علل عدم توفیقات و شکست ها چیست؟* نوشته محمد اشراقی
درترکی مثلی است که می گوید (مال گئدر بیر یئره ظن گئدر مین یئره. یعنی مال دزدیده شده به یکجا می رود ولی هزار کس مظنون می شود).
این مثل حکیمانه، در مورد شناسائی مسئول معیشت مردم و سایر مشکلات همردیف آن در کشور، می تواند صادق باشد. به قول مولانا جلال الدین بلخی، که می گوید (هر کسی از ظن خود شد یارمن، از درون من نجست اسرار من)، شناسائی مقصرین ناملایمات مردم و کشور بدلیل تعدد عوامل و عاملین ذیربط، قابل شناسائی نیست، چنانچه، عده ای، مسئولین را تقصیر کار می دانند.
برخی تحریم ها را باعث نارسائی و کمبود ها قلمداد می کنند. کسانی هم، مردم و مسئولین خلاف کار، دزد ، رشوه خوار و اختلاس گر را سبب عدم توفیقات بشمار می آورند. واقعیت این است که اغلب نارسائی ها از نبود سیستم های علمی و عملی شناخته شده ناشی است.
بهرحال تا آسیب های جامعه به طور علمی بررسی و شناسائی نشود و با سرعت و صراحت کافی روش های مناسب ، جایگزین روش های معیوب جاری نشود و بجای مسئولین نا کارامد و مقصر فعلی، افراد ماهر، مجرب و صادق گماشته نگردند، نجات
کشور و مردم از بیماری های جاری ممکن نخواهد شد.
ناگفته نماند که یکی از علل عدیده شکست در تحقق آرمانها ، تخلیه سریع سازمانهای کشور، کنارگذاشتن انبوهی از مدیران مجرب وماهر و بکارگیری افراد ناشی بجای آنها شمرده می شود.