مشاهده بیماری ‘زنگ زردگندم’ در مزارع کهگیلویه
پایگاه خبری ارک خبر-یاسوج:
مشاهده بیماری ‘زنگ زردگندم’ در مزارع کهگیلویه
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد از مشاهده علائم بیماری ‘زنگ زرد گندم’ در مزارع گندم و جو برخی مناطق این استان خبر داد و گفت که کشاورزان مراقب گسترش و اپیدمی این بیماری باشند.
وی تصریح کرد که گسترش این بیماری بر اساس برآوردهای کارشناسی سبب کاهش بیش از 40 درصدی عملکرد در واحد سطح میشود.
سال زراعی گذشته افزون بر 70 هزار گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان کهگیلویه و بویر احمد خریداری شد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد به کشاورزان و بهرهبرداران در مناطق مختلف توصیه کرد که در صورت کوچکترین مشاهده علائم این بیماری خطرناک در اسرع وقت به ادارات سازمان جهاد کشاورزی سراسر استان مراجعه تا تمهیدات و تدابیر لازم در راستای کنترل و جلوگیری از شیوع آن اندیشیده شود.
عسکری با اشاره به آمادگی کامل سازمان جهاد کشاورزی برای مقابله با شیوع این بیماری گفت که تاکنون بروز آن در بخشهای محدودی از مزارع کشاورزی شهرستان لنده مشاهده شده و عملیات کنترلی و کانون کوبی در منطقه نیز انجام شد.
وی بابیان اینکه بروز بیماری زنگ زرد گندم در وهله نخست از مناطق حاشیهای مزارع و علفهای هرز ورود مییابد از کشاورزان خواست که نسبت به کنترل و مقابله با رشد این نوع علفها در مزارع خود اقدام کنند.
عسکری رعایت تراکم مناسب کاشت و خودداری از کشت متراکم، استفاده مناسب از کودهای شیمیایی، کانون کوبی و سمپاشی مزارع با استفاده از قارچکشها را از مهمترین راههای کنترل این بیماری ذکر کرد.
سه نوع بیماری زنگ به نامهای زنگ ساقه، زنگ برگ و زنگ خطی روی گندم به وقوع میپیوندد.
جوشها و لکههایی که خشک و پودری است به رنگهای زرد، قرمز و سیاه بوده و اندازه آنها روی ارقام مختلف، در درجات حرارتی، رطوبتی و نژادی متفاوت است.
تمام اندام هوایی گیاه علایم بیماری را نشان داده و در بهار و تابستان مشخصتر است.
زنگها خسارتهای فراوانی را به گیاه گندم وارد میکنند.
بر اساس یافتههای تحقیقاتی بیماری زنگ زرد گندم یکی از خطرناکترین بیماریهای گندم در ایران است.
به دلیل ظهور نژادهای جدید، این بیماری هرچند سال یکبار بهصورت همهگیر (اپیدمی) در آمده و خسارت زیادی را به محصول گندم وارد میکند.
بر اساس آمارهای اعلام شده، بروز و گسترش زنگ زرد در سال 1372 سبب کاهش 12 درصدی معادل افزون بر یک و نیم میلیون تن از کل محصول تولیدی گندم در سطح کشور شد.
در سال 1385 نیز این بیماری در برخی مناطق غرب و شمال غرب کشور به صورت همهگیر ظاهر شده و خسارت قابلتوجهی به محصول گندم آن مناطق وارد کرد.