مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات آذربایجانشرقی خبر داد: 73 درصد از کل کاربران اینترنت موبایلی کمتر از 34 سال سن دارند
«طبق گزارشات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به طور متوسط سهم مخابرات 60 درصد و سهم فناوری اطلاعات 40 درصد از بازار ارتباطات و فناوری اطلاعات را تشکیل میدهد. این در حالی است که 73 درصد از کل کاربران اینترنت موبایلی کمتر از 34 سال سن دارند و این به معنای لزوم سرمایهگذاری بر روی این گروه است.»
حسینزاده تمام تلاش خود را صورت میدهد تا از مهاجرت جوانان مستعد استان در حوزه تولید اپلیکیشن به تهران جلوگیری کند چرا که به استعدادهای درخشان جوانان آذربایجانی ایمان دارد و معتقد است سرمایهگذاران استان با سرمایهگذاری در طرحها این جوانان میتوانند بازگشت سود فراوانی را دشت کنند.
شاید اگر مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات آذربایجانشرقی چهره رسانه گریزی نداشت با عملکرد درخشانی که در دوران خدمت چندین ساله خود در این اداره کل به جای گذاشته نامش بیشتر تکرار میشد. این مدیر استانی بیش از سایر همکارانش وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات را به استان کشانده و به قول خود وزیر بیشترین سرمایهگذاری وزرات ارتباطات و فناوری اطلاعات در استان آذربایجانشرقی صورت گرفته است.
آنچه در زیر میآید ماحصل گفتوگوی یک ساعته ما با بهمن حسینزاده، مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان آذربایجانشرقی است که قطعا مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود.
*تولید ثروت 972 میلیارد ریالی در آذربایجان شرقی با سرمایهگذاری 186 میلیارد ریالی توسط شرکتهای نوپا
به عنوان پرسش اول بفرمایید اداره کل متبوع در جهت حمایت از طرحهای فناورانه در زمینه ارتباطات و فناوری اطلاعات چه اقداماتی را انجام میدهد؟
اولین اقدام اخذ مجوز از دبیرخانه و تشکیل کارگروه وام وجوه اداره شده در استان است؛ با عنایت به ارائه 27 طرح فناورانه در زمینه ارتباطات و فناوری اطلاعات توسط شرکتهای نوپای استان آذربایجانشرقی پیشبینی میشود در سالجاری سرمایهگذاری بالغ بر 186 میلیارد ریال در استان صورت پذیرد که این میزان سرمایهگذاری منجر به خلق ثروت در حدود 972 میلیارد ریال خواهد شد.
از طرحهای توسعه نرم افزارهای کاربردی و تولید محتوای تلفنهای همراه هم حمایتی صورت میپذیرد؟
بله؛ در این مورد هم نخستین اقدام اخذ مجوز از دبیرخانه و تشکیل کار گروه وام وجوه اداره شده در استان برای MOBILE App است و با توجه به ارائه 32 طرح در زمینه توسعه نرم افزارهای کاربردی و تولید محتوای تلفنهای همراه توسط اشخاص حقیقی و حقوقی در استان پیشبینی میشود در سالجاری سرمایه گذاری حدود 12 میلیارد ریال در این زمینه در استان صورت پذیرد که در این صورت این میزان سرمایه گذاری منجر به خلق ثروت در حدود 197 میلیارد ریال خواهد شد.
تاکنون چه حمایتهایی از شرکتهای نوپا و صاحب ایده در استان صورت گرفته است؟
ما در اداره کل از تولید سخت افزاری ارتباطی و فناوری اطلاعات، طرحهای اپلیکیشن تلفن همراه، طرحهای دیجیتالی با همکاری دانشگاه هنر اسلامی، طرح جامع سامانه گردشگری و ایجاد واحد استانی مرکز توانمندسازی کسب و کارهای نوپای فاوا حمایتهای مطلوب و چشمگیری به عمل میآوریم و شرکتهای حوزه را به فعالیت بیشتر در این عرصهها تشویق میکنیم.
چه اقداماتی در جهت برگزاری رویدادهای فناوری اطلاعات انجام دادهاید؟
در این ارتباط میتوانم به ایجاد سامانه اطلاع رسانی و تحلیل فعالان IT استان به نشانی Tabriz.io، برگزاری تور بازدید شتاب دهندهها و شرکتهای پایتخت توسط استارت آپهای استانی، برگزاری رویداد استارت آپ میت آپ تبریز و برگزاری رویداد گردشگری تبریز اشاره کنم.
آیا برای توسعه زیرساختهای تولید و تجمیع محتوا برنامهریزیهایی صورت گرفته است؟
بله ما مرکز IXP استان را افتتاح و سرویسهای ارائه دهنده خدمات اینترنتی و محتوای الکترونیکی را در داخل استان تجمیع کردیم که منجر به کاهش ترافیک میشود و در نتیجه ترافیک حجم و درآمد استانی در داخل استان میماند؛ همچنین مرکز داده استان را هم راه اندازی کرده ایم و برای شرکتهای استانی فضای میزبانی تخصیص میدهیم؛ ایجاد سرویسهای زیرساختی اعم از DNS سرور و زیر بار رفتن سرورها برای درگاه iran.gov.ir و ایجاد چتر WIFI به منظور توسعه دسترسی به شبکه از دیگر اقدامات است.
*سرمایهگذاری 60 میلیارد ریالی شرکت همراه با دانشگاه هنر تبریز برای تولید بازی رایانهای
کمی هم در مورد وضعیت تولید بازیهای رایانهای در کشور و استان صحبت کنید.
سهم خاورمیانه و آفریقا از تولید بازیهای رایانهای 104 میلیارد دلار با امکان تحت تاثیر قرار دادن کل منطقه و سهم ایران در بازار جهانی با وجود تحریمها و هزینههای بالا 80 میلیون دلار است و سهم استان آذربایجانشرقی در این عرصه چهار میلیون دلار است. شرکت همراه اول با همکاری دانشگاه هنر اسلامی تبریز در خصوص تجهیز آزمایشگاهها برای ایجاد بازیهای رایانهای و تولید محتوا در مجموع به میزان 60 میلیارد ریال سرمایهگذاری کرده و طبق برآورد اولیه در جشنواره هنرهای دیجیتالی تبریز مبلغ 45 میلیارد ریال برای ایجاد محتوا صرف شده است و حدود 60 میلیارد ریال خلق ثروت خواهد داشت.
چه تعداد اشتغالزایی در حوزه ICT از طریق بخش خصوصی در استان صورت گرفته است؟
در زمینه اشتغالزایی برای 160 نفر با ارائه وام از محل وجوه اداره شده در هشت شرکت استان در حوزه ICT، برای 77 نفر با ارائه وام از محل وجوه اداره شده برای 16 طرح بخش خصوصی استان در زمینه تولید اپلیکیشن موبایل، برای 69 نفر به صورت مستقیم و 965 نفر به صورت غیر مستقیم توسط شرکت هاب وی به واسطه اجرای پروژه ایجاد پوشش 4 G در 952 روستای آذربایجانشرقی، برای 25 نفر به واسطه ایجاد دفاتر جدید ICT روستایی، برای 96 نفر در شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری آذربایجانشرقی، برای 368 نفر در طول سال جاری توسط شرکت مخابرات استان آذربایجانشرقی شغل ایجاد شده است.
آیا اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات در بحث حمایت از خانواده در فضای مجازی اقداماتی صورت میدهد؟
ما متولی محتوا و بخش فرهنگی نیستیم، متولیان فرهنگی مثل ارشاد، آموزش و پرورش و سازمان تبلیغات اسلامی باید ناظر محتوا باشند. ما در واقع مسئولیت زیرساخت ها و بخش فنی حوزه ICT را به عهده داریم. اما اگر در جایی به حمایت از خانواده ها از طریق اداره کل نیاز باشد انجام وظیفه می کنیم؛ کما اینکه وزارت ارتباطات جدیدا درگاهی را روی سامانه وزارتخانه به نام 195 راه اندازی کرده که ورودی اطلاعات سایت ها و کانال هایی را که محتوای غیراخلاقی و مغایر با قوانین کشور دارند آنجا قرار میدهیم که به کمیته بررسی مصادیق محتوای مجرمانه لینک بوده و بسیاری از کاربران حوزه ICT روزانه به این درگاه مراجعه میکنند.
کاربران اینترنت بیشتر از چه قشری از جامعه هستند؟
73 درصد از کل کاربران اینترنت موبایلی کمتر از 34 سال سن دارند و این به معنای لزوم سرمایهگذاری بر روی این گروه است.
به عنوان پرسش آخر بفرمایید سود ایران از بازار ارتباطات و فناوری اطلاعات چقدر است؟
طبق گزارشات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به طور متوسط سهم مخابرات 60 درصد و سهم فناوری اطلاعات 40 درصد از بازار ارتباطات و فناوری اطلاعات را تشکیل میدهد.