مجوز ایجاد ۵ موزه در آذربایجان‌شرقی صادر شد

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان‌شرقی از صدور مجوز ایجاد و تاسیس تعداد ۵ موزه جدید در این استان در سال جاری خبر داد.

مرتضی آبدار روز پنج شنبه در جمع خبرنگاران با بیان اینکه مجوزهای فوق در راستای سیاست‌های وزارت میراث فرهنگی در زمینه توسعه موزه‌های بخش خصوصی و همچنین ضرورت بهره‌گیری از ظرفیت‌های استان در عرصه موزه‌داری صادر شده است، افزود: موزه کبریت ممتاز تبریز از جمله این  موزه ها است که در سپهر صنعت این شهر جایگاه رفیع و ویژه ای دارد.

وی به جایگاه آذربایجان شرقی در عرصه صنعت و اقتصاد کشور اشاره کرد و تاسیس موزه‌های صنعتی را یکی از مهم‌ترین اقدامات در راستای معرفی این ظرفیت برشمرد.

آبدار اظهار داشت: در این راستا با تلاش ستودنی کارخانه کبریت‌سازی ممتاز تبریز به‌ عنوان یکی از پیشگامان صنعت آذربایجان، موزه کبریت ممتاز تبریز در محل این کارخانه تشکیل‌ و راه اندازی شده است.

به گزارش ایرنا، شرکت کبریت سازی ممتاز در سال ۱۳۰۰ شمسی به همت حاج محمدرحیم و حاج محمدباقر خوئی بنیان گذاری شد و مجلس شورای ملی وقت به سال ۱۳۰۲شمسی برابر با ۱۹۲۳ میلادی، اولین امتیاز احداث کارخانه را به نام این دو نفر صادر کرد.

شرکت ممتاز با خرید ماشین آلات نیمه اتوماتیک از کشور آلمان در محله باغمیشه تبریز کارخانه خود را احداث و تولید انبوه کبریت را آغاز نمود و در سال ۱۳۴۰ شمسی به منظور استفاده بهینه از ضایعات چوب، کارخانه نئوپان از کشور آلمان خریداری و نصب گردید که با تکمیل و تغییراتی در ماشین آلات هنوز فعال و در حال تولید است.

در سال ۱۳۵۰ شرکت کبریت ستاره ممتاز در جوار کارخانه ممتاز قدیمی احداث و با خرید دو خط ماشین آلات تمام اتوماتیک و بسیار مدرن از شرکت آرنکو سوئد راه اندازی گردید ومحصولات کارخانه ستاره ممتاز که با نظارت شرکت کبریت سوئد تولید می شد، هم طراز کبریت های اروپایی بود و تحولی در صنعت کبریت ایجاد کرد.

در سال ۱۳۵۷ شمسی به علت افزایش مصرف کبریت و نیاز بازار به این محصول مردمی، سه خط دیگر از ماشین آلات تمام اتوماتیک ساخت سوئد خریداری و کلیه ۵خط مدرن در سالن های جدیدالاحداث در محل فعلی کارخانه در ابتدای جاده تبریز-اهر نصب گردید و این شرکت ها به بزرگترین تولیدکننده کبریت در ایران ارتقا یافتند و توانستند اولین مهر استاندارد را در این صنعت کسب کنند.

بعد از انقلاب اسلامی در پیروی از سیاست محرومیت زدایی در مناطق محروم کشور این شرکت ها کارخانه ای را در شهر مشکین شهر احداث کرد که اکنون محصولات آن به نام کبریت مشکین تولید و به بازار عرضه می شود.

آبدار موزه‌های چاپ و نشر و تعلیم و تربیت،  شعر و ادب آذربایجان، خیمه‌شب‌ بازی تبریز و خانه موزه شیخ محمد خیابانی نیز طی سالجاری موفق به کسب مجوز تأسیس از اداره کل موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی – تاریخی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شدند.

آبدار درباره موزه چاپ و نشر و تعلیم و تربیت تبریز، گفت: این موزه توسط رشید کفیلی یکی از مجموعه‌داران خصوصی تبریز در محل بنای تاریخی دبیرستان فردوسی تبریز ایجاد خواهد شد که در این راستا با همکاری اداره کل آموزش‌ و پرورش استان، عملیات استحکام‌ بخشی و مرمت این بنای تاریخی توسط اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان در حال انجام است.

وی در ادامه به موزه شعر و ادب آذربایجان نیز اشاره کرد و افزود: این موزه نیز توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی در محل مجموعه مقبره الشعرای تبریز با هدف معرفی مشاهیر شعر و ادب آذربایجان ایجاد می‌ شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان شرقی با اشاره به سابقه تبریز در زمینه هنرهای نمایشی و لزوم اختصاص موزه‌ای در خصوص پیشینه این هنر، گفت: در این رابطه خانه تاریخی صلح‌جو (کلکته چی) واقع در پیاده راه تربیت تبریز پس از تجهیز و تکمیل به موزه خیمه‌شب‌بازی تبریز تبدیل خواهد شد.

آبدار در خصوص خانه موزه شیخ محمد خیابانی نیز گفت: با توجه به راه‌اندازی فاز نخست این خانه موزه در محل زندگی این شخصیت مجاهد در ماه های اخیر، تکمیل آن در سال ۱۳۹۹ هم‌ زمان با صدمین سالگرد شهادت این روحانی مبارز برنامه‌ریزی‌ شده است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا