تنش در روابط تایوان و چین وارد مرحله تازه ای شد

به گزارش ارک خبر، ماجرای اختلاف میان چین و تایوان از زمانی آغاز شد که «تسای» در نخستین مصاحبه مطبوعاتی خود با شماری از رسانه های گروهی خارجی از جمله آمریکایی و ژاپنی به نوعی تلاش داشت «اصل یک چین» را نفی کند.
تا قبل از این فقط یک بار در سال های 2000 میلادی بود که «لی تنگ خویی» از حزب دمکراتیک ترقیخواه گفته بود که دو سوی تنگه تایوان دو دولت مجزا هستند و برای خود تصمیم می گیرند.
همین موضوع باعث شد تا در همان دوره مسئولان وقت چین وی را یک عنصر خائن توصیف کرده و به او هشدار دهند در مسیر استقلال حرکت نکند.
چین منطقه تایوان را که در سال 1949 میلادی در پایان یک جنگ داخلی از این کشور جدا شد، بخشی از خاک خود می داند.
اصولا چینی ها حزب دمکراتیک ترقیخواه را یک حزب استقلال طلب می دانند و پیشتر هم پیش بینی می شد خانم «تسای» که از همین حزب است وقتی قدرت را در دست بگیرد تسلیم اصل یک چین نخواهد شد.
این حزب روابط نزدیکی نیز با آمریکا دارد و پکن نگران است که با به قدرت رسیدن وی در تایوان، تمامی تلاش های چین را برای نزدیک شدن به وحدت با تایوان بی نتیجه و خنثی کند.
با این حال «تسای» برای اولین بار به نشریه «وال استریت» گفت که تایوان یک کشور دارای حق حاکمیت مستقل است.
تا پیش از این خانم تایوانی، هیچ مقامی به این صراحت درباره استقلال تایوان سخن به میان نیاورده و تایوان را یک کشور نخوانده بود.
او همچنین تاکید کرد که چین نباید اینگونه تصور کند که تایوان زیر فشارهای پکن تسلیم خواهد شد و هیچ مقام تایوانی نیز حق ندارد غیر از آنچه مردم می خواهند تصمیم بگیرد.
او در مصاحبه با رسانه های غربی و ژاپنی ظاهرا تلاش کرد که در برابر چین قدرت نمایی کرده و همزمان خواهان کمک آنها برای مقابله با فشارهای چین شود.
رهبر تایوان از چین خواست که بجای فشار آوردن خود را برای مذاکره و حل و فصل اختلافات بدون قید و شرط آماده کند.
این در حالی است که چین هرگز حاضر به گفت وگوی بی شرط با تایوان نشده و تاکید کرده است که باید اصل چین به این معنا که تایوان و چین متعلق به یک چین هستند مبنای هر گفت و گویی باشد.
امروز شنبه خبرگزاری شین هوا اما به اظهارات تسای اشاره کرد و از قول یک سخنگوی چین نوشت که دولت پکن چنین اظهار نظرها و موضعگیری هایی را تحمل نخواهد کرد.
اگرچه این خبرگزاری اشاره ای نداشت که این سخنگو از وزارت امور خارجه بوده و یا از اداره امور تایوان در دولت چین اما او گفت که یک میلیارد و 300 میلیون نفر چینی اجازه استقلال به تایوان را نخواهند داد و «تسای» باید بداند نمی تواند پکن را به چالش بکشد.
سخنگوی چین تاکید کرد که هر مذاکره ای بر اساس اصل چین واحد انجام می شود و رهبران تایوان باید مراقب اقدامات استقلال طلبانه خود باشند و بدانند که تایوان متعلق به سرزمین مادری چین است.
افزایش تنش در روابط دو طرف حتی باعث شد که چین اواخر تیر ماه سالجاری برای اولین بار و به طور رسمی اعلام کند که پس از لغو مراودات سیاسی با انجمن ارتباطی تایوان، روابط سه گانه (اقتصادی، فرهنگی و سیاسی) خود را نیز با این جزیره قطع کرده است.
«تسای اینگ ون» اواخر دی ماه سال 94 در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شد و در ماه می (اردیبهشت – خرداد) امسال مراسم تحلیف برگزار کرد.
روابط چین و تایوان زمانی شرایط بسیار خوبی داشت که در سال ۲۰۰۸ میلادی «مایینگ جئو» از حزب «کومینتانگ» (ناسیونالیست) قدرت را در این جزیره به دست گرفت و دو طرف چندین توافقنامه اقتصادی امضا کردند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا