۲۴ درصد بودجه مصوب به سازمان میراث فرهنگی تخصیص یافته است
ارک خبر- رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با انتقاد از بودجه این سازمان عنوان کرد: فقط ۲۴ درصد بودجه مصوب به سازمان میراث فرهنگی تخصیص یافته و با ۴۰ میلیارد تومان نمی توانیم میراث فرهنگی را نجات دهیم.
۲۴ درصد بودجه مصوب به سازمان میراث فرهنگی تخصیص یافته است
به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، علی اصغر مونسان معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با حضور در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گزارش تهیه شده درباره عملکرد سازمان را بررسی و در دفاع از عملکرد سازمان اظهار کرد: این سازمان با مأموریتهای بزرگ و متنوع در کلان، تنها از آن حرف زده میشود اما درواقع بهلحاظ تاریخی سازمانی بسیار نحیف است و نه دولت و نه مجلس به آن توجه نکردهاند.
** فقط ۲۴درصد بودجه سازمان تخصیص یافته است
معاون رئیسجمهوری در خصوص بودجه سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری عنوان کرد: تنها ۲۴درصد بودجه سازمان تخصیص یافته است که بخش عمده آن صرف هزینههای جاری میشود و در نهایت باید با ۴۰میلیارد تومان سازمان میراث فرهنگی را نجات دهیم و این بودجه را در زمینه گسترش گردشگری و صنایعدستی سرمایهگذاری کنیم.
وی با اشاره به بودجه سال ۹۷ گفت: تلاش کردیم در جلساتی با نمایندگانی که دغدغه توسعه گردشگری و میراثفرهنگی را داشتند بر بودجه سازمان بیفزاییم با این تلاش رشدی در زمینه بودجه سازمان رخ داد اما این رشد بسیار کم است و نمیتوان با آن میراث فرهنگی را نجات داد. این در حالی است که برای توسعه صنعت خودروسازی حاضریم با جان و مال از این صنعت حمایت کنیم.
** با ۴۰میلیون تومان میتوان در فضای گردشگری اشتغال ایجاد کرد
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با بیان اینکه با ۴۰میلیون تومان میتوان در فضای گردشگری، اشتغال ایجاد کرد، گفت: این در حالی است که شاهد گرفتاری در صنعت و کشاورزی هستیم و جهان، حوزه گردشگری را سومین صنعت اقتصادی دنیا میداند اما در ایران همچنان به آن توجهی نداریم، لازم است تأکید کنم کشورهای عربی درزمینه گردشگری نداشتههای خود را به داشته تبدیل کرده است.
** ۵۳ درصد از درآمدهای موزهها برگشته است
مونسان با بیان اینکه سازمان میراثفرهنگی بهسراغ ایجاد درآمدها رفته است، توضیح داد: طبق قانون هر درآمدی باید به خزانه وارد شود اما متأسفانه درآمدهای اندک روزانه موزهها که به خزانه واریز میشود به این سازمان برگردانده نمیشود و تنها ۵۳درصد از درآمدهای موزهها برگشته است که عدد قابل ملاحظهای محسوب نمیشود.
** با الکترونیکی شدن بلیتها درآمد موزه ۲برابر شد
معاون رئیس جمهوری با انتقاد از اینکه بلیتهای موزهها الکترونیکی نشده است، اظهار کرد: بلیت کاخ سعدآباد را با جذب سرمایهگذار الکترونیکی کردهایم و جالب است بدانید که پس از آن درآمد در این موزه ۲ برابر شده است اما پول باید به خزانه برود و برگشت آن مشخص نیست.
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با اشاره به وضعیت نامناسب بخش یگان حفاظت این سازمان بیان کرد: یگان حفاظت از حداقلها برخوردار است به همین جهت در زمان تخریب فضاهای میراثی نمیتوانند اقدامات موثری داشته باشند و متأسفانه شاهد هستیم که در استانها با مصوبه شورای تأمین نسبت به تخریب برخی فضاهای میراثی اقدام میشود.
** صادرات صنایع کوچک رشد داشته است
مونسان با تأکید بر اینکه سازمان میراثفرهنگی چشم امیدش به مجلس است، گفت: سازمان میراثفرهنگی در واقع متولی صنایع حقیر است و باید بدانیم که فرش و زیورآلات در واقع در اختیار وزارت صنعت و معدن است.
وی با بیان اینکه رشد صنایع دستی کوچک در سال ۹۶ قابل توجه بوده است، عنوان کرد: صادرات صنایع کوچک در سال گذشته ۲۴۰ میلیون دلار بوده و برآورد ما این است که در سال ۹۶ این رقم به ۳۰۰ میلیون دلار می رسد و از آنجایی که در سال جاری ۵ میلیون گردشگر جذب کردهایم اگر برآورد کنیم هر گردشگر حداقل ۵۰ دلار خرید کرده، درآمد ۲۵۰ میلیون دلاری از این بخش کسب خواهیم کرد.
معاون رئیسجمهوری با اشاره به قانون معافیت ارزش افزوده توضیح داد: قالیبافان از پرداخت ارزش افزوده معاف شدند اما این موضوع در صنایعدستی لحاظ نشده است و همین تفاوتی است که بین صنایع کوچک و صنایع بزرگ به چشم میخورد.
مونسان با تأکید بر اینکه با وضعیت صنعت و کشاورزی در نهایت ناچار هستیم به سمت توسعه صنعت گردشگری برویم، گفت: سازمان میراثفرهنگی با پشتیبانی مالی ۴۸میلیارد تومان در سال آینده رتبه دوم در اشتغالزایی را دارد و این ظرفیت در سازمان وجود دارد و امیدواریم که دولت و مجلس توجه ویژهای به آن داشته باشند و برای توسعه بیشتر بودجه جهشی در نظر بگیرند.
** ورود بخش خصوصی برای اداره اماکن میراثی
وی تأکید کرد: پس از برجام اتفاق خاصی در حوزه صنعت گردشگری رخ نداد، در سالهای اولیه رشدی در این زمینه شاهد بودیم اما مجدد به عقب برگشتهایم.
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری با اشاره به جذب سرمایهگذار به بخش خصوصی اظهار کرد: تلاش کردیم با استناد به قوانین بناهای میراثی را به بخش غیردولتی واگذار کنیم تا آنها را به اقامتگاه یا رستوران تبدیل کنند و از آن کسب درآمد داشته باشند.
معاون رئیسجمهوری ضمن تشکر از قانون حمایت از صنایعدستی عنوان کرد: با وجود موارد بسیار خوب در این قانون اما از آنجایی که متولی صندوق حمایت از صنایع دستی مشخص نیست و این موضوع بین دستگاه سازمان میراث فرهنگی و وزارت صنعت و معدن معطل مانده است، باید گفت که ضعفی در این قانون دیده میشود.
مونسان با اشاره به مدیران استانی سازمان عنوان کرد: اعتقاد داریم که مدیران کل سازمان در استانها باید رویکرد گردشگری، اقتصادی و ایجاد درآمد داشته باشند چرا که این صنعت میتواند نقش بسزایی در رونق اقتصادی کشور ایجاد کند.
** حضور ضعیف ایران در نمایشگاههای خارجی
وی با انتقاد از وضعیت تبلیغات در حوزه میراثفرهنگی و گردشگری اظهار کرد: برای جذب توریست باید تبلیغات انجام دهیم، متأسفانه در اجلاس جهانی که در چین برگزار شده بودیم متوجه شدیم که مسئولان چینی، ایران را به مختصات عربستان میشناسند چرا که ما کاری برای شناسایی ایران انجام ندادهایم و معمولا با غرفههای محقرانه در نمایشگاههای خارجی حضور پیدا میکنیم بنابراین دستاوردی از نمایشگاهها نداریم.
رئیس سازمان میراثفرهنگی با اشاره به نامهنگاری که با معاون اول رئیسجمهوری داشت، گفت: از جهانگیری، بودجه ۲۰۰ میلیاردی برای تبلیغات درخواست کردهایم، متأسفانه سازمان نمیتواند حتی یک تیزر تبلیغات در شبکههای سازمان صدا و سیما داشته باشد و به دنبال آن شاهد کاهش سفرهای خارجی و افزایش سفر به استانهای مختلف کشور باشیم.
** برنامهای برای جذب گردشگران چینی نداریم
وی با بیان اینکه کشور چین میتواند هدف خوبی برای جذب گردشگر باشد، بیان کرد: چینیها جزو گردشگران هستند که در سفرها خوب هزینه می کنند و اگر بتوانیم یک درصد از جمعیت این کشور را به سمت ایران بکشانیم میتوانیم سرمایه خوبی در این زمینه ایجاد کنیم اما لازم است بگویم که ترکیه هر هفته برنامه فرهنگی برای چینیها برگزار میکند و ما با دست خالی میخواهیم گردشگران این کشور را به ایران بیاوریم.
معاون رئیسجمهوری گفت: در زمینه موضوع مقبره کوروش اعلام آمادگی کردهایم تا این مقبره را به فضایی برای رویداد گردشگری تبدیل کنیم به همین جهت قرار است برنامه خود را بهارانه کنیم.
** مهلت یک ماهه برای بررسی گزارش عملکرد سازمان میراثفرهنگی
داوود محمدی رئیس کمیسیون اصل ۹۰ با اشاره به بررسی گزارش عملکرد سازمان میراثفرهنگی اظهار کرد: نسخهای از این گزارش در اختیار مرکز پژوهشها و سازمان میراثفرهنگی قرار میگیرد تا نظرات کارشناسی لحاظ شود به همین منظور مهلت یک ماههای در نظر میگیریم تا پس از آن اعضای کمیسیون برای نهایی کردن گزارش تصمیم گیری کنند.
بهرام پارسایی با انتقاد از اینکه به صنعت خودروسازی بیش از صنعت گردشگری توجه میشود، اظهار کرد: برای ایجاد اشتغالزایی در حوزه گردشگری هیچ برنامهای نداریم و متأسفانه مدیران با خلاقیت و جدیت موضوع را دنبال نمیکنند.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه میراثفرهنگی مردم را در زیر یک چتر نگه میدارد، گفت: در میراثفرهنگی هویتهای مختلف به عنوان یک ملت شناخته میشوند اما این موضوع در سیاست ما جایگاهی ندارد، متأسفانه سال گذشته شاهد آتش سوزی در منطقه پاسارگاد بودیم که متأسفانه ۴هزار هکتار از منابع طبیعی ما سوخت اما حتی یک هلیکوپتر برای خاموش کردن این آتشسوزی اعزام نشد.
** سازمان میراثفرهنگی نیاز به مدیران خلاق و جسور دارد
عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل ۹۰ با تأکید بر اینکه سازمانهای استانی میراثفرهنگی نیاز به مدیران خلاق و جسور دارد، اظهار کرد: لازم است که سازمان میراثفرهنگی در انتخاب مدیران استانی خود دقت بیشتری داشته باشد.
همچنین فرهاد تجری با بیان اینکه میراثفرهنگی میتواند جایگزین صنعت نفت در کشور شود، تأکید کرد: مدیران استانی بیتحرک هستند و تنها به دنبال تشکیل پرونده و داشتن دفتری هستند این در حالی است که میراث فرهنگی نیاز به مدیر متحرک و خلاق دارد.
وی با بیان اینکه از قابلیتها و آثار تاریخی کشور استفاده نمیشود، بیان کرد: «افرادی با سطوح تحصیلات پایین که پاسخگو نیستند برای مدیریت سازمانهای استانی میراث فرهنگی انتخاب میشوند، لازم است هر چه سریعتر نسبت به ساماندهی نیروی انسانی اقدام شود.»
محمداسماعیل سعیدی با ارائه پیشنهادی مبنی بر اینکه کمیتهای برای تهیه گزارش عملیاتی از عملکرد سازمان میراثفرهنگی تشکیل شود، اظهار کرد: «باید سهم مجلس، دولت و قوه قضائیه در فعالتر شدن سازمان میراث فرهنگی تشکیل شود و مشخص کنیم دقیقا چه ضعف قانونی باعث ایجاد مشکلات در توسعه صنعت گردشگری میشود.»
** تعارض بین مسئولیت سازمانها برطرف شود
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: «از جمله مشکلات سازمان میراثفرهنگی تعارض بین مسئولیتها با سازمانهایی چون اوقاف و شهرداری است. باید برای این موضوع راهحل مناسبی طراحی شود.»
ولی داداشی با انتقاد از اینکه مدیران گردشگری کشور دچار روزمرگی شدهاند، اظهار کرد: «اشتغالزایی در مسیر گردشگری میتواند تأثیر بسزایی داشته باشد اما از آنجایی که مدیران دچار روزمرگی شدهاند نمیتوانیم در این زمینه هدفگذاری کنیم بنابراین باید مشکل نیروی انسانی که در اکثر کشور وجود دارد برطرف شود.»
** مناطق نمونه گردشگری کشور به سرمایهگذار واقعی واگذار شود
نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: «متأسفانه در دولت نهم و دهم مناطق نمونه گردشگری کشور به اشخاصی واگذار شد که سرمایهگذار نیستند و همین امر عاملی شده است تا صاحبان سرمایه نتوانند برای ایجاد اشتغالزایی و رونق اقتصادی در این مناطق حضور پیدا کنند.»
عضو هیئت رئیسه کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: «باید قراردادهای مناطق نمونه گردشگری که با غیرسرمایهگذار منعقد شده است فسخ و این مناطق به سرمایهگذاران واقعی واگذار شود.»
محمدرضا منصوری با بیان اینکه باید به صورت آزمایشی آموزش صنایع دستی از مدارس ابتدایی آغاز شود، گفت: «با این کار میتوانیم در کنار آموزش دروس معمول به دانش آموزان مهارتهایی که به آن علاقه دارند را آموزش دهیم و پس از ۱۲ سال به جامعه نخبگانی معرفی کنیم که صنایع دستی را میشناسند و هنرمند هستند.»
نماینده مردم ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه با بودجه دولتی نمیتوان صنایع دستی را گسترش داد، اظهار کرد: «باید از خیرینی که به میراثفرهنگی علاقهمند هستند برای حضور در این فضاها کمک گرفت.»
محمدجواد ابطحی با انتقاد از گزارش عملکرد سازمان میراثفرهنگی گفت: «باید از گزارشهای انشایی فاصله گرفت و تخلفات به درستی در آن نگارش و برای رسیدگی به قوه قضائیه ارجاع شود.»
نماینده مردم خمینی شهر اظهار کرد: «باید از معاونین قوانین مجلس و مرکز پژوهشها برای اصلاح قوانین در حوزه صنعت گردشگری کمک گرفت تا بتوانیم در این زمینه شاهد رشدی باشیم.»
رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری روز گذشته(یکشنبه) در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی حضور یافت.