دریاچه اوان قزوین
دریاچه اوان در نیمه شمالی الموت، در دامنه کوه خشچال، در فاصله ۷۵ کیلومتری قزوین و در میان چهار روستای اوان، وربن، زواردشت و زرآباد شهر قزوین قرار دارد. تنها از آب چشمههای زیرزمینی موجود در بستر دریاچه تغذیه میشود و بخش ناچیزی از آن هنگام بارندگی تامین میشود اما به صورت سطحی و کم. غلیان دایمی آن باعث صافی و زلالی آب دریاچه شدهاست. عمیقترین بخش آن به عمق ۵٫۷ متر میباشد.
دریاچه اوان ۸۹اُمین اثر طبیعی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
بستر دریاچه مملو از لجن و رسوبات تهنشین شده میباشد که حالت چسبندگی بسیاری دارد. از سرریز آب دریاچه نیز رود کوچکی تشکیل میشود که آب آن مورد استفاده کشاورزان روستاهای کوشک و آیین است. در تابستان این دریاچه محل ماهیگیری، آبتنی و قایقرانی و در پاییز، مأمن پرندگان مهاجر مانند قو، غاز، مرغابی و در زمستان با توجه به برودت هوا و یخ زدن سطح آن قابل اسکی سواری است.
انواع ماهیهایی که در این دریاچه ساکن میباشند عبارتند از:
- قزلآلای رنگینکمان
- کپور
- اردک ماهی
غیر از گونههای درختی دستکاشت نظیر بید، چنار، تبریزی، سیب، آلبالو، گیلاس، سنجد، فندق و گردو، گیاهان علفی مانند گون، کنگر، شیرینبیان و گونههای مختلف دیگر از خانواده گرامینه و لگومینیوزه هم در حوزه آبخیز اوان وجود دارند. از گیاهان داخل دریاچه هم میتوان به نیبن در آب و گیاهان غوطه ور خوشاب و چنگال آبی اشاره کرد که محیط مناسبی را برای پرورش ماهیانی چون اردک ماهی به وجود میآورند.
براي رفتن به درياچه، ابتدا از تهران به سمت قزوين حرکت مي کنيد؛ حدود 150 کيلومتري در سمتراست، جاده اي به سمت الموت مي رود که تابلوي بزرگ و مشخصي دارد. بعد ازآن به رزجرد (24 کيلومتر)، رجايي دشت (32 کيلومر) و سپس دو راهي ديکين که سمت چپ جاده است وبالاخره 9 کيلومتر بعد اوان رو به روي شماست!امکانات راهي درياچه: در کنار درياچه امکانات چنداني وجود ندارد؛ تنها يک مغازه کوچک و سرويس بهداشتي نامناسب و تخت هايي براي نشستن و صرف چاي.بهتر است ناهار و شام رابا خودتان ببريد. به تازگي توسط پروژه هاي بين المللي SGP توليد و فروش نان محلي در آنجا راه اندازي شده که تنها سوغات اين منطقه محسوب مي شود.
منبع:arktourism.ir