ضرورت احیا برجام* نوشته محمد اشراقی
*مدیرمسئول – محمّد اشراقی
برجام با اینکه برای حل مشکلاتی مشخص تعرف و تعیین شده است، ولی خود برجام هم از روز های اولیه، به نوعی مشکل تبدیل گردیده است.
قرار بین المللی برجام که حاصل گفتگوهای مفصل وطولانی مدت چهار کشور اروپائی، ایران و آمریکا بوده، در بادی امر، با شادی طرف های مذاکره کننده اجرا شد. این قرار تاحدودی هم امیدهائی در طرف ایرانی ایجاد کرد.
حذف بعضی از تحریم ها علیه ایران، باز شدن فضای انواع فعالیت های بین المللی از نتایج اولیه تولد برجام بود.
ولی با انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا وخروج آمریکا ازبرجام، ترمز این قرار کشیده شد. درطول چهار سال حکومت جنجالی ترامپ، برجام هم یکی از مشکلات جنجال برانگیز شد.
این جنجال بیشتر به یک بازی سیاسی مشترک بین آمریکا و ایران شبیه است. می شود گفت خروج آمریکا از برجام، برای ایران، به عامل فشارهای سیاسی و تحمل انواع تحریم های اقتصادی و برای آمریکا به بهانه بستن تحریم های حاد و به ابزار بازی در امور بین المللی تبدیل شد، که در حال حاضر با شکست ترامپ موقتا متوقف شده است.
البته طرف های اروپائی برجام، اگر خوب رفتار
می کردند، برجام می توانست در غیاب آمریکا هم مفید باشد، ولی متاسفانه اینگونه نشد. واقعیت این است که ترس اروپائی ها از آمریکا، اروپائی ها را در انجام وظایف خود نسبت به برجام، به سستی و انفعال واداشت.
در این مرحله که با تغییر حزب حاکم آمریکا بوجود آمده، همه طرف های ایرانی، آمریکائی و اروپائی آشکارا احیاء برجام را ضروری اعلام می دارند. با استناد به اینکه تامل در امر خیر روا نیست، باور اینست که همه طرفهای برجام، که علاقمند احیاء آن هستند، باید پیشرو اقدامات بازگشت و احیاء برجام باشند. اگر با دقت نگریسته شود، تاخیر در زنده کردن برجام، مجاز نیست و خسارت بار هم خواهد بود.