هشدار فاجعه از پلاسکو تا بازار بزرگ ملایر
به گزارشپایگاه خبری ارک به نقل از ایرنا بازار قدیمی ملایر با قدمتی نزدیک به دو قرن بسیار مستعد فاجعه ای به مراتب تلخ تر و انسانی تر از پلاسکو است و زنگ خطر آن سالهاست که به صدا درآمده است.
بازار بزرگ ملایر از نظر موقعیت مکانی در مرکز شهر و بافت فرسوده واقع شده و دارای معماری سنتی و قدیمی است و روزانه صدها شهروند در این مکان عمومی و تاریخی تردد می کنند و هنوز فکر اساسی برای ایمن سازی این نقطه حادثه خیز اندیشیده نشده است.
اینکه بازار ملایر به شدت در معرض آسیب جدی است، برق آن بسیار خطر ساز و حادثه آفرین است، تاسیسات آن ساماندهی نشده و اینکه در صورت بروز حادثه جدی امکان حضور آتش نشانان در بازار وجود ندارد، هشدارهای جدی از سوی مسوولان امر است که بارها تکرار می شود، اما هنوز اقدامی عملی و اثرگذار انجام نشده و حادثه همچنان بازار را تهدید می کند.
شهردار ملایر روز چهارشنبه در صحن شورای اسلامی شهر ملایر گفت: از زمانی که حادثه پلاسکو رخ داد، کارشناسان حقوقی شهرداری و سازمان آتش نشانی نامه ای را تدوین و برای مکان هایی که بویژه در بافت فرسوده خطر ساز است، ارسال شده است.
علیرضا رضایی اظهار کرد: مهمترین نقطه ای که بسیار خطرساز است، تاسیسات برقی است و امکان ورود آتش نشان هم در بازار وجود ندارد.
وی ادامه داد: ترمیم بازار مرتبط با شهرداری نیست و متولی آن میراث فرهنگی است و حتی ترمیم نقطه ای بازار از سوی اهالی آن نیز مستلزم اخذ مجوز از میراث فرهنگی است.
رضایی بیان کرد: ما تذکرهای لازم را با رونوشت درباره خطرساز بودن و عدم ایمنی بازار ملایر به نهادهای مربوطه و سایر نقاط فرسوده داده ایم تا هرچه باشتاب نسبت به اصلاح این نقاط اقدام شود.
سخنگوی شورای اسلامی شهر ملایر نیز با بیان اینکه وضعیت ایمنی بازار ملایر در حد صفر است، اظهار کرد: دستور دادیم که تا عید به طور قطع مشکل بازار ملایر حل شود و چنانچه هر دستگاه مرتبطی هم کوتاهی کرد، حتما اطلاع رسانی شود.
اکبر هاشمی افزود: با این وضعیت نا ایمن در بازار ملایر، هر لحظه باید منتظر حادثه ای به مراتب بدتر از پلاسکو باشیم.
وی با بیان اینکه در ایمنی بازار ملایر تاکنون هیچ اجباری در کار نبوده است، ادامه داد: مقرر شد در مرحله اول وضعیت ایمنی بازار ملایر تا عید نوروز تعیین تکلیف و حداقل برای اصلاح سیم کشی برق بازار از اجبار استفاده شود.
وی گفت: در مرحله دوم ایمن سازی برای سایر ساختمان های تجاری ملایر شروع خواهد شد و در زمان نیمه نخست سال 96 ایمنی این ساختمان ها انجام شود، در حالیکه حتی یک وسیله ایمنی هم داخل آنها نیست.
به گزارش ایرنا هاشمی بیان کرد: در مراحل بعدی ایمن سازی مربوط به ملک های جدید الاحداث است که قرار است از مسکن مهر و سپس سایر ساختمان های مسکونی شهر اصلاح و ایمن سازی آنها انجام شود.
سخنگوی شورای اسلامی شهر ملایر با اشاره به اینکه جمعیت زیادی در منطقه بافت فرسوده زندگی می کنند، بیان کرد: علاوه بر حفظ و ایمن سازی نمادها و مکان های تاریخی شهر، سایر نقاط در این محدوده باید اصلاح، مرمت و ایمن سازی شوند.
هاشمی با اشاره به در نظر گرفتن امتیازها و بسته های تشویقی از سوی دولت برای نوسازی بافت فرسوده گفت: سال آینده نیز توسط شورای شهر ملایر تبصره بسیار خاصی در دفترچه عوارض در خصوص بافت فرسوده خواهیم داد، چرا که نیاز است در بافت فرسوده به معنای واقعی اصلاحات خاصی صورت گیرد.
مسئول کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر ملایر نیز گفت: حدود 250 تا 300 هکتار محدوده مناطق محروم شهر ملایر مشخص شده و بین 40 تا 50 درصد تخفیف عوارض برای این نقاط در نظر گرفته شده است.
محمدرضا تیموری ادامه داد: منطقه سرجو، تپه پدافند، جعفرآباد، ضلع غربی خیابان طالقانی تا کمربندی، خیابان 30 متری تاجوک ضلع غربی و 15 خرداد ضلع غربی و جنوبی آن مناطق محروم ملایر است.
وی افزود: کارهای مقدماتی دفترچه عوارض محلی در کمیسیون عمران شورای شهر ملایر انجام شده و مصوبات خوبی برای بافت های فرسوده و مناطق محروم شهر در نظر گرفته شده است.
به گزارش ایرنا این در حالیست که مدیر کل میراث فرهنگی استان همدان نیز پیش از این اعلام کرده بود که بازار ملایر به شدت در معرض آسیب است و وضعیت برق آن می تواند حادثه ایجاد کند و این نهاد با مشارکت بخش خصوصی در راستای مرمت بازار و استفاده از ظرفیت های فنی سازمان در خدمت مجموعه است، در عین حال که میراث فرهنگی مسئولیت تامین اعتبار برای دستگاه های خدمات رسان را در بازار ندارد.
فرماندار ویژه ملایر نیز بارها بر این نکته که در مرمت و ساماندهی بازار ملایر کوتاهی شده، تاکید کرده و گفته باید برای بازار ملایر طرح جامعی تهیه شود.
بازار ملایر یکی از آثار تاریخی و جاذبه های شهر ملایر است که در سال 1355 با شمراه 1286/3 در فهرست آثار ملی و تاریخی کشور به ثبت رسید.
این اثر تاریخی در دوره قاجاریه و حکومت شیخ الملوک و در سال 1263 هجری قمری در مرکز شهر ملایر احداث شده است.
شهرستان ملایر با دارا بودن جمعیتی بالغ بر 300 هزار نفر در 75 کیلومتری شهر همدان واقع شده است.
7528/6993
خبرنگار- معصومه موسوی*انتشار دهنده: اکبر بهاروند