*ارزش نخبگان را چگونه باید دانست* نوشته محمد اشراقی
قدردانی و استفاده بهینه از داشته های ارزشمند امری ضروری می باشد. داشته های ارزشمند متعدد و گوناگون است. در بین داشته های مادی و معنوی نخبگان جامعه بسیار ارزشمند و استفاده از وجود، آثار و خدمات این طیف از انسانها از کارهای ضروری بشمار می رود. بخش عظیمی از کارهای مهم، حساس و مفید جامعه، باشکال و انحا گوناگون و بطرق مختلف، آثار مادی و معنوی نخبگان جامعه شمرده
می شوند. می توان گفت که نخبگان خلاقان تمدنها هستند. باور این است که یکی از عوامل رشد جوامع، زیادی وجود نخبگان کارا و فعال می باشد.
نخبگان در خانواده متولد می شوند، ودر خانواده و نهادهای آموزشی و تربیتی، مراحل تعلیم و تربیت را می گذرانند.
نخبگان دارای مهارت، کارایی و دانش بسته به درجه استعداد، نیرو های خود و محیط محل فعالیت به منشاء ایجاد کار و خلق آثار مادی و معنوی مورد نیاز جامعه تبدیل می گردند. تجربه نشان داده که بعضی از افراد نخبه حتی از کودکی استعداد و خلاقیت ذاتی خودرا به منصه ظهور می رسانند. این افراد با کسب تجربه، مهارت و آگاهی بیشتر مفیدتر و منشاء آثار بیشتر و برتر می شوند.
هدف از مراتب فوق این است که نخبگان در طیفی بزرگ از کودک، جوان و بزرگ سال وجود دارند که اگر در موقعیت مناسب قرار گیرند جامعه را می سازند و زمینه های رشد، زندگی وکار برای سایر اقشار جامعه و مدیریت و بدنه جامعه فراهم می آورند. برعکس قضیه نیز صادق می تواند باشد. یعنی اگر از قاطبه نخبگان جامعه خوب مراقبت نشود و به طرز مناسب و مطلوب مورد استفاده قرار نگیرند، یا ضایع می شوند و یا به طرق مختلف از دسترس خارج می گردند. بنابراین مردم و مدیران جامعه باید از خود بپرسند که آیا سیستم های ما نخبه پرور هستند یا نخبه ها را ضایع می کنند و بطور آشکار و پنهان از دسترس جامعه خارج می سازند.