استاندار: توسعه در گرو تغییر نگرش تمرگزگرایی به نگرش سیستمی است
استاندار آذربایجانشرقی با بیان اینکه فصل الخطاب بودن قانون، شفافیت، مسوولیت پذیری، اجماع محوری، عدالت و سرمایه گذاری از شاخصههای مدیریتی است که توسعه را تکمیل می کند، گفت: برای توسعه باید نگرش تمرکزگرایی به نگرش سیستمی تبدیل شود .
به گزارش ایرنا، محمدرضا پورمحمدی روز چهارشنبه در نشست شهرداران آذربایجان شرقی با وی در دانشگاه جامع علمی و کاربردی مرکز شهرداری تبریز، با اشاره به اینکه در صورت کاهش جمعیت هم شهرگرایی کاهش نخواهد یافت، گفت: شهرگرایی رویکرد جهانی دارد که حاصل امکانات نامتوازن در روستاها و شهرها است.
وی اظهار کرد: رکود و سختی شرایط زندگی در دوره های مختلف موجب مهاجرت به شهرها شده و افزایش جمعیت شهرها ساماندهی مسائل و امور شهری را ضروری می کند.
وی افزود: بر این اساس باید برای معکوس کردن این فرآیند با دادن امکانات به روستاها شهرگرایی کاهش یابد که البته اکنون تا حدودی مهاجرت به شهرها کاهش یافته است.
استاندار آذربایجان شرقی همچنین با انتقاد از اینکه برای تصویب طرح های شهری باید این طرح ها در شورای عالی معماری ایران برررسی و تصویب شود، گفت: اگر قرار است طرحی در شهری اجرا شود باید شورای عالی معماری ایران آن را تصویب کند که این موضوع ایراد است و کند شدن امور شهرداری ها را نیز موجب می شود.
پورمحمدی اظهار کرد: طرح های مربوط به کلانشهرها و شهرهای مختلف باید در داخل استان بررسی و مصوب شود و در حوزه اختیارات استانی قرار گیرد چون تسلط به حوزه وجود دارد و سرعت اجرای طرح را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی همچنین ادامه داد: ایجاد مرکز مطالعات شهری در شهرداری تبریز ضرورت دارد تا در علوم شهری به روز بوده و بتواند نیازهای عمرانی و خدماتی شهری را برطرف کند و بر این اساس توسعه مرکز علمی و کاربردی شهرداری تبریز در پیشبرد این هدف مهم است.
استاندار آذربایجان شرقی تاکید کرد: اگر می خواهیم حرفی برای گفتن داشته باشیم باید به علوم روز دنیا مسلح باشیم، ویژگی مهم هزاره سوم تغییر و پیشرفت سریع در علوم و فنون است در واقع هر روز ۴۰۰ هزار برگ مطالب تخصصی الکترونیکی در دنیا تولید می شود.
وی با تاکید بر ضرورت دوره های آموزشی ضمن خدمت، ادامه داد: بنا به اعلام کارشناسان در سال ۲۰۵۰ میلادی به فاصله هر سه ماه علم نو خواهد شد بر این اساس آموزش دیدن کسر شان نیست زیرا تسلط به فضای کار با به روز بودن امکان پذیر است.
پورمحمدی ادامه داد: در مقابل تئوری نامطمئنی تئوری اطمنیان وجود دارد و دانستن این موضوع نیاز به دانایی دارد تا در مواقعی که دشمن القای فضای غیراطمینان بخش در جامعه و ناامنی می کند بتوانیم مقابله کنیم در واقع باید در تمام حوزه ها به روز باشیم تا به توسعه دست یابیم.
وی با بیان اینکه برای مدیریت شهرها و توسعه باید رویکرد و نگرش مشخص شود، گفت: رویکرد اجتماعی، تشکیل نهادهای اجتماعی مردمی برای ایجاد تعلق خاطر به شهر، ایجاد شبکه های اینترنتی اجتماعی و شهری برای مدیریت و رویکرد سیستمی که مانع بخشی نگری می شود از جمله رویکردهای مدیریت شهری است.
وی اظهار کرد: باید تمام اجزا در کنار هم باشند تا امور به خوبی پیش رود و نگرش بخشی در واقع یکی از آسیب های مدیریتی است که با مدیریت واحد شهری این مشکلات از بین می رود.
شهردار تبریز نیز در این نشست گفت: تقویت شهرداری موجب تقویت خدمات رسانی به جامعه و خوش بینی مردم به دولت و نظام می شود اما برخی دستگاه ها و نهادهایی که با شهرداری ها ارتباط کاری دارند خصاصت به خرج می دهند.
ایرج شهین باهر با اشاره به اینکه ۱۰ محصول صادرات غیرنفتی آذربایجان شرقی در منطقه کجوار تبریز تولید می شود، گفت: باید به واحدهای تولیدی این منطقه مجوز داده شود و این موضوع باید بر اساس ماده ۵۰ قانون شهرداری ها در حدود اختیارات شهرداری تبریز باشد تا ضمن صدور مجوز، سامان دهی و استاندارد سازی شرایط انجام شود.
وی پیشنهاد اجرای طرحهای «فلاحتی فراغتی» در حریم شهرها را مطرح کرد و گفت: اجرای این طرح می تواند محل درآمدی برای شهرداری های استان بخصوص در شهرهای کوچک باشد.
شهین باهر اظهار کرد: این موضوع شامل طرحهایی است که شهرداران میتوانند در حریم شهرها به عنوان طرحهای سرمایه گذاری و صنعتی اجرا کنند و در شهرهای کوچک نیز امکان پذیر است.
شهردار تبریز به ایجاد لکههای صنعتی و تفریحی در حریم شهرها در صورت عدم سامان دهی اشاره کرد و افزود: کارگاه های کوچک در اطراف شهرها، اشتغال و تولید زیادی دارند که میتواند برای شهرداری ها درآمد ایجاد کند.
وی از بافتهای فرسوده و حریم شهرها به عنوان محل درآمدی برای شهرهای بزرگ نام برد و گفت: اگر شهرداریها را تقویت کنیم که خدمات خوبی به مردم ارائه دهند مطمئن باشید مردم هم از دولت رضایت خواهند داشت.
وی خاطرنشان کرد: اگر مردم از شهرداری راضی باشند از دولت هم راضی هستند چرا که مردم، دولت و شهرداری را جدا از یکدیگر نمیدانند.
حسین کاوه شهردار مرند نیز گفت: شیوه نامه های مدیریتی پاسخگوی نیازهای شهری نیست و این شیوه نامه ها برای جذب سرمایه گذاران نیاز به اصلاح دارند.
وی افزود: تصویب طرح جامع شهرها نیز زمان بر است بر این اساس مشکلاتی را پیش می آورد که باید این مشکل برطرف شود.
تیزپاز شهردار بناب نیز گفت: مجموعه قوانین شهرداری غیرشفاف بوده و قوانین موازی زیاد است، نبود مدیریت واحد شهری، رفع مشکلات کمیته تطبیق از دیگر مواردی است که باید به آنها توجه شود.
شهردار گوگان نیز اظهار کرد: تنوع و کار شهرداری ها بیش از ۱۵۰ مورد است یعنی از تولد تا مرگ ساکنان شهر بر عهده شهرداری ها است اما تاکنون مدیریت واحد شهری برای انجام کامل وظایف اتفاق نیفتاده است.
محمدحسین منافی افزود: محدوده های شهری و حریم های شهری کاهش یافته که این موضوع معضلاتی را موجب شده و مشکل آفرین شده است و روزمرگی نیز مجال تربیت نیروی انسانی را از شهرداری ها گرفته است.
وی ادامه داد: بازسازی بافت های فرسوده نیاز به حمایت خاص دارد و از طرف دیگر تخصیص ماشین آلات و تغییر متوالی شهرداران نیز موجب آسیب های شهری شده است.
شهردار مهربان نیز گفت: اعتبارات شهرداری ها ناکافی است اما حداقل امکان بهره مندی از ماده ۲۳ راهنمایی رانندگی برای ایجاد یا توسعه زیرساخت های شهری باید ممکن شود.
خدابخش اظهار کرد: انتقال نیرو انسانی به شهرداری از هر سازمان و نهادی ممکن است اما از شهرداری به سایر دستگاه ها ممکن نیست و این موضوع نیز باید بازبینی شود.
وی همچنین با اشاره به اینکه قیر رایگان تخصیصی به شهرداری ها کاهش یافته است، گفت: اعتبار قیر نیز پرداخت نشده از طرف دیگر دستورالعمل اجرایی ندارد.
مسوول برگزاری دوره های آموزشی ضمن خدمت شهرداران آذربایجان شرقی و رییس دانشگاه علمی و کاربردی شهرداری تبریز نیز گفت: از سه سال گذشته تاکنون دوره های آموزشی شهرداران آغاز شده و تاکنون بیش از ۲ هزار نفر از دهیاران، شهرداران و اعضای شورای شهر در این مرکز آموزش های لازم را گذرانده اند.
علیرضا سلطانی اظهار کرد: طرز تلقی و نگرش علمی نیروی انسانی در توسعه بسیار مهم است و افزایش دانش نیروی انسانی پیشرفت جامعه را به دنبال دارد.