای تنفسی نیز قابل استفاده است که علاوه بر فیلتراسیون میتواند یک رایحه خوب داشته باشد.
نایب حبیب یادآورشد: این طرح برگرفته از رایحه درمانی ابن سینا است که ما در مقیاس صنعتی آن را عرضه کردهایم، درحال حاضر نمونه آزمایشگاهی این محصول ساخته شده است و نیاز به جذب سرمایهگذار دارد.