پیشرفت ۷۵ درصدی مرمت خانه تاریخی معبودی تبریز
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان شرقی از پیشرفت ۷۵ درصدی مرمت خانه تاریخی معبودی تبریز خبر داد.
مرتضی آبدار روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران گفت: با توجه به اینکه یکی از سیاستهای اصلی اداره کل میراث فرهنگی استان، صیانت و حفاظت میراث تاریخی و فرهنگی است، در همین راستا با فراهمسازی شرایطی مناسب جهت حفظ، مرمت و احیای آثار تاریخی و همچنین معرفی جامع آنها سعی در تکمیل رسالت خود در این مسیر دارد.
آبدار با اشاره به کثرت خانههای تاریخی در تبریز، این ظرفیت را یکی از شاخصترین جاذبههای گردشگری تاریخی و فرهنگی تبریز عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه در دوران قاجار تبریز شهری ولیعهد نشین بود، به همین سبب بناها و خانههایی زیبا با معماری شاخص دوران قاجار در بافت تاریخی و مرکزی شهر بهوفور دیده میشود.
وی بابیان اینکه مرمت “خانه معبودی تبریز” از اسفند سال گذشته آغازشده و اکنون با پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصدی همراه است، ادامه داد: مرمت خانه معبودی با اختصاص اعتباری قریب به ۴ میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال آغازشده و مراحل مرمتی آن با اقداماتی نظیر قاببندی دیوارهای جانبی حیاط، اجرای پیسنگی زیر قاببندی، اجرای کف سازی با سنگ اسپراخون در حال تداوم است.
آبدار در خاتمه خاطرنشان کرد: اقداماتی مانند اجرای حوض داخل حیاط، برداشت و طراحی حیاط خانه و اجرای سرویس بهداشتی زنانه و مردانه نیز در مراحل مرمتی این خانه تاریخی اجراشده است.
خانه معبودی از خانههای تاریخی قاجار است که در میدان منجم تبریز قرار دارد. این خانه ابتدا متعلق به احمد جوان بود، سپس حسین قونسول (از اجداد خانوادهی تماری) آن را خریداری کرد و در سال ۱۳۲۰ رضا صادری که از تاجران فرش تبریز بود، صاحب خانه شد.
او از خانه بهخوبی نگهداری کرد و تا قبل از مرگش خانه همان حالت اولیهی خود را داشت. مساحت خانه ۹۵۰ متر مربع بود و زیرزمین و دالان تنگی دو خانه را به این خانه وصل میکردند که مساحت هر یک از آنها ۲۰۰ متر مربع بود و بهعنوان حیاط خلوت مورد استفاده قرار میگرفتند.
رضا صادری این خانه را تبدیل به حسینیه کرد. خانهی صادری دو در داشت که یکی به کوچهی «چوستدوزان» و دیگری به «دربند قالیچیلر» باز میشد.
چند سال پس از مرگ رضا صادری، در سال ۱۳۶۶ مهدی معبودی این خانه را خرید.
خانه معبودی در ۱۴ مرداد سال ۱۳۸۲ به شمارهی ۹۴۷۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.