مروری بر صفحه‌ای زرین از تاریخ پر افتخار تبریز

ارک خبر- امروز ۲۹ بهمن ماه مصادف با چهلمین سال‌روز “قیام خونین” مردم تبریز است، مردمی که با قیام ۲۹ بهمن در سال ۵۶ شرافتمدانه پای در میدان دفاع از دین و اسلام گذارده و در نهایت برگ زرین دیگری را در تاریخ ایران به نام خود زدند؛ قیامی که نوید پیروزی به مردم ایران را داده و در نتیجه‌ی آن رژیم شاهنشاهی سرنگون شد.

آری، چهل سال پیش بود که تبریز، مبداء حرکت و خروش شد و سپس “ایران” سیل عظیم مردمانش را به رخ طاغوتیان کشید و در نهایت پوزه‌ی استعمار خارجی و استبداد داخلی را یک سال بعد به خاک مالید.

به گزارش ایسنا، منطقه آذربایجان‌شرقی، صبح ۲۹ بهمن سال ۵۶ بود که مردم در مقابل مسجد قزللی تبریز جمع شده بودند تا یاد و خاطره‌ی شهدای ۱۹ دی قم را زنده نگه‌دارند، همان شهدایی که در مقابل رژیم طاغوت ایستاده و به مقام رفیع شهادت نائل شده بودند و رژیم مستبد درصدد آن بود تا سایه‌ی فراموشی بر چهره‌ی آن روز خونین بیافکند، اما “تبریز” خروشید تا “ایران” را به حرکت درآورده و حق مردم را از چنگال ظلم و استبداد رهایی دهد.

در آن روز به یادماندنی، همه آمده بودند تا بر شهدای قم، اشک ریخته و ماتم بگیرند اما، تقدیر روی دیگری نشان داد و اراده‌ی الهی غالب شد؛ اینبار “تبریز” بود که خونین شد تا روح انقلاب تنومندتر از قبل بر جان “ایران” دمیده شود.

۲۹ بهمن ۵۶ بود و مردم دین‌مدار و انقلابی تبریز به دعوت آیت‌الله قاضی طباطبایی و چند تن از علمای وارسته، گرد مسجد گزللی جمع شده بودند تا در مسجد اربعین شهدا را گرامی بدارند، اما با ممانعت ماموران شاه مواجه شده و بلاخره عده‌ای از مردم به سمت ماموران حرکت کرده و خواستار باز شدن مسجد می‌شوند اما با مخالفت ماموران مواجه می‌شوند؛ در این میان جوانی به نام “محمد تجلا” با رییس کلانتری بازار گلاویز شده و درنهایت هدف گلوله‌ی وی می‌شود؛ اینگونه بود که تجلا در خون غلتید و قیام مردم تبریز آغاز شد.

مردم پیکر تجلا را بر دست گرفته و به سمت خیابان حرکت کردند، دسته دسته مردم نیز از کوچه و بازار به جمع مردم تجمع کننده پیوسته و در نهایت خروش “تبریز” در مقابل رژیم شاه را رقم زدند و ایستادگی مردم و شهادت شجاعانه‌ی “شهید تجلا” به قدری دلیرانه بود که سستی رژیم طاغوت را بر رخ جهانیان کشاند و “تبریز” را نقطه‌ی شروع حرکت‌های مردمی و انقلابی کرد.

بعد از قیام خونین ۱۵ خرداد سال ۴۲، در قیام تبریز اولین بار بود که ارتش برای کنترل وضعیت مستقیما وارد درگیری‌ها شده و طبق گفته‌ی مردم، برای نخستین بار شعار “مرگ بر شاه” بر سرزبان‌ها افتاد.

آری، تبریز در ۲۹ بهمن ماه سال ۵۶ خروشید تا نوید پیروزی انقلاب اسلامی را سر دهد و چه مهلکانه بود ضربه‌ی آذربایجان بر کمر رژیم طاغوت! و چه دیدنی بود لحظه‌ی قطع نخاع شدن طاغوتیان در برابر اراده‌ی ملت آزاده و ولایتمدار ایران.

و امروز بعد از چهل سال پیروزی، اربعین شهدای ۲۹ بهمن سال ۵۶ را گرامی می‌داریم، همان روزی که مردم تبریز در تبعیت از علمای وارسته‌ی خود گردهم آمدند تا “اربعین” شهدای ۱۹ دی قم را گرامی بدارند و حمایت تمام قد خود را از “روح‌الله” اعلام کنند.

و امام خمینی(ره) بعد از قیام مردم تبریز، چقدر عالمانه نوید پیروزی نهایی را به مردم آذربایجان داد؛ و درست یک سال بعد از این قیام، انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید.

گفتنی است، مردم تبریز همواره در صحنه‌های مختلف با ولایت‌مداری و ظلم‌ستیزی حضور موثر داشته و این شهر در دوران مشروطه نیز نقش اصلی قیام عدالتخواهی مردم ایران در مبارزه با استبداد قاجار را برعهده داشت.

قیام ۲۹ بهمن، ستون فقرات رژیم شاه را شکست

نماینده مردم استان در مجلس خبرگان رهبری در آیین گرامیداشت چهلمین سالگرد قیام خونین ۲۹ بهمن ماه با اشاره به این‌که آذربایجان در تمام مسائل پیشرو بوده است، خاطرنشان کرد: جریان ۲۹ بهمن تبریز نیز از جمله این پیشرو بودن‌هاست که در نتیجه‌ی ماجرای “۱۹ دی قم” به وقوع پیوست و اگر ۲۹ بهمن نبود رژیم طاغوت بر روی ۱۹ دی هم پرده می‌کشید اما در اربعین شهدای قم، مردم دلاور تبریز کاری کردند که ستون فقرات رژیم طاعوت را شکستند.

آیت‌الله محمدتقی پورمحمدی به اهمیت قیام مردم تبریز در ۲۹ بهمن سال ۵۶ اشاره کرد و گفت: بعد از تبریز حرکت‌ها به ترتیب در یزد، اصفهان و… نیز شروع شده و در نهایت در ۲۲ بهمن سال ۵۷ انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید.

وی تاکید کرد: مردم آذربایجان همواره مطیع فرمان رهبری‌اند، همانگونه که مطیع فرمان امام(ره) بودند.

قیام ۲۹ بهمن مردم تبریز، رژیم شاهنشاهی را قطع نخاع کرد

استاندار آذربایجان شرقی نیز با بیان این‌که با قیام ۲۹ بهمن مردم تبریز در سال ۵۶ ، رژیم شاهنشاهی قطع نخاع شد، گفت: بعد از قیام ارزشمند مردم تبریز، یک سال طول نکشید که رژیم پهلوی ساقط شد و ما امسال نیز چهلمین سالگرد این پیروزی شیرین را جشن خواهیم گرفت.

مجید خدابخش با اشاره به این‌که سال ۵۶ با نوشتن مقاله علیه امام خمینی(ره)، طلاب زیادی در ۱۹ دی ماه به دست شاه شهید شدند، اظهار کرد: بعد از وقوع این رویداد اعتراضی و شهادت طلاب قم در سال ۵۶، مردم تبریز در راستای آزادی خواهی علیه رژیم شاهنشاهی قیام کرده و سینماها، بانک ها و کلانتری ها توسط مردم به آتش کشیده شد.

وی ادامه داد: طی قیام بهمن سال ۵۶ مردم تبریز، رژیم پهلوی قطع نخاع شده و در نتیجه ی آن سال ۵۷، بساط پیروزی انقلاب اسلامی در کشور پهن شد.

۲۹ بهمن نقطه عطفی در تاریخ مبارزات اسلامی بود

رئیس دانشگاه تبریز نیز در گفت‌وگو با ایسنا تاکید کرد: دانشگاه یکی از ارکان اصلی در برپایی قیام ۲۹ بهمن تبریز بود.

محمدرضا پورمحمدی اظهار کرد: تبریز در طول ۱۵۰ سال اخیر همواره در مبارزات ضداستکباری و ضد طاغوتی پیشتاز بوده و در پیروی از نهضت اسلامی از سال ۴۲ به بعد از جمله در تبعید امام (ره) و حمله به فیضیه‎ی قم به طور آشکار در مبارزات نقش داشته است.

وی با اشاره به قیام ۲۹ بهمن و نقش آن در شکل گیری انقلاب اسلامی ایران افزود: ۲۹ بهمن نقطه عطفی در تاریخ مبارزات اسلامی بوده و نقش بسیار تاثیرگذاری در پیروزی ۲۲ بهمن دارد. آذربایجان شرقی به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود و نقش روشنگری که داشته، در مبارزه با ستم پیشتاز بوده است. سلحشوری مردم آذربایجان در قیام ۲۹ بهمن پایه‎های نظام استکبار را به لرزه درآورد.

وی تصریح کرد: طبق مستندات، تبریز درقیام ۲۹ بهمن، ۱۳ شهید تقدیم جامعه‎ی شهادت کرده است که این نیز نشانگر روح حماسی و مبارز مردم تبریز علیه زر و زور و تزویر بود. اولین شهید قیام ۲۹ بهمن نیز از دانشگاه تبریز بوده است.

پورمحمدی در پایان با تاکید بر اهمیت قیام ۲۹ بهمن تبریز خاطرنشان کرد: اهمیت این روز به قدری است که همه ساله از مردم آذربایجان تجلیل و قدردانی شده و برنامه‎های مختلفی به منظور گرامیداشت این روز برگزار می‎شود.

شایان ذکر است، ۲۹ بهمن ماه در تقویم رسمی کشور به عنوان روز گرامیداشت “قیام مردم تبریز در سال ۵۶ به مناسبت گرامیداشت چهلم شهدای قم” ثبت شده و مردم تبریز در این روز به پاسداشت دلاوری‌های شهدای این روز، مراسم و برنامه‌های متنوعی را برگزار می‌کنند.

دکمه بازگشت به بالا