اظهار امیدواری ربیعی نسبت به تامین نظر دولت درباره FATF در مجمع تشخیص مصلحت

سخنگوی دولت با تایید ضمنی برخی اظهارات در باره تاثیر نپیوستن به FATF بر خرید واکسن کرونا و ضرورت پیوستن به FATF، گفت: امیدواریم در مجمع تشخیص مصلحت نظام در این زمینه بحث کنیم و آنچه که به مصلحت کشور است را بتوانیم تأمین کنیم.

به گزارش ارک خبر ،علی ربیعی سخنگوی دولت در نشست خبری هفتگی خود که در راستای رعایت پروتکل‌های بهداشتی، به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، با بیان اینکه در جلسه گذشته هیات دولت به یک نگرانی دیرین جامعه هنری پاسخ داده شد و اصحاب فرهنگ – هنر و رسانه صاحب صندوق بیمه بیکاری شدند، گفت :  برابر با این مصوبه، شاغلین فرهنگی، هنری و رسانه ای که درآمد اصلی خود را از این فعالیت ها دریافت می کنند. در صورتی که یکسال حق بیمه خود را پرداخت کرده باشند، از بیمه بیکاری در شرایط از دست دادن شغل و فعالیت برخوردار خواهند بود.

هنرمندان بیمه بیکاری دریافت می کنند

وی افزود: منابع مالی مقرری بیکاری در بودجه سنواتی دولت دیده خواهد شد. طبق این مصوبه، شورایی با نمایندگی دستگاههای اجرایی ذیربط و نمایندگان صنوف فرهنگی – هنری و رسانه ای با مسئولیت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تشکیل خواهد شد که بررسی و تصویب سیاست ها، ضوابط و شرایط عمومی و نیز بررسی و تایید واجدین شرایط دریافت مقرری بیکاری را برعهده خواهد داشت.

سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: پیش از این نیز یکی از خواسته های اصحاب فرهنگ و هنر برای داشتن تشکل صنفی فراگیر بود که این امر امکان پذیر شد. به موجب این تصویب‌نامه هر یک از حوزه‌های فرهنگی، هنری و رسانه‌ای می‌توانند یک کانون سراسری تشکیل دهند و در نهایت از به هم پیوستن آنها کانون فراگیر فرهنگ و هنر، تشکیل خواهد شد.

وی در ادامه با اعلام اینکه تصمیم دیگر در هیات دولت افزایش ضریب فوق العاده ویژه قضات بود که پس از پیشنهاد شورای حقوق و دستمزد، مورد تصویب هیات دولت قرار گرفت، افزود: قابل ذکر است آخرین باری که فوق العاده ویژه مذکور اعمال شده است. مربوط به حدود ده سال قبل می باشد. بدیهی است این اقدام گامی کوچک در جهت بهبود معیشت قضات شریف می باشد. این افزایش شامل گروههای دوازدگانه مشاغل قضایی می گردد.

ربیعی از اختصاص اعتبار و نیز تسهیلات بانکی برای ۲ استان سیل زده کشور به عنوان مصوبه دیگر دولت نام برد و گفت:  مبلغ۱۲۵ میلیارد و ۸۴۳ میلیون تومان برای کمک بلاغوض جهت واحدهای مسکونی شهری و روستایی و تامین لوازم واحد مسکونی و همچنین ۱۴۳ میلیارد و ۷۹۰ میلیون تومان تسهیلات بانکی ارزان قیمت برای جبران خسارات واحدهای مسکونی برای این دو استان اختصاص یافت.

وی در ادامه تشریح مصوبات دولت گفت: به منظور تشویق خیرین مدرسه ساز دولت در هفته گذشته تصویب کرد هزینه اشخاص غیردولتی برای احداث فضای آموزشی و پرورشی بعنوان هزینه های قابل قبول مالیاتی احتساب گردد. هزینه های مذکور شامل وجوه واریزی مودیان مالیاتی پس از تایید سازمان نوسازی توسعه و مدارس کشور می باشد.

تاکید رییس جمهور بر جذب ۱۲ هزار نفر از فرزندان شهدا و جانبازان توسط دستگاههای اجرایی

وی همچنین با اشاره به اینکه در هفته گذشته استخدام ۱۲ هزار نفر از فرزندان معزز شهدا و جانبازان بالای ۷۰ درصد و بالاتر مورد موافقت رییس جمهور قرار گرفت، تصریح کرد: همچنین رییس جمهور بر ضرورت اهتمام دستگاهای اجرایی بر جذب این فرزندان تایید کردند.

جلسات شورای هماهنگی قوا منظم برگزار خواهد شد

ربیعی همچنین به برگزاری جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی در عصر دیروز پرداخت و گفت: در ابتدای جلسه ترتیبات برگزاری جلسات به طور منظم مورد توافق اعضا قرار گرفت. سپس محورهای مورد نظر مقام معظم رهبری در جلسه پیشین ستاد مطرح و در جلسه در مورد چگونگی اجرایی کردن آنها بحث و بررسی صورت گرفت. در این راستا گزارشی از اقدامات دولت برای انتشار اوراق مالی، فروش دارایی های دولت و نیز فروش سهام شرکتهای دولتی، بعلاوه چگونگی افزایش سرمایه گذاری و برخی موانع آن و نیز جهش تولید و رفع مشکل آن ارائه شد.

وی افزود: در ادامه موضوع حمایت از اقشار ضعیف جامعه نیز در جلسه مطرح شد. رییس مجلس نیز به هماهنگی ایجاد شده برای ادغام دو طرح معیشتی کرونای دولت و طرح حمایتی معیشتی مجلس اشاره و این هماهنگی و ادغام را برای جامعه مفید دانست.

ربیعی خاطرنشان کرد:در بخش دیگر جلسه پیرامون امنیت سرمایه گذاری و ضرورت ایجاد اعتماد برای سرمایه گذاری های اقتصادی مطرح و مورد بحث قرار گرفت. رییس جمهور نیز شرط موفقیت سرمایه گذاری و امنیت آن را منوط به تلاش هماهنگ هر سه قوه در جامعه دانست.

وی افزود:همچنین در خصوص اجرای سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی مبتنی بر کوچک کردن دولت و چگونگی اجرا خصوصی سازی و واگذاری شرکتهای دولتی و موانع اجرا شدن آن و اقدامات حمایت های همه جانبه از آن مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در این ارتباط رییس قوه قضاییه معتقد بودند با اصلاح صورت گرفته در ساختار واگذاری ها و طی شدن روند قانونی این فرآیندها می توانیم امیدوار باشیم که اعتمادسازی موثری در میان صاحبان سرمایه و علاقمندان به تولید ایجاد شود.

تاکید سران قوا بر تداوم خصوصی سازی ها

سخنگوی دولت تصریح کرد: سران سه قوه بطور مشترک بر تداوم اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی و تداوم خصوصی سازی ها و واگذاری ها و رفع موانع آن تاکید کردند.

کاهش ۵۰ درصدی مرگ و میرهای کرونایی

ربیعی همچنین به آخرین وضعیت کرونا در کشور پرداخت و گفت: با همراهی و تلاش مردم در یک ماه گذشته، ما شاهد کاهش تلفات ناشی از کرونا در روزهای اخیر می باشیم. در این مدت ۴۰ درصد از بستری ها و ۵۰ درصد مرگ و میر کاهش یافته است. رعایت پروتکل ها فقط در کاهش مرگ و میر افراد مبتلایان به کرونا تاثیر نداشته است. آمارهای نشان می دهد که بر اثر رعایت مردم و کاهش ترددهای جاده ای و درون شهری، آمار تصادفات ۳۸، تعداد متوفیان تصادفات ۳۹ درصد و مجروحین ۲۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.

وی افزود: همچنین در مدت اجرای دستورالعمل های جدید، ترددهای درون مرزی شبانه در تهران ۸۰ درصد کاهش یافته است و ۲۵ هزار و ۸۱۱ واحد صنفی متخلف در سطح کشور پلمپ شده اند. ضمن تشکر مجدد از رعایت دستورالعمل های بهداشتی توسط مردم عزیز، باید همگان این موضوع را به نحوی نهادینه کنیم و در رفتارهای خود آن را منعکس سازیم و تا آخر از شیوع کرونا باید جلوگیری کنیم. مراقبت بهداشتی، مداومت در رعایت دستورالعمل های بهداشتی و حمایت اجتماعی از یکدیگر و به خصوص از کادر سلامت اصولی است که تا پایان کرونا باید به نحو شایسته استمرار یابد.

سخنگوی دولت در ادامه تصریح کرد: مسئله دیگر در خصوص مبارزه با کرونا، متاسفانه این روزها با مشکل جدیدی در پیشگیری از شیوع مواجه شده ایم، وقتی تیم غربالگری و نیروهای بهداشتی به روستاها و محله ها مراجعه می کنند برخی مخالفت می کنند و اجازه نمی دهند و می گویند آبروی ما پیش دیگران می رود اگر که نتیجه تست مثبت باشد و کرونا گرفته باشیم. اگر مردم اجازه هم ندهند از آنها تست گرفته شود نتیجه این می شود که ویروس بین مردم همچنان می چرخد و زنجیره انتقال ویروس کرونا قطع نمی شود. بنابراین مردم عزیز توجه داشته باشند کرونا انگ و برچسب نیست و اگر فردی به هر دلیلی کرونا بگیرد، گناهکار نیست بلکه یک فردی است که دچار یک بیماری شده و که باید مثل بقیه بیماران درمان شود.

وی همچنین عنوان کرد: نکته دیگری را هم لازم است خدمت مردم عزیز بگویم و آن اینکه اگر دچار بیماری دیگری به جز کرونا هستند، نگران نباشند و با خیال راحت به بیمارستان و مراکز درمانی مراجعه کنند و مطمئن باشند که تمهیداتی اتخاذ شده است که کرونا آنها را تهدید نمی‌کند. مردم مطمئن باشند کادر بهداشت و درمان ما، مراکز کووید ۱۹ را از مراکز خدمات برای سایر بیماریها جدا کرده اند . در واقع در بیمارستان ها، مسیرهای کرونا و بقیه بیماری ها جدا از هم هستند. بنابراین هر کسی که به هر بیماری دچار است، با خیال راحت برای درمان مشکلش راحت مراجعه کند و پیگیر درمان بیماری اش باشد. ما نباید شاهد افزایش مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای دیگر بخصوص بیماریهای زمینه ای باشیم.

سخنگوی دولت در ادامه با تبریک پیشاپیش ولادت حضرت عیسی مسیح به همه مسیحیان جهان و مسحیان کشور مان  گفت: ایران در همه قرون تمدنی و اسلامی خود همواره کانون همزیستی مسلمانان و مسحیان و همه موحدین و یکتاپرستان وهمه پیروان ادیان ابراهیمی بوده است.فراخوان سازمان مللی ایران برای جهانی عاری از خشونت و افراطی گری تکیه بر ارزشهای عموم بشری دارد که پیامبران بزرگ نخستین منادی آن بودند.

 

 

 

 

استقبال دولت از انتقادات نسبت به بودجه ۱۴۰۰

ربیعی در خصوص لایحه بودجه ۱۴۰۰ و نامه رئیس مجلس به رئیس جمهور در راستای اعمال تغییرات، اظهار کرد: ما همواره در فصل بودجه شاهد این نوع انتقادها بوده‌ایم و این سنت خوبی است که موجب شکوفا شدن بودجه سالیانه خواهد شد. مقام معظم رهبری فرمودند که سهم صندوق توسعه ملی برای فروش نفت خام، میعانات گازی و مازاد بر یک‌ میلیون بشکه در روز، ۳۸ درصد باشد و کلیه تسهیلات سررسید شده دولت از صندوق توسعه ملی از محل سهم دولت از مازاد مذکور پرداخت شود.همچنین درباره موضوع بند ه تبصره ۴ ماده‌واحده نیز فرمودند که برداشت از منابع صندوق توسعه ملی برای مصارف بودجه سال ۱۴۰۰ مجاز نیست.

وی ادامه داد: با این وجود کسری بودجه در بخش منابع به میزان ۹۰ هزار میلیارد تومان ایجاد خواهد شد. این نظریه موجب می‌‎شود که دولت برای جبران بودجه اقداماتی را سامان دهد به عنوان مثال فروش اوراق و سهام را دنبال خواهد کرد. بنابر تصمیم ستاد اقتصادی دولت در جلسه یکشبه کاهش هزینه‌های دولت شامل کاهش حقوق و برنامه‌های حمایت معیشتی نخواهد بود.

مشکلی در تامین ارز برای خرید واکسن کرونا نداریم

سخنگوی دولت در پاسخ به سوال ایسنا درباره برنامه دولت برای خرید واکسن کرونا و زمان آغاز واکسیناسیون عمومی گفت: خرید واکسن در هم جلسات ستاد کرونا و هم در جلسات هیات دولت در حال پیگیری است. مسوولان وزارت بهداشت در هماهنگی کامل با سایر دستگاه‌های مربوطه تمام تلاش خود را از همان ابتدا اقدامات لازم برای خرید واکسن را انجام می‌دهند.

وی با تاکید بر اینکه قرارداد با سازمان بهداشت جهانی پابرجاست گفت: بخشی از علت این که به سرانجام نرسید واقعا ناشی از فشارهای تحریم و از طرف دیگر مشکلات انتقال پول بود. پولی که باید به سازمان بهداشت جهانی پرداخت می‌شد در انتقال آن مشکل ایجاد کردند. اما ما قراردادمان با سازمان بهداشتی پابرجا است. اخیرا هم تصمیم گرفتیم به هر ترتیبی که شده این خرید را حتی با ریسک پرداخت بالای پول انجام دهیم.

وی ادامه داد: البته ما فقط به سازمان بهداشت جهانی اکتفا نکردیم و با شرکت‌های مختلف هم مذاکرات و تفاهماتی صورت گرفته است و حتی همکاران ما در وزارت بهداشت و بخش خصوصی که مجوز واردات دارند در این زمینه فراخوان دادند و در کنار آن تولیدات داخلی را دنبال می کنیم.

سخنگوی دولت سپس گفت: در حال حاضر واکسن ساخت ستاد اجرایی به تست انسانی رسیده است. موسسه رازی هم در مرحله خوبی در این زمینه است. یکی از شرکت های دانش بنیان نیز در این زمینه به خوبی در این زمینه مشغول است. از جاهای مختلفی در مورد ساختن واکسن و تست واکسن وارد فاز انسانی می‌شویم و امیدواریم که این مرحله هم با موفقیت طی شود و هرچه سریعتر واکسن کرونای داخل را هم داشته باشیم. درباره خرید خارجی هم تمهیداتی صورت گرفته است و اجازه دهید وزارت بهداشت دقیقتر اعلام نظر کند.

ربیعی افزود: این مربوط فقط به واکسن‌های شرکت فایزر بوده است که دمای ۸۰ درجه نیاز داشته است و وزیر راه در جلسه هیات دولت اعلام کرد که هواپیما برای انتقال آن تمهید شده است. اما این دما برای سایر واکسن‌ها نیست.

وی خاطرنشان کرد: مردم بدانند که برای خرید واکسن، پول و ارز آن تمهید شده است و ما مشکلی از این نظر نداشتیم. مشکل موانع انتقال پول بوده است که راه‌هایی برای آن پیدا شده است قطعا ما به زودی خرید واکسن‌های تولید شده در خارج را و هم تولیدات داخلی را دنبال خواهیم کرد و دولت از هیچ تلاشی در این زمینه فروگذار نکرده است و این را یک مساله ملی می‌داند.

نپیوستن به FATF آثار خود را نشان خواهد داد

ربیعی درباره اظهارات اخیر علی مطهری درباره خرید واکسن کرونا و ارتباط آن با FATF نیز گفت: در مورد واکسن قبلاً همکاران من در وزارت بهداشت توضیحات مفصلی ارائه دادند، در مورد انتقال پول بنابر قوانین تحریم و قواعد FATF چندین مرحله انتقال پول با مشکل مواجه شد و با موانعی رو به رو بودیم. به طور کلی نپیوستن به FATF آثار خود را نشان خواهد داد قبلا نیز دولت دیدگاه خود را در این زمینه اعلام کرده بود.

وی اضافه کرد: امیدواریم در مجمع تشخیص مصلحت نظام در این زمینه بحث کنیم و آنچه که به مصلحت کشور است را بتوانیم تأمین کنیم.

ارقام پیش بینی شده در لایحه بودجه۱۴۰۰ براساس واقعیت هاست 

ربیعی همچنین در خصوص ارقام در نظر گرفته شده در لایحه بودجه ۱۴۰۰ نیز تصریح کرد: بودجه براساس واقعیت‌های اقتصادی و اجتماعی جامعه طراحی شده است. این سخن درستی نیست که اصلاحات ساختاری مدنظر قرار نگرفته است؛ کوچک کردن دولت و کاهش بودجه جاری و بودجه مبتنی بر عملکرد و کم کردن فشار تحریم بر زندگی مردم و قرار دادن هشت میلیارد دلار برای حمایت از زندگی روزمره مردم و تصمیمات دیگری بر تداوم حمایت معیشتی از موضوعاتی بودند که رهبر به آن تاکید کردند.

سخنگوی دولت تاکید کرد: ارقام پیش‌بینی شده در لایحه بودجه براساس واقعیت پیش رو در نظر گرفته شده است، حق هرگونه اعمال نظر و اصلاح برای مجلس محفوظ است و دولت به لحاظ بحث کارشناسی با مجلس همراهی خواهد کرد و از تمام توان کارشناسی خود دریغ نخواهد کرد. امیدواریم درنهایت هزینه‌های دولت افزایش پیدا نکند.

وی اظهار کرد: در همین راستا امروز بعد از ظهر به منظور هم اندیشی جلسه مشترکی بین رئیس مجلس و تعدادی از نمایندگان و برخی از اعضای دولت برگزار خواهد شد؛ این جلسه را میمون و مبارک می‌دانیم و امیدواریم که کلیات بودجه تغییر نکند.

آژانس بین المللی انرژی اتمی در چارچوب وظایف و مسوولیت های خود عمل کند

سخنگوی دولت در خصوص اظهارات مدیر کل آژانس بین المللی مبنی بر این که که بازگشت به خانه اول در برجام امکان پذیر نیست گفت: پاسخ این سوال را پیشتر نماینده دایم کشورمان در وین داده است، خود آقای گروسی به نماینده دایم جناب آقای غریب آبادی گفته است که صرفاً به جنبه فنی مسئله اشاره کرده است و از آنجائیکه آژانس بین المللی انرژی اتمی یک نهاد فنی است، انتظار می رود که در چارچوب وظایف و مسئولیت های خود در حوزه های نظارت و راستی آزمایی اقدامات مرتبط هسته ای و ارائه گزارشات بروزرسانی، عمل کند و از ورود به دیگر موضوعات خارج از چارچوب مسئولیت های آژانس و مدیرکل خودداری نماید.

وی خاطر نشان کرد:مدیرکل اعلام کرده است که ظاهراً سوء برداشتی از اظهارات ایشان انجام شده است و منظور ایشان مطابق با آنچه در رسانه ها انعکاس یافته نبوده است. در عین حال، نظارت بر ابعاد فنی برنامه های هسته ای به آن پیچیدگی که در برخی رسانه ها انعکاس یافته نیست، لذا نیازی به مذاکره با آژانس در این خصوص احساس نمی شود.

ایران نمی تواند به اجرای یک طرفه تعهدات برجام بپردازد

ربیعی در ادامه درباره این که سخنگوی وزارت خارجه فرانسه مدعی شده، پیامدهای نقض تعهدات برجامی جدی است، خاطر نشان کرد: جمهوری اسلامی ایران طرف شاکی در خصوص نقض تعهد و ناپایبندی اساسی به تعهدات از سوی آمریکا و اروپا است. پر واضح است که ایران نمی تواند به اجرای یک طرفه تعهدات بپردازد و کشورهای اروپایی به جای ابراز نگرانی بهتر است که به تعهدات خود بازگردند تا زمینه حفظ برجام که به نفع همه است فراهم شود.

وی تاکید کرد: اقدامات جبرانی جمهوری اسلامی ایران وفق گامهای پنجگانه منطبق با حقوق به رسمیت شناخته شده ما ذیل مواد ۲۶ و ۳۶ برجام قرار دارد و در صورت بازگشت سریع طرف های برجام به انجام تعهداتشان در برجام، اجرای آنها متوقف می شود. بنابرین ادعای عدم پایبندی ایران به برجام حرف صحیحی نیست.

ربیعی افزود: فرانسه و سایر طرفهای اروپایی اگر واقعاً خواستار حفظ و احیای برجام به نحوی که ایران از آن منتفع شود هستند باید به تعهدات برجامی خود عمل کنند و برای برداشته شدن تحریم های ظالمانه علیه ایران تلاش کنند.

ماجرای ادعای در نظر گرفتن اعتبار برای سند ۲۰۳۰ در بودجه ۱۴۰۰

ربیعی در پاسخ سوالی مبنی بر انتشار ادعایی در راستای درنظر گرفته شدن اعتبار برای اجرای سند ۲۰۳۰ در لایحه بودجه مطرح شده است، گفت: متاسفانه عده‌ای این روزها بدون هیچ سوال و مذاکره ای براساس یک برداشت، اقدام به قضاوت عجولانه می کنند و در این مورد هم یک برداشت اشتباه صورت گرفته است. بودجه شامل یک ماده واحد با ۵ جلد پیوست جداول کلان می باشد که در هیچ جای این ۵ جلد پیوستی بحثی از ۲۰۳۰ نشده است. و اصل بودجه هم همین لایحه و ۵ جلد پیوستی است.

وی خطاب به نمایندگان مجلس خاطر نشان کرد: به لحاظ ایجاد شفافیت و آگاهی نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، ۱۰ جلد از مطالعات پیرامون قانون برنامه ششم توسعه صرفا جهت اطلاع نه اثرگذاری در بودجه ارسال شده است که بند مورد استناد، در پیوست هایی است که شامل سوابق بوده است که این سوابق هم مربوط به مطالب از سال ۹۵ به بعد بوده است.

سخنگوی دولت با بیان اینکه “سند ۲۰۳۰ هیچ جایگاهی در برنامه‌های آموزش و پرورش ندارد” گفت: اساسا سند ۲۰۳۰ هیچ جایگاهی در برنامه ها و اقدامات وزارت آموزش و پرورش ندارد و با وجود سند بنیادین آموزش و پرورش کلیه برنامه ها و اقدامات آموزش و پرورش بر مبنای سند بنیادین انجام می شود. همچنین وزارت آموزش و پرورش پیش از این سند ۲۰۳۰ را مغایر با اهداف، آرمان‌ها و ارزش‌ها اسلامی مورد پذیرش سند تحول بنیادین می‌داند و خود را متعهد می‌داند که در هیچ سطحی از آموزش و پرورش برنامه و اقدامی براساس آن انجام نشود.

وی افزود: تاکید می‌کنم اساسا دولت موضوعی به نام سند ۲۰۳۰ را به رسمیت نمی‌شناسد و اختصاص بودجه برای اجرایی کردن، پیگیری یا هر آنچه مربوط به ۲۰۳۰ باشد را تکذیب می‌کنم، تعجب می‌کنم یکی از اقایان مصاحبه کرده بود که ردیف ۲۰۳۰ را از بودجه حذف می‌کنیم و متاسفانه و اساسا نگاهی به بودجه نکرده است. این ردیف کجاست که می‌خواهید حذف کنید. چه خوب است قبل از هر گونه ایجاد ذهنیت در افکار عمومی یک سوال یا تماس با سازمان برنامه و بودجه صورت می گرفت.

موضع کانادا در مورد ماجرای سقوط هواپیمای اوکراینی سیاسی است

ربیعی همچنی درباره اظهارات اخیر وزیر خارجه کانادا درباره حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی، گفت: دولت معتقد است که علل سانحه طبق قوانین و مقررات داخلی خود و وفق تعهدات بین المللی و با پرهیز از هر گونه سیاسی کاری و در فضایی کاملا حرفه‌ای انجام بگیرد. در این راستا کمیته تعیین شده در دولت با اهتمام زیاد همه جوانب را بررسی کرده و تمام کارشناسان و معطلین مورد مصاحبه قرار گرفتن و گزارشی نیز تهیه شده است. مقامات وزارت راه و شهرسازی این نتایج را به اطلاع طرف‌های ذی‌ربط می‌رسانند.

وی افزود: ما تاکنون در قالب دو دور مذاکرات، کلیه یافته های خود را در اختیار طرف اوکراینی قرار داده‌ایم. اما متاسفانه رویکرد دولت کانادا نسبت به موضوع سانحه هواپیمای اوکراینی کاملا رویکردی سیاسی و غیرحقوقی است. مدام هم اظهارات سیاسی می‌کنند. ما از ابتدای این سانحه همکاری و تحقیقات لازم را برای روشن شدن ابعاد حادثه و نیز اطلاع رسانی شفاف به طرف های ذینفع بعمل آورده ایم و تلاشها و همکاریهای خود را با حسن نیت ادامه خواهیم داد.

ربیعی ادامه داد: در عین حال، طرح درخواست‌های غیرقانونی از سوی کانادا را اقدامی غیرحرفه‌ای، غیرسازنده و زیاده خواهانه در روند این همکاری‌ها می‌دانیم. اینکه دولت کانادا بدون تحقیقات فنی و حقوقی چنین ادعاهایی طرح کرده، تاسف انگیز است. معتقدیم چنین اظهارات و مواضعی در روند رسیدگی آثار سوء می‌گذارد، در راستای التیام آلام بازماندگان نیست. به دولت کانادا توصیه می کنیم که بدون دخالت در امور داخلی کشورمان، روند همکاریهای دو جانبه ایران و اوکراین، به عنوان دو دولت ذیربط، مختل نکند.

وی گفت: همچنین ما به شفافیت و اطلاع رسانی دقیق همه جزییات سانحه هواپیمایی اوکراین و جلوگیری از تضییع حقوق خانواده های جانباختگان متعهدیم. به خانواده های جانباختگان این سانحه اطمینان می دهیم که کلیه دستگاه ها با هماهنگی و همکاری تمام ظرفیت ها و تلاش خود را جهت پیگیری حقوق قربانیان به کار خواهند بست.

سخنگوی دولت با ابراز امیدواری درخصوص اعلام نظر مرجع قضایی در این پرونده، بیان داشت: همانطور که قبلا گفته شد رسیدگی کیفری در مورد مسئولیت کیفری در دادسرا و دادگاه نظامی انجام می شود و باید بر پایه اصول حقوقی و جزییات دقیق مقرر در آیین دادرسی باشد. امیدواریم که مرجع قضایی “دادگاه نظامی” بتواند زودتر نتیجه رسیدگی ها را اعلام کند.

وی افزود: در مورد مسئولیت مدنی هم قبلا اعلام شده و معاونت حقوقی ریاست جمهوری تصریح کرد که براساس عرف ها و معیارهای بین المللی و بدون تبعیض براساس تابعیت و با برخورد برابر با اتباع ایران و اتباع خارجی خسارت جان باختگان باید پرداخت شود. حتما پیگیری می شود که منابع لازم تامین شود.

ربیعی در پاسخ به سوالی پیرامون برخی شایعات که حکایت از پیام بایدن به ایران دارد، خاطرنشان کرد: دولت جدید آمریکا هنوز مستقر نشده و چنین مباحثی صرفا گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای است. اظهارات علنی مقامات دولت جدید آمریکا نیز تاکنون جنبه شعارهای انتخاباتی داشته که نمی‌توان چندان اعتباری برای آن‌ها قائل شد. جمهوری اسلامی ایران نه به اظهارات، بلکه به اقدامات دولت آینده آمریکا در خصوص بازگشت به تعهدات خود ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل توجه خواهد کرد.

وی افزود: سیاست جمهوری اسلامی ایران به روشنی توسط مقام معظم رهبری و ریاست محترم جمهوری در خصوص برجام و احتمال بازگشت طرف‌های مقابل اعلام شده است.

به تحریف سخنان رهبری

دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه برخی رسانه‌ها بیانات هفته رهبر انقلاب را به شکل تحریف‌آمیز منعکس کردند، در حالیکه رهبری چند ماه قبل تاکید کردند اگر جریان تحریف شکست بخورد، جریان تحریم هم شکست خواهد خورد، گفت: تحریف بیانات رهبری در هر شکل و از هر جهت قابل قبول نیست. اخیرا مقام معظم رهبری ضمن تاکید درست و استراتژیک مبنی بر اولویت خنثی سازی تحریم در ادامه نیز فرمودند: «البته نمی‌گویم دنبال رفع تحریم نباشیم؛ چرا واقعا اگر بتوانیم تحریم رفع کنیم یک ساعت هم نباید تاخیر کنیم»

وی ادامه داد: بدون تردید قوی ساختن اقتصاد و مقاوم سازی آن با نگاه به ظرفیت های قابل توجه در داخل و افزایش قدرت ملی دشمن را از تهاجم تحریم و امثال این‌ مایوس می‌سازد و اتفاقا شکستن تحریم با قدرت داخلی شکستن و به عقب راندن عزتمندانه تحریم است. در غیر این صورت ما عبور ملتمسانه از تحریم خواهیم داشت. اما به طور کلی تحریف، تهی کردن یک موضوع از محتوای اصلی و آدرس غلط دادن است.

ربیعی افزود: اما مقام معظم رهبری در تاریخ ۱۰ مرداد ۹۹ به مناسبت عید سعید قربان نکاتی را فرمودند که بدون هیچ کاهش و تقطیعی عین جملات معظم له را قرائت می کنم: « اوضاع را بد جلوه می‌دهند، با صدها زبان، با صدها وسیله. اگر نقطه‌ی قوّتی در کشور باشد که مطلقاً انکار می‌کنند؛ یا به سکوت برگزار می‌کنند یا انکار می‌کنند. خب، کارهای خوبی در کشور دارد انجام می‌گیرد؛ مطلقاً [حتّی] یکی از این‌ها در تبلیغات خارجی دشمنان ما منعکس نیست. نقطه‌ی ضعفی اگر وجود داشته باشد، آن را ده‌برابر می‌کنند، گاهی صدبرابر می‌کنند که این نقطه‌ی ضعف را بزرگ کنند؛ برای چیست؟ برای این است که روحیه‌ی مردم تضعیف بشود؛ امید مردم، بخصوص امید جوانها؛ چون وقتی امیدوار باشند، تحرّک جوانها، تحرّک فوق‌العاده است، جوانها پیشتازند، پیش‌رانند؛ اگر چنانچه امید از آنها گرفته شد، متوقّف میشوند، مثل ماشینی که بنزینش تمام میشود، این جور [متوقّف] میشوند.»

وی در همین راستا، تاکید کرد: معتقدم نشانه شناسی تحریف را باید این روزها بررسی کرد. باید مشخص شود چه کسانی امروز با «صدها زبان و صدها وسیله» اوضاع را بد جلوه می‌دهند؟ چه کسانی نقاط قوت را انکار می‌کنند؟ و چه کسانی امید را به مثابه بنزین حرکت جامعه و جوانان نادیده می‌گیرند؟.

وی همچنین گفت: من فکر می‌کنم بیانات خود معظم له در پاسخ به این سوال کافی است. اما در سوالتان نظر من را جویا شدید پاسخ من همان است که روز شنبه در یادداشت راهبردهای خنثی سازی و رفع تحریم نوشته‌ام «رهنمودهای رهبری همواره راهنمای عمل دولت بوده و هست و زمانی به بهترین وجه محقق می شود که همگان خود را مخاطب آن خوانده و بدون تفسیر به رای به همان صراحتی که هستند مبنای سیاست ورزی قرار گیرند.»

موضع دولت درباره نظارت مجلس بر وزرا

سخنگوی دولت درباره سخنان رئیس جمهور در خصوص قانون اساسی و نظارت مجلس بر وزرا نیز گفت:نظر دولت همان نظر رییس جمهور است . ما معتقدیم قانون اساسی میثاق ملی ماست که مفهوم دولت و ملت و ارزش آرای مردم را به روشنی تبیین می کند. معتقدیم قانون اساسی را نباید تکه تکه و آن را تحریف کرد.

وی ادامه داد: به طور مشخص در اصل ۱۳۴ قانون اساسی نظارت بر کار وزراء از حقوق انحصاری رییس جمهور بر شمرده شده است که در این تردیدی نیست.در فهرست وظایف و اختیارات مجلس شورای اسلامی موضوع فصل ششم قانون اساسی شامل اصول ۶۲ تا ۹۰، “نظارت” جزو وظایف مجلس ذکر نشده است.

ربیعی خاطر نشان کرد: مطابق اصل ۶۰ قانون اساسی، اعمال قوه مجریه صرفا برعهده رییس جمهور و وزراء است و مسئله تطبیق و تشخیص مغایرت آیین نامه های اجرایی و مصوبات دولت با قوانین، موضوع اصل ۱۳۸ قانون اساسی در حقیقت وظیفه مجلس شورای اسلامی در همکاری نسبت به فرآیند صدور مصوبات تلقی می گردد و نه نظارت بر دولت. کما اینکه تطبیق مصوبات مجلس با قانون اساسی از سوی شورای نگهبان به عنوان “نظارت شورای نگهبان” بر عملکرد مجلس محسوب نمی گردد، بلکه همکاری شورای نگهبان در فرآیند تصویب قوانین به حساب می آید.براساس اصل ۱۱۳ قانون اساسی به صراحت گفته که رییس جمهور نفر دوم کشور است. گوهر اصلی قانون اساسی توجه به مخدوش نشدن مرزهای تقنین و اجراست. مخدوش نشدن مرزهای دخالت و نظارت است.

ربیعی همچنین گفت: طبق اصل ۱۳۸ قانون اساسی تصویب‌نامه‌ها و آیین‌نامه‌های دولت و مصوبات کمیسیونهای مذکور در این اصل‌، ضمن ابلاغ برای اجرا به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی می‌رسد تا در صورتی که آنها را بر خلاف قوانین بیابد با ذکر دلیل برای تجدیدنظر به هیات وزیران بفرستند. طبق تصریح این اصل، نظارت بر اجرا وجود ندارد، نظارت بر اجرا از کجای این اصل استخراج شده است.در نهایت می توان گفت بنابر بر اصل ۱۳۸ صرفا در چارجوب هیات تطبیق مصوبات دولت با قوانین بر مصوبات و تصمیمات عام شمول هیات دولت نظارت صورت می گیرد.

وی در همین راستا خاطر نشان کرد: حق تذکر، سوال استیضاح و تحقق و تفحص ناشی از رای اعتماد مجلس به وزرا می باشد و در حقیقت نمایندگان با ابزار فوق از وزراء می خواهند که نسبت به عملکرد خویش به مجلس گزارش دهند، تا در صورتی که وزرا را در انجام عملکرد خویش ناتوان تشخیص دهند. رای اعتماد خود به ایشان را پیش بگیرند. لذا این اقدامات “نظارت” به آن مفهوم که برخی تلقی می کنند نیست بلکه راستی آزمایی مجلس نسبت به رای اعتماد اولیه به وزرا محسوب می گردد.این روزها، روزهای حساس در حوزه بین الملل هست، خیلی نیاز به انسجام داریم. به جای اینکه در لبه اختیارات خود بایستیم در کانون اختیارات خود قرار گیریم. امروز به شدت به انسجام داخلی نیاز داریم . همه باید به قانون اساسی وفادار باشیم و آن را پاس بداریم.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا