اظهارات «طالبیان» درباره آخرین وضعیت ارگ علیشاه

به گزارش ارک خبر به نقل از ایسنا:حدود یک ماه است که حرکت کامیون‌های سنگین، بیل‌های مکانیکی و اقداماتی که قرار است شهرداری برای احداث پارکینگ در عرصه یا حریم «ارگ علیشاه تبریز» انجام دهد، ابعاد پررنگ‌تری به خود گرفته، به گونه‌ای که دوستداران میراث فرهنگی و اهالی تبریز هم نسبت به گودبرداری‌های کنار ارگ تبریز واکنش نشان دادند.

خوشبختانه این واکنش‌ها منجر به برگزاری جلسات و دستورهایی ازسوی مسئولان میراث فرهنگی، شورای عالی معماری و شهرسازی و مدیریت شهری و دولتی آذربایجان شرقی شد و به نتایج مثبتی هم رسید، اما کنار همه این اتفاقات یک پرسش دیگر نیز مطرح است؛ با توجه به نزدیکی فصل زمستان و آغاز بارش باران و برف، در صورت پا برجا ماندن این گودال، آیا امکان فرونشست یا سست شدن بنای تاریخی و قدیمی «ارگ علیشاه» آن‌هم با توجه به رفت و آمدهای مکرر ماشین‌های سنگین در نزدیکی این بنا وجود ندارد؟

تا پایان هفته وضعیت ارگ علیشاه مشخص می‌شود

محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در پاسخ به این پرسش‌ها به ایسنا می‌گوید: پس از بررسی منطقه توسط تیم ژئوفیزیک در پایان این هفته، و بررسی نتایج آن در شورای فنی به این نتیجه می‌رسیم که باید سرانجام چه کاری انجام دهیم.

وی کارشناسانی که می‌توانند در این شورای فنی حاضر شوند را شامل کسانی می‌داند که بر مبنای علمی می‌توانند نقطه‌ای جایگزین را برای پارکینگ مشخص کنند و ادامه می‌دهد: با پایان عملیات اسکن‌برداری از منطقه و براساس آن‌چه که به عنوان اطلاعات به دست می‌آوریم، همه موارد سر میز گذاشته می‌شود و گروه شورای فنی درباره‌ی کل اتفاقات و  حتی گودال ایجاد شده، اظهار نظر می‌کنند.

به گفته‌ او، علاوه بر برگزاری یک جلسه با حضور اعضای شورای فنی در این زمینه، جلسه‌ای نیز با حضور متولیان مصلی در ارگ تبریز برگزار می‌شود تا بتوانیم به نتایج مثبتی برسیم.

به بخشی از عرصه و حریم تجاوز شده بود

اما طالبیان درباره‌ی نتایج جلسه شورای عالی معماری و شهرسازی نیز به ایسنا توضیح می‌دهد: در این جلسه یک گزارش از اتفاقات بدِ رخ داده در محوطه ارگ علیشاه و همچنین اهمیت این مجموعه در سطح ملی و جهانی ارائه دادیم که با توجه به گزارش کارشناسان میراث فرهنگی به بخشی از عرصه و بخشی از حریم تجاوز شده است.

وی با بیان این‌که در بخش عرصه تکلیف روشن است و به هیچ وجه در این بخش از بنای تاریخی، کسی حق ساخت‌وساز ندارد، ادامه می‌دهد: اما در بخش حریم با توجه به برخورد با آثار در حین خاک‌برداری، این گروه حق ادامه کار را ندارد، علاوه بر این موضوع، نیز این پروژه فرآیند قانونی شهرسازی خود را نگذرانده است.

ساخت پارکینگ منوط به تائید کمیسیون ماده ۵

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با اعلام تصویب ۳ بند در یک مصوبه درباره‌ی ارگ علیشاه در جلسه دوشنبه (۲۴ آبان) و در جلسه شورای عالی معماری و شهرسازی توضیح می‌دهد: بر این اساس نخست هرگونه دخل و تصرف در عرصه ممنوع است و حتما باید بر اساس قوانین میراث فرهنگی در عرصه عمل شود؛ از سوی دیگر هرگونه خاک‌برداری در حریم بدون گذراندن فرآیند قانونی و بدون مصوبه سازمان میراث فرهنگی ممنوع است. همچنین برای مکان‌یابیِ پارکینگ خارج از عرصه و حریم، باید مکان جدید پارکینگ در کمیسیون ماده ۵ مورد بررسی و تأیید قرار گیرد.

او با اشاره به انجام عملیات ژئوفیزیک گسترده در سطح منطقه علیشاه در پایان این هفته، این اقدام  را گامی مثبت در شناسایی لایه‌های تاریخی بیان می‌کند و درباره خاک‌برداری که دو شب گذشته و پس از اعلام توقف کار باردیگر در محوطه ارگ صورت گرفته است، بیان می‌کند: عملیات انجام شده، خاک‌برداری نبوده است، بلکه قصد داشتند خاک‌های موجود را از محوطه خارج کنند که ما اصرار داشتیم این خاک‌ها از محوطه خارج نشوند، چون ممکن است آثاری در این خاک‌ها موجود باشد که با تلاش همکاران و همراهی همه مقامات عالی استان خوشبختانه در ساعت دو بامداد این اقدام نیز متوقف شد.

پارکینگ یا بحث شهرسازی در محدوده «ارگ علیشاه» مشکل دارد

طالبیان با تاکید مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی که صبح روز  گذشته (۲۴ آبان) به تائید رسیده است، نیز می‌گوید: با این مصوبه نخست یک عزم ملی و قانونی برای حفاظت ارگ ایجاد می‌شود. از سوی دیگر، دست‌اندرکاران معماری و شهرسازی آگاه می‌شوند که همه باید جلوی اتفاقات ناگواری از این دست را بگیرند. همچنین این اتفاق نشان می‌دهد به جز موضوع میراث فرهنگی احداث پارکینگ در این محدوده حتی به لحاظ شهرسازی نیز دارای مشکل است، بنابراین باید حتماً موضوع مکان‌یابی جدید برای پارکینگ در کمسیون ماده پنج  نیز مطرح شود

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا