حکایت درب و سقف موزه آذربایجان از زبان سازندهاش
به گزارش ارک خبر به نقل از ایسنا، محمد دارابی در بازدید از موزه آذربایجان با حضور رئیس امور موزههای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و رئیس موزه آذربایجان، در خصوص درب موزه آذربایجان گفت: سال 52 مسئولیت تعویض درب فلزی موزه آذربایجان به من واگذار شد. در این هنگام همزمان با عملیات ساخت و ساز سد لتیان تهران، درخت بریده شده 500 ساله گردو را مشاهده کردم که به دلیل سنگینی وزن، بر روی زمین مانده بود. پس از توافق با صاحبان زمین، درخت بریده شده را خریداری و با چهار جرثقیل به تهران منتقل کردم.
وی افزود: پس از بررسی و اندازهگیری چوب، قطعات برش داده شده و به تبریز فرستاده شد. برای جلوگیری از خمیدگی و گچ شدن چوب، آن را به مدت دو سال در تبریز نگهداری کردم تا با شرایط آب و هوایی تبریز مطابقت پیدا کند.
وی با بیان اینکه همزمان با ساخت درب اصلی، سقف کاذب سالن موزه را نیز بنده کار کردم، بیان کرد: از ویژگی بارز این سقف کاذب میتوان به استحکام و شیوه نصب آن به صورت کشویی اشاره کرد که میتواند حرکات و لرزش ساختمان را مهار کند. استحکام سقف تا حدی است که در موقع نظافت، افراد میتوانند بر روی آنها به راحتی راه بروند.
دارابی در خصوص دیگر ویژگی های سقف این موزه، اظهار کرد: موقع ورود از درب اصلی به سالن، خطوط عمودی و بلند این سقف بازدیدکننده را به حرکت رو به جلو وادار و پویایی ترغیب میکند.
وی به ارزش والای درب موزه به عنوان دروازهای برای ورود و سیر در تاریخ تاکید کرد و افزود: موزه اصالت و فرهنگ جامعه را نشان می دهد. افراد و سلسلهها درگذرند ولی آثار آنان همچنان در موزه حفظ میشوند. نابودکردن یک موزه برابر با نابود کردن یک جامعه و تاریخ چندین هزارساله آن است. موزه کشور من یعنی خانواده من و همه باید به این موضوع توجه کافی داشته باشند.
رئیس اموز موزههای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با تقدیر از کار ارزشمند آقای دارابی خطاب به وی گفت: به زودی، با استفاده از تجارب آقای دارابی عملیات مرمت، استحکام بخشی و رنگ آمیزی درب موزه آغاز خواهد شد.
مهدی بزاز دستفروش از ساختمان و درب موزه به عنوان یک اثر هنری ماندگار یاد کرد که باید حفاظت و مراقبت شود.
فاطمه صریرائی، رئیس موزه آذربایجان تبریز با تأکید بر ارزش والای درب موزه خاطر نشان کرد: این در به عنوان نماد فرهنگی تبریز و کل ایران است و طرحهای کارشده بر روی درب نشانگر هنر ایرانی است.