دستاورد مذاکرات اتمی بیش از تصورات اولیه بود
رئیس جمهور ، در یک گفتوگوی زنده با شبکه اول تلویزیون کشور گفت که آنچه در مذاکرات اتمی به دست آمده، بیش از تصورات اولیه است.
وی با تاکید بر مقاومت ده ساله ایران افزود :دستاوردهای فنی دانشمندان اتمی این کشور و حضور ۷۳ درصدی واجدان شرایط در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ پایه های توافق اتمی اخیر بوده است.
حسن روحانی گفت که دو طرف مذاکره بر اساس اعتماد وارد این مذاکرات نشده بودند، اما از زمان توافق ژنو توانسته اند عملکرد یکدیگر را در قبال تعهداتشان بسنجند.
او تاکید کرد که در تعامل با دیگران، تنها راه پیروز شدن یا شکست خوردن نیست، بلکه راه حل مورد نظر او توافق “برد-برد” بوده است.
رئیس قوه مجریه گفت : ایران به سه هدف مهم خود در مذاکرات دست یافته و طرف مقابل هم احساس می کند که به هدف اصلی خود رسیده است.
روحانی ادامه داد: که برای توافق به دست آمده مکانیزم هایی در نظر گرفته شده که اگر هر کدام از طرفین توافق را به هم زد، طرف مقابل ضرر نکند.
وی گفت که دلیل اولیه سوءظن به برنامه اتمی ایران در سال ها پیش، پیدا شدن آثار اورانیوم غنی شده حدود ۷۰ درصد در سانتریفوژهای ایران بوده، هرچند بعدا معلوم شده سانتریفوژهای خریداری شده توسط ایران دست دوم بوده و در کشور دیگری در آن غنی سازی صورت گرفته است.
رئیس جمهور با اشاره به نگرانی هایی که در مورد بازرسی ها از مراکز مختلف در ایران مطرح می شود، تاکید کرد ایران هم مثل کشورهای دیگری خواهد بود که پروتکل الحاقی را اجرا می کنند.
تاثیر توافق بر روی توان نظامی ایران
وی گفت که اجازه داده نخواهد شد که اسرار نظامی یا صنعتی ایران فاش شود یا به توانایی دفاعی آن آسیب برسد.
روحانی افزود که در زمینه تولید سلاح های استراتژیک، دولت در دو سال اخیر به اندازه هشتاد درصد ده سال پیش از آن کار کرده است.
رئیس جمهور، همچنین تاکید کرد که توافق هسته ای بر روی توان دفاعی ایران تاثیر منفق نخواهد گذاشت.
وی اظهار داشت که به واسطه این توافق، “تحریم های تسلیحاتی” ایران تبدیل به “محدودیت” و آن هم برای ۵ سال شده است. وی افزود: “تازه در این مدت هم می توانیم به طور موردی معامله کنیم.”
او گفت که این قطعنامه روی توان موشکی ایران تاثیر منفی نمی گذارد چون در متن قطعنامه آمده است که ایران نباید به ساختن موشک هایی بپردازد که برای حمل کلاهک های هسته ای “طراحی شده باشند”، در حالی که پیشتر، قطعنامه ۱۹۲۹ تاکید کرده بود که اگر ایران حق ندارد موشکی بسازد که “توان” حمل کلاهک هسته ای را داشته باشد.
روحانی خبر داد که در طول گفتگوها، زمانی مذاکره کنندگان ایران بعد از ابلاغ خط “قرمزهای جدید” به آنها، از به نتیجه رسیدن ناامید شده بودند، اما در نهایت، توافق به دست آمد.
حسن روحانی در بخشی دیگر از سخنان خود ابراز امیدواری کرد که توافق هسته ای، زمینه همکاری های بیشتر برای حل مسائل منطقه ای را نیز فراهم کند.
تاثیرات اقتصادی توافق هسته ای
رئیس دولت یازدهم اعلام کرد که این دولت از ابتدای مذاکرات هسته ای به دنبال “حل مشکلات اقتصادی” بوده است.
حسن روحانی با ذکر اینکه با اجرایی شدن توافق، تمام تحریم های اقتصادی، بانکی و مالی لغو می شود، ابراز عقیده کرد که از توافق هسته ای، مردم ایران و حتی آنها که منتقد حکومت هستند خوشحالند.
وی در عین حال افزود در مورد تاثیرات تحریم های اقتصادی بر کشور، نکاتی وجود دارد که باید بعدها در فرصت مناسب گفته شود.
حسن روحانی با اشاره به افزایش شدید واردات در زمان دولت گذشته گفت که در آن زمان و با وجود آنکه ایران بالاترین میزان درآمد ارزی را داشت، پانصد هزار نفر به خاطر حجم بالای واردات بیکار شدند.
وی اعلام کرد که دولت قصد ندارد منابع مالی آزاد شده از طریق رفع تحریم های اقتصادی را صرف تهیه و توزیع کالا در جامعه کند و از این منابع، برای سرمایه گذاری های زیربنایی استفاده خواهد کرد.
آقای روحانی همچنین وعده داد که تا پایان عمر دولت یازدهم، نرخ تورم در ایران یک رقمی شود.
او با تاکید بر اهمیت سرمایه گذاری های داخلی و خارجی در فضای بعد از تحریم گفت اگر مسئولان دولت های خارجی برای سرمایه گذاری به ایران آمدند، نباید با استناد به اتفاقاتی که سال ها پیش افتاده در این مسیر کارشکنی شود.
در هفته گذشته و به دنبال سفر لوران فابیوس ویر امور خارجه فرانسه به تهران، تعدادی از رسانه های اصولگرا به انتقاد شدید از او به خاطر صادرات خون های آلوده از فرانسه به ایران در سال ۱۳۶۳ پرداختند.