بررسی معنی اصطلاحات رایج در فرهنگ سیاسی

 دارالاسلام ( دارالعدل )

دارالاسلام به معنای خانه اسلام و کشور اسلامی ؛ و منظور از این اصطلاح مناطقی است که متعلق به مسلمانان می باشد و قوانین و دستورات اسلامی در آن جا رعایت می شود ؛ و یا آن که اکثر ساکنان آن را مسلمانان تشکیل می دهند. این سرزمین ها، وطن تمامی مسلمانان جهان می باشد و چنانچه از سوی دشمنان اسلام مورد تهاجم قرار گیرد ، در درجه نخست ، برساکنان آن و در درجۀ دوم چنانچه به تنهایی قادر به دفاع نباشند ، بر تمام مسلمانان واجب کفایی است که از آنجا به عنوان سرزمین اسلام دفاع کنند .

اصطلاحاتی که در این رابطه به کار می رود عبارتند از :

دارالحرب :

منظور از این اصطلاح ، کشوری است که در حال جنگ با اسلام و مسلمین است و مراد از آن کشورهایی است که قوانین اسلام در آنجا پیاده     نمی شود ؛ و دولت های آن جا نیز در حال خصومت با اسلام و دولت های اسلامی هستند . ساکنان دارالحرب را اصطلاحا حربی می نامند .

دارالعهد ( دارالخراج ) :

دارالعهد اصطلاحا کشورهایی هستند که با اسلام محاربه ندارند . این گونه کشورها با مسلمین پیمان بسته اند و از زمین های خویش مالیات ویژه ای به دولت اسلام می پردازند که آن را خراج می گویند . این سرزمین ها را دارالخراج و اهالی آن را معاهد     می نامند .

دولت اسلامی در مقابل آن خراج ، امنیت خارجی آنان را تضمین می کند . حمله به چنین کشورهایی ( که خود حکومت و دولت جداگانه ای دارند ) ، حمله به کشور مسلمین محسوب می شود و دفاع از دارالعهد و معاهدین بر مسلمانان ضروری است .

معاهدین ( یعنی کفار هم پیمان و خراج پرداز ) نیز مانند مسلمانان باید در مواقع ضروری حتی الامکان ، در مقابل دفع تهاجم از سرزمین مسلمین به آنان کمک نمایند .

دارالموادعه :

منظور از این اصطلاح سرزمین ها و ممالکی هستند که جزء دارالسلام نمی باشند ؛ و اهالی آن نه حربی هستند و نه معاهده دارالموادعه سرزمینی به جز دارالحرب و دارالعهد می باشند . تفاوت اساسی دارالموادعه با دارالعهد در عدم پرداخت خراج به دولت اسلام ، و عدم تعهد دفاعی طرفین پیمان در مقابل هم در مواقع تهاجم می باشد .

دارالجهره :

به موجب قانون شرع ، هر کافری که دین اسلام را قبول کند باید از کشور خود به قلمرو اسلام هجرت نماید . به همین سبب قلمرو اسلام را دارالجهره    نامیده اند .

دتانت / تنش زدایی  :

یک اصطلاح سیاسی برای اشاره به وضعیت کاهش فشار یا تشنج در روابط بین دو یا چند کشور است . دورۀ دتانت امکان دارد که در اثر انعقاد یک پیمان رسمی و یا در اثر تحولات استراتژی ملی در عرض چندین سال به وجود آید . برای نمونه ، پیمان لوکارنو ( 1925) یک دورۀ نسبی ثبات را در اروپا به وجود آورد . در دهۀ 1960 یک دوره دتانت در روابط آمریکا و شوروی ایجاد شد که بر اساس همزیستی مسالمت آمیز بود و با آگاهی به این حقیقت که یک جنگ تمام عیار می تواند در نهایت منجر به نابودی هر دو طرف سود ، ظاهر شده بود .

دستوره :

مواضع یا سیاست های یک حزب یا نام سیاسی دربارۀ موضوعات مهم ملی و بین المللی که معمولا در آستانه برگزاری انتخابات برای جذب آرای عمومی اعلام می شود .

دشوارۀ امنیت :

مشکل بنیادی دولت ها در نظام اقتدار گریز  بین الملل ، بدین معنا که تامین تسلیحات برای تضمین امنیت یک کشور موجب عمل مشابه سایر دولت ها و در نتیجه تهدید امنیت همگان می شود .

دنیای آزاد  :

اصطلاح مورد استفاده سیاستمداران غربی برای تشریح دنیای غیر کمونیست .

 

 

 

 

 

 

دکمه بازگشت به بالا