پویش «نه، به چهارشنبه خطرناک» در جامعه نهادینه شود
پایگاه خبری ارک خبر-شهرکرد:
در میزگرد ایرنا مطرح شد
پویش «نه، به چهارشنبه خطرناک» در جامعه نهادینه شود
چند تن از مسئولان و کارشناسان چهارمحال وبختیاری در میزگرد بررسی عوامل خطرناک برگزاری آیین سنتی چهارشنبه آخر سال، بر فرهنگ سازی صحیح در بین خانواده ها و جوانان و ارائه راه حل های کاهش آسیب های این آیین تاکید کردند.
به گزارش ارک خبربه نقل از ایرنا، همه ساله در آستانه سال نو استفاده از مواد محترقه و آتش بازی هایی که منجر به خسارت های جانی به اموال عمومی و ایجاد غم و اندوه در روزهای پایانی سال می شود، یکی از مهمترین دغدغه های مسئولان و خانواده ها شده است.
مردم استان چهارمحال وبختیاری طبق آیین کهن بزرگان خود همه ساله در شب چهارشنبه آخر سال با جمع آوری هیزم و برافروختن آتش و پریدن از روی آن ابیاتی مثل ‘سرخی تو از من زردی من از تو’ و ‘غم برو شادی بیا محنت برو روزی بیا’ را می سرایند تا با این کارشان تفریح و شادی را در بین اعضای خانواده و نیز دوستان بیاورند و به قول خودشان رنج و محنت یک سال را کنار بگذارند و سال خوشی را آغاز کنند.
در برخی مناطق عشایرنشین این استان نیز معتقدند؛ با روشن کردن آتش در روزهای آخر سال برای سال جدید طلب رزق و روزی می کنند و با روشن کردن سه یا پنج پشته آتش ابیاتی را با زبان محلی بختیاری مانند ‘تش تش نوروز ایکنم، شادی هر روز ایکنم، سرخی تو سی مو زردی مو سی تو، غم بره شادی بیا محنت بره روزی بیا’ را بیان می کنند.
اما طی سال های اخیر این آیین که در بین گذشتگان نماد شادی و سرور بوده است، بدلیل استفاده از وسایل و ابزارهای نوین و خطرناک محترقه و آتش زا و همچنین برخی کارهای نادرست مانند به آتش کشاندن لاستیک، این شب را به شبی ترسناک برای مردم تبدیل کرده اند.
**فرهنگ سازی مهمترین عامل بازدارنده در کاهش آسیب های چهارشنبه آخر سال
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی چهارمحال وبختیاری در میزگرد ‘نه، به چهارشنبه آخر سال’ در دفتر خبرگزاری مرکز شهرکرد افزود: فرهنگ سازی و ارائه آموزش های صحیح از سوی خانواده ها و دستگاه های متولی حوزه فرهنگ و آموزش در زمینه برگزاری آیین های سنتی چهارشنبه آخر سال یکی از راه های کاهش خسارت های برگزاری آیین های نادرست است.
سرهنگ شهریار حیدری افزود: به منظور کاهش آسیب های این آیین سنتی با استفاده از ظرفیت کارشناسان پلیس در زمینه فرهنگ سازی برای کاهش آسیب و همچنین توجیه خانواده ها و جوانان و نوجوانان، آموزش در مدارس و برخی محلات استان را برگزار کرده اند.
وی از توزیع بیش از 30 هزار پوستر و بروشور در زمینه فرهنگ غلط آیین چهارشنبه سوری و استفاده از تصاویر واقعی حوادث سال های گذشته در سطح شهر در راستای کاهش آسیب های این آیین سنتی خبر داد.
به گفته وی، اطلاع رسانی از سوی رسانه های گروهی و همچنین بهره گیری از فضای مجازی که هم اکنون در بین خانواده ها و جوانان گسترش یافته است، می تواند عاملی بازدارنده در برگزاری این آیین سنتی باشد.
سرهنگ حیدری از اجرای طرح ارتقای امنیت اجتماعی و نظارت بیشتر بر اماکن عمومی و مغازه ها در راستای خرید و فروش و توزیع مواد محترقه از اواسط بهمن ماه خبر داد و گفت: از اول اسفندماه جاری تاکنون بیش از 66 هزار و 534 قطعه مواد محترقه در استان کشف و ضبط شده است.
وی به اجرای برخی قوانین تنبیهی به منظور کاهش آسیب چهارشنبه آخر سال از سوی مقام قضایی و نیروی انتظامی استان اشاره کرد و گفت: متخلفان چهارشنبه آخر سال تا آخر تعطیلات سال جدید میهمان نیروی انتظامی خواهند بود.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی چهارمحال وبختیاری از آماده باش کامل این نیرو در چهارشنبه آخر سال به منظور اینکه این آیین کمترین تلفات و حوادث را داشته باشد، اشاره کرد و گفت: دستگاه های فرهنگی استان باید با همکاری یکدیگر جشن ها و آیین ها را برای غنی سازی اوقات خانواده ها و جوانان در این شب برگزار کنند.
**آتش نشانی در آماده باش کامل در چهارشنبه آخر سال
معاون عملیات آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شهرکرد نیز در این میزگرد از آماده باش بیش از 14 اکیپ آتش نشانی از صبح روز سه شنبه آخر سال در نقاط حساس و پرخطر شناسایی شده شهرکرد خبر داد.
محمدامین کاویانی افزود: برای پیشگیری از وقوع آتش و حوادث ناگوار ناشی از آیین چهارشنبه پایان سال، با هماهنگی سازمان آموزش و پرورش و کارشناسان سازمان آتش نشانی بیش از چهار هزار نفر ساعت آموزش در تمامی مقاطع تحصیلی در مدارس و مهدهای کودک برگزار شد.
به گفته وی 95 درصد دانش آموزان استان در زمینه اطفای حریق و مقابله با آتش آموزش های لازم را به صورت رایگان فرا گرفته اند.
کاویانی از آمادگی نیروها و کارشناسان آتش نشانی برای برگزاری دوره های آموزشی برای ساکنان محلات و واحدهای مسکونی پرجمعیت خبر داد و گفت: سال گذشته در روز و شب چهارشنبه سوری بیش از 230 مورد تماس با آتش نشانی شهرکرد در زمینه خدمات رسانی به حوادث آخرسال گرفته شد که از این تعداد تنها 2 مورد منجر به آسیب جدی شده بود.
وی با اشاره به فعال شدن کمپین ‘نه! به چهارشنبه سوری’ و همچنین تبلیغات و فرهنگ سازی انجام شده در فضای مجازی اظهار امیدواری کرد؛ امید است امسال کمترین میزان حوادث را در این شب شاهد باشیم.
وی گفت: هم اکنون پنج ایستگاه آتش با 12 ماشین آب پاش و سه ماشین امداد و نجات و بیش از 50 نیروی عملیاتی در این مراکز به مردم خدمات ارائه می کنند.
کاویانی، نداشتن نردبان های بلند مرتبه را از مهمترین مشکلات وکمبودهای ایستگاههای آتش نشانی شهرکرد عنوان کرد و گفت: در صورت بروز حوادث در ساختمان های مرتفع باید از خودروهای بالا بر استفاده کرد که این امر امداد رسانی را کند می کند.
مسئول روابط عمومی مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی چهارمحال و بختیاری نیز با بیان اینکه چند سالی است که فرهنگ غلط استفاده از ابزارهای نادرست برای برگزاری سنت چهارشنبه سوری در بین جوانان رایج شده است، گفت: سال گذشته تنها 3 مورد حادثه به واحدهای اورژانس استان گزارش شد که هیچ کدام منجربه بستری و اعزام به بیمارستان نشد.
محسن ابراهیمی از آمادگی کامل اورژآنس 115 در شب چهارشنبه سوری و ایام نوروز خبر داد و گفت: امید است امسال نیز با همکاری دستگاه های متولی از جمله پلیس و نیروهای خدمات رسانی و مشارکت مردم و خانواده ها کمترین میزان حوادث را داشته باشیم.
مدیر روابط عمومی شهرداری شهرکرد نیز با اشاره به اهمیت برگزاری جشن های متمرکز به منظور کاهش آسیب های آیین های نادرستی که در بین جوانان گسترش پیدا کرده است، گفت: برگزاری این آیین ها همکاری دستگاه های فرهنگی در استان را می طلبد.
احمد مولوی افزود: امسال به منظور کاهش آسیب های چهارشنبه آخر سال نیروهای خدماتی شهرداری و همچنین فضای سبز استان، جمع آوری لاستیک های فرسوده در اطراف جاده ها و همچنین جمع آوری سرشاخه درختان در دستور کار این نهاد قرار دارد.
وی به نقش خانواده ها در کاهش آسیب های چهارشنبه آخر سال تاکید کرد و گفت: امید است امسال با همکاری و مشارکت خانواده ها امسال کمترین میزان حوادث را داشته باشیم.
مولوی به فعال شدن کمپین نه! به چهارشنبه آخر سال و فرهنگ سازی در زمینه برگزاری آیین های درست در این راستا افزود: فقط راه اندازی یک کمپین به تنهایی جوابگوی رفع مشکلات نیست و باید فعالیت های این کمیپن به صورت مداوم برای مردم تبیین و اطلاع رسانی شود.
وی به پیش بینی و اطلاع رسانی محل های برگزاری جشن های شادی به شکل دسته جمعی تاکید کرد و گفت: جشن های آیین چهارشنبه سوری باید مانند دیگر جشن و اعیاد ملی و مذهبی به صورت جمعی و با مشارکت همه دستگاه ها و مشارکت مردم برگزار شود تا بتوان آسیب های احتمالی این آیین سنتی را کاهش داد.