قطار شهری تبریز، در ایستگاه توسعه

پایگاه خبری ارک خبر-تبریز:

مترو چگونه رنگ واقعیت به خود گرفت

قطار شهری تبریز، در ایستگاه توسعه

با رشد شتابان شهرنشینی در چند دهه اخیر، شهرها به عنوان بزرگترین مجموعه های زیستی جهان، پذیرای بیش از دو سوم جهان تا سال ۲۰۲۰ خواهند بود.

 

به گزارش ارک خبربه نقل از شهریار؛ با گسترش این روند نهایتا کره زمین  به سمت تبدیل شدن به یک جهان شهر شدن می رود.

همین امر باعث شده است در دهه های اخیر جابجایی و حمل و نقل در شهرها بویژه شهرهای پر جمعیت همواره به عنوان یکی از اصلی ترین چالش های شهری مطرح شود.

حمل و نقل ریلی  نسبت به دیگر سیستم های حمل و نقل از نقش موثرتری در جابجایی مسافران دارد.

این سیستم نسبت به سیستم های اتوبوس محور علاوه بر جابجایی حجم بسیار بالای مسافر، از نظر ایمنی، سرعت، آلودگی و زمان بندی نیز کارایی به مراتب بیشتری دارد.

در حالی که سیستم حمل و نقل ریلی از نظر هزینه های اقتصادی و مدت زمان ساخت و راه اندازی نسبت به دیگر سیستم های حمل و نقل بسیار بالاتر است اما به جرات می توان آن را سیستسم حمل و نقل پایدار و پایه ای شهر محسوب کرد.

 

 

امروزه و با گذشت ۱۵۲ سال ازآغاز فعالیت اولین خط مترو در جهان، این وسیله به عنوان یکی از نشانه های پیشرفت و توسعه شهرها و کشورها محسوب می شود و تعداد اندکی از کشورهای جهان هستند که از این تکنولوژی بهره ای ندارند.

اما، طراحی مترو در ایران، در سال ۱۳۵۳ در تهران، شروع شد و شاید بتوان  این تاریخ را، زمان رسمی ورود مترو به ایران دانست.

تبریز هم از همان ابتدای فکر تاسیس مترو در ایران، به عنوان یکی از شهرهای هدف، مد نظر بود تا اینکه برای اولین بار در سال ۱۳۶۹، موضوع مطالعه و احداث قطار شهری در این شهر، در مجلس شورای اسلامی مطرح شد و نتیجه آن، تصویب احداث ۴ خط ریلی درون شهری و یک خط حومه ای بود؛ اما سازمان قطار شهری تبریز در سال ۱۳۷۹ تاسیس شد و مطالعات امکان سنجی خطوط قطار شهری تبریز  نیز در اواخر سال ۱۳۸۰ آغاز شد تا این که در نهایت، در جلسه بیست و نهم شورای عالی ترافیک شهرهای کشور، احداث خط ۱ قطار شهری تبریز تصویب و عملیات اجرایی خط ۱ در سال  ۱۳۸۱ آغاز شد.

 

 

با گذشت ۲۵ سال از اولین جرقه مترو در تبریز، پیشرفتهای چشمگیری در این حوزه به چشم می آید که طی چندین سال گذشته بسیار محسوس تر بوده است.

با آغاز دوره مسئولیت اجرایی پنجاه و پنجمین شهردار تاریخ تبریز ، تکمیل و راه اندازی مترو به عنوان یکی از اولویت ها مطرح شد، شهرداری تبریز با ترخیص واگن های مترو با ارز آزاد، توانست ۶۰ واگن  از واگن های قطار شهری را به تبریز وارد کند.

قطار شهری تبریز دارای چهار خط است که عملیات حفاری تونل عمیق خط یک به طول۱۷ کیلومتر و ۲۰۰ متر،  با ۱۸ ایستگاه پایان یافته و هم اکنون ۱۲ کیلومتر از آن در حال خدمات رسانی به شهروندان است.

خط یک این پروژه به طول ۱۷٫۲ کیلومتر با ۱۸ ایستگاه از میدان ائل گلی آغاز و از طریق بلوار شهید باکری و ۲۹بهمن، خیابان امام خمینی (ره)، چهارراه محققی، باغ گلستان و خیابان خیام به کوی لاله ختم می شود و حدود هشت کیلومتر از مسیر به صورت تونل عمیق طراحی و با دو دستگاه حفار TBM در عمق حدود ۱۶ـ ۲۵ متری در حال حفاری است.

 

 

خط سوم به طول حدود ۱۵ کیلومتر و شامل ۱۴ ایستگاه از فرودگاه بین المللی تبریز آغاز و با عبور از میدان بزرگ آذربایجان و خیابان انقلاب، از طریق میدان دانشسرا و خیابان ارتش به پایانه بزرگ اتوبوس های بین شهری تبریز جنب بزرگراه شهید کسائی ختم می شود.

خط چهارم این پروژه نیز به طول ۱۰ کیلومتر شامل ۱۰ ایستگاه به شکل دایره در مرکز شهر سه مسیر فوق الذکر را به هم ارتباط می دهد .

با آغاز فاز دوم از خط یک قطار شهری در حال خدمت رسانی به شهروندان است و تا میدان ساعت شهروندان را به مقصد می رساند.

 

 

با راه اندازی ایستگاه های شماره ۸ درآبرسان، شماره ۱۰ درچهارراه شهید بهشتی و شماره در۱۱میدان ساعت، مسیر ایستگاه ائل گلی تا میدان ساعت فعال شده است.

راه‌اندازی فاز دوم مترو، مشابه راه‌اندازی فاز اول خواهد بود وخدمات‌رسانی مترو در فاز دوم روزانه در ساعات محدودی پیگیری خواهد شد و پس از آن، به مرور و با تقویت تجهیزات و اطمینان از شاخص‌های آزمایشی، شاهد افزایش فعالیت مترو در مرکز شهر خواهیم بود.

شهردار تبریز نیز پشتیبانی مالی  را اصلی ترین عامل رسیدن پروژه مترو در مرکز شهر می داند.

دکتر صادق نجفی می افزاید: با ادامه این روند و افزایش ساعات مسافرگیری از سال آینده شاهد جابجایی روزانه بیش از ۴۰ هزار نفر در محدوده مرکزی شهر خواهیم بود که از حیث تاثیرگذاری ترافیکی و نقش اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، اتفاق بسیار مهمی در مدیریت شهر به شمار می‌رود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود  به ورود کارت شهروندی به عنوان یکی از ضرورت‌های مهم تسهیل در خدمات عمومی شهر، طی یک برنامه میان‌مدت  برای استفاده ازناوگان حمل و‌نقل عمومی و برنامه های ترافیکی در سطح شهر اشاره کرد.

 

 

دکتر نجفی اضافه کرد: هدفگذاری این طرح، ناوگان مترو، اتوبوس‌رانی‌، تاکسی‌رانی و برخی خدمات جنبی حمل‌‌و‌نقل را پوشش خواهد داد.

شهردار تبریز متذکر شد: با تقویت پشتوانه‌های مالی و بانکی و بسترهای فنی، خدمات این کارت علاوه بر مترو، سایر حوزه‌های حمل و‌نقل از قبیل اتوبوس‌رانی، تاکسی‌رانی، پارکینگ و پارکومتر را پوشش خواهد داد.

مدیر عامل سازمان قطار شهری شهرداری تبریز نیز در این باره می گوید: قطار شهری تبریز توانسته است در ایام الله دهه فجر و با همکاری و پشتیبانی شهردار تبریز این قطار را تا ایستگاه میدان ساعت برساند.

پشمینه آذر می افزاید: از ۲۸ بهمن توانستیم که به جابجایی شهروندان تا میدان ساعت اقدام کرده و بیش از گذشته باعث سهولت شهروندان در امر حمل و نقل درون شهری شویم.

وی اضافه کرد: در مسیر نخست از سه ایستگاه بهره برداری شده و به زودی دو ایستگاه دیگر نیز به بهره برداری خواهد رسید.

پشمینه آذر با اشاره به اینکه تا این لحظه یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است اظهار داشت: برای ادامه روند عملیات توسعه احداث قطار شهری نیاز به  تزریق ۶۰۰ میلیارد منابع مالی است که در صورت تامین مبلغ مذکور بزودی شاهد تکمیل خط یک قطار شهری تبریز خواهیم بود.

مدیرعامل سازمان قطار شهری تبریز با اشاره به وضعیت ایستگاه های باقی مانده گفت: روند تکمیل ایستگاه های باقی مانده بسیار سریع است؛ بطوریکه برخی از ایستگاه ها همانند ایستگاه ۱۷ تکمیل و تحویل شده است.

 

وی ادامه داد: در مابقی ایستگاه ها نیز بی وقفه در حال تکمیل هستند و عمده مشکلات در سرعت  پیشرفت ایستگاه ها مربوط به محدودیت منابع است.

در سال جاری بیش از ۴۳۰میلیارد تومان به صورت نقدی و غیرنقدی صرف پروژه قطار شهری تبریز شده که رقم کم‌نظیری در تاریخ فعالیت این پروژه به شمار می‌رود.

کل هزینه صرف‌شده برای پیشرفت خطوط اول و دوم قطار شهری تبریز از سوی شهرداری و دولت، حدود ۱۹۴۰ میلیارد تومان بوده و این در صورتی است که سهم شهرداری از مجموع این هزینه‌گذاری‌ها در سال ۹۲، رقمی معادل ۲۱۸ میلیارد تومان بود و مقایسه ارقام، نشان از تحرک و اراده ویژه شهرداری تبریز برای پیشرفت مترو است.

پروژه‌ پر افت ‌و‌خیری که بهره‌ برداری از آن در یک دهه اخیر، با وعده‌‌های دنباله ‌دار همراه بوده است؛ با این حال با ایده‌های اقتصادی دکتر نجفی شهردار تبریز و همراهی مجدانه اعضا شورای شهر و مدیران استانی، سرانجام در سال ۹۳ نخستین واگن‌های مترو وارد تبریز شد.

 

قطاری که حرکت چند متری آن شاید باورمان نمیشد، حالا در کوتاه ترین زمان ممکن پس از تغییر مدیریت شهری شهرداری تبریز به مرکز شهر(میدان ساعت)، اثر گذارترین نقطه ترافیکی رسیده است.

قطار شهری تبریز، حالا با داشتن ۶۰ واگن به سرعت در حال پیشروی است و دیری نمی پاید که خود را به آخرین ایستگاه پیشرفت می رساند.

اجرا این پروژه  آغازگر حرکت مهمی است برای کاهش وکنترل ترافیک شهری، حرکتی که به گفته شهردار تبریزهمدلی و همزبانی میان مدیران استانی، رمز تحقق آن بشمار می رود  و با تداوم این روند و ادامه حمایت ها و هماهنگی های استانی و ملی، پروژه قطار شهری، در بخش های متعدد خرید واگن و توسعه زیرساخت های ریلی و عمرانی، با شتاب بیشتری تحقق خواهد یافت.

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا