پشتیبانی ایران از همسازی سیاسی و وفاق ملی در لبنان
پایگاه خبری ارک :
رییس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران عصر امروز (دوشنبه 17 آبان) وارد بیروت پایتخت لبنان می شود. سفر ظریف به لبنان در قامت وزیر امور خارجه ایران سومین سفر وی به شمار می رود. ظریف پیش از این در سال های 1392 و 1394 در سفر به بیروت با مقام های لبنانی دیدار و گفت وگو کرده بود. در این سفر نیز ظریف با «میشل عون» رییس جمهوری و «نبیه بری» رییس پارلمان لبنان ملاقات و رایزنی خواهد کرد.
وی بلند پایه ترین مقام جهان است که پس از پایان بحران ریاست جمهوری لبنان، به این کشور سفر می کند. «حسن روحانی» رییس جمهوری ایران نیز از اولین سران سیاسی بود که پس از رای پارلمان لبنان به میشل عون، انتخاب وی را تبریک گفت و تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران همواره از دولت، ملت و مقاومت لبنان حمایت می کند.
لبنان 2 سال و نیم با رکود سیاسی بی سابقه ای دست و پنجه نرم می کرد. پس از پایان دوره ریاست جمهوری «میشل سلیمان» رییس جمهوری پیشین لبنان در خرداد ماه 1393، نیروها و جریان های سیاسی این کشور نتوانسته بودند بر سر انتخاب رییس جمهوری تازه به اجماع برسند. ایستادگی «حزب الله» در حمایت از گزینه پیشنهادی خود یعنی ژنرال عون اما دیگر جریان های سیاسی به خصوص جریان رقیب یعنی «14 مارس» را ناگزیر به حمایت از میشل عون ساخت و سرانجام گره کور این بحران بیست و نه ماهه باز شد.
ژنرال عون دوشنبه هفته گذشته (دهم آبان) با کسب 83 رای از 127 رای نمایندگان پارلمان به عنوان سیزدهمین رییس جمهوری لبنان انتخاب شد و بعد از ادای سوگند، کار خود را از رایزنی با نمایندگان مستقل و فراکسیون های پارلمانی برای انتخاب نخست وزیر و تشکیل دولت جدید شروع کرد.
ژنرال عون بعد از 2 روز رایزنی، سرانجام «سعد الحریری» رییس حزب «المستقبل» را به عنوان نخست وزیر، مامور تشکیل کابینه جدید کرد. فارغ از اینکه چه شخصی و از چه جناحی برای تصدی پست ریاست جمهوری و نخست وزیری در لبنان انتخاب شده است، کنار نهادن اختلاف ها و توافق بر سر یک نامزد مشخص به نفع منافع ملی این کشور و گام مهمی در راستای آرامش و ثبات در لبنان به شمار می آید و می تواند نمونه بارزی از همزیستی مسالمت آمیز بین گروه های مختلف و دموکراسی مشارکتی باشد.
در چنین فضایی، سفر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به لبنان مقدمه ای بر گشایش دوره تازه ای از همکاری بین تهران و بیروت است. البته 2 کشور از دیرباز روابط حسنه ای با یکدیگر داشته اند و این تعامل پس از انقلاب اسلامی ایران و رویکرد حمایتی جمهوری اسلامی ایران از مقاومت در لبنان، روزافزون شد. ایران همواره در کنار لبنان بوده و از تمامیت ارضی این کشور در برابر اشغالگری رژیم صهونیستی حمایتی گسترده به عمل آورده است. در تحولات جاری لبنان و به خصوص موضوع انتخاب ریاست جمهوری، موضع جمهوری اسلامی ایران بر مبنای حمایت از تصمیم لبنانی ها برای این انتخاب بود.
به رغم داستان سرایی برخی رسانه های زیر نفوذ سعودی ها و رفتار رهبران ریاض، مقام های ایران همواره بر حل و فصل اختلافات سیاسی از سوی گروه ها و جریان های داخلی این کشور تاکید و از هرگونه اظهارنظر و دخالت مستقیم پرهیز کردند و هیچ اقدامی به سود یا زیان شخص و گروهی انجام ندادند.
در برابر، موضع دولتمردان لبنان نیز در قبال ایران مثبت بوده است. دولت و ملت لبنان بارها با هوشمندی از بازی در زمین دولت هایی چون عربستان سعودی خودداری کرده و با سیاست های تنش آفرین سعودی ها که به زعم خود در صدد منزوی کردن ایرانند، همراه نشدند. در همین پیوند، در نشست وزیران امور خارجه اتحادیه عرب که دی ماه سال گذشته در قاهره برگزار شد، «جبران باسیل» وزیر امور خارجه لبنان اعلام کرد که این کشور بیانیه ضد ایرانی نشست را امضاء نمی کند.
به رغم تمام تلاش های عربستان به منظور محکوم کردن جمهوری اسلامی ایران در موضوع حمله به مقرهای دیپلماتیک ریاض در تهران و مشهد، باسیل در نشست قاهره اعلام کرد که هرچند بیروت حمله به مقرهای دیپلماتیک در دیگر کشورها را محکوم می کند اما در عین حال معتقد است اگر این امر خارج از کنترل دولت میزبان اتفاق افتاده باشد و آن دولت تلاش خود را برای جلوگیری از آن انجام داده باشد، نمیتوان کشور میزبان را مقصر دانست.
علاوه بر این، در نشست فوق العاده سازمان همکاری های اسلامی که بهمن ماه 1394 در جده برگزار شد، هیات لبنانی حاضر به امضای بیانیه ضدایرانی نشد.
سفر ظریف به بیروت در فضای کنونی افق پیش روی روابط 2 کشور را بیش از پیش روشن می کند. روابط با ثبات ایران و لبنان نقش مهمی در صلح و ثبات منطقه ای دارد و همکاری تهران و بیروت در عرصه های سیاسی، امنیتی و … مزایای گوناگونی برای منطقه به بار می آورد.
در لبنان اکنون انتخاب عون به ریاست جمهوری به معنای کنار گذاشتن اختلاف های سیاسی بین جریان ها و گروه های گوناگون این کشور است و سفر وزیر امور خارجه ایران به عنوان نخستین مقام بلند پایه به لبنان گویای تایید و حمایت ایران از همسازی سیاسی و انسجام و وفاق ملی این کشور دوست عربی است.
**گروه پژوهش و تحلیل خبری
خبرنگار: سمانه سعادت**انتشاردهنده: سیدمحمد موسی کاظمی**پژوهشم**س.س**9279