برای بازگرداندن فعالیتهای هستهای خود نیاز به اجازه کسی نداریم/به برجام افتخار میکنم
پایگاه خبری ارک خبر:
ظریف در اتاق بازرگانی تهران عنوان کرد
برای بازگرداندن فعالیتهای هستهای خود نیاز به اجازه کسی نداریم/به برجام افتخار میکنم
وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه از برجام شرمنده نیستم و به آن افتخار میکنم، تصریح کرد: برای بازگرداندن فعالیتهای هستهای خود نیاز به اجازه کسی نداریم.
به گزارش ارک خبر به نقل از خبرگزاری فارس، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پیش از ظهر امروز (سهشنبه) با حضور در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با اعضای این اتاق دیدار و در جمع آنها به ایراد سخنرانی پرداخت.
وی در ابتدا ضمن قدردانی از دعوت به عمل آمده برای شرکت در این نشست و تقدیر اعضای این اتاق گفت: من شایسته این میزان از بزرگواری و لطف شما نیستم.
وزیر خارجه با اشاره به برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) اظهار داشت: اتفاقی که با برجام در کشور افتاد، رفع موانعی بوده که ایجاد آنها چندین سال طول کشید. موانعی که در مسیر تجارت ایران، در مسیر توسعه ایران در طول سالهای دهه 80 شمسی ایجاد شد به یک باره ایجاد نشد.
وی ادامه داد: حتی اگر خاطر دوستان باشد، وقتی اتحادیه اروپا میخواست تحریمهای نفتی ایران را اعمال کند، 6 ماه به خود فرصت داد، به ما فرصت نداد. ما اشتباها خیال کردیم به ما فرصت داده است. اما 6 ماه به خودش فرصت داد که بتواند از مسیرهای دیگر این نفت را تامین و خریداری کند.
وزیر خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: به همین دلیل شروع تحریم نفتی ایران به افزایش قیمت نفت نیجامید بلکه به کاهش قیمت نفت منجر شد.
ظریف افزود: اخیرا برای ارائه گزارش به وزرای دیگر در سالگرد برجام، آمارها را شخصا ملاحظه کردم و نمودار آن را کشیدم. در گزارش ما به مجلس، این نمودار وجود دارد. قیمت نفت با شروع تحریمهای ایران، کاهش پیدا کرده،افزایش پیدا نکرده است. یا اینکه ایالات متحده وقتی که تحریم نفتی ایران را بر سایر کشورها اعمال کرد؛ کشورها را موظف کرد که هر 6 ماه 20 درصد از خرید نفت خود از ایران را کم کنند و همزمان وزارت انرژی آمریکا را موظف کرد که به مجلس این کشور گزارش دهد که این اقدام، باعث افزایش قیمت نفت میشود. یعنی آنها با برنامهریزی این تحریمها را بر جمهوری اسلامی ایران تحمیل کردند و در یک روندی این اتفاق افتاد.
وی گفت: اگر به تعاملات بانکی نگاه کنید، تعداد کارگزاریهای ما از سال 89 و 90 که در حدود 670 و خردهای بود روندی تدریجی را طی کرده و به 50 کارگزاری کاهش یافت و پس از آنکه برجام این روند را متوقف و برعکس کرد، زمان طول میکشد تا به حالت ابتدایی خود بازگردد.
وزیر خارجه ادامه داد: لذا اتفاقی که در طول سالهای گذشته برای کشور رخ داده، اتفاقی تدریجی بوده و کشور را از یک امکاناتی محروم کرده است. در طول این مدت دنیا متوقف نبوده و به حرکت خود ادامه داده است. مخصوصا اینکه در این دوره بیشترین تحولات به دلیل بحران مالی سال 2008-2009 در حوزه بانکی رخ داده و قوانین و مقررات جدیدی شکل گرفته و ما بیرون از این بازی بودیم و تا حد زیادی هم چون تحریم بودیم، خیلی نگران این قوانین نبودیم چون بر ما تاثیری نمیگذاشت.
رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: به ناگهان با این قوانین مواجه شدیم. ضمن اینکه قبل از این تحریمها هم اینگونه نبود که کشور ما با هیچ مشکلی مواجه نباشد.
وی با بیان اینکه تحریم «U-turn» به دهه 80 و 90 میلادی برمیگردد، عنوان کرد: یا تحریمهای قانون داماتو که این روزها به نام «آیسا» به آن اشاره میکنیم، به سال 1996 میلادی برمیگردد که آقای داماتو این قانون را به مجلس ارائه کرد و ما هم همان زمان علیه ایالات متحده به دادگاه لاهه شکایت کردیم. که این مداخله در امور خارجی ایران است که دولت آمریکا در قرارداد الجزایر در بند یک اصول و تعهدات خود قبول کرده است که در امور ایران دخالت نکند.
وزیر خارجه با بیان اینکه اینها (تحریمها) تاثیرات خود را بر سیستم روابط بینالمللی ایران گذاشته بود، اظهار داشت: برجام آنچه که توانست انجام دهد این بود که این موانع را تا حدی که به بحث هستهای برمیگشت، فسخ کرد. نکته قابل توجه این بود چون ایران به بهانه هستهای وارد شورای امنیت ملل متحد شده بود، تحریمهای دیگری که علیه ایران اعمال میکردند هم با شدت و حدت بیشتری انجام میشد.
ظریف ادامه داد: درست است که آن تحریمها ارتباطی به بحث هستهای نداشت، اما تحریم در واقع یک فضای بینالمللی ایجاد میکند. تحریم بیش از اینکه مقررات باشد یک نگرانی و فضا است و طرف مقابل شما نگران رابطه با شما و نگران آینده روابط با ایران است و این نگرانی باعث میشود که هر ادعا و فشار جدیدی در این فضای نگرانی جای طرح پیدا کند.
وزیر خارجه با بیان اینکه موفقیت برجام در این بود که بتواند فضای روانی جهان را درباره ایران آرام کند، گفت: به همین دلیل بدخواهان جمهوری اسلامی در خارج از کشور تمام تلاش خود را از قبل از تصویب برجام تا به امروز انجام دادند که نگذارند برجام این آرامش را در فضا ایجاد کند.
ظریف ادامه داد: وقتی آقای تام کاتن سناتور جمهوریخواه به رهبران ایران نامه مینویسد و میگوید به اوباما اعتماد نکنید، دلش برای ما نسوخته است بلکه میخواهد به دنیا این پیام را بدهد و آن فضای روانی که آن میزان برای ایجاد آن هزینه شده بود، آن فضا حتی با وجود برجام هم ادامه دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: اگر میبینیم که سناتورهای آمریکایی و نمایندگان مجلس این کشور بیش از 50 لایحه را به مجلس سنا میبرند، بدون اینکه هیچ کدام آنها عملیاتی شود، برای این است که فضایی ایجاد کنند که ارتباط با ایران کماکان خطرناک و هزینه مند جلوه کند. کلمه «هزینه حیثیتی کار با ایران» که همه شما بهتر از من با آن آشنا هستید، نمیگوید که مقررات قانونی مانع کار با ایران است، میگوید حیثیت ما خراب میشود. یعنی میخواهد فضا، فضای نامناسبی باشد.
وی گفت: امروز هم بیشترین تلاشی که در این حوزه میشود برای ایجاد فضای نگرانی است.
وزیر خارجه در ادامه سخنانش در جمع اعضای اتاق بازرگانی تهران گفت: وظیفه ما به عنوان کارگزاران نظام جمهوری اسلامی و وظیفه شما به عنوان کارآفرینان این است که نگذاریم این واقعیت که برجام این فضا را شکسته است، تحت تاثیر تبلیغات قرار بگیرد. این امر نیازمند کار، تلاش و مقداری ریسک است.
وی افزود: من اگر بلد بودم ریسک کنم در کاسبی خانوادگیام میماندم و تاجر میشدم. لذا بدون ریسک و خطر کردن، امکان پیشرفت وجود ندارد. باید در این فضایی که ایجاد شده وارد شد و از این فضا استفاده کرد که بار سنگین آن برعهده بخش خصوصی است.
وی عنوان کرد: همانطور که بخش خصوصی بیشترین منفعت را میتواند از برجام ببرد، بیشترین هزینه کار کردن هم بر عهده این بخش است و بخش خصوصی است که برجام را زنده میکند. برخی اوقات مهندس زنگنه یا دکتر آخوندی از من تشکر میکنند که برجام باعث شد، فروش نفت دو برابر شود یا بتوانیم هواپیما بخریم، در جلسه قبل هیأت دولت، به آنها عرض کردم که من از شما متشکرم چون شما با اقدامتان باعث حفظ برجام شدید.
ظریف سه حوزه اصلی تحریم علیه ایران را نفت، حمل و نقل و بانکی خواند و اظهار داشت: درست است که ما وقتی میخواستیم دارو هم بخریم بانکها برایمان السی باز نمیکردند، اما این هیچ مبنای قانونی نداشت و تنها یک فضای روانی ایجاد کرده بود.
ظریف ادامه داد: مواردی که مبنای قانونی داشتند همان سه حوزه نفت، حمل و نقل و بانکی بود. در حوزه نفت و حمل و نقل به دلیل تلاش وسیعی که برادران و خواهران ما در وزارت نفت و همچنین وزارت راه و شهرسازی و بخش خصوصی در این دو حوزه انجام دادند، توانستیم نشان دهیم که برجام میتواند حرکت کند.
*محافظهکاری بانکهای خارجی
وزیر خارجه افزود: در حوزه بانکی، بانکهای خارجی طبیعتا محافظهکارتر هستند و کار سختتر است. اگر به نمودار نگاه کنیم، میبینیم به تدریج بانکها به پایین رفتند و با همان تدریج هم بالا میآیند.
وی گفت: من تمام نمودارها را نگاه کردم از حوالجات ارزی گرفته تا اعتبارات اسنادی تا بانکهای کارگزاری، همه هم روند پایین رفتنشان کند بوده و هم روند بالا رفتنشان و این به خاطر ماهیت محافظهکار بودن موسسات بانکی است.
*از برجام شرمنده نیستم به آن افتخار میکنم
ظریف ادامه داد: معتقدم با ورود جدی به این حوزه میتوانیم برجام را زنده نگه داریم. به نظر من برجام با خطر جدی مواجه نیست، به شرطی که ما خودمان تلاش کنیم آن را حفظ کنیم نه اینکه هر روز اسم آن را بیاوریم.
وی با ذکر این نکته که برخی خیال میکنند من از برجام شرمندهام، یادآور شد: اتفاقا من به برجام افتخار میکنم. اما معتقدم که نباید هر روز برجام را مطرح کنیم. برجام فضایی را برایمان ایجاد کرده که این فضا باید فضای عادی باشد. برجام امروز جزیی از واقعیتهای دنیا است که باید از آن استفاده کنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: اینکه دعوا بکنیم که برجام نمرهاش 5 است یا 100 هیچ فایدهای برای دنیا و آخرت هیچکس ندارد. هر نمرهای که به برجام میدهیم چه 5 و چه 100، من هم به هیچ چیزی نمره 100 نمیدهم؛ بالاخره توافق بوده است. ما با 6 کشور عمده دنیا که سالهای حرف بی معنی علیه ایران مطرح کردند، به گفتوگو نشستیم. بالاخره توافقی بوده که هر طرف مجبور شده نکاتی را بپذیرد و آمریکا بیشتر از ما نکاتی را پذیرفته است.
ظریف گفت: نگاه کنید که آمریکا چقدر سیاستهایش را کنار گذاشته است، معتقد بود و هنوز هم برخی معتقدند که ایران نباید حتی یک سانتریفیوژ داشته باشد. معتقد بود ایران هیچگاه نباید راکتور آب سنگین داشته باشد و تا روز آخر مذاکرات هم به این امر اعتقاد داشت. معتقد بود این تحریمها برای آمریکا بزرگترین سرمایه است، امروز همه اینها را آمریکا از دست داده است. این به این معنا نیست که یک طرف فقط در این زمینه مذاکره کرده است.
وی خطرنشان کرد: اما به هر حال برجام فضایی را ایجاد کرده است و ما باید در این فضا فعالیت کنیم.
وزیر خارجه کشورمان ادامه داد: اسنپ بک (بازگشت سریع) که برخی دوستان مطرح میکنند در کنگره آمریکا دو تن از سناتورها وقتی که از هیأت مذاکره کننده آمریکایی سؤال میکردند گفتند که شما با پذیرش عباراتی که ایران در این زمینه وارد کرده، ما را از اینکه هیچگاه بتوانیم علیه ایران تحریمی را اعمال کنیم، محروم کردهاید. به خاطر اینکه ایران در قطعنامه شورای امنیت، از قولش نقل شده است که اگر تحریمها بازگردد من هم برنامه هستهایم را بازمیگردانم.
*اسنپ بک نقطه ضعف برجام نیست
ظریف ادامه داد: اسنپ بک به معنی نقطه ضعف برجام نیست، به معنی تضمین برجام است. برخی تصور میکنند که چند وزیر خارجه بیکار بودند که دو سال وقت خود را تلف کنند و بندی را در برجام بگذارند که هر لحظه خواستند برجام را به هم بزنند.
وی گفت: اسنپ بک دو نکته را نشان میدهد یکی اینکه ما هیچ کدام به هم اعتماد نداریم، برخی میگویند ما به آمریکا اعتماد کردهایم، اگر اعتماد کرده بودیم که اسنپ بک را نمیگذاشتیم. آنها هم به ما اعتماد نداشتند. ما آوردهمان برنامه هستهای بود و آنها به خیال خودشان تحریمها.
*برای اینکه برنامه هستهای خود را برگردانیم نیاز به اجازه کسی نداریم
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما برای اینکه برنامه هستهای خود را برگردانیم نیاز به اجازه کسی نداریم. برای همین اسنپ بک برای ایران آنی است، لحظهای که جمهوری اسلامی به این جمع بندی برسد که ما از این توافق دیگر نمیتوانیم امتیازی بگیریم و منافعی نداریم، تصمیم خودمان است و برمیگردیم.
وی یادآور شد: اما برای طرف مقابل اینگونه نیست، آنها روندی را طی کردند تا به این جا رسیدند، آنها باید بروند و هزار تا بانک خارجی را ببینند تا دیگر با ایران معامله نکنند. باید دوباره به شورای امنیت بروند؛ لذا اسنپ بک به این معنا نیست که زمینهای در مقررات فراهم شده که هر لحظه هر کس میخواهد برجام را به هم بزند.
ظریف گفت: اسنپ بک تضمینی است که ما میتوانیم براساس آن امیدوار باشیم که برجام پابرجا بماند.
وی به فضای شدید بی اعتمادی بین ایران و مخصوصا ایالات متحده اشاره کرد و خطاب به حاضران در این نشست گفت: در مذاکرات، آمریکاییها به ما میگفتند ما وقتی به حوزه تجارت میرسیم، به متحدان خود کمتر از همه اعتماد میکنیم. وقتی از آنها میپرسیدیم چرا اینقدر در این قضیه سخت میگیرند؟ میگفتند ما مطمئن نیستیم که در آن لحظه متحدان ما با ما همراهی کنند، به خاطر نوع روابطی که دارند و به همین دلیل هم اسنپ پک را خیلی بحث جدی نمیدانیم.
ظریف با بیان اینکه یک شرکت انگلیسی است که به همه در این زمینه مشورت میدهد، اظهار داشت: کل مشورت از یک شرکت است. یک موسسه مشورتی انگلیسی است. به همین دلیل در مذاکراتی که اخیرا دوستان ما داشتند، آمریکاییها را قانع کردند که دو مقرره جدید به عنوان راهنمای جدید مطرح کنند که بسیاری از مشکلات مربوط به اسنپ بک را حل کرده است که البته اگر کسی بخواهد محافظهکاری بیشتر داشته باشد هنوز هم میتواند اسنپ بک را یک مانع بداند.
وزیر خارجه کشورمان در ادامه اظهاراتش در جمع اعضای اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه برجام در یک فضای کامل بی اعتمادی به نتیجه رسید، خاطرنشان کرد: اینکه ما به طرف مقابل اعتماد نداشتهایم، قطعی است و باید بپذیریم که آنها هم به ما اعتماد نداشتند. فضا بی اعتمادی متقابل بوده است. ما معتقدیم بی اعتمادی آنها در حوزه اجرای تعهدات هستهای به ما نابهجا است. چون ما به دنبال سلاح هستهای نبودهایم، اما بهرحال بحثهایی که امروز در دولت جدید آمریکا توسط کسانی که به دولت نزدیک هستند، مطرح میشود مبنای حرفهایشان بی اعتمادی است.
وی با طرح این سؤال که چگونه میشود از همین اسنپ بک برای تقویت فضا استفاده کرد؟ پاسخ داد: با افزایش تماسها و تعاملات. وقتی که تعاملات بین ما و دنیا افزایش یابد آن وقت است که هر کدام از این تعاملات یک مانع است. بوئینگ، ایرباس و … هر کدام یک مانع.
وزیر خارجه کشورمان با تأکید بر اینکه باید با برنامهریزی پیش برویم، اظهار داشت: کسی که برجام را حفظ میکند ما (ایران) هستیم، ما در جمهوری اسلامی در همه حوزهها کنشگر هستیم. ما موضوع نیستیم. دنیا عوض شده است. زمانی کشورهای در حال توسعه موضوع دعوای دیگران بودهاند، امروز ما خودمان در حد خودمان تعیین کننده هستیم مخصوصا در مواردی که مربوط به خودمان است.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: این طور نیست که ما این جا نشسته ایم و یکی برود برجام را اسنپ بک و یا نقض کند. ما خودمان و به ویژه بخش خصوصی میتواند در این زمینه فعال باشد.
وی با اشاره به پیشنهادات مطرح شده از سوی اعضای اتاق بازرگانی تهران، گفت: اینکه بتوانیم با همدیگر برنامهریزی، اولویت بندی و طراحی کنیم را قبول دارم. ما یک سازمان سیاسی – امنیتی بودیم به لحاظ ضرورت، یعنی از روزی که جمهوری اسلامی ایران شکل گرفت، بحثهای سفارت آمریکا، لانه جاسوسی و بعد از آن بحث جنگ تحمیلی، بحثهای حقوق بشر و هستهای همه این بحثها از وزارت خارجه و سیاست خارجی ما یک سازمان سیاسی ایجاد کرد و از روزی که ما آمدیم گفتیم قصد داریم که سیاست خارجی در خدمت توسعه کشور باشد نه اینکه هزینهای بر توسعه کشور.
وزیر خارجه افزود: متاسفانه ما در یک دوران درازمدتی سیاست خارجیمان برای توسعه، هزینه ایجاد کرد. امروز ما میخواهیم در خدمت توسعه باشیم اما ابزار آن را به صورت کامل نداریم. برخی محدودیتهای ساختاری نیز وجود دارد، برای همین هم قائم مقام وزارت خارجه را مسئول اقتصادی کردم و این به دلیل مشکلاتی بود که ما اگر میخواستیم معاونت اقتصادی درست کنیم، دعواهای حوزهای ایجاد میشد. به همین خاطر قائم مقام را که مسئول همه معاونتهای وزارت خارجه است، به این کار منصوب کردیم.
*دستوراتی که به سفارتخانههای ایران در خارج از کشور داده شد
ظریف همچنین عنوان کرد: به سفارتخانهها اعلام کردهایم که ما براساس کار اقتصادی شما به شما نمره میدهیم، به همه سفارتخانهها دستور دادهایم که باید درهای این سفارتخانهها به روی همه ایرانیان به ویژه بخش خصوصی باز باشد. یعنی آن تصوراتی که در گذشته داشتند که اگر به بخش خصوصی کمک کنند، در روابط تاثیر منفی میگذارد یا آنها متهم به فساد مالی میشوند، ضمن اینکه توجه ما به فساد مالی در وزارت خارجه بسیار زیاد است، اما این مانع را برداشتیم.
وزیر خارجه به ایجاد بانک اطلاعاتی در وزارت خارجه برای شناسایی امکانات در دنیا اشاره کرد و افزود: تلاش کردیم که امکانات دنیا را شناسایی کنیم و در سفرهایی که داشتهایم یاد گرفتیم که کشورهای دیگر چگونه کار میکنند اما همزمان نیاز داریم ما و شما نیز ارتباطمان آنقدر زیاد باشد که بدانیم شما نیز چه چیزی برای ارائه دارید و گاهی بخش خصوصی بهتر از سفیر ما به امکانات موجود کشورها آشنایی دارد.
وی افزود: امیدواریم سفرای ما در آینده همچون سفرای کره و ژاپن توجهشان به همه حوزهها باشد و بتوانند از آنها برای کشور امکان اقتصادی دریافت کنند. اما فعلا در مرحله انتقالی هستیم و نیاز به کمک شما داریم. در حوزه اعزام وابسته اقتصادی همه گونه همکاری میکنیم ضمن اینکه محدودیتهایی هم وجود دارد و کسی که عنوان وابسته یا رایزن میگیرد باید کارمند دولت باشد.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه امکان گشایش دفاتر بخش خصوصی در کشورهای خارجی وجود دارد، افزود: ما هم حاضریم در این زمینه کمک کنیم. هر جا که شما فکر میکنید نیاز دارید ما کمک خواهیم کرد که در حوزههای مختلف دفتر ایجاد شود.
وی در ادامه اظهاراتش گفت که تمام تلاش خود را برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی انجام میدهیم. البته مسئول مستقیم این کار وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
*لغو روادید با کشورهای دیگر
ظریف در ادامه سخنانش در مورد لغو روادید با دیگر کشورها عنوان کرد: بر سر دوراهی هستیم، به ما فشار می آورند که برای افزایش توریسم، لغو روادید داشته باشیم، از طرفی ما میگوییم این کار باید براساس عمل متقابل باشد. توانستهایم در این موضوع توازنی را ایجاد کنیم. گفتهایم ما تسهیلات روادید ارائه میکنیم ضمن اینکه به کشورها هم فشار میآوریم که تسهیلات روادیدی در اختیار هموطنان ما قرار دهند.
وی گفت: از اولویتهای ما در تمام سفرهای خارجی این است که لااقل لغو روادید برای دو گروه داشته باشیم یکی توریستها گروهی و دیگر بازرگانان. قاعده ما براساس عمل متقابل است.
ظریف با بیان اینکه متاسفانه در بسیاری از موارد طرف مقابل به اندازهای که ما تسهیلات فراهم میکنیم برای بازرگانان ما تسهیلات فراهم نمیکند، یادآور شد: اما اگر بخواهیم عمل متقابل انجام داده و جلوگیری کنیم، با مشکلات مختلفی در بخش خصوصی و دولتی مواجه میشویم.
وی درباره طولانی شدن صدور روادید در سفارتخانههای خارجی برای ایرانیان و از جمله تجار اظهار داشت: پدیده وقت فروشی در سفارتخانههای خارجی متاسفانه پدیده مذمومی است که باید با کمال تاسف بگویم که خیلی از هموطنان خودمان در آن نقش دارند. با سفارتخانههای خارجی و با پدیده وقت فروشی برخورد تندی کردیم؛ یکی از موضوعاتی که هر روز در دستوکار ما با سفارتخانههای خارجی است یکی احترام متقابل در برخورد با مراجعه کنندگان ایرانی و یکی هم وقتکشی و با نیروی انتظامی نیز در این زمینه همکاری بسیار خوبی داریم که مانع از این اقدامات شود.
ظریف در عین حال گفت: البته بخشی از ایرانیان شاغل در سفارتخانهها در این زمینه مقصر هستند. از هموطنان و ایرانیان مشغول به کار در سفارتخانهها تقاضا میکنم که احترام هموطنان را حفظ کنند چون احترام به خود آنهاست و مهمترین کار این است که آنها به هموطن خود احترام بگذارند. توهین به هر یک از هموطنان توهین به همه ماست.
*صادرات فرش
وزیر خارجه به صادرات فرش نیز اشاره کرد و گفت: فرش یکی از تعهداتی است خارج از برجام، اما این تعهد را در چارچوب برجام گرفتهایم. نه تحریمهای فرشی در تحریمهای هستهای بود و نه تحریمهای هوایی ولی اکنون جزو برجام هستند و آمریکا نمیتواند آنها را نقض کند.
ظریف خطاب به اعضای این اتاق افزود: در مورد بازگشت فرشهایی که در آمریکا بود مدتی این موضوع را با آمریکاییها بحث کردیم و آنها به ما گفتند که میشود مورد به مورد مجوز گرفت و اینکه الان شما میگویید چنین موضوعی امکانپذیر نبوده، ما این را پیگیری میکنیم.
وی در پایان گفت: تمام پیشنهادات شما را میپذیرم و حاضرم با شما کارگروهی مشترک را تشکیل دهم و در تمام حوزهها با هم کار کنیم؛ اما تقاضا دارم شما هم به ما کمک کنید تا بانک اطلاعات خود را تکمیل کنیم و بتوانیم در وزارت خارجه سازوکاری داشته باشیم که هم دوستان بخش خصوصی بتوانند به آن مراجعه و از آن برای شناسایی امکانات در کشورهای مختلف استفاده کنند، هم همکاران ما در سفارتخانهها بتوانند از این بانک اطلاعات بهرهبرداری کنند.
در پایان این نشست اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران با اهدای یک تابلو فرش از ظریف تقدیر کردند.