رییس جمهوری: آمریکا نیستیم که پیمان شکن باشیم/بودجه 97 بر مبنای اشغال فراگیر، رفع فقر و ایجاد عدالت است

پایگاه خبری ارک خبر-تهران:

رییس جمهوری: آمریکا نیستیم که پیمان شکن باشیم/بودجه 97 بر مبنای اشغال فراگیر، رفع فقر و ایجاد عدالت است

 رییس جمهوری بودجه سالانه کشور را برشی از برنامه چهارساله دولت عنوان کرد و گفت: چارچوب اصلی تمام وعده های اصلی دولت دوازدهم در انتخابات در لایحه بودجه سال 1397 کل کشور متبلور شده است.

به گزارش ارک خبربه نقل از ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی برای تقدیم لایحه بودجه سال 97 در جلسه علنی صبح یکشنبه مجلس شورای اسلامی حضور یافت.
وی در سخنانی ایام میلاد باسعادت پیامبر اکرم (ص) و امام صادق (ع) و ماه ربیع المولود را خدمت همه نمایندگان مجلس شورای اسلامی وملت ایران تبریک و تهنیت گفت و افزود: خدا را شاکرم که امسال اولین بودجه دولت دوازدهم و پنجمین بودجه از ابتدای دولت یازدهم در موقع قانونی تقدیم مجلس شورای اسلامی می شود.
رییس دولت دوازدهم اظهارکرد: امیدواریم طبق آیین نامه مجلس در روند بررسی های 40 روزه بودجه در اواخر دی ماه شاهد بررسی این لایحه در صحن علنی مجلس باشیم و تا آغاز دهه فجر (دوازدهم بهمن) این لایحه در اختیار دولت به صورت قانون قرار بگیرد.
روحانی همچنین گفت: لایحه بودجه 97 کاملا متفاوت با بودجه سال های گذشته است و در واقع در این لایحه بودجه به خوبی روشن شده که بودجه یک لیست درآمدی وهزینه ای تنها نیست.
وی تصریح کرد: بودجه سال 97 به معنای آغاز اجرای برنامه های دولت دوازدهم است. تمام وعده های اصلی که دولت در انتخابات به مردم داده و هر آنچه مورد مطالبه مردم در ایام انتخابات ازجمله اشتغال، رشد اقتصادی، رفع فقر و کاهش نابرابری ها، تحرک در فصل های اصلی و مهم و حضور بخش خصوصی در اقتصاد کشور بود، شما در این لایحه به خوبی مشاهده می کنید.

**تحول بزرگ در بودجه 97
روحانی ادامه داد: لایحه ای که امروز تقدیم مجلس می شود در تبصره های 14، 18 و 19 به خوبی خواهید دید که یک تحول بزرگ در بودجه سال 97 خواهد بود، روند جدیدی را دولت آغاز کرده و این روند را در سال های بعد ادامه خواهد دارد.
وی با بیان این که پایه اصلی بودجه امسال شفافیت است و پرداخت اعتبار به دستگاه ها بر مبنای عملکرد سه ماهه آنها است، اظهار کرد: آنچه که در گذشته انجام می شد این بود که دستگاهی می گفت سال گذشته هزار تومان گرفته بودم از این رقم 990 تومان را خرج کردم و حداقل 10 درصد برای سال آینده اضافه می خواهم، یک هزار و 100 تومان می خواهم.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: آن کسی که هزار تومان بودجه داشت و صرفه جویی کرده و800 تومان خرج کرده بود به مراتب کمتر در سال بعد دریافت می کرد، این رقابتی برای هزینه کردن به ویژه در ماه های آخر سال بود که بودجه را هزینه کنند برای اینکه بتوانند بودجه بیشتر بگیرند.
روحانی یادآور شد: به قول فلاسفه تسلسل در گرفتن اعتبار شکل گرفته بود که پایانی نداشت و برای همین می گفتند تسلسل باطل است. مسیری انتخاب شده بود که به نفع کشور نبود. شفافیت در آن نبود و دستگاه ها تشویق به اجرا نمی شدند.
وی تصریح کرد: از طرف دیگر نمی دانستیم یک خدمت چقدر برای دولت هزینه دارد. اگر بناست بیماری را معالجه کنیم با چه هزینه ای، عمل جراحی با چه هزینه ای، اگر دانشجویی می خواهد تربیت شود با چه هزینه ای.
رییس دولت دوازدهم همچنین گفت: وقتی هزینه دستگاه های دولتی را با بخش خصوصی مقایسه می کردیم گاهی اصلا قابل مقایسه نبود ما دانش آموز دبستانی را با کیفیت درسی پایین تر و با قیمت گران تر (تربیت می کردیم).
روحانی تاکید کرد: زمانی که وزیر آموزش و پرورش را می خواستم به مجلس معرفی کنم، گفتم اگر ما صندلی دانش آموز را از یک مدرسه خصوصی بخریم ممکن است برای ما یک میلیون تمام شود اما دانش آموز را در اختیار وزارت آموزش و پرورش می گذاریم، دو و نیم میلیون هزینه می کنید.
وی اضافه کرد: وزیر آموزش و پرورش از هر دو حرف من ایراد گرفت و گفت این اقدام به بخش خصوصی 800 هزار تومان نمی شود و برای دولتی هم نزدیک سه میلیون تومان می شود.
وی همچنین گفت: آیا این کار درست است که ما این همه هزینه می کنیم، هزینه برای چه می کنیم، از پول مردم برای چه، برای خدمت؛ آن خدمت باید به چه قیمتی ارائه شود.
رییس جمهوری تصریح کرد: دولت باید بتواند با بخش خصوصی رقابت کند یا واگذار کند ما باید بر مبنای عملکرد بودجه ریزی کنیم بر مبنای هدف و برمنبای نتیجه نه بر مبنای هزینه پارسال. تمام بودجه های گذشته بر مبنای هزینه پارسال است و این در بودجه امسال آغاز شده است.
روحانی افزود: حدود سه یا چهار درصد بودجه ای که تقدیم مجلس شورای اسلامی می شود، بودجه عملیاتی است و باید این روند ادامه یابد تا همه بودجه ها عملیاتی شود و در بخش استانی 100 درصد بودجه عملیاتی در نظر گرفته شده است.

**تمرکز زدایی در بودجه 97
وی با بیان این که از طرف دیگر تمرکز زدائی بودجه به گونه ای تنظیم می شود، اظهارکرد: قبلا همه اعتبارات و هزینه ها در اختیار تهران بود، دو یا سه درصد اعتبارات هزینه ای به استان تعلق می گرفت با مقدار کمی بودجه عمرانی ولی برای سال آینده به جای چهار درصد 24 درصد بودجه در بخش هزینه ای را در اختیار استان ها قرار می گیرد و در بخش عمرانی بیشتر 30 درصد قرار دهیم تا استان ها خود بدانند چه مقدار هزینه دارند وچه مقدار درآمد وخودشان مدیریت کنند و نمایندگان در هر استانی راحت تر بتوانند بر کار استان، استاندار و برنامه ریزی ومسئولین استان تظارت کنند و ما برمبنای عملکردهای سه ماهه نظارت کنیم و بودجه در اختیار آنها یگذاریم .
رییس جمهوری با بیان این که سازمان برنامه و بودجه در لایحه 97 مسئولیت سنگینی بر دوش دارد که باید به دقت نظارت کند، گفت :مشکل دیگر بودجه که از نمایندگان درخواست می کنم کمک کنند تا آن را حل کنیم این است که در سال های گذشته «ردیف ان در ردیف» وجود داشت و هرکسی ردیفی می گرفت.
وی ادامه داد: دو برادر در یک دستگاه، بعد پسر عمو آمد چهار تا ردیف گرفت و ردیف و ردیف درست شد ومعلوم نیست این ردیف ها و پول ها در اختیار چه کسی قرار می گیرد و چه کسی نظارت می کند.
رییس قوه مجریه با تاکید بر این که ردیف ها در لایحه بودجه 97 کاهش یافته است از نمایندگان مجلس خواست که کمک کنند، چراکه حتما به شما مراجعه می کنند و به شما فشار می آورند ما باید بتوانیم بر ردیف ها نظارت کنیم این پول کجا می رود و چگونه مصرف می شود.
روحانی افزود: اگر روند سال ای گذشته ادامه یابد فرض محال که دولت دوازدهم بتواند کشور را اداره کند، دولت بعد حتما نمی تواند کشور را اداره کند و در یک بن بست قرار می گیریم.

** از این پس سرعت بیشتر می خواهیم
وی ادامه داد: ما در بودجه امسال برای تمام چالش های اصلی کشور ورود کردیم و در بودجه وارد شدیم و این روند را در چهار سال آینده ادامه خواهیم داد.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: در دولت یازدهم تلاش ایجاد آرامش اقتصادی بود و می خواستیم در واقع لکوموتیو و قطار روی ریل قرار بگیرد و حال روی ریل قرار گرفته حالا سرعت و دقت لازم می خواهیم و باید با سرعت پیش برویم تا به اهداف برسیم.
روحانی گفت: در سال های گذشته ما از آغاز نگران رشد بودیم، به دلیل این که با رشد منفی قبلا مواجه بودیم و تلاش این بود که اقتصاد دارای رشد باشد و تورم قابل مهار باشد و اشتغال قابل قبول داشته باشد و بانک ها نظم پیدا کند و صندوق های بازنشستگی در مسیر درست باشد و بودجه ریزی علمی وعملیاتی ودرست وبا نظارت باشد و در اشتغال بتوانیم حرکت بزرگ بوجود اوریم.
وی افزود: تلاش داشتیم در مساله فقر یک قدم مهم برداریم، اگر بخواهم بودجه سال آینده را در یک جمله خلاصه کنم این است که بودجه سال 97 بودجه ای برمبنای اشتغال فراگیر و برمبنای رفع فقر و ایجاد عدالت است.
روحانی ادامه داد: در گذشته شرایط ما به گونه ای بود که باید دولت مسیر اقتصاد را در مسیر رشد و توسعه قرار دهد ما در دولت یازدهم جز در سال 92 در همه سال ها رشد مثبت داشتیم و مخصوصا سال 95 که به رشد دو رقمی رسیدیم.
وی گفت: آنچه در فصل اول امسال در مقایسه با فصل اول سال گذشته در رشد اقتصادی به ما اعلام می شود بدون نفت 7 و با نفت 6.5 درصد است که یک قدم بسیار خوبی در رشد برداشته شده است.
رییس قوه مجریه تاکید کرد: هدف گذاری این است که در عمر دولت دوازدهم رشد بالای 5 درصد سالانه داشته باشیم.
روحانییادآور شد: تورم در دولت یازدهم مهار شد و هدف گذاری ما این بود که یک رقمی شود . می خواستیم در سال پایانی یک رقمی شود ولی یک سال زودتر یک رقمی شد و تا امروز هم این تورم یک رقمی باقی مانده است .تلاش ما این است که مهار تورم را ادامه دهیم .

**اشتغال خالص 750 هزار نفری در شش ماه نخست امسال
وی همچنین گفت: در مساله اشتغال مشکل بزرگی پیش رو است این که در زمان انتخابات یکی از خواست های اصلی مردم مساله اشتغال بود و بحق می گفتند و همه نامزدها هم به مردم قول اشتغال می دادند و می گفتند روند اشتغال را سرعت می دهیم و بیکاری را کاهش می دهیم.
رییس جمهوری افزود: در دو فصل آغازین امسال نسبت به سال گذشته اشتغال خالص ما 750 هزار نفر است و یک رقم بسیار خوب است که تا پایان سال وابسته به فصل های بعدی است چرا که اشتغال را فصل به فصل مقایسه می کنیم.
وی ادامه داد: البته این اشتغال با رقم نیروهای فعال در بازار کار فاصله دارد. پیش بینی ما این است که در سال آینده نیروهای جدید برای بازار کار حدود 840 هزار نفر باشد . معنی آن این است که باید حرکت بسیار بزرگی را برای اشتغال انجام دهیم.
رییس جمهوری گفت: در لایحه بودجه امسال یک مساله مهم اشتغال است. شما می بینید که با درآمدی که در تبصره 18 پیش بینی کردیم و با اهرم کردن این درآمد برای استفاده از صندوق توسعه ملی و همچنین تسهیلات بانک ها این سه باهم یک رقم بزرگی را برای اشتغال در اختیار گذاشته است.
روحانی افزود: ما در گذشته تجربه بسیار بدی در اشتغال داریم و هر دولتی در اشتغال وارد شده و وامی را تقسیم کرده است به نتیجه مثبت نرسیده است.
وی خاطرنشان کرد: تلاش ما برای اشتغال این است که تسهیلات بانکی را در امور حاصل و ویژه کاهش دهیم و در برخی موارد وظیفه ای که کارفرما برای پرداخت بیمه دارد ما به عهده بگیریم تا شاهد یک حرکت ارزشمند در بخش اشتغال باشیم.

** استقراض از بانک مرکزی برای ساخت مسکن مهر خطای بزرگی بود
رییس جمهوری با تاکید بر این که در ساخت مسکن مهر استقراض از بانک مرکزی خطای بزرگی بود، گفت: مسکن مهر از جیب فقرا درست شد، همه راه اشتباه را در فهم این مسکن انتخاب کردند.
روحانی افزود: اگر لایحه بودجه به همین در صورتی که ما پیشنهاد دادیم به تصویب نمایندگان مجلس برسد، به ملت اعلام می کنم سال آینده ما در بخش های مختلف شاهد یک حرکت بسیار پرشتاب در اشتغال خواهیم بود.
وی ادامه داد:این که خواهش می کنم لایحه بودجه را تا 12 بهمن به ما برگردانید به این دلیل است که امسال برای تدوین آیین نامه های این بودجه نیاز به وقت بیشتر است و ما باید تلاش بیشتری انجام دهیم تا این آیین نامه ها را تصویب کنیم.
رییس دولت دوازدهم با بیان در بخش اشتغال موارد خاصی بیشتر مورد نظر ما است،گفت: نخست صنعت مسکن می تواند پیشتاز در اشتغال باشد، بخش مسکن صدها شغل در کنار خود به همراه دارد. در سال های قبل در مسکن رشد منفی بود.
روحانی تصریح کرد: با این که رشد کلی کشور مثبت بود ولی رشد بخش مسکن منفی بود. از زمستان سال گذشته این حرکت اصلاح شد و به سمت رشد مثبت در مسکن رفتیم، حال در سه ماه اول امسال رشد مسکن ما مثبت هفت است.
وی افزود: رشد بخش معدن هم که باز هم نیاز به تحرک داشت پنج درصد است و این نشان می دهد ما در بخش مسکن برای حرکت میدان داریم.
رییس قوه مجریه با طرح این سوال که ما چطور باید مسکن مردم را تامین کنیم، گفت: آیا مسکن مردم را بازسازی کنیم ،بافت فرسوده را از بین ببریم، امنیت جانی برای مردم در مسکن تامین کنیم و نشاط لازم را به جامعه برگردانیم. همه اینها در طرحی به نام بازسازی در بافت فرسوده و حاشیه شهرها می توانیم انجام دهیم.
روحانی خاطرنشان کرد:ما اگر در بیابان 30 یا 40کیلومتر بیرون شهر زمینی صاف پیدا کردیم و برج را بالا بردیم ؛ هذا اول المشکل؛ جاده کجا، آب، برق، گازش کجاست؟.مدرسه اش ؟ مسجدش؟ کلانتری اش کجاست ؟هیچ نیست. می شود اول گرفتاری .
وی اظهار کرد: یک خطا این بود که در دولت های گذشته رفتند بیابان ها را تبدیل به مسکن کنند. مسکن وسط شهر جا دارد. یک محله 100، 200، 500 خانه کوچک، ساختمان مربوط به 60 ،70 سال پیش درقلب تهران و در قلب شهرهای بزرگ ما در مشهد، اصفهان در تمام کلان شهرهای با یک زلزله ویران می شود.ما در یک محله ساخت مسکن مناسب را برعهده بگیریم و مردم را منتقل و خانه آنها را خراب کنیم، فضای باز ورزشگاه مدرسه را هم بسازیم.
رییس جمهوری یادآور شد:این نیاز به بودجه ندارد. این نیاز ندارد که ما برویم در صندوقمان، در پایه پولی مان در بانک مرکزی دست ببریم، مشکل مسکن مهر این نیست که پایه اش سفت یا شل است، آن مسئله دوم است.

**مسکن مهر از جیب فقرا درست شد
روحانی ادامه داد: مسکن مهر از چه پولی درست شد، این را جواب دهید، استقراض از بانک مرکزی خطای بزرگی بود، از جیب مردم. مسکن مهر از جیب فقرا درست شد چون پایه پولی بالا رفت 40 درصد پول از اول تاریخ تا آن موقع به وجود آمده بود، ایجاد شد، این موجب تورم 45 درصد شد.
رییس دولت دوازدهم با بیان این که همه راه اشتباه را در فهم مسکن مهر، انتخاب کردند تصریح کرد: ریشه مسکن مهر نادرست بود البته در اینجا کاری به مسکن مهر ندارم، بحث من این است که ما باید مسکن مردم را به طور صحیح درست کنیم.
روحانی گفت: نیاز به پول بانک مرکزی نداریم، شما سرمایه دار را می آورید زمین را در اختیار او می گذارید، دو برابر مسکنی که در آن محله وجود دارد او می سازد،مسکن صاحبان خانه را به آنها می دهد و در برابرش مسکنی که می ماند به عنوان هم سرمایه گذاری و هم سودش برداشت می کند.
روحانی گفت:جلسات متعددی درمورد مسکن برگزار کردم، حتی سرمایه گذاران در جلسه ای با حضور مسئولین دولتی گفتند که ما نیاز به هیچ چیز نداریم، فقط وقتی خانه را درست می کنیم مشتری داشته باشیم خانه را از ما بخرد. پس ما تسهیلات ارزان قیمت لازم داریم برای خانه اولی ها برای آنهایی که خانه شان در منطقه بافت فرسوده است آنهایی که درشرایطی قرار گرفتند در حاشیه شهرها هستند.
رییس جمهوری گفت: در بخش اشتغال یکی از قدم های مهمی که ما برای اشتغال برخواهیم داشت سالانه ساخت 200 هزار واحد مسکونی با تسهیلات جدید است.
روحانی در بخش دیگر از سخنانش اظهار کرد: واحد مسکونی را دولت نمی سازد، دولت سازنده ساختمان نیست دولت نظارت می کند مردم می سازند، شرکت ها می سازند، دولت ناظر است.
وی با بیان این که در زمینه صادرت غیرنفتی که در بودجه توجه ویژه به آن شده است، اظهار کرد: این بودجه کاملا جدید و با شکل و چارچوب جدید است و این بودجه تحول بزرگی ایجاد خواهد کرد.

** کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی
رییس قوه مجریه تصریح کرد: یک تحول کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی است چرا که وقتی بخواهد سرمایه گذاری در کشور انجام شود نباید سرمایه گران باشد، اگر می خواهیم با دنیا و در صادرات غیر نفتی رقابت نماییم سرمایه را باید ارزان کنیم.
وی اظهارکرد: کسی می خواهد سرمایه گذاری کند، تسهیلات می خواهد و باید نرخ آن ارزان باشد. امروز تسهیلات بانکی 3 درصد کاهش یافته که قدم بزرگی است و باید ادامه یابد.

** دو تحول پس از برجام
روحانی افزایش صادرات نفتی را یکی از تحولات پس از برجام برشمرد و گفت: تحول دوم در برجام سرمایه گذاری خارجی است. امروز سرمایه گذاری خارجی سهل تر و آسان تر شده است و ما قراردادهایی که با دولت ها وبانک های آسیایی و اروپایی بستیم.
وی افزود: امروز دهها میلیارد تومان اعتبار در اختیار ماست که می تواینم استفاده کنیم وبه داخل کشور بیاوریم که با اوردن سرمایه در کنار سرمایه داخلی تحول بزرگی در اشتغال درست کنیم .
رییس جمهوری اضافه کرد: ما از طریق اصلاح قیمت ها رقمی را که به دست خواهیم آورد معادلش را از صندوق توسعه می گیریم واین دو با هم در بانک ها قرار می گیرد وبانک هم سهم خود را روی این می گذارد واین مجموعه تجهیز منبعی جدیدی برای اشتغلل و بویژه در صادرات غیر نفتی و بافت فرسوده و کشت های گلخانه ای وسایر موارد خواهد بود.
روحانی افزود: اولین ویژگی بودجه سال 97 موضوع اشتغال است، این بزرگترین نکته ای است که در بودجه امده است و به مردم اعلام می کنم سال آینده با تجهیز این منابع می توانیم حرکت بزرگی را در اشتغال بوجود اوریم.
وی با اشاره به مساله رفع فقر، گفت: این بودجه برای رفع فقر است و در این بودجه در تبصره 14 اساسا برای اینست که ما بتوانیم به هدف رفع فقر مطلق برسیم.
رییس جمهوری تصریح کرد:برای اولین بارجمهوری اسلامی ایران یک قدم بزرگ برای استاندارد سازی زندگی مردم در بخش اقشار ضعیف در سال آینده برخواهد داشت و وعده ای که به مردم دادیم در این بودجه اولین قدم ها تبیین شده است.
روحانی افزود:رفع فقر مطلق از بودجه 97 آغاز می شود، همه شما نگران هستید برای فقرای جامعه و حق با شما است و همه می دانیم اقشاری در کشور شرایط زندگی خوبی ندارند و شما می دانید که ما نسبت به گروه هایی که مورد حمایت قرار می گیرند مثل کمیته امداد و بهزیستی پرداختی امسال بیش از سه برابر سال گذشته بوده است واین اولین قدم بزرگ دولت برای رفع فقر است.
وی ادامه داد: بیش از سه برابر مستمری اینها نسبت به سال های گذشته افزایش یافته واین روند را ادامه می دهیم در سال آینده باید حداقل زندگی مردم و استاندار حداقل را تعیین کنیم.

** تشکیل صندوق رفاه اجتماعی امید
روحانی ادامه داد: یک استاندارد برای حداقل زندگی تعریف خواهیم کرد و اعلام می کنیم هرکس در کشور زندگی و درآمد او از این حداقل کمتر است می تواند در یک سازمان حمایتی ثبت نام کند . در واقع نظام تامین اجتماعی را سال آینده به صورت گسترده آغاز خواهیم کرد.
رییس جمهوری گفت: ما می خواهیم تمام اقشار ضعیف جامعه از حداقل زندگی استاندارد برخوردار شوند و این کار از بودجه 97 شروع می شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا