پلاسکو و آواری از جنس موبایل بدستان
پایگاه خبری ارک :
حادثه دردناکی بود که خبر آن خیلی زود در سراسر شهر پیچید و نیروهای امدادی بسیاری از تمام تهران برای کمک به محل حادثه اعزام شدند. هر چند کار امدادرسانی و اطفای حریق از دقایق اولیه این حادثه (حوالی ساعت 8 صبح) آغاز شد اما حضور برخی از رهگذران و سپس تجمع افراد دیگر در محل، عملیات امدادرسانی را با مشکل روبرو کرد.
دراین حادثه که باید نیروهای امدادی و آتش نشانی تمام حواس خود را برای اطفای حریق و کمک رسانی به افراد گرفتار به کار می گرفتند در پاره ای از مواقع فعالیت آنان با حضور افراد غیر مسئول مختل شد.
حضور برخی از شهروندان که در صدد فیلمبرداری از این حادثه بودند بر مشکلات مهار آتش سوزی افزود در حالی که همزمان صداو سیما به صورت زنده از زوایای مختلف این حادثه را به صورت تصویری پوشش می داد.
در این حادثه، پلیس بارها از افراد غیر مسئول خواست برای سهولت در امدادرسانی منطقه را تخلیه کنند اما آنان همچنان در محل حادثه حضور داشتند و بی توجه به هشدارهای ماموران انتظامی، مشغول تصویربرداری با تلفن همراه خود بودند.
** کسب هویت اجتماعی کاذب
افشین طباطبایی نویسنده و پژوهشگر مسائل اجتماعی درباره حضور این افراد در چنین حوادثی گفت: وقوع چنین حوادثی در سراسر جهان اجتناب ناپذیر است و پیدا کردن مقصر فایده ای ندارد، بلکه این رویکرد افرادی است که می تواند نقش موثری بر بهبود اوضاع یا بحرانی شدن حادثه داشته باشد.
وی با بیان این مطلب که یکی از کارکردهای شبکه اجتماعی این است که افراد خود را مطرح کنند، افزود: انسان از همان دوران کودکی وارد بازی رقابتی ناسالم می شود و می خواهد همیشه دختر یا پسر خوبی باشد، یا این که در مدرسه نمره بهتری کسب کند و این موضوع تا تحصیلات عالی ادامه دارد و این امر ریشه در تربیت هر شخص دارد.
طباطبایی اظهارداشت: در فضاهای مجازی افراد به دنبال افزایش لایک و فالوئرهای خود هستند و می خواهند بیشتر دیده شوند و به دنبال جلب توجه و کسب هویت اجتماعی کاذبی برای خود هستند. بنابراین با حضور در صحنه حادثه و گرفتن عکس به نوعی به دنبال ارضای نیاز فخر و شهرت از طریق سلفیگرفتن و بودن در حاشیه متن یک خبر مهم هستند.
وی تصریح کرد: جوامعی که نظام خانوادگی در آن از جایگاه بالایی برخوردار است افراد گمان می کنند هر چه خود فکر می کنند درست است و به عبارتی خود را عقل کل می دانند و حرف هیچ کس را قبول ندارند.
این پژوهشگر مسائل اجتماعی تاکید کرد: این افراد که در روز حادثه در خیابان حضور داشتند چون درک و شناخت واقعی از عمق فاجعه ندارند بنابراین توجهی به صحبت های کارشناسان نمی کنند و همچنان به حضور خود در صحنه ادامه می دهند.
وی با اشاره به این که برخی مردم فقط به دنبال موضوعات منفی این واقعه هستند، گفت: وقتی در ساختمان مسکونی صدای جشن تولد و شادی شنیده می شود ساکنان به آن توجهی ندارند اما به محض شنیدن کوچکترین مشاجره و بحثی خود را به محل می رسانند و این نشان می دهد که منفی گری در بین مردم رواج پیدا کرده است.
طباطبایی تاکید کرد: بروز چنین حوادثی نشان دهنده این است که ما نیاز به آموزش مدیریت بحران داریم و لازم است که افراد از همان کودکی آموزش های لازم در خصوص برخورد با بحران را دریافت کنند تا در چنین مواقعی شاهد مشکلات کمتری از حضور افراد باشیم و کار امدادرسانی به خوبی انجام شود.
** کنشی از جنس هیجان و عاطفه
رویا طاهری مدرس و جامعه شناس نیز در خصوص حضور برخی از شهروندان در محل حادثه پلاسکو، گفت: کنش این افراد برگرفته از احساس و عاطفه است و فرآیند تفکری در این زمینه صورت نگرفته است و افراد براساس هیجان و عاطفه در اطراف ساختمان حضور دارند و فکر نمی کنند که حضور آنها ممکن است خللی در روند امدادرسانی ایجاد کند.
این مدرس دانشگاه در خصوص سلفی گرفتن افراد نیز اظهارداشت: سلفی گرفتن (گرفتن عکس از خود) چند بعد دارد که به واسطه ورود تکنولوژی و مدرنیته بروز کرده و فقط مختص جوانان و نوجوانان نیست و یک بعد آن خودشیفتگی است.
وی ادامه داد: در سبک زندگی مدرنیته افراد به دنبال مطرح کردن خود هستند و روح جمع گرایی کاهش و فردیت و فردگرایی افزایش یافته است و افراد به فکر منافع خود هستند و توجهی به جمع ندارند و در مواقعی که همنوعان آنها نیاز به کمک دارند به جای کمک به آنها به دنبال گرفتن عکس از خود و قراردادن آن در شبکه های مجازی هستند تا به نوعی خود را مطرح کنند.
به گفته وی یکی دیگر از دلایل حضور مردم کاهش اعتماد به اطلاع رسانی رسانه ها است و افراد ترجیح می دهند که خود در صحنه حضور داشته باشند و بطور مستقیم در جریان اخبار قرار گیرند و اقدام به گرفتن عکس و فیلم از وقایعی که در حال وقوع است می کنند.
** نیاز به فرهنگسازی
حادثه پلاسکو نشان داده که ما نیاز به فرهنگسازی داریم و این مساله بی اهمیتی نیست چرا که جان عده ای در گرو حضور به موقع امدادرسان ها در صحنه است.
در این میان رسانه ها باید تا حد امکان اخبار و اطلاعات حادثه را درست و به موقع به اطلاع مردم برسانند تا شهروندان نیازی به حضور در محل حادثه احساس نکنند.
اجتمام**9132* 1569
گزارشگر: فرزانه سلامت بخش **انتشار: علی حبیبی