مشارکت مردم و ذینفعان در تهیه طرح جامع شهر اصفهان با رویکرد نوین/امضای میثاق نامه طرح جامع شهر اصفهان
پایگاه خبری ارک خبر – اصفهان:
مدیر کل راه وشهرسازی استان اصفهان در مراسم شروع فرایند تهیه طرح جامع شهر اصفهان:
مشارکت مردم و ذینفعان در تهیه طرح جامع شهر اصفهان با رویکرد نوین/امضای میثاق نامه طرح جامع شهر اصفهان
برنامه طرح جامع شهر اصفهان با رویکرد نوین: برنامهای که شهر را فراتر از کالبد، فراتر از مرزهای اداری و ورای بخشی نگری، خواهد دید و تلاش خواهد کرد اصفهانی سرزنده و پویا را به آیندگان هدیه دهد.
به گزارش اداره ارتباطات و اطلاع رسانی راه وشهرسازی استان اصفهان، طی مراسم اعلام عمومی شروع فرایند تهیه طرح جامع شهر اصفهان، میثاق نامه این طرح قرائت و به امضای مدیر کل راه و شهرسازی استان، شهردار اصفهان و اعضای شورای شهر و مدیران شهری رسید.
حجت اله غلامی مدیرکل راه وشهرسازی استان در ابتدای سخن خود با ارائه گزارشی از تهیه طرح های جامع و تفصیلی طی سالهای قبل و بعد از انقلاب و با اشاره به مشکلات و مسائل پیش رو در روند تهیه طرح ها از سال ۱۳۴۷ تاکنون گفت: بیش از ۶ دهه است که طرحای توسعه شهری برای کلان شهر اصفهان به منظور هدایت و کنترل رشد موزون و هماهنگ تهیه می شود که متاسفانه علیرغم گذرزمان منتج به نتیجه نشده و این طرح ها با صرف هزینه و زمان زیادی تهیه شده و هرچند تاثیرات مثبتی در منطقه بندی، رعایت ضوایط ساختمانی و احداث شبکه های دسترسی و گسترش و توسعه کالبد شهرها داشته اما موفق نبوده و نتوانسته با شناخت واقعی و همه جانبه به مسائل استراتژیک شهر بپردازد و به اهداف توسعه پایدار شهری دست پیدا کند . یکی از مهمترین دلایل ناکارآمدی این طرح نگاه از بالا به پایین و عدم توجه به نظرات مردم در تهیه طرح بوده که این کار باعث شد تا در این زمان اینچنین سرنوشتی در شهر رقم بخورد .
وی در ادامه بیان داشت: عدم توجه به موضوع بازآفرینی شهری، بافتهای تاریخی و حاشیه نشیینی از جمله مسائلی است که در طرح های گذشته به آن پرداخته نشده و امروز شاهد خالی شدن بافتهای تاریخی از سکنه و ایجاد حاشیه نشینی به عنوان بزرگ ترین معضل شهری در شهر هستیم و ۱۵ درصد جمعیت شهر اصفهان در این مناطق ساکن و دچار بد مسکنی در شهر هستند .
مدیرکل راه وشهرسازی با توجه به فرایند تهیه طرح جامع شهر اصفهان با رویکرد نوین خاطرنشان ساخت: امروز بحث برنامه جامع شهر اصفهان با رویکرد نوین به صورت رسمی آغاز می شود. کاری که امروز انجام می شود با اتفاقاتی که در دهه های گذشته برای شهراصفهان افتاده کاملا متفاوت است . در طرح های قبلی نگاه از بالا به پایین بوده و کارشناسان ، مهندسین و برنامه ریزان شهری برای شهر تصمیم می گرفتند و مردم هیچگونه مشارکتی در تهیه این طرح ها نداشته اند اما در طرح جدید این نگاه حذف شده و این طرح با حضور و مشارکت مردم و ذینفعان و با اظهار نظر شهروندان تهیه خواهد شد .
غلامی در ادامه درخصوص روند تهیه این طرح اظهار داشت: ۱۴ گام برای تهیه طرح جامع شهر اصفهان تدوین شده که اولین گام آن اخذ مجوزات لازم از شورایعالی شهرسازی و معماری ایران و گام دوم تشکیل شورای راهبردی متشکل از راه وشهرسازی، شهرداری، شورای شهر و سازمان برنامه وبودجه بوده که هر دو گام محقق شده و امروز گام سوم آن که اعلام عمومی برنامه طرح جامع شهر اصفهان هست را پیش خواهیم برد .
قطعا با اجرای این طرح دیگر شاهد احداث هتل در کوه صفه که بنا بر اعتقادات و سلیقه های شخصی برنامه ریزان شهری ، شاهد از بین رفتن ناژوان به عنوان ریه تنفسی شهر اصفهان ، شاهد بارگزاری و متمرکز شدن در نقطه ای از شهر و مختل شدن شبکه معابر شهری با حجم سفرها نخواهیم بود چرا که در آن لحظه مردم و ذینفعان حضور دارند.
وی ابراز امیدواری کرد تا با حضور و مشارکت صددرصدی مردم و با برداشته شدن ۱۴ گام تعریف شده در برنامه، این طرح تهیه و مشکلات توسعه شهری اصفهان مرتفع گردد.
گفتنی است در این مراسم که با حضور شهردار اصفهان، اعضای شورای شهر، رییس سازمان برنامه وبودجه استان و جمعی از مسئولین و مقامات استانی حضور داشتند میثاق نامه تهیه طرح جامع شهر اصفهان امضاء شد، در متن این میثاق نامه آمده:
« آری به اتفاق جهان می توان گفت؛ اصفهان امروز، نصف جهان دیروز نیست، اما تسلیم واقعیت تلخ امروز شدن، ندیدن و نساختن روشنایی فردا است؛ پس تسلیم نشدیم و با آغاز مراحل تدوین «برنامه جامع شهر اصفهان» برای ساختن چشم انداز روشن اصفهان فردا همراه شدیم؛ برنامه ای که از تجربه متخصصان و حرفهمندان بسیاری بهره گرفته تا ایرادات معمول نظام برنامهریزی و اجرای برنامه در کشور را کم و کمتر کند.
برنامهای که نه پشت درهای بسته بلکه با حضور و مشارکت تمامی ذینفعان تهیه خواهد شد: نهادهای رسمی، احزاب سیاسی، تشکلهای صنفی، رسانهها، نخبگان، سمنها و از همه مهمتر شهروندان اصفهان. برنامهای که شهر را فراتر از کالبد، فراتر از مرزهای اداری و ورای بخشی نگری، خواهد دید و تلاش خواهد کرد اصفهانی سرزنده و پویا را به آیندگان هدیه دهد.
براساس این میثاق نامه به عنوان ذینفعان برنامه جامع اصفهان متعهد میشویم که همه منابع و ظرفیتهای در اختیار خویش را برای تدوین و اجرای موفق برنامه جامع شهر اصفهان به کار گیریم از هرگونه حمایت و تعصب فردی و نهادی بگذریم و قدرتها و منابع در اختیار خود را برای موفقیت این برنامه به کار گیریم، به جای القای بخشنامه های ملی به اصفهان، تلاش کنیم با اقناع مدیران ملی آنها را با اهداف برنامه جامع اصفهان همراه کنیم؛ در مراحل عادی تدوین برنامه، مشارکت کامل داشته باشیم تا برنامهای مورد اجماع همه ذینفعان تدوین شود و از هرکوششی برای موفقیت این برنامه در تدوین و اجرا فروگذار نکنیم تا اصفهان به الگوی برنامه ریزی کشور تبدیل شود.