ایرانیها موشک را بخشی از ساز و کار دفاعی خود میدانند
ارک خبر- مدیر انجمن کنترل تسلیحاتی و منع تکثیر در آمریکا گفت ایرانیها از موشک به عنوان یک ساز و کار دفاعی استفاده میکنند و بیمیلی آنها به مذاکره بر سر این موضوع قابل درک است.
به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از پایگاه اینترنتی اندیشکده موسوم به «شورای آتلانتیک»، این اندیشکده جمعه ۱۳ بهمن ماه در نشستی با حضور کارشناسان خود نتایج یک نظرسنجی جدید در ایران را که مرکز نظرسنجی مرکز مطالعاتی و امنیتی و بین المللی دانشگاه مریلند آمریکا در پی اغتشاشات اخیر در ایران انجام داده است، بررسی کرد.
کلسی دونپورت مدیر انجمن کنترل تسلیحاتی و منع تکثیر در آمریکا در این نشست در پاسخ به پرسش باربارا اسلاوین مدیر طرح موسوم به «ابتکار آینده ایران» در شورای آتلانتیک و مجری این میزگرد که درباره وضعیت برنامه موشکی ایران پرسید، گفت: اگر به بررسی رفتار داخلی ایران در ارتباط با برنامه موشکیاش بپردازیم، میبینیم که این کشور تا حدودی مسئولانه عمل میکند. این کشور از موشکهای بالستیک خود برای تهدید به انجام دادن برخی از اقدامات استفاده نمیکند و آن را بخشی از ساز و کار و ساختار امنیتی خود میداند.
کلسی داونپورت مدیر انجمن کنترل تسلیحاتی و منع تکثیر در ادامه این نشست در پاسخ به پرسش مجری این نشست که پرسید «نظر شما در ارتباط با موضو ع امنیتی و موضوع موشکها چیست؟ آیا باید مذاکرات مجددی صورت گیرد تا برنامه موشکی هم مشمول آن شود؟ آیا باید به یک توافق نامه جانبی در ارتباط با موضوع موشکی یا دیگر موضوعات یعنی موضوعات منطقهای دست یافت یا خیر.» گفت: یکی از مسائلی که در این نظرسنجی به نظر من جالب است، این است که رویکرد آنها (ایرانی ها) در ارتباط با موشکهای بالستیک سبب تعجب من نشد. فکر میکنم بیش از ۷۰ درصد ایرانیها میگویند مهم است که ایران همچنان به فعالیتها در ارتباط با موشکهای بالستیک خود ادامه دهد؛ و اگر به دلایل این موضوع بپردازیم که چرا به نظر ایرانیها این موضوع مهم است به این نتیجه میرسیم که آنها بر این باورند که موشک در واقع یک ساز و کار و دفاعی است.
دونپورت افزود: آنها (ایرانی ها) از موشک به عنوان یک ساز و کار دفاعی استفاده میکنند. آنان موشک را بخشی از ساز و کار و ساختار امنیتی ایران میدانند و اگر به بررسی دیگر بازیگران در منطقه و تسلیحاتی که آنها همچنان از کشورهایی همانند آمریکا تأمین میکنند، بپردازیم، میبینیم که ایران بر اساس قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد در واقع تحت تحریم قرار دارد. فکر میکنم این تأکید و تمرکز بر موشک از نقطه نظر ایران، قابل درک است؛ و بی میلی آنها به مذاکره بر سر این موضوع هم قابل درک است.
او افزود فکر میکنم مهم است خاطرنشان کنیم که زمانی که به واکنش آنها به موضوع موشکی توجه میکنیم، میبینیم که هفتاد (۷۰) درصد آنها از تداوم روند توسعه برنامه موشکی حمایت میکنند و تنها بیست و چهار درصد حامی مذاکره در ازای برداشته شدن تحریمهای اضافی از سوی آمریکا هستند. آمریکا از گفتگو و مذاکره با ایران سخن میگوید و از برداشته شدن تحریمهای بیشتر در ازای محدود شدن برنامه موشکی صحبت میکند. آمریکا در تلاش برای تسلیم کردن ایران در مقابل برخی از محدودیتهای خاص موشکی است. زمانی که حق انتخاب بین تسلیم شدن و بهبود است، میبینیم که درصد زیادی از ایرانیها میگویند آنها باید این برنامه را ادامه دهند. از نظر آمریکا، فکر میکنم کاری که دولت ترامپ و اروپاییها باید انجام دهند این است که کمتر بر روی فعالیتهای موشکی بالستیک ایران از جمله آزمایش و توسعه تمرکز کنند.