منع واردات برنج/ تدبیر دولت جان دوباره به شالیکاران داد
پایگاه خبری ارک خبر-رشت:
منع واردات برنج/ تدبیر دولت جان دوباره به شالیکاران داد
امسال نیز با تدبیر دولت ، عرق جبین کشاورزان برنجکار استان های شمالی، به سردی نگرایید چرا که با ممنوعیت واردات برنج در زمان حاضر که فصل برداشت محصول است، بازار آن از رونق خوبی برخوردار شده است.
در حالیکه طی سال های گذشته، سودجویان و فرصت طلبان، درست زمان برداشت محصول برنج، اقدام به واردات کرده و موجب پایین آمدن قیمت آن در بازار می شدند، چند سالی است با تدبیر دولت و حمایت مجلس، ممنوعیت واردات تا پایان دومین ماه فصل پاییز، برقرار شده و رمقی دوباره بر پیکر رنجور برنجکاران دمیده است.
** ممنوعیت واردات برنج تا پایان آبان ماه
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس و نماینده شهرستان رشت در خانه ملت روز یکشنبه به ایرنا گفت که امسال هم مثل سال گذشته بر اساس مصوبه دولت، واردات انواع برنج خارجی به کشور از مرداد تا پایان آبان ماه در راستای حمایت از شالیکاران و تولید داخلی اجرایی شده است.
محمدصادق حسنی جوریابی اضافه کرد که هم اکنون بازار فروش برنج تولیدی استان های شمالی از رونق خوبی برخوردار است و کشاورزان بسیار راضی هستند.
** ممنوعیت واردات برنج، رونق بخش زندگی کشاورزان
حسن شیردل گورابی شالیکار فومنی که محصول برنج خود را به تازگی برداشت و برای سفیدکردن به یکی از کارخانه های برنج کوبی سپرده، به ایرنا گفت که امسال وضعیت بسیار خوبی به لحاظ کشاورزی داشته ام.
وی دلیل این امر را نبود بارندگی ذکر و اضافه کرد: درحالیکه طی سال های گذشته به دفعات، سمپاشی انجام می دادم در سال زراعی جاری، حتی یک بار هم از سم استفاده نکردم.
شیردل با بیان اینکه هیچ برنجی از سال گذشته باقی نمانده، گفت: هم اکنون برنج باکیفیت هاشمی هر کیلوگرم 11 هزار تومان در بازار معامله می شود و حضور خریداران، نشان دهنده استقبال آنان از برنج داخلی در مقایسه با برنج خارجی است.
این کشاورز اهل غرب استان گیلان ممنوعیت واردات برنج را اقدامی مهم و در جهت حمایت از برنج کاران دانست و گفت: تنها دارایی و سرمایه ما ، همین کار کشاورزی است و رونق آن، رونق بخش زندگی و معیشت ما نیز هست.
فرشاد حسن پور کینچاه دیگر برنج کار اهل شهرستان آستانه اشرفیه نیز به ایرنا گفت که امسال وضعیت کشت و کار، بسیار مناسب بوده و همه کشاورزان، راضی هستند.
وی با اشاره به مساعد بودن وضعیت آب و هوایی طی سال زراعی جاری، این امر را زمینه ساز استفاده حداقلی از سموم کشاورزی ذکر کرد.
به گفته حسن پور، در حال حاضر محصول برنج با در نظر داشتن کیفیت و نوع رقم کشت شده، در بازار بین 10 هزار و 700 تا 11 هزار و 900 تومان خرید و فروش می شود.
وی خاطرنشان کرد: وضعیت برنج داخلی و اقبال به آن در مقایسه با برنج خارجی، بسیار بهتر شده و خریداران کمتری ، به سمت برنج خارجی می روند.
این کشاورز اهل شرق استان گیلان فعالیت رسانه ها و آگاه سازی عمومی را در تحقق این مهم موثر خواند و در مورد ممنوعیت واردات برنج نیز گفت: بیشتر افراد منطقه، از طریق کشاورزی امرار معاش می کنند و حمایت از تولید آنها نیز بمعنای حمایت از کشاورز است و او را برای سال زراعی آینده و کار و تلاش بیشتر برای محصول فزون تر، ترغیب می کند.
** کفه رضایتی بازار به سود برنج کاران
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان نیز در گفت وگو با ایرنا بیان داشت: با اجرای سیاست های حمایتی دولت، کفه رضایتی بازار به نفع کشاورزان است و هیچ مشکلی در زمینه فروش برنج تولیدی استان وجود ندارد.
حبیب جهانساز افزود: هم اکنون برنج الک خورده و درجه یک استان، کیلویی 10 تا 11 هزار تومان در بازار عرضه می شود که برای کشاورزان راضی کننده است.
وی اظهار امیدواری کرد که طرح ممنوعیت واردات برنج خارجی به کشور، با هدف حمایت از تولید داخلی با قوت ادامه یابد.
جهانساز خاطرنشان کرد: امسال در بخش های زیادی از شالیزارهای استان گیلان، به جای سموم شیمیایی از مبارزه بیولوژیک استفاده شد و با شرایط مساعد آب و هوایی، برنج بسیار مرغوبی به دست آمده است.
وی ادامه داد: خوشبختانه با اقبال عمومی مصرف کنندگان کشور به برنج با کیفیت داخلی طی چند سال اخیر، همه تولیدات سالانه به بازار مصرف عرضه می شود و بر خلاف سال های گذشته، هیچ برنجی در انبارهای کشاورزان و کارخانه داران باقی نمی ماند.
به گفته جهانساز ، در سال های گذشته به دلیل تبلیغات واهی و گسترده، اکثر بازار برنج کشور در تصرف انواع خارجی بود که ارزان تر از تولید داخلی نیز عرضه می شد اما خوشبختانه در سال های اخیر به کمک رسانه های گروهی، سطح اطلاعات مردم بالا رفته و آنان مصرف برنج با کیفیت داخلی را نسبت به برنج خارجی حتی با قیمت گران تر، ترجیج می دهند.
بیش از 317 هزار بهره بردار بخش شالیکاری گیلان همه ساله برای کاشت برنج ، ابتدا در فصل زمستان دو نوبت زمین های شالیزاری را همزمان با بارش های زمستانه شخم می زنند تا هم زمینه نفوذ آب به خاک را فراهم آورند و هم نسل آفات باقیمانده در پوشش گیاهی نابود شود.
پس از آن در نیمه اول فروردین ماه، خزانه گیری نشاء برنج آغاز می شود و از نیمه دوم فروردین تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه، نشاء برنج دستی یا مکانیزه به زمینی که از قبل با تیلر آماده و سپس آب تخت شده، منتقل می شود.
از نیمه دوم اردیبهشت ماه تا اواسط نیمه اول تیرماه نیز فصل داشت برنج است که در این مدت، وجین و مراقبت های گیاهی انجام می شود. از اواخر نیمه دوم تیر تا پایان شهریورماه هم به تناسب جدول زمان کاشت، فصل برداشت برنج در استان گیلان است.
استان گیلان 238 هزار هکتار اراضی شالیکاری دارد که سالانه یک میلیون و 160 تن شلتوک از آن استحصال می شود و از این میزان حدود 750 تن برنج سفید با کیفیت بدست می آید که پیش بینی امسال، 800 هزار تن برنج سفید است. گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و باکیفیت برنج در کشور است و رتبه اول کشوری را از لحاظ سطح زیرکشت و همچنین رتبه دوم تولید برنج بعد از استان مازندران را به خود اختصاص داده است.
ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های کیفی و ارقام گوهر، سپیدرود و خزر جزو رقم های پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت می شود. بیشترین رقم های کشت شده برنج در این استان، رقم های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر 85 درصد محصول برنج گیلان را شامل می شود.